🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

След ерата "Станишев"

Рискът социалистическата партия да затъне във вътрешни междуособици е голям

Сергей Станишев няма повече да се кандидатира за лидер на БСП, но остава начело на "Коалиция за България"
Сергей Станишев няма повече да се кандидатира за лидер на БСП, но остава начело на "Коалиция за България"
Сергей Станишев няма повече да се кандидатира за лидер на БСП, но остава начело на "Коалиция за България"    ©  Надежда Чипева
Сергей Станишев няма повече да се кандидатира за лидер на БСП, но остава начело на "Коалиция за България"    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"На конгреса - като опълченците - нямаме шанс, но ще се борим." Така влиятелен депутат от БСП оцени шансовете на вътрешната опозиция да отстрани Сергей Станишев само преди около две седмици. Оказа се, че или той е подценил опълчението, или че междувременно нещо или някой промени стратегията на самия Станишев.

По-вероятно е второто. Изненадващо за по-широката публика на Националния съвет на партията той сам предложи да се свика заседание на 48-мия конгрес на БСП на 27 юли, на което да бъде избран нов председател. И намекна кой да е той - министърът на икономиката Драгомир Стойнев, когото посочи за свой заместник в Изпълнителното бюро. Според апарата на "Позитано" 20 решението на Станишев за конгреса и конкретната дата е било взето още в четвъртък, 3 юли, когато е била запазена зала 3 в НДК. Същия ден лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза в парламента: "Току що научих, че правителството ще предложи Станишев за еврокомисар по миграцията." Възможно е съвпадението да не е случайно - председателят на БСП да е изчакал възможната развръзка за европейската си кариера, преди да предаде щафетата в БСП.

Вторият вариант е, притиснат от нарастващите настроения срещу него в партията, да е планирал изхода си, като дирижира избора на приемника, за да може да запази влиянието си. Знаци в тази посока са номинацията на Стойнев и категоричната позиция на Станишев, че остава начело на "Коалиция за България" - форматът, в който БСП традиционно се явява на избори. Прави впечатление, че в острото си изказване срещу вътрешните раздори и състоянието на лявата партия той не призна нито една своя грешка.

Ще се промени ли нещо в БСП

"Очаквам да спре свободното падане на БСП", каза депутатът Кирил Добрев на влизане в партийната централа за последното заседание на Националния съвет. Падането може и да е спряло с оттеглянето на Станишев, но засега изглежда, че няма нищо повече от това. "Важното е, че вече няма да е Станишев. Тепърва ще мислим кой", беше реакцията на един от активните вътрешни опозиционери след края на пленума в събота. Някои пък се сетиха за думите на бившия вътрешен министър Румен Петков, сега част от АБВ, че "Муйо Пилата да направим лидер, пак ще дръпнем с 5 процента заради интереса към Муйо Пилата".

Няколко дни след пленума картината не изглежда обнадеждаваща за БСП, напротив. Различните групи и структури в партията започнаха ожесточена надпревара в подкрепа или срещу някои от заявилите желание да наследят Станишев, което може, вместо да укрепи позициите на социалистическата партия на политическата сцена, да ги отслаби. Или както лаконично коментира пред БНТ Светослав Малинов от ДСБ: "БСП влизат в непредсказуема ситуация."

"Глупост е да се каже, че който и да е начело, ще е по-добър от Сергей Станишев и че това ще увеличи резултата на партията на 5 октомври", прогнозира пред "Капитал" Георги Кадиев. Той напусна парламента и Националния съвет, за да покаже как би следвало да се носи отговорност за катастрофалния резултат на БСП на евровота. Кадиев е потенциален кандидат за председател на партията в новата ситуация. На последния конгрес през 2012 г. той получи 23% от гласовете на делегатите. Тогава Кадиев остана единственият конкурент на Станишев, но сега се очертава по-разнообразна битка. Амбициите донякъде са обясними, тъй като сегашният председател изкара на поста 13 години - достатъчно дълъг срок, за да изостри апетита на конкуренцията, а и за да натрупа негативи. Ако и следващият има неговото политическо дълголетие, ще затвори възможността за израстване на цяло поколение. Янаки Стоилов например повече няма за кога да отлага.

Със сигурност новият председател ще стартира със слаби резултати на изборите, дори "Муйо Пилата да дръпне с 5 процента". Единственото му предимство в тази ситуация ще е възможността за разлика от Станишев да бъде коалиционно приемлив. Сегашният председател затвори вратите си (предстои да се разбере дали и тези на партията) към ДПС, а и към ГЕРБ, както и изключи от БСП Георги Първанов и последователите му. "БСП има шансове единствено и само ако се промени. Още повече че в лявото политическо пространство има поне още един политически субект, имам предвид АБВ, има и други, търсещи място под слънцето, засега по-скоро неформални центрове на леви идеи", коментира Живко Георгиев.

Отношението към останалите партии в бъдещия парламент обаче ще трябва сериозно да се премисля. От една страна, ще тежи негативният опит от безпринципната коалиция с ДПС в сегашното правителство на Пламен Орешарски, от друга страна - председателят може да започне да получава обвинения, че не е в състояние да извади партията от изолация. Затова ще е важно дали той ще се казва Драгомир Стойнев, Мая Манолова, Корнелия Нинова или Янаки Стоилов.

Кой срещу кого в партията     

Поредното доказателство, че Сергей Станишев няма реална преценка за собствената си стойност в политиката и в БСП, е лансирането на Драгомир Стойнев за приемник. Въпреки че, типично за стила му, не го е обявил направо на пленума, той го е предложил за зам.-председател в сегашното издание на ръководството, което от всички присъстващи е възприето като знак за подкрепа в битката на конгреса. Само че това не само не примири страстите в БСП, а още повече ги разгорещи, защото прехвърли върху икономическия министър подозренията към Станишев, че се води от интересите на задкулисието, като този път къде явно, къде не дори се назовава името на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Познанството с него се превърна в нещо като разделителна линия за претендентите за поста на председателя. "Станишев направи на Драго лоша услуга", коментират от лагера на министъра в партията, според които са "нелепица" твърденията, че ще управлява заедно с "депутата" от ДПС. Връзките между Стойнев и Пеевски най-вероятно се правят заради редица решения в енергетиката, взети в полза на близки до депутата от ДПС компании. Сивият кардинал обаче там е по-скоро председателят на съвета на директорите на БЕХ Георги Христозов. Другият упрек към претендента е, че ще работи в полза на АБВ, защото през 2012 г. беше номиниран за председател от близки до Георги Първанов. Кирил Добрев обаче, който призна пред БНТ, че е фен на Стойнев, заяви "БСП е оригинала, АБВ е репликата" и разтълкува намеренията на Станишев да създаде българския ПАСОК. Това е стара идея на Георги Първанов, с която той стартира и новия си проект. Бившият президент отвърна от своя страна, че министрите на вътрешните работи и на енергетиката са били "спуснати" на Националния съвет на БСП от ДПС. "Повечето имена не бяха познати, очевидно бяха написани на друго място, дали в хотел "Берлин" (където е едно от жилищата на Пеевски - бел. ред.) или другаде, не мога да кажа", каза той пред "Нова тв".

В тази ситуация последните ходове на Станишев отново са неадекватни. На среща в събота вечерта, след като пленумът е приключил, той е събрал потенциалните конкуренти на Стойнев, за да ги предупреди да не пречат на фаворита, като според депутати от БСП страстите са надхвърлили границите на добрия тон.

Засега остава неясно как се разпределят силите на различните лобита. Знае се, че Стойнев може да разчита на подкрепа от София-област, откъдето е депутат Кирил Добрев, както и най-вероятно на помощ от дългогодишния организационен секретар, а сега зам.-председател на БСП Димитър Дъбов. В полза на фаворита на Станишев е и фактът, че делегатите на конгреса са същите, които го преизбраха през 2012 г. с голямо мнозинство. Загадка е все още какви мощности ще мобилизират останалите.

"Зад Мая Манолова стои единствено Ангел Найденов", казват тези, които не са от фенклуба й. Това обаче съвсем не е така, защото тя има подкрепата и на структурите в Кюстендил, както и на Перник съответно. Освен това може да привлече и Илияна Йотова, която най-вероятно няма да подкрепи Стойнев, но и не харесва Корнелия Нинова - засега само потенциален кандидат. Нинова получи номинации от благоевградски структури на партията и не ги е отказала. Ако тя се окаже в последния момент предпочитана и от влиятелния бивш председател на градската организация на БСП в София Румен Овчаров, това сериозно ще усложни задачата на Стойнев. Той е известен с критиките си към министъра на икономиката и енергетиката, като дори едно от предположенията за избора на Станишев беше, че го прави "напук на Овчаров". Още повече че докато четял словото си пред пленума в частта "хората, които ме атакуват за това какво се случва в управлението и в отношенията ни с ДПС, съзаклятничат по ъглите, по офиси на фирми или по ловни хижи с други партии, в това число с основните ни политически опоненти от ГЕРБ", на няколко пъти поглеждал към Овчаров. Известно е, че той е любител на лова, както и Лютви Местан от ДПС.

Янаки Стоилов, който също обяви, че ще се кандидатира за председател, изтъкна като предимство факта, че е независим от движението. "Това е един от основните критерии и аз отговарям на него. Аз не съм зависим от корпоративни интереси, от външнополитически фактори, от други политически среди или от лични причини", заяви зам.-председателят на БСП пред bTV. Той все повече се убеждавал, че "правилните идеи не могат да се осъществят, ако не се осъществяват от правилните хора", и напомни, че не е подкрепил Пеевски за председател на ДАНС. Стоилов ще разчита на членовете на т.нар. ляво крило в БСП.

От надпреварата не трябва се отписва и Георги Кадиев.

Новият председател обаче, който и да е той, при определянето на екипа си ще е силно зависим от сегашното разпределение на силите в Националния съвет, доминиран от групите около Станишев. Той предложи Изпълнително бюро от над 25 души, за да удовлетвори всички. Приемникът му най-вероятно няма как да направи радикални промени в оперативното ръководство, защото то ще се избира от същия пленум. Така че, ако успеят да не се изпокарат при избора на новия водач, социалистите най-вероятно ще влязат отново в руслото на досегашните идеи, обещания и платформи. 

Рисковете пред партията обобщава социологът Юрий Асланов, който е и член на Националния съвет: "До конгреса трябва да се направи опит лидерското състезание да не се превърне в братоубийствена битка и да наруши единството на партията."

15 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    daaam avatar :-|
    daam
    • + 28

    "Прави впечатление, че в острото си изказване срещу вътрешните раздори и състоянието на лявата партия той не призна нито една своя грешка"

    Та, кога този...... е признавал своя грешка . Казвал е единствено, че поема отговорността и поемането й се състои в....нищо

    Нередност?
  • 2
    smotlixx avatar :-|
    smotlixx
    • - 25
    • + 6

    Що не четете Дума бе хора, имам свестен сайт. Само там може да прочетете:
    "Станишев е умен, образован и най- способен млад български политик. Мнозина се смятат за "МНОГО УМНИ",за по- умни от него, но всъщност не могат да се мерят на малкия му пръст! Ние, българите, имаме едно изключително лошо качество, че не сме в състояние да оценим способностите на сънародниците си, особено ако стоят някъде в близкото ни обкръжение! Кой е по- образован от Станишев?! Кой е по- добър оратор от него?! Кой е в състояние на прекрасен английски да държи изключително съдържателни речи пред европейските социалисти!? Кой наш политик е получил международно признание и е бил избиран за председател на Европейските Социалисти освен Георги Димитров като председател на коминтерна след Лайпцигския процес?!"

    Нередност?
  • 3
    smotlixx avatar :-|
    smotlixx
    • - 9
    • + 2

    имам да се чете имат

    Нередност?
  • 4
    blau_ avatar :-|
    blau_
    • - 1
    • + 11

    Апаратчик!

    Не му ли стига европейската заплата и привилегии? Като тумор дълбоко се е насадил в тази държава...

    Нередност?
  • 5
    nuzzo avatar :-|

    От вътрешно партийна (БСП)гледна точка, Новият логично ще е от кръжока на Станишев, от което следва, че на нищо положително не трябва да разчитат редовите социалисти, ерго скоро да управляват.
    Затова, и за БСП и за държавата(щото все пак щем или не щем много народ се припознава чрез тази партия), по-добрият вариант е Кадиев или някой различен от Кръгът Станишев.
    Поне Кадиев може да мисли, вкл.и държавнически, а и доказва, че може да носи и лична отговорност, но .... и моят скромен опит ме води на мисълта, че апаратът и този път ще надделее над разума.

    Нередност?
  • 6
    chernomorski avatar :-|
    Chernomorski
    • + 11

    Колкото и да ни занимават медиите с проблемите на БСП(доста често и на трите национални тв екрани гостуват все социалисти), пътят на тази партия лека полека за сега върви надолу. Тя тепърва има да обира негативи от огромните гафове - компрометиране на банковата и националната сигурност като цяло, възходящото и несъразмерно завземане на властови позиции от ДПС в държавните и общински структури, ерозиране на евроатлантическата ни принадлежност и т.н.
    Ако и сега обаче народа даде значително доверие на тази партия в изборите, ще имаме огромни проблеми. Но логично е тя тепърва да изпита онази болка, която бе присъща на нейните посестрими от бившия соцблок.

    Нередност?
  • 7
    osudeni_dushi avatar :-|
    osudeni_dushi
    • + 8

    Нов публичен дом, но със стари ..........!

    Нередност?
  • 8
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 8

    В началото ми беше тъжно, че Станишев си тръгна, без да довърши своята мисия (да отврати дори пенсионерите). Сега като гледам колко са разделени тия гадини, почвам да гледам по-оптимистично на нещата. Интересно ми е, ако Първанов е искал да създаде български ПАСОК, Янаки Стоилов с неговото ултраляво крило не би ли го подкрепил? И ако не - за какви идеологии би се хванал този независим, велик и изобщо почти безпартиен експерт? Защото ако мегачервените не са комунисти като ПАСОК, кой е?

    Нередност?
  • 9
    x2805 avatar :-P
    dj x2805
    • + 4

    До коментар [#2] от "smotlixx":

    Слагам ти плюсе понеже си мисля че се майтапиш! Само да допълня:
    Кой бг политик е направил повече от него за:
    Популяризиране на ДУМАТА ГЕЙ в политиката! (Напълно гей/обратно държание: Казаваш "Така ще направя!" и правиш иначе)
    Поемане на много отговорности! (Червени вина Шатоноф дьо Пап с крехко говеждо!)
    Пълно задоволяване на РУСКИТЕ интереси! (защото сме соц... не БЪЛГАРОФОБИ И СРЕБРОЛЮБЦИ)
    и много други такива ВСЕ велики дела съиобразени с интелекта му и с интересите му. С една дума ГОЛЯМ НЕКАДЪРНИК!!!!

    Нередност?
  • 10
    sjf18531334 avatar :-|
    Чоко
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#2] от "smotlixx":

    Ти наистина ли си вярваш?!

    И тъй като в момента върви пиесата "Точене на банки 2", Станишев сам ли я написа или с помощта на Моника Станишева (бивша Йосифова) и Венцислав Йосифов, успешно фалирал ПЧБ?

    Нередност?
Нов коментар