🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Операция "Миниране"

Ръководството на военното министерство готви ударни размествания по върховете на ведомството и подготвя терена за оттеглянето си

Министърът на отбраната Ангел Найденов (в средата) разполага фигурите по армейската шахматна дъска в очакване на момента, когато партията му вероятно ще е в опозиция.
Министърът на отбраната Ангел Найденов (в средата) разполага фигурите по армейската шахматна дъска в очакване на момента, когато партията му вероятно ще е в опозиция.
Министърът на отбраната Ангел Найденов (в средата) разполага фигурите по армейската шахматна дъска в очакване на момента, когато партията му вероятно ще е в опозиция.    ©  Велко Ангелов
Министърът на отбраната Ангел Найденов (в средата) разполага фигурите по армейската шахматна дъска в очакване на момента, когато партията му вероятно ще е в опозиция.    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Едно от последните неща, които правят българските политици, когато падат от власт, е да инфилтрират "на прощаване" колкото се може повече лоялни хора на ключови постове. Тези назначения играят решаваща роля, докато политическите сили са в опозиция.

В момента въпросният сценарий е на път да се повтори в Министерството на отбраната. Конкретната мишена в случая е постоянният секретар по отбраната Добромир Тотев. Неговият пост е далеч от обществените прожектори и не е толкова публичен, но има ключова роля за функционирането на българските въоръжени сили.

Грубо казано, това е цивилният еквивалент на началника на отбраната, който е най-висшият офицер в Българската армия. Постоянният секретар от своя страна е най-висшата цивилна, експертна и неполитическа длъжност във военното министерство. Неговата роля е да бъде свързващото звено между политическото ръководство и армейското командване. Той би трябвало да осигурява приемственост при смяна на властта и затова на теория има 4-годишен мандат.

Постоянният секретар се занимава с конкретната работа по планирането на отбранителната политика, контролира паричните потоци във ведомството, съвместно с генералите подготвя инвестиционните програми на видовете въоръжени сили и конкретните проекти по придобиване и модернизация на въоръжението. Последното е особено важно в контекста на предстоящото превъоръжаване в сферата на ВВС и най-вече проекта за придобиване на нови изтребители с прогнозна стойност 700 млн. лв. През постоянния секретар минава комуникацията с НАТО и ЕС, както и информационната дейност в министерството, както и в структурите на пряко подчинение на министъра (сред които са военното разузнаване и военната полиция).

Върви си с мир!

Настоящият секретар по отбраната Добромир Тотев е дългогодишен експерт в сферата на отбранителното планиране, но има нещастието да е назначение от времето на служебното правителство. Въпреки това настоящият военен министър Ангел Найденов първоначално решава да го запази. През изминалата година Тотев работи нормално със сегашния екип в отбранителното ведомство, името му не се замесва в нито един скандал и не е известно да има някакви конкретни забележки по отношение на работата му.

По всичко личи обаче, че постът на постоянния секретар в МО е твърде ключов и контролира твърде много материални интереси, за да бъде оставен в ръцете на деполитизиран експерт. Изненадващо, преди около две седмиц, Тотев е извикан при военния министър и му било предложено без много шум да подаде оставка, твърдят няколко независими източника на "Капитал". Желанието за отстраняването му не било подкрепено с никакви конкретни аргументи. Съвсем логично постоянният секретар отказал. Това обаче е само началото на неговия сблъсък с политическото ръководство на военното ведомство.

По неофициална информация на "Капитал" от няколко независими източника за постоянен секретар на отбраната е готвен гравитиращия около "Позитано" 20 началник на агенция "Военни клубове и почивно дело" Сотир Ушев. Той е бивш военен и е бил изпълнителен директор на Агенцията по заетостта между 2003 и 2009 г. За кратко е и управител на Националния осигурителен институт.

Няколко дни след като опитът за дипломатично отстраняване на Тотев се проваля, битката преминава към по-гореща фаза. Със своя заповед Р-225 от 13.06.2014 г. военният министър Ангел Найденов изненадващо назначава извънредна атестационна комисия, която да оцени качествата на постоянния секретар. Принципно това е един от теоретичните варианти, при който може да се стигне до предсрочното прекратяване на 4-годишния мандат на Тотев. Стандартната процедура обаче е подобни атестации да се правят в началото на годината и да обхващат изминалия едногодишен период. През тази година Тотев вече е бил обект на подобна атестация през пролетта и е получил положителна оценка.

От днес за днес

Интересен детайл в случая е, че в същия ден (13.06), когато е издадена заповедта за създаване на атестационна комисия, излиза и още една министерска заповед, която променя правилата за провеждане на атестацията. Друг важен момент е, че нареждането за атестиране на Тотев се прави на основание на чл.31, ал.1 и чл.82, т.3 от Закона за отбраната и въоръжените сили, който гласи: "Правомощията на постоянния секретар се прекратяват предсрочно от министъра на отбраната съгласувано с министър-председателя при незадоволителна оценка за работата му, поставена от назначена със заповед на министъра на отбраната атестационна комисия при условия и по ред, определени с Устройствения правилник на Министерството на отбраната". Или казано по-просто, военният министър предварително дава незадоволителната оценка още в самата си заповед, много преди комисията да е започнала работа.

Хората, които ще атестират постоянния секретар, също са любопитни. Трима от тях са членове на политическия кабинет на Ангел Найденов и едва ли ще заемат различна позиция от него – това са зам.-министърът Иван Иванов, началникът на политическия кабинет Иван Жерков и политическият съветник Георги Хараланов. Четвъртият член е главният инспектор на министерството полк. Стефан Трашлиев, прочул се с хлъзгавия си доклад по повод забатачения строеж на оградата по границата с Турция. Между другото Трашлиев е бивш началник на протокола на военното министерство и дължи последното си кадрово израстване изцяло на настоящия министър.

Така че постоянният секретар по отбраната има пълно основание да се съмнява, че извънредната атестация ще се проведе по обективни и деполитизирани критерии. Затова и Добромир Тотев решава да атакува заповедта на военния министър във Върховния административен съд. Най-важният момент за изхода от спора е дали магистратите ще се съобразят с искането да се спре изпълнението на заповедта до окончателното произнасяне по делото. Ако това се случи, постоянният секретар вероятно ще съумее да оцелее на поста си до падането на сегашното правителство.

Отбранителен шахмат

Постоянният секретар по отбраната не е единственият възлов пост, в който настоящия екип на министерството се е прицелил. Ангел Найденов започна да разполага фигурите по шахматната дъска в армията доста преди да се случат големите сътресения в настоящата власт. През май например бяха направени най-големите генералски размествания от години насам. Така за началник на отбраната за пръв път беше избран морски офицер – контраадмирал Румен Николов. За да заеме този пост, дори бяха променени изискванията за длъжността, така че да могат да бъдат лансирани и двузвездни генерали, което разширява кръга на потенциалните кандидат. Между другото Румен Николов, който в края на месеца ще бъде произведен във вицеадмирал, е съвипускник и приятел на настоящия военен министър Ангел Найденов от морското училище във Варна.

Други интересни повишения са на сухопътните генерали Нейко Нейков и Андрей Боцев. Двамата са главни действащи лица във вече споменатия проект по изграждането на граничната ограда с Турция. Те трябваше да бъдат наказани заради забавянето, оскъпяването и продължаващите проблеми. Вместо това обаче Нейков ще бъде произведен в зам.-началник на отбраната, а Боцев – в командир на Сухопътни войски.

16 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    uprsport avatar :-|
    Uprsport
    • - 1
    • + 50

    Спомняте ли си времето когато Ушев беше шеф на Агенцията по заетостта. Тогава с Емилия Масларова (министър на ТСП) в условията на ръст на брутния вътрешен продукт с повече от 5 % годишно правеха едни гимнастики за да покажат колкото се може по-малка заетост. Общо взето един доста твърдолинеен комунист, тежко и горко на МО, ако стане главен секретар.

    Нередност?
  • 2
    alegria_99 avatar :-@
    alegria_99
    • - 1
    • + 41

    Този Ушев е мъжът, с когото Весела Лечева се забавлява в свободното си време! Няма изчистване на тази плява!

    Нередност?
  • 3
    fred avatar :-|
    Fred
    • - 2
    • + 33

    Решението е просто, както винаги народът ни пак го е намерил с думите "На зла круша зъл прът". След като БСП се измете от властта списък на назначенията в последната една година по върховете и след това чистка наред. Поводи ще се намерят. Който се опъва има достатъчно начини да се направи животът му черен.

    Нередност?
  • 4
    bluewater avatar :-P
    BlueWater
    • - 3
    • + 31

    Борисов за пореден път ще се окаже прав!

    РЕВАНШИЗЪМ И ВОЙНА с комунистите, пардон социалисти!

    Те са изключително НАГЛИ, БЕЗОЧНИ и от друго не разбират!

    ОСТАВКА!

    НОВА КОНСТИТУЦИЯ!

    Нередност?
  • 5
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 2
    • + 30

    Не си спомням откога не съм чувал, в БА да са взели нещо ново на въоръжение. Всичките новини от това кьоше са все за някакви терени по морето, почивни станции, поръчки за нафта, доставки на месо, картофи и боб за столовете, социални придобивки за личния състав тип безплатни билети за БДЖ....

    Имат ли професионална чест тези хора, нямат ли, те самите си знаят. Но отстрани изглеждат като шепа тарикати.....Същите, на които сме строили вилата без пари и са точили нафта пред очите ни по време на наборната служба, само че този път изкачени до най-високите командни постове, където размахът на действие е подобаващо голями...

    Нередност?
  • 6
    rosiraycheva50._ avatar :-|
    Роси
    • - 1
    • + 10

    Кога,ако не сега ще наредят своите хора.

    Нередност?
  • 7
    jonson avatar :-|
    jonson
    • + 9

    До коментар [#5] от "cinik":

    Не е идеята да вземат ново въоръжение. Идеята е да вземат парите за ново въоръжение.
    Само не ми стана ясно - след като са открили технология да сложат сега Ушев, не им ли е ясно, че същата технология ще бъде използвана незабавно от следващия министър за да отсвири същия този Ушев? От какъв зор извършват излишни телодвижения?

    Нередност?
  • 8
    nefertiti_egipt avatar :-|
    Нефертити
    • - 1
    • + 8

    Това са всеизвестни приоми на комунетата.

    Нередност?
  • 9
    dohoditednes avatar :-|
    dohoditednes
    • - 1
    • + 10

    Пълно падение на министъра на отбраната.
    Позор.

    Нередност?
  • 10
    bel_ami_ avatar :-@
    bel_ami_
    • - 1
    • + 5

    Тия ако можеха и закона за гравитацията щяха да заобиколят, така че да им е удобно...

    Нередност?
Нов коментар