🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Уникредит Булбанк прогнозира годишна дефлация от 0.8%

Износът и усвояване на средства от ЕС ще имат принос за скромно ускоряване на икономическия растеж

Кристофор Павлов, главен икономист на Уникредит Булбанк
Кристофор Павлов, главен икономист на Уникредит Булбанк
Кристофор Павлов, главен икономист на Уникредит Булбанк    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Кристофор Павлов, главен икономист на Уникредит Булбанк    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За 2015 г. се очаква средногодишна инфлация от 1.2%.

Годишна дефлация и скромен ръст на българската икономика през тази година. Това прогнозират икономистите на Уникредит Булбанк в последния си тримесечен анализ. Очаква се също така делът на безработните да остане висок. През следващата година очакванията са за средногодишна инфлация от 1.2%, а прогнозният растеж на брутния вътрешен продукт е 2.1%.

Дефлацията

В анализа на банката се посочва, че за тази година средногодишната дефлация ще достигне 0.8%. Данните на Националния статистически институт (НСИ) към февруари 2014 г. показаха, че понижението на цените се запази седем поредни месеца. Поевтиняването на живота през миналия месец спрямо януари беше с 0.4%, а на годишна база намалението на цените беше с 2.6%.

Според анализаторите на банката това е най-ниското им историческо ниво. Средногодишната инфлация също продължи да се понижава през февруари и за пръв път от 1996 г. насам (откакто НСИ поддържа статистика) достигна отрицателни стойности от -0.2%. От гледна точка на икономиката дефлацията е проблем, тъй като очакванията за запазване в спада на цените водят до забавяне на покупките и спад в потреблението.

Това от своя страна принуждава бизнесът да понижи цените и да работи при по-ниски маржове и печалби. В резултат на това компаниите се оказват принудени да свият и разходите си, което често става чрез свиване на заплати или чрез съкращаване на служители. Така се стига до допълнително свиване на потреблението и съответно до ново забавяне на икономиката.

Според икономистите на Уникредит Булбанк дефлацията е подхранвана от значителното ниво на неизползван капацитет в икономиката, което е отражение на слабото възстановяване след поредица от шокове, комбинирани с потисната кредитна активност.

"Съществува и значим еднократен компонент. Силната реколта на пшеница през миналата година доведе до понижение на цените на храните на годишна база. В допълнение поредица от спорни решения за намаление на цените на електроенергията и топлоенергията за домакинствата, въведени от управляващите през 2013 г., също спомогнаха за отрицателната динамика на цените", се казва в анализа им.

Според тях тези фактори навеждат на мисълта, че съществуващият дефлационен натиск е по-скоро с преходен характер. Те допълват и че при наличието на значителен брой длъжници, които са под финансов натиск, изключително ниските нива на инфлацията, които се очакват в следващите месеци, може да се окажат болезнени. Причината за това е, че така се увеличава реалната стойност на съществуващия дълг и допълнително се подкопават отслабените вече стимули за възстановяване на потреблението и инвестициите на частния сектор.

Скромно представяне на БВП

Ръстът на БВП се дължи основно на добрите данни за износа и на усвояването на средства от Европейския съюз, посочват от банката. Възстановяването на сектора на домакинствата все още не е достигнало задоволителни нива. Именно за растежа на БВП анализаторите посочват, че факторът с най-голямо значение, изглежда, е ясно изразеното нежелание на потребителите да увеличат разходите си. Потиснатият ръст на кредитирането също не е от полза, се посочва още там.

"По-голямата активност на българските износители към страни от еврозоната, както и умерено нарастване на разходите, свързани с усвояването на средства от ЕС, ще помогнат за известно макар и скромно засилване на растежа на БВП през настоящата година", коментира Кристофор Павлов, главен икономист на Уникредит Булбанк. През миналата година ръстът на БВП достигна 0.9%.

Близки до най-неблагоприятните си исторически стойности останаха и нивата на безработицата (13.1% през януари 2013 г.), включително младежката (29% през последното тримесечие на 2013 г.) и дългосрочната безработица, посочват още от банката.

Анализаторите й са на мнение, че реалният разполагаем доход на домакинствата, макар и трудно обяснимо, се увеличава на годишна база със 7.7% през последните три месеца на миналата година. Повишаване се наблюдава и при заплатите, пенсиите, помощите за безработица и другите социални плащания. Според Кристофор Павлов смесените данни от последните няколко месеца затрудняват формулирането на точна диагноза за местния пазар на труда.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • + 1

    доживях да прочета в анализ на Уникредит и за дефлация :-) е, има напредък.

    Нередност?
Нов коментар