🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ДАНС: Това не е клетка на "Ислямска държава", но можеше да бъде

След акцията на службите вчера, седем души ще бъдат привлечени като обвиняеми за разпространяване на идеологията на "Ислямска държава" и призиви за джихад

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Това не е клетка на "Ислямска държава", но можеше да бъде", с тези думи председателят на ДАНС Владимир Писанчев обобщи вчерашната съвместна акция на службите и прокуратурата в Пазарджик, Пловдив, Асеновград, Хасково и село Старцево, по време на която бяха претърсени над 40 къщи и  задържани 26 души във връзка с разследване за разпространение на антидемократична идеология и пропаганда на война. 

На седем от тях са повдигнати обвинения. Сред тях е и пазарджишкият проповедник Ахмед Муса, който ще бъде разследван за три престъпления и който вече има две предишни присъди по сходни дела.

ДАНС наблюдава тези райони от половин година и са установили няколко признака, които са ги накарали да предприемат действия  - появата на атрибути на "Ислямска държава в Ирак и Левента" в махалите, призиви за джихад и участие във военни действия, засичане на пътуващи джихадисти с европейски паспорти за Сирия или от Сирия за Западна Европа, които са се отбивали в домовете на обвиняемите, както и началото на опити за привличане на бойци към ИДИЛ. 

В същото време Владимир Писанчев подчерта, че категорично няма информация български граждани действително да се сражават на страната на ИДИЛ, както и че не може да се говори за финансиране от "Ислямска държава" в случая на Ахмед Муса и останалите разследвани, които разпространяват и възхваляват идеологията на групировката. "Приемете тази операция като генерална превенция", каза Писанчев и добави: "Имаме всички белези, че тези хора търсят контакти".

Той отбеляза също, че акцията не е свързана с други международни операции, които се провеждат в момента, а е изцяло разработка на ДАНС. Писанчев заяви, че според него България има нужда от преглед на законодателството във връзка с действията на ИДИЛ, като даде пример, че в други европейски държави има специално законодателство, което инкриминира публичното участие в бойни действия на страна на терористични групировки, както и набирането на доброволци за участие в такива действия.

В какво са обвинени седемте

По време на операцията са били задържани 26 души за 24 часа по закона за ДАНС, като само седем от тях са привлечени като обвиняеми по делото. Ахмед Муса е обвинен в това, че в периода юли-ноември тази година е образувал и ръководил група, в която са членували другите шестима обвиняеми и която " си е поставила за цел да върши престъпления против републиката по глава първа от Наказателния кодекс, като проповядва антидемократична идеология, изразяваща се в разпространение идеите на терористичната организация "Ислямска държава, действаща на територията на Сирия и Ирак".

Второто обвинение към тях е, че са извършвали пропаганда на война чрез слово и чрез публикуване на видео материали, колажи и фотографии с логото на ИДИЛ в интернет. Ахмед Муса е разследван и за трето престъпление - че е проповядвал антидемократична идеология, изразяваща се в разпространение и възхваляване на идеите на ИДИЛ. Той е обвинен по член 108 от Наказателния кодекс за престъпление против мира и човечеството.

Според разследващите в свои проповеди, които се разпространяват свободно в интернет, Ахмед Муса възхвалява действията на ИДИЛ и персонално лидера й Абу Бакр Ал-Багдади и говори, че бойците на групировката се борят за налагане на халифат в световен мащаб. Според разгледаните от властите материали Муса е проповядвал също, че всеки от последователите трябва да се стреми да допринася към постигането на най-възвишената и крайна цел - налагане на световен халифат, както и че трябва да слушат безусловно своите духовни водачи и да изпълнят своя дълг, ако им бъде вменено. Тези проповеди са се случвали както на живо, така и през skype и Facebook за ромските общности в Западна Европа - Германия, Холандия и Франция и са били извършвани на фона на знамето на ИДИЛ.

Какво са открили разследващите

При извършването на претърсванията на адресите разследващите са открили и множество "рекламни материали" на групировката - знамена, фланелки, шапки, ленти за глава, ключодържатели и стикери с логото на ИДИЛ. В иззетите компютри също са намерени пропагандни материали, свалени от интернет, също така са се натъкнали и на автомобили със стикери на ИДИЛ. В една от претърсените къщи е намерено и незаконно оръжие - пушка и пистолет.

Първоначално акцията е била планирана за началото на декември, но публично изтичане на информация е принудило ДАНС и прокуратурата да действат незабавно. В разследването и операцията са участвали над 40 прокурори и следователи от Пловдив и Пазарджик, над 70 агенти на ДАНС и около 300 служители на МВР.

И прокуратурата, и ДАНС подчертаха, че акцията им следва да не се възприема като разследване срещу етническа група или определена религия и че те са се стремили да не накърняват чувствата на вярващите мюсюлмани с действията си.

Повече по темата четете в съботния брой на вестник "Капитал"

23 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sopher avatar :-|
    abdelhaqq
    • - 4
    • + 11

    ето сега ще се види кой как си събира доказателствата, дефинира си обвиненията и си оправдава действията. махалото на държавната позиция се люшка от едната крайност към другата. от една страна се вижда огромна загриженост набедената "анти-демократична идеология" да не бъде окачествена като "ислямска". само дето тази "идеология" употребява понятия като Коран, Сунна, хадис, джихад, халифат, шахид, шариат съвсем в контекст. терминологията й прилича твърде много на заетата от онази "идеология", чийто календар отмерва първата си година през 622 г. сл. Хр. от друга страна пък, държавата ни, или поне силово-обвинителните й структури обявява всеки "нетрадиционен" мюсюлманин с брада, вярващ в легитимността на халифата, приложимостта на шариата и изповядващ нормативното върховенство на Корана, за "престъпен фундаменталист". явно е, че не може и двете да са верни.

    Нередност?
  • 2
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 1
    • + 15

    До коментар [#1] от "abdelhaqq":

    Ако български гражданин е "вярващ в приложимостта на шариата и изповядващ нормативното върховенство на Кораната" т.е. върховенството на законите на корана над законите на страната, то той е " ислямски фундаменталист". Ако активно действа за осъществяване на вярванията си то той е в нарушение на закона.

    Нередност?
  • 3
    rainbou1 avatar :-?
    rainbou1
    • + 14

    На България не и стигат проблемите, ами и трябва сега да се занимава с ИДИЛисти.

    "Според разследващите в свои проповеди, които се разпространяват свободно в интернет, Ахмед Муса възхвалява действията на ИДИЛ и персонално лидера й Абу Бакр Ал-Багдади и говори, че бойците на групировката се борят за налагане на халифат в световен мащаб."

    Ами той пича си плаче за затвора.

    Нередност?
  • 4
    info111 avatar :-|
    info111
    • + 8

    Проблемът е, че този и такива като него, че и много по-активни и опасни от години "плачат за затвора", но не само никой нищо не им каза и направи и си развяват байрака вече близо три десетилетия, но и етническа партия ги оставиха да си направят, с кръгове и обръчи, и да разпределят порциите на държавата, и така за обикновените българи останаха само трохите...
    И нито прокуратура, нито главен прокурор, нито ДАНС, МАНС и службите реагираха, а се правеха на убити...

    Нередност?
  • 5
    sopher avatar :-|
    abdelhaqq
    • - 14
    • + 4

    До коментар [#2] от "daskal1":

    тъй. значи ако обобщим изложеното положение в отговора Ви, следва, че "вярващите, които активно действат за осъществяването на вярата си", са в нарушение на закона. това вярно ли е също за християните и за останалите вероизповедания? ако да, значи държавата не може да гарантира базово спазване на право на изповядване на вяра. ако е приложимо само за мюсюлманите обаче, за които е нормално да гледат на вярата си като постулираща едновременно политически, хигиенни и законови норми, значи признаваме, че в изворите на тази вяра има заложен антиконституционен потенциал? ergo, следва да изземем всички Коранчета от домовете на хората. quod erat demonstrandum, това е и проблемът с нашенските дефинции на "анти-демократично", за който писах в първия си постинг. и съответно, пак стигаме до частта, че няма ясен критерий за "проповядване на анти-демократична идеология".

    Нередност?
  • 6
    yotata avatar :-|
    йотата
    • - 1
    • + 9

    Май цялата нация има голяма нужда от бърз курс по мултикултурност.
    И какво означава включване, и защо то трябва да има почва у нас.
    (И моля не ми дъвчете насреща как сме били спасили евреите СИ от концлагерите ИМ, и какви сме били толерантни и гостоприемни. И умни и хубави и бели и добри. И работливи. Щот не сме. И затова държавата ни умира.)

    Нередност?
  • 7
    bobhunter avatar :-|
    bobhunter
    • + 10

    "Това не е клетка на "Ислямска държава", но можеше да бъде". Щом държавният чиновник, казва, че "не е ", много вероятно "да е!". Тълпите от мизерстващи цигани (поначало нерелигиозни, конюнктурни тарикати) , турци (поначало мюсюлмани) и българи (не религиозни и българомохамедани) са лесна плячка, лесно можеш да ги купиш (както са доставяли роби за Америка подмамвайки ги с огледалца и стъклени герданчета), да ги привлечеш за каузата на фанатиците- ислямисти. В България има идеални условия за създаване на етнорелигиозни конфликти и няма защо да си заравяме главите в пясъка: слаба държава ( по селата пълчищата от цигани унищожават всичко като марокански скакалци), безидейност, чалга- култура и масово опростачване на нацията, примитивизъм, господство на мафията във всички сфери на обществено политическия и икономически живот. Да се опомнят/ ме, докато е време и си докарат/ме съветници от Германия, да ни кажат какво да правим!!! Снощи гледах как майстор- готвачът Иван Манчев се мъчи да оправи бизнеса на един ресторант в Разлог чрез ново НОУ ХАУ. ЗА БЪЛГАРИЯ Е НЕОБХОДИМО НОВО НОУ ХАУ. Ние сме си пътници от години, но надеждата умира последна! В театъра на армията гледахме наскоро пиесата на Яворов " В полите на Витоша". Гледам, слушам и не вярвам на очите си: звученето, впечатленията са били много по- европейски, тогава, ПРЕДИ ПОВЕЧЕ ОТ 100 ГОДИНИ, ОТКОЛКОТО СА ДНЕС. Стамболов е смятал, че доведеният от него Фердинант е проклятие за България, но година преди "Междусъюжническата война България е била ИСТИНКСКА ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА, КАКВАТО ДНЕС НЕ Е!

    Нередност?
  • 8
    e_mil avatar :-|
    tamada
    • - 1
    • + 8

    До коментар [#5] от "abdelhaqq":

    Обобщаваш грешно и пропускаш цели изрази от контекста на даскала.

    Нередност?
  • 9
    sopher avatar :-|
    abdelhaqq
    • - 7
    • + 3

    До коментар [#8] от "tamada":

    не, просто довеждам логиката на коментара му докрай на принципа на reductio ad absurdum. защото коментарът му води до това и всеки, който се е сблъсквал с идеята за съжителство на правовата държава с шариата, го знае.

    Нередност?
  • 10
    lxo07370614 avatar :-|
    lxo07370614
    • - 2
    • + 7

    Защо българската държава държи да става за резил?
    Били терористи, ама не съвсем, били свързани, ама не съвсем....

    Ехо, ДАНС, да викаш "Бог е велик" не е наказуемо. Това, че кръстът е бил използван като символ от Инквизицията не означава, че е символ на тероризъм. Би следвало да го знаете.
    Надявам се този път НАИСТИНА операцията да не е просто пиар, защото тия с брадите нямат място в България.

    Нередност?
Нов коментар