🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Искът на Energo-pro срещу България е за 54 млн. евро

Мотивите са некомпенсирани разходи на компанията от енергийния регулатор

Стойността на иска на Energo-pro e значително по-малка oт тази на арбитража на ЕVN, която е 600 млн. евро.<br />
Стойността на иска на Energo-pro e значително по-малка oт тази на арбитража на ЕVN, която е 600 млн. евро.<br />
Стойността на иска на Energo-pro e значително по-малка oт тази на арбитража на ЕVN, която е 600 млн. евро.<br />    ©  Надежда Чипева
Стойността на иска на Energo-pro e значително по-малка oт тази на арбитража на ЕVN, която е 600 млн. евро.<br />    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Преди регистрирането на иска в края на май страните са имали възможност за извънсъдебно споразумение.

Искът на Energo-pro срещу българската държава, който в края на май беше регистриран за разглеждане от Международния център за уреждане на инвестиционни спорове на Световната банка (ICSID), е на стойност 54 млн. евро, съобщиха от дружеството в отговор на "Капитал Daily". Сумата е значително по-малка от арбитражния иск на ЕVN, която според изказвания на финансовия министър Владислав Горанов е за 600 млн. евро.

Причините за иска

От "Енерго-про" потвърдиха, че мотивите за подаването на иска (още през 2013 г.) са некомпенсирани разходи, направени от дружества на компанията за задължителното изкупуване на електроенергия от възобновяеми източници, за инвестиции, както и разходи, свързани с дейността. "В резултат на ценовите решения на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране от периода 2012 – 2014 г., в които тези разходи не бяха възстановени, е създаден дефицит, който поставя на сериозен риск финансовата стабилност на дружествата от групата "Енерго-про" в България", коментират от дружеството.

Подобни бяха мотивите за завеждането на арбитражния иск и от EVN. А вероятно това е причина и за намерението на третото електроснабдително дружество в България ЧЕЗ също да заведе арбитражно дело срещу страната ни, като компанията вече е направила опит за постигане на извънсъдебно споразумение, което стана ясно от изказването на Горанов пред парламента.

Процедура в развитие

От "Енерго-про" посочват, че развитието на арбитражната процедура е следвало правилата на ICSID. Според тях от юли 2013 г. до регистрирането на иска е даден срок за предварителни действия на страните, което означава, че се дава възможност за постигне на извънсъдебно споразумение. Едва ли в скоро време може да се очаква резултат, тъй като според юристи арбитражните дела отнемат поне две-три години.

Действията на регулатора

Трите енергийни дружества бяха принудени да прибегнат до завеждането на арбитражни искове, след като през 2012 г. регулаторът определи нова методика за компенсиране на разходите за възобновяемите централи, според която разходите между прогнозно и реално произведената енергия от тях остават за сметка на електроснабдителните дружества (ЕСП). Това доведе до генерирането на сериозни загуби в трите компании още през първите месеци на влизане в сила на новите правила.

От регулатора тогава оправдаваха решението си с това, че ЕСП-тата трябва да бъдат наказани заради това, че не са дали точни прогнози какви количества възобновяеми източници ще бъдат инсталирани на техните територии (става въпрос за първата половина на 2012 г., когато за няколко месеца от 124 мегавата възобновяемите мощности достигнаха 600 мегавата).

Тук вероятно се крие и причината за по-голямата сума на иска на EVN, тъй като на територията на компанията има най-много инсталирани централи за възобновяема енергия. Поради тази причина към май 2013 г. от компанията отчетоха 192 млн. лева непризнати разходи за закупуване на възобновяема енергия.

Sloane park property е продал дела си в "Енерго-про мрежи"

Инвестиционният фонд Sloane park property е продал дела си в "Енерго-про мрежи", стана ясно от бюлетина на Централния депозитар. Това най-вероятно е в резултат на търговото предложение към миноритарните акционери, което обяви "Енерго-про Варна", която е и купувач на дела от 5.46%. Така мажоритарният собственик вече притежава 96.4%. В процес на търгово предложение е и другото дружество на компанията - "Продажби", което също се движи успешно. Най-вероятно и двете компании ще бъдат отписани от борсата.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gani1 avatar :-@
    gani1
    • + 1

    Наглеци !!!
    Използваха Sloane park property за да прекарат през ОСА на дружеството си вземания от НЕК и после съдят държавата.
    Само за първото тримесечие на 2015 г имат 13 961 000 лв официални печалби и плачат ,че финансовата им стабилност била застрашена !
    Сега са поискали и най - голямо увеличение на цената на тока от всички ЕРП.
    Мошеници !!!

    Нередност?
  • 2
    ktz00674627 avatar :-|
    ktz00674627

    Мошеници

    Нередност?
Нов коментар