🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как жълтите медии съчиниха история за терористи от "Ислямска държава"

и какви са фактите за преминаването на чуждестранни бойци през България

   ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Августовската новинарска суша роди поредната измислена истерия. Жълтата агенция ПИК заплете въображаем сюжет от думите "Ислямска държава", терористи и България, който беше подет и усилен от почти всички останали медии. 

В събота сайтът изригна със заглавието "Полицията издирва двама предполагаеми терористи от "Ислямска държава". Твърдението, че властите търсят мъж и жена от ирански произход,  защото "двамата чужденци се готвят да направят нещо опасно" бързо обиколи и други онлайн медии. Беше подхванато и от националните телевизии. ПИК дори започна да ги обвинява в плагиатство, защото предават информацията, без да цитират източника.

На следващия ден "разкритието на ПИК" беше опровергано както от МВР, така и от прокуратурата. От държавното обвинение заявиха, че те не са източник на информация за пребиваване на представители на "Ислямска държава" на територията на България. А от вътрешното министерство уточниха, че става дума за медийна интерпретация на техни действия. И провежданите от тях мероприятия са били с друга насоченост. Една част от тях са били заради охраната на Spirit of Burgas, други са били свързани с противодействие на незаконна миграция и канал за разпространение на фалшиви документи за самоличност. МВР допълват, че френската и румънска лични карти, които ПИК публикуваха с твърдението, че са "секретни полицейски документи", а после други медии препубликуваха, са недействителни. А цитираните лица и събития всъщност са свързани с подозрения за криминална дейност за изготвяне на фалшиви документи за самоличност.

Какви са фактите за чуждестранните бойци и България

Макар да е очевидно, че конкретната история е медийна измислица, е факт, че България е транзитна зона за преминаване на хора, които отиват или се връщат от бойни действия в Сирия. Според информация, изпратена до "Капитал" от пресцентъра на ДАНС, от януари до юни тази година през страната ни са преминали 96 души с гражданство или статут на пребиваване в Европа и Западните Балкани, за които има данни, че са пътували, за да вземат участие в действията на ислямистки групи в Близкия Изток. За изминалата, 2014 година, службите са засекли 154 души, а през 2013 - 82-ма.

Не всички обаче са достигнали територията на Сирия. Част от тях не са допуснати да продължат пътуването към Турция поради отнети документи от съответните власти на държавите от които идват, а други са били задържани в България чрез Европейски заповеди за задържане. По оценка на ДАНС около 10% от лицата, за които не е имало достатъчно правни основания да бъдат спрени, са се завръщали обратно към Западна Европа и Западните Балкани.

Има и случаи, според службите за сигурност, когато пътуващите през България са получавали логистична подкрепа от български граждани. По подобни подозрения през ноември 2014г. и през март 2015г. ДАНС задържа 14 души от Пазарджик, Пловдив и Асеновград. Става дума за религиозен лидер на ромската общност в Пазарджик Ахмед Муса Ахмед, който има две предишни присъди за разпространение на антидемократична идеология и религиозна омраза, и негови последователи от най-близкия му кръг. Службите са засекли трима чужденци, за които имат данни, че се сражават на страната на "Ислямска държава" в Сирия, да отсядат в дома на Ахмед и един от неговите сподвижници в края на 2013 година и през лятото на 2014. Единият е турски гражданин с право да пребивава в Германия, другият е босненец с френски паспорт, а третият е сръбски гражданин. Последният е арестуван от сръбските власти през март 2014 година след завръщането си от Сирия и му е повдигнато обвинение за организация и финансиране на обучения в тренировъчни лагери за терористи. Другите двама все още участват във военните действия в Сирия според службите.

От ДАНС уточниха, че след извършените промени в Закона за ДАНС през март 2015 г. агенцията няма правомощия да задържа лица. В случаите, когато има данни по Закона за чужденците или по Закона за влизането, пребиваването и напускането на граждани на ЕС, председателят на ДАНС може да наложи принудителни административни мерки, а те да се приложат в координация от МВР.

В края на миналата година беше създадена междуведомствена работна група с участието на ДАНС и Министерството на правосъдието, която предложи проект за допълнения на Наказателния кодекс, за да се криминализира пътуването през България с цел тероризъм зад граница, както и подпомагането на такова пътуване. Законопроектът беше внесен в Народното събрание от Министерския съвет и на 25 юни 2015 е приет на първо четене в зала.

Така че накратко, истината е, че през България, по чисто географски причини сравнително редовно преминават лица, свързани с Ислямска държава. Истина е и че службите се опитват да проследят тези хора. Оттам нататък, всичко е въпрос на елементарна медийна хигиена. Ако вярваш и разпространяваш информации на "Пиц" и "Блик" за "терористи" помагаш да се създава напълно неоснователна истерия. И приемаш, че както е вярна информацията за дейността на службите през уикенда, така е и вярна новината: "Шок! Фермер обвинен в содомия след раждането на коза с "човешко лице" (снимка 18+)", която напълно насериозно е публикувана в единия от двата сайта. А може би и в двата.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    provadiiski avatar :-(
    Chi Cho
    • - 1
    • + 21

    Когато един народ има нужда от измислици, те ще му бъдат предоставени.

    Нередност?
  • 2
    plamenhristov5 avatar :-|
    plamenhristov5
    • - 1
    • + 25

    В този случай прокуратурата би трябвало да предприеме наказателни действия спрямо медиите, които провокираха истерията

    Нередност?
  • 3
    son_of_anarchy avatar :-|
    son_of_anarchy
    • - 1
    • + 21

    кенефите на пеевски отдавна трябваше да бъдат затворени

    Нередност?
  • 4
    sylvester avatar :-|
    sylvester
    • + 10

    Причините за "СУПЕРНОВИНАТА" са две. Първата е напъна на всички медии, дори претендиращите да са сериозни телевизии, като Нова и бТВ, да не изпуснат СЕНЗАЦИЯТА! Новините им са по-жълти от опикани гащи. Втората причина е, че в деня, в който излезе СЕНЗАЦИЯТА в жълтия сайт, опроверженията на властите ИЗОБЩО не бяха категорични. МВР пусна едно такова, в което всъщност НЕ се казваше, че двамата не са от Ислямска държава. Официалната позиция трябваше да гласи: "МВР не издирва двама конкретни заподозрени за връзки с ИДИЛ". Толкова. Хем щеше да е ясно, че хора свързани с Ислямска държава ПО ПРИНЦИП се издирват, хем щеше да е ясно че СУПЕРНОВИНАТА на жълтия сайт е куха. Но за такова точно и премерено изявление трябва акъл... Другият вариант е новината на жълтия сайт да НЕ е куха. Който ми се струва крайно малко вероятен.

    Нередност?
  • 5
    gesand avatar :-|
    gesand
    • + 6

    Много ми хареса това "Пиц и Блик"! Отсега и аз ще ги наричам така!

    Нередност?
  • 6
    petebo avatar :-|
    petebo
    • - 5

    Каква е гаранцията, че "Капитал" не са се заблудили ?

    Нередност?
  • 7
    the_european avatar :-|
    the_european
    • + 3

    Това заглавие с фермера наистина е доста добро. Но току що отварям Блиц (за да прочета историята за фермера, хо, хо) и какво да видя: "Това е краят! Посегнаха и на Мистър Дупе".

    И все пак едно заглавие от 90те си остава и до ден днешен ненадминато: "Двуглава майка ражда двуглаво дете"

    Нередност?
  • 8
    pobnab avatar :-|
    Радио Плутон
    • - 3

    Отдавнашно правило: който иска да узнае истината, да чете жълти средства!
    Те са единствените, в които няма толкова жестока цензура.

    Нередност?
  • 9
    etty1 avatar :-?
    etty1
    • + 1

    Значи за банките не може, а да се всява паника за терористи - може?! Прокуратурата?

    Нередност?
Нов коментар