🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Троянското магаре

Как България се превърна в нарицателно за провалена европейска държава и колко точно струва това

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако не друго, правителството на Пламен Орешарски изпълни отколешна мечта на българските политици - за тях се говори буквално навсякъде. Освен в статии в Германия, САЩ, Великобритания, Полша, то успя да вкара България и на масата на най-развитите държави. Е, не като член, а като пример за назидание. "Току-що започнахме наказателна процедура срещу България, която демонстрира, че не се шегуваме", каза председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу преди началото на срещата на седемте най-развити индустриални държави в сряда. Поводът беше проектът за "Южен поток".

Наказателната процедура беше придружена със спиране на средствата по "Регионално развитие", което последва спирането по "Околна среда" (и евентуално "Конкуретоспособност")... Поредицата от шамари може и да не са свързани помежду си, но звукът от тях е оглушителен. Толкова силен удар България не е получавала от Брюксел не само от влизането си в Европейския съюз, но дори в годините преди присъединяването. Трезвият поглед показва, че провалите бяха заложени в последните години. Но докато правителството на ГЕРБ получи първоначален кредит на доверие през 2009 г., който след това харчеше безразборно, то БСП и ДПС, които започнаха мандата си с откровено недоверие, явно решиха, че след Бойко Борисов и Цветан Цветанов всичко може да мине. Това се оказа голяма грешка, последиците от която ще се носят от цялата държава дори след края на кабинета "Орешарски". 

И това трябва да се помни много добре, тъй като във вече очертаващите се предсрочни избори отново ще слушаме кухо мерене на успехите. А фактите говорят, че местният политически пазарлък всъщност е от друго измерение - мрачно и затънтено. Постиженията на България в последните седем години в ЕС са, меко казано, скромни - Румъния, която от края на 90-те години на миналия век винаги е била на косъм зад нас, сега уверено ни изпреварва. С останалите нови членки на съюза пък вече въобще не сме в една лига. Нито съдебната система се подобри, нито корупцията спадна кой знае колко, дори напротив - борбата за превземане на държавата от един бизнес клан стана брутално очебийна, нещо,  което членството в ЕС уж трябваше да предотврати. Малките анклави на нормалност в България, вместо да се разширяват, биват потискани и мачкани.

И което е по-лошо, София, водена от политическата си класа (в неразривна симбиоза с местната бизнес класа, която живее основно заради връзките си с държавата), сега работи срещу малкото, което страната успя да изгради. На България й трябваха години, за да може някой да започне да приема насериозно нейните институции и интереси, а сега всички те биват подложени на унищожителна критика, която ще лепне още години наред.

Колко е лошо да бъдеш новина

Предупрежденията за това, че България ще се превърне в троянското магаре на ЕС, на което всички смятат за особено поучително да дръпнат ухото, нарастват от близо два месеца. И наистина, погледнато отстрани (без политически или бизнес емоции), в момент, в който се обсъждат санкции срещу Русия заради ставащото в Украйна, активната подкрепа на проект като "Южен поток" (дори от него България да има полза) е не само въпрос на лош вкус, но и на никакъв усет за дипломация.

Rzeczpospolita, Financial Times, Deutsche Welle , Wall Street Journal, Spiegel, Washington Post са само най-популярните медийни брандове, които в последно време се върнаха към любимото клише за България, подвластна на руските интереси. Дори трезвият "Ди цайт" се запита дали България не попада все повече под руското влияние. Голяма част от тези коментари са доста пресилени, резултат на още неизбледнелия спомен за 16-ата република на СССР. Но за средностатистическия западен читател и политик България се възприема точно така, което вече насажда стабилна негативна представа за София. В коридорите на европейските институции вече упорито се говори, че колебливата политика на страната не се дължи на стремежа да се угоди на русофилски настроените избиратели (каквито последните евроизбори доказаха, че няма - "Атака" не влезе, а по-възрастните избиратели на БСП си гласуваха както винаги), а на директни инструкции, които правителството получава от Москва.

Български дипломати признават анонимно, че отношението към страната се е променило и коментарите във водещи западни вестници отговарят доста точно на настроенията към България.

За това естествено помага и активното използване на руски опорни точки - при промените на Закона за енергетика, които целяха да помогнат на "Южен поток", депутатите от БСП сякаш преписваха от правните анализи на "Газпром". По-късно се оказа, че компанията "Южен поток - Транспорт" е помагала при писането на поправките, които целяха да изключат газопроводите в икономическата зона, териториалните води и два километра от сушата на България от действието на европейското законодателство. 

Колекция от стаявани шамари

Охлаждането към България обаче не е резултат само от проруската реторика на настоящото правителство. Предупрежденията към страната не са от вчера. Все пак трябва да се помни, че София и Букурещ влязоха под условие и с наблюдение в ЕС. Още от 2009 г. е ясно, че страната няма да стане част от шенгенското пространство, докато не покаже драматичен напредък в реформите на правоохранителните си органи, т.е. те да започнат да се грижат за гражданите  вместо за силните на деня. Това беше очебиен провал на ГЕРБ.

По същото време Европейската централна банка предупреди България в конфиденциални писма, че без българската икономика да започне да работи прозрачно, предвидимо и при спазване на правилата и без да се спре процесът на олигархизация на страната, София няма смисъл да дава публични анонси за влизане в еврозоната. Вместо да се стреми да изчисти икономиката, ГЕРБ направи обратното - отказа се и от еврозоната. Към средата на 2010 г. еврозоната не само престана да бъде приоритет (финансовият министър Симеон Дянков в края на 2011 г. вече дори оценяваше шансовете й да оцелее като ниски), но олигархията започна да концентрира още повече пари и медии в обятията си.

Всъщност икономическите интереси на някои кръгове, маскирани като политика, са това, което трайно преобърна отношението към България. Бизнес кръгът, който подпира последните три правителства, няма идеологически или географски предпочитания (няма проблем да работи и с американски компании), но руските контакти осигуряват далеч по-лесен достъп на облаги. Навлизането на руската ВТБ и партньорството й с българската Корпоративна търговска банка в няколко проекта у нас, както и активното участие в проекта за "Южен поток" на фирми, финансирани от банката, показаха, че Русия вече окончателно е предпочитаният партньор на този кръг, който дискретно управлява страната.

Естествено подобни процеси има и на други места - Кипър, Люксембург или Австрия, но никъде това сливане на политика, икономика и частни интереси няма толкова мащабен и прояждащ ефект. В Германия руският капитал навлиза, но се стреми да спазва правилата. В България той се опитва да пише законите. Комбинацията между институционално счупена държава, алчни олигарси и руски интереси е просто взривоопасна. За съжаление на този кръг кризата в Украйна изведнъж извади темата "Русия" на европейската маса с неочаквана острота. И на този фон България внезапно изпъкна неудобно. Което доведе дотам в списание Spiegel да започват да се появяват материали на германското разузнаване за руското влияние в София, а Washington Post да коментира, че не може от нас да зависи американската политика към Русия.

Виновникът не е един

Сега ефектът, да се надяваме, няма да е толкова тежък. Но героичната поза, с която представители на БСП се опълчват на козните на Брюксел и Вашингтон, очевидно трябва да се прекрати. 

104 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    event_horizon avatar :-|
    event_horizon
    • - 17
    • + 305

    Прекрасна статия - перфектно обобщава на какъв хал сме. Никой не си е помислял само до преди година под каква изолация от ЕС ще попаднем!

    Нередност?
  • 2
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 23
    • + 231

    Ако се върнем 2-3 години назад, цялата работа започна с ВЕИ-ненормалщината, изразена в мераците на малка група хора да "пощипнат" плебеса с 30 пъти по-скъп ток. Уж-постепеното надуване на сметките лъсна съвсем, когато се случи един студен месец, съчетан с по-дълъг период на отчитане. Така само за 1 месец беше провалено наследството на един 3,5-годишен мандат, изигран доста дефанзивно, с избягване на всички съществени непопулярни реформи. След него дойде служебното правителство на Марин Райков, което в сравнение с всички досегашни български правителства приличаше на докарано с космически кораб. Пълен контраст с битуващото ниво на българска политическа култура и можем само да се надяваме, че персонажите от него ще се върнат скоро на сцената под някаква значима форма. ПС. След изборите как никой не се усети, че летвата отново пада надолу с 2-3 порядъка? Положителната новина тук е, че измислените работи свършиха. Доста скъп урок за балканския политически тарикатлък. За добро или лошо, в Итали и Франция може дълго да шикалкавиш у лево, преди да се намери кой да им направи проблем. У нас не може. Ние сме белязан атом, знаят ни що за стока сме и с нас се работи с презумпцията за виновност. Т.е. няма начин българите да не са спретнали вече някаква магария, но сега ще видим, дали пък няма да ни изненадат положително. А, какво излезе? Ами, все същата работа...

    Нередност?
  • 3
    inspektorstrezov avatar :-|
    Инспектор Стрезов
    • - 14
    • + 190

    На мурзилките им идва твърде висока топка тази статия и мълчат, понеже не разбират какво казва. Ако трябва да говорим за родните партии, вкл. БСП и ГЕРБ, ето такива анализи трябва да са способни да правят, но уви.

    Нередност?
  • 4
    lz73 avatar :-|
    lz73
    • - 39
    • + 95

    До коментар [#2] от "cinik":
    Поредния вярващ. че точно ВЕИ са проблема на държавата и енергетиката.....и то през зимата....
    И защо си останал с впечатлението, че малка група хора са се облажили от фотоволтаиците? Аз поне не познавам някой, който да е искал да си направи фотоволтаик и да не го е направил по причини, зависещи от някой друг.
    Истината е, че нещата започнаха когато ББ реши, че е по-лесно парите от Европа да отиват в малък брой фирми (така се канализира по-лесно комисионната). Резултата е скапване на едва зараждащата се средна класа. Комунягите му спретнаха номера със сметките за ток през зимата и после всичко е ясно...
    Кофти е, че не виждам как точно ще излезем от тая ситуация?

    Нередност?
  • 5
    galbi avatar :-|
    galbi
    • - 132
    • + 22

    Спиране на европрограмите--демек парите за крадене!
    ЕС ни управлява снашите пари! От вноските!
    Така или иначе нямаме стоки ,които се търговат на този пазар с печалба!
    И ЕС си прави сметката ,че е въпрос на време да си направим сметката!
    Не сме троянски кон в ЕС. Ние сме върха на ниската култура!
    Така че не сме дорасли за нещо повече от феодализъм.
    Сами не може да си направим сметката , а се сърдим ако друг я прави!
    Няма държава на мафиотите!

    Нередност?
  • 6
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 16
    • + 65

    [quote#4:"mrx10354190"]Поредния вярващ. че точно ВЕИ са проблема на държавата и енергетиката.....и то през зимата....[/quote]

    Няма летни и зимни цени. Има летни и зимни сметки.

    [quote#4:"mrx10354190"]И защо си останал с впечатлението, че малка група хора са се облажили от фотоволтаиците? [/quote]

    Защото представителната ми извадка от приятели и познати е достатъчно широка, в нея няма нито един облажил се, следователно няма как да твърдя, че такива са много хора...

    [quote#4:"mrx10354190"]Истината е, че нещата започнаха когато ББ реши, че е по-лесно парите от Европа да отиват в малък брой фирми (така се канализира по-лесно комисионната). Резултата е скапване на едва зараждащата се средна класа.[/quote]

    Това пък как успя да го измислиш...По ред причини, не само заради спрените впоследствие еврофондове, а и защото 7-годишният програмен период 2007-2014 беше съвсем в началото си, но преди ББ европроектите бяха съвсем мижава работа. Ако искаш да изкараш, как фирмите през една са вземали пари по еврофондовете, даже и средна класа се е образувала за 2 години, и накрая ББ е прибрал всичко, а средната класа е изчезнала, ти казвам направо - не на мен тия, другите читатели да си преценяват сами...

    Нередност?
  • 7
    galbi avatar :-|
    galbi
    • - 63
    • + 14

    До коментар [#1] от "event_horizon":
    Изолацията не е от ЕС. Изолацията ни е от самите нас!
    ЕС в този си вид не е удачен за Б-я1
    Ние сме още с ниско ниво на интилегенция!
    Не зависимо ,че правелата в ЕС за не равноправни.Пак това не е причината за краха ни!
    Каквото и да правим, нямаме хора ,които да направят правилния избор при демократичното общество. Следователно Б-я е по пътя на разрухата!

    Нередност?
  • 8
    bestbuy avatar :-|
    За да останат ХОРА в България.
    • - 5
    • + 55

    [quote#2:"cinik"]Ако се върнем 2-3 години назад, цялата работа започна с ВЕИ-ненормалщината, изразена в мераците на малка група хора да "пощипнат" плебеса с 30 пъти по-скъп ток. [/quote]
    и за да сме докрай точни, тази група беше мулти-партийна - БСП, ДПС, ГЕРБ, НДСВ... - всичките закони са прокарани в интерес на 10-12 депутата с ВЕИ....

    Нередност?
  • 9
    dnevniklive avatar :-|
    dnevniklive
    • - 6
    • + 78

    На всички избори си казвам по-лошо от предните не може и ВИНАГИ ме опровергават.

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 10
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 32
    • + 80

    Статията е леко манипулативна - едва ли не ГЕРб сътворил кашата, а, по думите на Илин "Орешарски изтегли късата клечка". ГЕРБ свършиха някои полезни неща - с еврофондовете при тях нямаше големи проблеми. Започнаха и пенсионна реформа (която Орешарски замрази). Но не трябва да се забравя, че 2009-2012 бяха годините на най-тежката световна икономическа криза от 30-те насам. Външната конюнктура беше най-лошата откак имаме демокрация. България мина тези години добре - само Полша има по-добро развитие на БВП за периода. Това следва да се отбележи иначе покрай някои уместни наблюдения статията би съдържала и откровени глупости.

    Нередност?
Нов коментар