🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Правото на Путин

Има ли анексията на Крим оправдание от гледна точка на международното право

Неизвестни войници навлязоха в Украйна, за да спасят незаплашваното от никого рускоезично население
Неизвестни войници навлязоха в Украйна, за да спасят незаплашваното от никого рускоезично население
Неизвестни войници навлязоха в Украйна, за да спасят незаплашваното от никого рускоезично население    ©  Reuters
Неизвестни войници навлязоха в Украйна, за да спасят незаплашваното от никого рускоезично население    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Aнексирането на Крим от Русия предизвика нескрит ентусиазъм в средите на българските русофили, които разпалено почнаха да бранят легитимността, разума и тактическото съвършенство на този Путинов ход. В процеса се стигна до някои каламбури. Журналист, дерзаещ за място в Европарламента, определи референдума в Крим като "много легален", неволно оставяйки с подобен изказ възможността допитването да е много, но не и съвсем правно издържано. Друг православен славянин и издател на партиен вестник изработи в ефир неологизма прецеНдент, явно сливайки в едно неславянските думи презентация и прецедент.

Най-големият каламбур бе в това обаче, че българският национализъм се оказа всъщност руски. Емоцията, породена от излизането наяве на тази поприкривана интимна тайна, беше толкова силна, че от смущение Волен Сидеров, с характерния си месиански поглед, започна да громи фашизма като враг на славянската и националната идентичност. В дебата с прецедентите и прецеНдентите международното право, съдът в Хага, Косово, Фолкландските острови и т.н. се сляха в трудно различимо кълбо. Председателят на БСП Сергей Станишев в желанието си да демонстрира абсурдността на тезата, че с подобен референдум могат да се променят граници, предложи паралел между Крим и Кърджали, който обаче докосна тънката струна в политици, според които всякакви паралели са възможни, само да не участва България в тях.

Покрай всичката тази пушилка все пак си струва да се запитаме какво казва международното право по подобни въпроси -

Отделяне, сецесия от държави, анексиране и пр.

Да започнем от самото начало: принципът на съгласието е основопологащ в международното право. Без съгласието на два субекта, валиден договор и решение на спортни въпроси между тях не може по принцип да има. Затова най-безпроблемно става отделянето на нови държави при съгласието на всички заинтересовани. "Кадифеният развод" в Чехословакия беше пример. Шотландия може да ни предостави също подобна ситуация: там е постигнато съгласие, че ако има позитивен референдум за отделяне, той ще бъде уважен. Подобни референдуми е имало в Квебек и на други места. Доколкото Украйна нито е питана, а още по-малко е давала съгласие на подобно развитие, нито Шотландия, нито Квебек, нито кадифеният развод могат да бъдат прецеденти в сегашния казус.

Какво става, ако територия се отдели от държавата без нейно съгласие? В класическото международно право тук се е прилагал принципът на ефективността: доколкото новата власт има ефективен контрол върху територията, в някакъв момент това фактическо обстоятелство би трябвало да се признае. В съвременното международно право обаче към този принцип се добавят и други: отделянето трябва да се станеq без да се нарушават базови принципи на международното право, като например използване на военна сила, заплахи и т.н. Спазването на човешките права също става критерий за приемливостта на крайния резултат. Ето затова има много случаи, в които анексиране на територии е извършено де факто, но то остава непризнато (освен от извършителя). Турската част на Кипър е един такъв пример. Южна Осетия и Абхазия са друг (Абхазия, освен от Русия е призната и от няколко други държави, включително Венецуела и Никарагуа). Подобен, но по-особен случай е Приднестровието: и тук нямаме директно анексиране, а по-скоро поддържане на марионетни режими от страна на Русия в област с неизяснен правен статут. Всички тези казуси могат да бъдат прецедент в Кримския случай, защото е вероятно Крим да бъде признат за част от Русия само от самата нея. При една такава ситуация бихме имали съобразяване с фактическото положение, но непризнаване на неговата легалност и легитимност от международната общност. Русия, като правонарушител, би трябвало да понесе и санкции, които могат да бъдат под най-различна форма: най-вече икономически, но и политически, като отнемането на членството й в организации.

Много се изговори за паралела с Косово, когато НАТО действа едностранно и без да следва разписаната процедура в ООН. Косово изправи международната общност пред наистина трудна дилема. От една страна, Съветът за сигурност беше блокиран и не можеше да вземе никакви адекватни мерки; от друга страна, бездействието можеше да доведе (а и доведе) до етническо прочистване и други зверства, изглеждащи съвсем реални след случилото се в Сребреница. НАТО действа в разрез с традиционната интерпретация на международното право и защити албанците от Милошевич, позовавайки се на т.нар. доктрина за "хуманитарна интервенция". Според нея при сериозни и масови нарушения на човешките права държавите имат задължение да "защитят" преследваните и да се намесят във вътрешните работи на суверенната държава за предотвратяване на престъпленията.

Тази доктрина е спорна и не е универсално призната: има аргумент, че с нея сравнително лесно може да се злоупотребява. Все пак при отсъствието на подобна доктрина обаче светът ще трябва да стои и да гледа, докато някой развилнял се сатрап извършва масови погроми. Обърнете внимание, ако отхвърлим една такава доктрина, бездействието би било единственият легален избор дори когато една намеса би била военно и технически възможна (ясно е, че по отношение на Китай или на Русия това би било просто невъзможно, така или иначе)!

Правото на джунглата

Каквото и да мислим за хуманитарната интервенция, в Крим просто нямаше нужда от такава. Руските войски влязоха не да защитят някого от нещо, а за да анексират територия. В този смисъл паралел между Косово и Крим няма. Не е сериозно да се твърди, че понеже новите украински власти отменили руския като официален език (което те в крайна сметка не направиха), е било необходимо навлизането на руски войски на полуострова. А историята с местното доброволно опълчение, което разоръжава хиляди украински войници, е трогателна, но едва ли някой сериозно й вярва (като изключим нашите наблюдатели на референдума, разбира се).

Накрая, много се изписа за решението от 2010 г. на Международния съд в Хага за Косово, и то беше цитирано като прецеНдент за Крим. Тук направо трябва да се каже, че това решение в никакъв случай не оправдава анексирането на Крим от Русия. То е съвещателно мнение (т.е. не е правно задължително) и заявява, че едностранна декларация за независимост не противоречи на международното право. От това не следва, че някой е длъжен да признае тази независимост или че окупирането от друга държава на тази територия не е правонарушение. Нарушение е - Русия безспорно нарушава териториалната цялост на Украйна и това е нарушение на jus cogens - императивна норма на МП. Ако едно такова нарушение остане без санкции и последствия, то самото може да се превърне в прецедент за силни държави, анексиращи територии, населени с техни сънародници.

В този смисъл най-точният паралел със сегашната ситуация е от далечната 1938 г., когато Чембърлейн и Деладие се съгласяват в Мюнхен с претенциите на Хитлер за Судетите. Вярно е, че нито Путин е Хитлер, нито Русия днес е сравнима с нацистка Германия. Но все пак основанията за анексията на Крим не са по-различни от основанията за анексията на част от Чехословакия: наличието на хомогенно чуждо население и (слаба или имагинерна) опасност от неспазване на неговите права. На фона на подобна нова доктрина Косовската "хуманитарна интервенция" започва да изглежда далеч по-оправдана: новата путинова "доктрина", както канцлерът Меркел каза, е просто друго име за правото на джунглата. А в правото на джунглата дали има прецедент или само прецеНдент е без значение.

51 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    wds23355772 avatar :-|
    wds23355772
    • - 96
    • + 52

    Анексирането на Крим има толкова правно основание, колкото независимостта на Косово, колкото референдума на Венеция за независимост и абсолютно еднакво с нападението над Ирак заради "химическите му оръжия"!

    Нередност?
  • 2
    hary avatar :-|
    hary
    • - 101
    • + 58

    Още самото заглавие е мошенически манипулативно, предпоставяйки отговора на така зададения въпрос. Това не е анексия, а връщане на незаконно отнета територия. Конституцията на СССР отдавна не съществува и този противоестествен и недемократичен акт от 1954 г. , когато никой не е питал местното население, дали е съгласно да се включи в Украйна, не може да предопределя едно вечно статукво, все едно, че е закон божи. Второ, хората там си казаха думата, това е правото на народите за самоопределение. Трето, незаконния характер на държавния преврат, извършен в Украйна на 22 февруари, дава правото на народа и на хората като такива на законна съпротива и самоотбрана. Референдумът е един такъв акт, а освен това е и в съответствие с международното право. И тези лизачи на американски задници, ако следваме тяхната логика, биха изкарали и Освобождението на България от турско робство също анексия.

    Нередност?
  • 3
    naffoo avatar :-|
    naffoo
    • - 8
    • + 72

    Няма международно право, има правото на по-силния!
    И в крайна сметка, пострадалите са най-обикновените хора... те плащат цялата сметка!

    Нередност?
  • 4
    hary avatar :-|
    hary
    • - 86
    • + 47

    Надписът под снимката е също така миризлива лъжа- руските войски са в Крим съгласнодотовора с Украйна и и до днес не са превишили позволеното в него количество. Лъжа е, че населението на Крим не се е намирало в опасност. Ето един обективен, - защото е строго документален - видеоматериал от Ю Тюб - руснаци са карани да пълзят на колене, да пеят украинския химн и да скандират: "Ние сме позор за украинския народ! ", бити и заплашвани със смърт...

    https://www.youtube.com/watch?v=uRhgDWwFSQk

    Ако има нещо по-характерно за един истински нацизъм от тези издевателства, здраве му, кажи. След преврата на майданскската хунта са съставени доброволчески отряди от кримски жители и те са поели защитата на местното население от бандеровските банди. Да не говорим, че първото дело на хунтата би било да пусне натовски войски в Крим и, без да пита когото и да било, а това си е пар екселанс държавна измяна. Добре охраненият и гладко зализан автор на статията може с ЧИСТА СЪВЕСТ да продължава да си взима своите 30 сребърника и да продължава за пише нелепости и да лъже хората. Нула уважение обаче и плюнка в лицето му. Ето как се е взимала властта в Киев. Ако някой смята това за нормално, цивилизовано, демократично, по добре да се обеси на някое дърво:

    http://vk.com/surnod?z=video180153191_167752455%2F85e605f6c3488cd831

    Нередност?
  • 5
    philipotel avatar :-|
    Durruti
    • - 57
    • + 51

    Явно правото на самоопределение важи само когато на Вашингтон му е удобно, както и държавния суверенитет и международното право. Ако не бяха обезценили толкова международното право с действията си, особено през последните две десетилетия, САЩ и адептите им щяха да имат някакви основания да мрънкат. Сега обаче просто изглежда като потресаващо лицемерие. Особено на фона на подкрепата на безумното, незаконно и фашизоидно правителство в Киев

    Нередност?
  • 6
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 26
    • + 51

    Но русофила не мисли, той е като набожния, вярва в нещо, и толкоз. М/у другото, в много от случаите русофилите са и набожни.

    Нередност?
  • 7
    petar_georgiev avatar :-@
    petar_georgiev
    • - 29
    • + 67

    Достатъчно е само да прочете горните "коментари" и виждате всички "опорни точки" на цар Пу от Кремъл и неговият главен говорител (все още) в България - тов. Сидеров и компания.

    Вече няма смисъл от никакви думи срещу такъв неспиращ нито за миг смрадлив порой от лъжи, измислици, манипулации, активни мероприятия, мръсни номер и т.н, и т.н.
    Не ви ли досрамява понякога, момчета??
    Това което пишете вече просто не се чете от смрад!

    Нередност?
  • 8
    flader avatar :-P
    Златан Дапчев
    • - 12
    • + 70

    Атака са си пуснали троловете пак.

    Нередност?
  • 9
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 66
    • + 25

    Приказки, приказки..... правото на сомоопределение е неотменимо право, особено когато в Украйна е в ход провоциран и подпомогнат от Пиндус...тан преврат на бендеровци и други разни фашизоиди....
    Вижте сами по ТВ-то, в Крим не пукна и една пушка, в Киев още ходят въоръжение главорези в маски, стрелят и прибират хората ...
    Апропо международното право важи за всички и винаги, се само когато Нюландн раздава курабийки на Майдана.....

    Нередност?
Нов коментар