🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Прокуратурата внесе в съда делото за проповядване на религиозна омраза и война

Подсъдими са общо 14 души, които са притежавали знамена и лепенки на "Ислямска държава" и са правили типичен жест с показалеца

Ахмед Муса по време на първия процес срещу него в Пазарджик
Ахмед Муса по време на първия процес срещу него в Пазарджик
Ахмед Муса по време на първия процес срещу него в Пазарджик    ©  Георги Кожухаров
Ахмед Муса по време на първия процес срещу него в Пазарджик    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Окръжната прокуратура в Пазарджик е предала на съд 14 души за проповядване на омраза на религиозна основа и пропагандиране на война. Това съобщиха от държавното обвинение в четвъртък. Става дума за групата, която беше задържана при акция на прокуратурата и ДАНС през ноември 2014 г. За нейн лидер държавното обвинение посочва Ахмед Муса.

Той е обвинен за това, че от ноември 2013 г. до ноември 2014 г. "е проповядвал омраза на религиозна основа чрез слово – непосредствено и чрез електронната система Интернет, чрез организиране превод, издаване и разпространяване на книгата "Науакиду`л Ислям (Вероотстъпване)  - текст и разяснение,  издателство "Фуркан" на български език, както и с муджахидински жест с показалеца на ръката т.е. изправен и насочен нагоре показалец,  изразяваща се във верска нетърпимост към неизповядащите и непрактикуващите салафитското течение на исляма."

Според прокуратурата това е ставало в градовете Пазарджик, Пловдив и Асеновград. Същото обвинение (относно книгата и за жеста с пръст) е повдигнато и на други трима от подсъдимите.

Второто обвинение, за което Муса е предаден на съд, е за подбуждане на война и обхваща същия период. Прокуратурата приема, че това е станало както чрез слово в джамията "Абу Бекир", така и "посредством профил в Интернет сайта http://www.facebook.com с никнейм  "аhmed.musa.5496 " , чрез снимка на фона на знамето на "Ислямска държава".

Вчера, Апелативният съд в Пловдив потвърди осъдителната присъда, която Муса получи за проповядване на джихад и радикален ислям. Наказанието му беше увеличено от една на две години. По това дело той е подсъдим заедно с 12 имами.

Вторият обвиняем, който е предаден на съд е Ангел Симов-Айри, който според държавното обвинение също е проповядвал омраза на религиозна основа. Симов е качил в интернет "видеоклип на фона на знамето на "Ислямска държава", а освен това го е занесъл на сватба " и по този начин е пропагандирал за война в нарушение Международния пакт за граждански и политически права на ООН, приема още прокуратурата.

Стефан Александров-Сюлейман има идентично обвинение за проповядване на омраза на религиозна основа. В същото време той е обвинен за провядване на война, като е качил в интернет "колаж с негова снимка и на Осама бин Ладен", носил е "бяла и черна памучна тениска и  спортна шапка  с логото на "Ислямска държава", и е залепил лепенки с логото на "Ислямска държава" на "Форд Транзит", твърди държавното обвинение. 

Светослав Манчев-Зекерия също е обвинен за проповядване на омраза на религиозна основа. Освен това той е проповдявал война и "посредством профил в Интернет сайт, чрез  лични снимки със  знамето на "Ислямска държава" ,  чрез снимка на дете, с поставена  черна лента с  муджахидински символ и чрез колажи с военно агитационно съдържание и знамето на "Ислямска държава".

Петият обвиняем - Александрина Ангелова, е проповядвала омраза, но само разпространявайки книгата "Науакиду`л Ислям (Вероотстъпване) – текст и разяснение " без да е правила жестове с пръст. В същото време тя е проповядвала война в с. Старцево "чрез осигуряване и излагане на показ на знаме с логото на "Ислямска държава"  в помещение към джамията," казват от прокуратурата.

Стефан Димитров, Йосиф Минчев, Рангел Илиев, Орхан Бързак, Райко Карталов, Ненко Щерев и Веселин Стефанов са обвинени за проповядване на омраза на религиозна основа, "чрез муджахидински жест с показалеца на ръката / изправен и насочен нагоре показалец /, изразяваща се във верска нетърпимост към неизповядащите и непрактикуващите салафитското течение на исляма, както и пропагандиране на война в нарушение на международен пакт чрез използване на различни видове атрибути."

Александър Иванов е обвинен проповядване на война, защото е осигурил и изложил на показ "три броя знамена с логото на "Ислямска държава"  в месчита в гр. Пловдив. Той има обвинение и за незаконно притежание на ловно оръжие и боеприпаси.

Прокуратурата приема, че Ерджан Смаил е проповядвал война чрез слово и чрез "продажба на тениски, ленти за глава, шапки и знамена с логото на "ислямска държава", включително съхраняване в дома си в гр. Пловдив на два броя знамена с логото на "ислямска държава" и излагане на видно място на знамената в месчита в гр. Пловдив, чрез снимка пред разпънато зелено знаме с надписи на арабски, еднакво със знамената на екстремистките радикални организации."

От прокуратурата уточняват, че дванадесет от предадените на съд обвиняеми са под постоянен арест.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bai_toz avatar :-|
    Без коз
    • - 1
    • + 4

    Както се пее в една песен пята през априлското въстание "Дорде е мъничка змията с крака да й строшим главата"
    Щото после ще е трудно.

    Получава се комична ситуация,че цигани са активистите.Циганин- бунтар :) :)

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал