🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Лидер без партия

Николай Бареков остана само с двама депутати в парламента. Засега

   ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Политически партии да кажат, че не искат коалиция с "България без цензура" (ББЦ) е като аз да кажа, че не искам Адриана Лима. Аз я искам, ама тя мен - не." Това каза Николай Бареков през юли, когато свика ръководството на спешна сбирка по повод напускането на дотогава дясната му ръка Ангел Славчев. Близо половин година по-късно създателят на инженерния политически проект ББЦ се оказа в същата ситуация, а депутатите му в ролята на бразилския модел – той иска тях, но те него – не.

Бареков е виновен

В първия работен ден след коледните празници четирима от народните представители на ББЦ – Стефан Кенов, Георги Ковачев, Борислав Иглев и Христо Тодоров напуснаха партията. До медиите беше изпратена и декларация, в която те посочват няколко мотиви за решението си като всички са свързани с поведението на лидера им Бареков. Единият е "невъзможността да изпълняват ангажиментите си към избирателите". Като главна причина за това четиримата посочват "често променящото се мнение" на Николай Бареков. "Смятаме че личните битки, внезапните промени в настроението и възгледите на господин Бареков, пречат на това да бъдем истински полезни на избирателите си, защото това не дава възможност да изработваме единни позиции и е в нарушение на правилника за работа на парламентарната група", се казва в декларацията.

Другият им мотив е несъобразяване с интересите на останалите коалиционни партньори от групата. "Едно е да си депутат, друго е да си депутат в Европейския парламент, а съвсем трето е да си и председател на партия, която е коалиционен партньор в парламентарна група", се казва още в документа. Четиримата се оплакват и от натиск от страна на Бареков при вземането на решенията. "ББЦ трябваше да се превърне в нормален политически субект, който взема решения по демократичен начин и провежда последователна политика в изпълнението на своите обещания към избирателите. Вместо това се налагат позиции от разстояние за вземане на решения в разрез с нашия морал и достойнство", заявяват те. Четиримата декларират, че остават в парламентарната група на Българския демократичен център (БДЦ).

Неотдавна по същата схема от формацията на Бареков си тръгна заместникът му Росен Петров. Той напусна партията, но остана в парламентарната група. Напускането на четиримата депутати сега на практика оставя бившия телевизионен водещ без представителство в парламента. От общо 14-те народни представители петима са от партията на бизнесмена Христо Ковачки – ЛИДЕР, двама от ЗНС, а заедно с Росен Петров депутатите без партия стават петима. Засега само двама от ББЦ – Светлин Танчев и Мартин Иванов, остават във формацията на бившия телевизионен водещ. Депутати от ББЦ твърдят, че е въпрос на време и Танчев да се оттегли от партията. В момента той е в чужбина и ще се върне след новогодишните празници.

Разривът

До разрива в отношенията между депутатите от парламентарната група на БДЦ и лидера на ББЦ се стигна след като трима народни представители от формацията на Ковачки, между които и лидерът й Кънчо Филипов, изненадващо подкрепиха спорното предложение на ГЕРБ партидите от частните пенсионни фондове да се прехвърлят в НОИ в предпоследния ден преди ваканцията на парламента. Това стана въпреки решението депутатите да гласуват против предложената поправка. Впоследствие се оказа, че ден преди промените да бъдат одобрени в Народното събрание с гласовете на ГЕРБ и ДПС, ТЕЦ "Бобов дол", собственост на близкия до Ковачки "Консорциум Енергия МК" е получил ново комплексно разрешително да продължи да работи в следващите 10 г. от Министерството на околната среда и водите. Твърде вероятно е това да се е оказало решаващо за промяната на позицията на депутатите от ЛИДЕР и гласуването им в полза на спорната промяна на пенсионната система. Тяхната подкрепа в случая не беше наложителна, защото гласовете на ГЕРБ и ДПС бяха достатъчни за прокарването й, но гласуването на тримата депутати на Ковачки трябваше по-скоро да послужи за параван на тематичната коалиция между формацията на Борисов и тази на Лютви Местан. Особено след като другите три партньора от управляващото мнозинство – Реформаторският блок, Патриотичният фронт и АБВ, категорично отказаха да подкрепят поправките.

Това обаче предизвика сътресение в редиците на БДЦ. Николай Бареков се разграничи от депутатите от групата на БДЦ. Те пък обявиха, че бившият телевизионен водещ не изразява мнението им и избраха лидера на "Гергьовден" Любен Дилов – син за говорител на БДЦ. А Бареков подаде оставка от председателския съвет на коалицията, която преди изборите се казваше като партията му ББЦ, а впоследствие беше преименувана на БДЦ.    

А сега накъде

Според депутати от БДЦ през февруари ще се реши съдбата на коалицията. За тогава е насрочен конгрес на ЛИДЕР. Не е изключено подобен форум да има и партията на Бареков. Напускането на депутатите обаче поставят бившия телевизионен водещ в ситуация да запази лидерската си позиция, но да остане без представителство в парламента, или да търси начин да се оттегли от поста. Депутати от БДЦ твърдят, че се обмисля вариант партията да бъде оглавена от Светлин Танчев, а Бареков да остане неин почетен председател. От начина обаче, по който реагира Бареков на напускането на четиримата депутати, едва ли може да се очаква той да сдаде лидерския пост във формацията. Бившият телевизионен водещ обяви, че "мафията и олигархията са си е купили цяла парламентарна група" и нарече доскорошните си депутати "кеш енд кери" и "момчета на повикване, които ще подкрепят управляващите и всеки, който им плати". В предаването "Лице в лице" Бареков каза още, че ще прави кариера в Европа, защото бил изтласкан от политиката в България. "Оставам в БДЦ, но нямам нищо общо с тази парламентарна група", заяви още той.

76 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ivailoa avatar :-|
    Ivailo Asparouhov
    • - 1
    • + 152

    Така е Ники, не мижеш да контролираш бизнеса дистанционно. А уж се хвалеше, че имаш топки. Ами да беше останал тук и да ги показваш/ползваш. На другите избори ще си при Йоло Денев (като резултат).

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 2
    dr.st.danev avatar :-|
    dr.st.danev
    • - 2
    • + 118

    "Некой съображения"
    Готино заглавие. Вярно, че е без партия, също без визия, устойчиви политически възгледи, кауза, мнение, позиция... вече, вероятно и без политически активи сред бабите на село. И какво се оказа то? Че всъщност не е и лидер, а актьор без работа, очакващ новата си роля. Само че собственика на цирка се чупил в чужбина, а гладен клоун пиеси не играе.
    Жалко за избирателите, които гласуваха за него с погнуса - единия крак ги теглеше към мнозинството не гласуващи, другия ги поведе към избирателните урни, пък "каквото стане". Е, на - стана! А формация, която да спечели негласуващите скоро няма да има - заради фаталния разрив между морал и интелект от една страна и връзки и финикийски знаци от другата. И ето, че не можело да се мине без ония 100-200 години, през които умните да спечелят честно позиции, да получат признание и да формират истински обществен елит... но да не се отнасяме чак до там.

    Нередност?
  • 3
    chicago514 avatar :-|
    chicago514
    • - 1
    • + 94

    Пука му на него за някаква партия.Гюрултаджия и нервак който работи като мнозинството от българските политици за лично облагодетелстване и ако може на колкото се може повече роднини.

    Нередност?
  • 4
    galla avatar :-?
    Γαλλα
    • - 12
    • + 17

    Хайде не му връзвайте кусури...знаем за партии без лидер, пък по сто и кусур години, изкарват...:)

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 96

    Бареков дух`а на сто дудука, за да се докопа до НС и там да търгува с влияние.

    Сега, когато финансирането на проекта му спря, тумбата му се рои и прилепва към този, който плаща.

    Нередност?
  • 6
    jessie... avatar :-|
    Jessika
    • + 86

    Бареков вече и за собствените си депутати е обидна дума...

    Нередност?
  • 7
    gmalinov avatar :-P
    gmalinov
    • + 98

    Егати смешника, тоя май се беше взел насериозно, че става за политик... А то и за смешник не става...

    Нередност?
  • 8
    kaktaka avatar :-?
    kaktaka
    • - 1
    • + 117

    Аз пък питам защо никоя институция не проверява как е финансирана кампанията на ББЦ в парламентарните и европейските избори.... Имаше и сигнали за фиктивни дарения... Как никой не се впечатли?

    Нередност?
  • 9
    4i4oti avatar :-|
    4i4oti
    • + 86

    Дудука е илюстрация на твърденето, че с пари всякакво магаре можеш да вкараш в Парламента. Ако имаше грам интелигентност щеше да се осети, че както се посрал трябва да се притаи докато го позабравим. Вярно, че ще остане в паметта ни с примитивните си постановки за бъдещ премиер творящ чудеса.

    Нередност?
  • 10
    4i4oti avatar :-|
    4i4oti
    • + 56

    Все се надявам да го видим на шарена сянка като опровержение пред света, че съдебната ни система е корумпирана и ялова.

    Нередност?
Нов коментар