🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Огради и апаши

Един от строителите на стената е съобвиняем със Златко Баретата и съдружник с Кела

   ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Преди няколко седмици американските власти откриха най-големият незаконен тунел, свързващ САЩ и Мексико. Той свързвал две къщи – едната в Ногалес, Мексико, а другата – в Ногалес, Аризона. Тунелът, който е дълъг 146 метра, е бил подсигурен с дървени подпори и има собствено осветление и вентилация. Използван е за трафик на марихуана. През последните години американските власти са разбили стотици подобни тунели – това е един от малкото начини за заобикаляне на дългата стотици километри стена между САЩ и Мексико.

Разбира се – ако трафикантите имаха свои хора, които са участвали в строежа на стената, нещата щяха да бъдат много по-прости за тях.

Това, разбира се, в кръга на шегата. В разгара на строежа на стената между Турция и България станаха известни имената на фирмите, които ще изпълняват противоречивия проект. Една от тях е "Понсстройинженеринг" ЕАД. Дружеството, собственост на близкия до БСП бургаски бизнесмен Милко Милков, ще доставя цимент и метални стълбове, необходими за построяване на съоръжението. Сумата, която "Понсстройинженеринг" ще усвоява по този проект, е над 500 000 лв. и е сравнително малка като обем за мащабите на тази фирма. Но от гледна точка на това, че граничното съоръжение е от значение за националната сигурност, съгласно постановлението за стратегическите обекти все пак е важно да се внимава за това кой го строи.

Малкият детайл е, че Милков през годините е имал отношения с известни представители на сенчестия и криминалния свят.

Заем или точене на ДДС

Миналата пролет Милко Милков беше задържан заедно с наркобоса Златомир Иванов-Баретата. Двамата бяха обвинени за ръководители на организирана престъпна група, която е източила 5.5 милиона лв. от ДДС. "Източването на хазната е ставало главно чрез невнасяне на данъчни задължения, приспадане на ДДС от фиктивни сделки между действащи фирми, използване на документи с невярно съдържание", казаха тогава от прокуратурата и уточниха, че групата е действала от поне година, т.е. от началото на 2012 г.  

През 2012 г. "Понс холдинг" АД сключва предварителен договор за покупка на бизнес сграда под Околовръстното шосе. Капарото, което е трябвало да бъде внесено, е 12 млн. лв. В последния момент продавачът заявява, че не може да изповяда сделката и "Понс холдинг" АД развалят договора, но капарото вече е внесено по банков път. Прокуратурата смята, че тази сделка е фиктивна и е реализирана от организирана престъпна група за източване на ДДС.

Защитната версия на Милков по делото не опровергава, че той е имал отношения с Баретата. Но според адвокат Татяна Дончева, която го представлява по този случай, е нелогично да се говори за организирана престъпна група, при положение че сумите, които са превеждани като капаро на имотна сделка с "Танев пропъртис" ЕООД са били събирани по банков път и съответно по банков път са превеждани на продавача на имота. Само част от тази сума е получена в заем от Златомир Иванов и сестра му. Нелепо е да се твърди, че има организирана престъпна група при наличието на официален договор за заем, смята адвокат Дончева, още по-малко пък и ръководство. "Ние твърдим, че Милков не е извършил престъпленията, за които е привлечен, нито е член на организирана престъпна група", казва защитникът.

По отношение на обвиненията за ДДС измами адвокат Дончева добавя, че като изпълнителен директор Милко Милков не е съставял декларация, тъй като тази дейност се извършва от счетоводителите на дружеството, така че Милков не може да е извършил вмененото му престъпление, още повече че по тази сделка не е реално или приспаднато ДДС. 

Подобно е положението и с другите обвинения по това дело, смята Татяна Дончева. Съдът е наложил мярка за неотклонение "Парична гаранция" от 50 000 лв. на Милков. С изключение на един разпит от 24 април 2013 г. по това дело не са извършени никакви процесуални действия, казва адвокат Дончева.

Разследването е пред приключване, като от специализираната прокуратура, която наблюдава делото, коментираха, че забавянето е в резултат на атентата срещу Иванов. Преди година Златко Баретата беше тежко прострелян пред Съдебната палата и оттогава се възстановява.

По същата причина не може да тръгне и процесът на втора инстанция по делото, по което Иванов през 2012 г. получи осем години затвор по обвинение за ръководене на организирана престъпна група за разпространение на наркотици на територията на София.

След 2002 г. и особено след убийство на Константин Димитров-Самоковеца Златомир Иванов навлиза в бизнеса с наркотици, за да изгради до 2009 г. структура на разпространение на дрога в София, която буквално копира районите на столичните РПУ-та. През седмицата на Иванов беше предявено още едно обвинение – отново за ръководител на организирана престъпна група за разпространение на наркотици, която действала на територията на София и Стара Загора.

Има ли консорциум между Понса и Кела

Наказателноправното съдружие със Златко Баретата не е единството на Милко Милков, което представлява оперативен интерес. Фирмата, която ще доставя бетона на границата - "Понсстройинженеринг" АД, е в консорицум с дружеството "Аква системс" АД, където основен акционер е Русанка Дишкова – майка на бившия сикаджия Пламен Дишков-Кела. Самият Дишков чрез фирмата си "СААНДС-97"  също има участие в "Аква системс" АД.

Консорциумът "Аквапонс ВиК Кръстина" е спечелил изпълнението на поръчката за реконструцията на водопровода в бургаското село Кръстина. Проектът е за 3.1 млн. лв. и се финансира по Програмата за развитие на селските региони. Чрез адвоката си Татяна Дончева Милко Милков обясни, че не познава Русанка Дишкова, а консорциумът с "Аква системс" АД е дошъл чрез съдружника там Иван Кирязов, който всъщност се занимавал със строителство. Но въпросният Иван Кирязов, по прякор Бенката, е директен съдружник с Пламен Дишков във фирма в "СААНДС 97" АД. Дишков също е емблематична фигура за българския ъндърграунд. От края на 90-те Дишков е отговарял за търговията с горива на СИК в Бургас. Самият той не крие, че е близък с взривения през 2004 г. Стоил Славов, съдружник в икономическата структура на сикаджии "Интерпетролиум енд партнерс" АД.

През 2001 г. срещу Дишков е извършен атентат, при който двама негови приближени – Кафето и Чирпана, загиват, но той оцелява. През 2002 г. Димитър Стаматов-Мастара е убит от снайперист. За убийството е обвинен Пламен Дишков. Обявен е за издирване с червена бюлетина от Интерпол.

През 2006 г.задочно той е признат за виновен, а през 2011 г. е задържан в Португалия и екстрадиран в България. Следващата година Върховният касационен съд уважава искането му и делото срещу него е възобновено. Дишков остава в бургаския затвор до октомври 2013 г., когато изтича максимално допустимият срок за задържане под стража и той е освободен срещу подписка. По времето, когато е издирван, фирмите (на майка му) печелят множество обществени поръчки в областта на строителството, предимно в Бургаска област, но също така и около Пампорово.

На въпрос дали фирмите, които ще строят граничната ограда, са проверени за надежност и за контакти със сенчести бизнесмени вътрешният министър Цветлин Йовчев отговори за "Капитал", че подобна проверка не е искана от страна на Министерството на отбраната. Той направи и уточнението, че все пак става въпрос за инженерно съоръжение по границата, но заяви, че ще назначи необходимата проверка.

Срещу Баретата и Кела няма все още влезли в сила осъдителна присъди и те са невинни, но биографията им е добре позната и свързването с тях носи известни, най-малкото репутационни рискове. Тези факти, разбира се, в никакъв случай не поставят Милков в една категория с неговите партньори. Самите фирми от групата на "Понс холдинг" са реализирали редица инфраструктурни проекти в цяла  България и имат обороти от над 40 млн. лв. през последната година. В случая със строежа на оградата по границата отношенията с Баретата и Кела имат значение само за да покажат неадекватността на държавата, която с едната ръка разследва за тежки престъпления, а с другата възлага обществен ресурс, при това свързан с националната сигурност. 

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rosiraycheva50._ avatar :-|
    Роси
    • - 1
    • + 32

    В България всички са братовчеди,каза навремето И.костов.Колко беше прав.

    Нередност?
  • 2
    jorosrabskia avatar :-|
    jorosrabskia
    • + 52

    Гнус ме е да 4ета

    Нередност?
  • 3
    pomnya111 avatar :-|
    pomnya111
    • - 28
    • + 6

    Доколкото помня фирмата понс построи къщата на "господин" иво прокопиев в созопол? Или сте забравили и защо ли забравяте (ме)!!!!!!

    Нередност?
  • 4
    bestbuy avatar :-P
    За да останат ХОРА в България.
    • - 2
    • + 34

    Е, сега подробности - някакъв бизнесмен и строител на съоръженията за националанат сигурност бил разследван, може би осъждан, или поне мафиот.. Това са несериозни приказки..

    Виж, ако той е завършил Харвард, има 2 успешни бизнеса, но по някакво стечение на обстоятелствата , прабаба му по майчина линия е имала на стената си портрет на Батенберг, или продавала закуски на американски или германски войници.. Това вече е сериозно нарушение и ОПАСНОСТ, за която другарите от БСП не могат да си затворят очите..

    Нередност?
  • 5
    2.5 avatar :-P
    2.5
    • + 20

    "По отношение на обвиненията за ДДС измами адвокат Дончева добавя, че като изпълнителен директор Милко Милков не е съставял декларация, тъй като тази дейност се извършва от счетоводителите на дружеството, така че Милков не може да е извършил вмененото му престъпление, още повече че по тази сделка не е реално или приспаднато ДДС. "

    Версията лансирана от адвокат Дончева(за същата г-ца Дончева ли иде реч.) е, че недобросъвестни служители са действали зад гърба му?!
    :-)

    Нередност?
  • 6
    daaam avatar :-|
    daam
    • + 25

    Правят каквото им скимне, бе да им пука. Да видим до кога ще продължи търпението на народа ни или е прав Борисов, че ще бъдат изметени

    Нередност?
  • 7
    4itatel avatar :-|
    Elena Dimitrova
    • + 23

    Абсолютен цинизъм от страна на Йовчев!

    Нередност?
  • 8
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 12

    Някой трябва да напише писмо на прокуратурата ли, за да я сезира какви ги вършат министрите на отбраната и вътрешните работи заедно с оперетния генералитет? Н икой не обяснява как от 5 млн. оградата стана 10 млн.
    Ама и никой не пита...

    Нередност?
  • 9
    mi6ail1234 avatar :-|
    mi6ail1234
    • + 4

    Никой не е очаквал нещо по-различно.Никой не очаква и да има прозрачност при избора на фирмите.

    Нередност?
  • 10
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • + 6

    [quote#8:"D-r D"]Някой трябва да напише писмо на прокуратурата ли, за да я сезира какви ги вършат министрите на отбраната и вътрешните работи заедно с оперетния генералитет? Н икой не обяснява как от 5 млн. оградата стана 10 млн.[/quote]Става една мини Путинска олимпиада. А, сигнал до Прокуратурата може да бъде пуснат - но мислите ли, че тя изобщо ще свърши нещо по него?

    Изобщо, като спряха протестите, тези апаши започнаха да карат съвсем през просото - както, всъщност, са си свикнали.

    Нередност?
Нов коментар