Гергин Борисов от "Спаси София": "Успешният кмет е човек, който не се страхува да управлява екипа си"

За очакванията за предстоящите избори, за идеалния кмет на София и за отношенията на гражданите със Столична община говори един от членовете на гражданската инициатива "Спаси София" .

   ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Спаси София" е гражданска инициатива от пет човека, всеки от които с различно занимание. Както разказва "официалният говорител" на инициативата Гергин Борисов, сред тях има икономисти, един географ, един лингвист, а той самият е графичен дизайнер, някои живеят в София, други – в чужбина. Обединява ги едно – желанието да подобрят градската среда в София и най-вече начините за придвижване без автомобил. "Спаси София" еволюира от инициативата "Спаси метрото" през февруари тази година. Причината – покрай метрото изникват други теми, които според създателите също заслужават внимание. Инициативата стана известна най-вече покрай борбата си за отстраняване на нередностите с трамвайното трасе по булевард "България", с новоремонтираната "Витошка", със зелените релси на "Руски паметник", с проекти за булеварди без предвидени бус ленти и велоалеи. Едно от постиженията, с което създателите най-много се гордеят, е работата им по Трети метро диаметър и факта, че една от станциите в "Овча купел" е на място, предложено от тях. Инициативата скоро ще се превърне в сдружение с нестопанска цел, за да може "да работи на едно по-делово ниво", както обяснява Гергин. Всички участват на доброволни начала, както повечето членове на НПО-та в България. В последните месеци "Спаси София" се превърна в основен критик на Столична община и реагира при всяко действие на софийската администрация, което сметне за нередно или недобре изпълнено.

Какви са отношенията ви със Столична община?

Неведнъж сме казвали, че Стоян Братоев, изпълнителния директор на метрото, е може би единственият човек, който знае колко е важно да работиш с гражданите и колко е важно да ги приемаш насериозно. Той е един от малкото експерти, които са останали на Столична община. С други, с Любомир Христов, заместник кмета по транспорта, имаме изключително негативни отношения. Той явно си е навил на пръста, че критиката към него е на лична основа. Откакто той е заместник кмет по транспорта няма едно признание от Столична община, че политиката му за транспорта е тотално сгрешена. Той се държи арогантно, по начин, който е напълно недопустим за общински служител към граждани на София. Даже бих дал пример: проведохме една среща с него, на която му зададохме въпрос за цитирана от него цифра в медиите относно нощния транспорт – 6 милиона. Питахме какво стои зад тази цифра, колко линии, какво натоварване, какъв интервал. "Защо да ви кажа?За какво да ви кажа?" – това ни го казва в прав текст, все едно сме навлеци, които са дошли да му пречат.  Няма как да се обясни по друг начин, освен некомпетентност, корупция и чисто и просто неспособност да работиш с гражданите катастрофата, в която се превръща  транспортът на София. Нивата на корупция може да не се изчерпват с Любомир Христов, но явно има нещо, играят някакви интереси, за да може по такъв тотален начин да се управляват нещата.

А какво би казал за сегашния кмет Йорданка Фандъкова?

Аз много харесвам Фандъкова. Два пъти съм гласувал за нея и тя прилича на всичките ми "даскалици". Но тя определено не е човек, това естествено е лично мнение, който може да оцелее в такава среда. Според мене хората около нея и над нея просто я унищожават. Гласувах за нея, защото искрено вярвах, че програмата й е достатъчно амбициозна, за да бъде изпълнена. Но Когато след първия й мандат отново се получи същата програма и отново същите неща се говореха, но на практика се отлагаха за догодина, се убедих, че нейният екип не е екип, способен  да изпълни програмата й. Следователно не виждам смисъл да гласувам за нея, след като програмата й е едно пожелание, а тези, от които на практика зависи изпълнението й, нямат желание това да се случи. Много е странно, защото тя е кмет, който ще влезе в историята на София или като кмета, който тотално я е съсипал, или като кмета, който в крайна сметка е поставил някакви начала тя да бъде извадена от тая яма. Защото нейното изказване, че нейният екип е работещ и успешен, на база на това, че под този успешен екип визира Христов и Диков (ред. – Петър Диков, главния архитект на София), които десетки пъти са обвинявани и в некомпетентност, и в корупция, и в абсолютна токсичност за града, говори, че тя или изобщо няма поглед върху това какво представлява нейният екип, или няма никакво желание да противоречи на хората над нея и се явява фигурант.

Какъв според теб трябва да е един успешен кмет на София?

Един кмет трябва да е преди всичко като мениджър. Той трябва да третира града си като фирма. Съответно в една фирма, когато нещо не върви, то трябва да бъде прегледано, отговорните лица трябва да си поемат отговорността. Ако за някой се докаже, след гаф, след гаф, след гаф, че винаги се стига до него, в нормалната бизнес комуникация се отстранява. В София това не се случва. Така че може би един успешен кмет е човек, който не се страхува да управлява екипа си. Защото в момента наблюдаваме екип, който е оставен на свободия.

А ти имаш ли фаворит за кмет на местните избори тази година?

Още не съм прочел достатъчно програми, за да си създам фаворит. За съжаление знам какво мога да очаквам от програмите, което ме обезкуражава. Отделно знам, че не мога да очаквам дебат, защото в София дебат не се случва, което е изключително жалко. ГЕРБ ще си пренапишат програмата отпреди четири години, БСП ще се впуснат в някакви абсурдни хипотези за това "колко много можем да направим", което няма никаква връзка с реалността, РБ нямам никаква идея какво ще предложат, знам , че отделни части от тяхната програма ще се базират на работата на НПО-тата, но като цяло нивото на кандидатурите в София е изключително ниско, нивото на подготовката на избирателите също е изключително ниско. Тоест влизаме в предизборна кампания, без реално да имаме посланията на тези хора. Нищо че по закон имаме само един месец за предварителна кампания, трябваше още преди месеци да е ясно различните партии какво ще направят. Защото в този един месец ще започнат с рекламите и никой от тях няма да има време да седне на един нормален дебат да изслуша хората какво мислят, големите изобщо няма да се появят на тези дебати. Също ако си някой като мен, който иска да седне и да изчете всички програми, за да си направи информирания избор, няма как да го направиш това, защото много малко от партиите имат програми, които си струва да се четат, защото дори и за това няма някакъв единен стандарт как да се представя тази информация на хората.

Позиция на "Спаси София" ли е, че София се нуждае от нов кмет?

До момента от името на "Спаси София" сме искали оставките само на Христов и на Диков. На Фандъкова не сме искали оставката. Често това, което сме искали от нея, е да каже кой е отговорен и да накаже, който е отговорен. Защото често Фандъкова излиза по медиите и казва: "Да, проблем има и работим по въпроса" и никой не поема отговорност. Тоест тя, ако мога да направя едно сравнение с нейната дейност като учител, целият й клас е пълен с хулигани и на тези хулигани никога не им се дърпат ушите. За много хора тя изглежда, че ги пази и не знам защо ги пази, дали защото изпитва жалост, дали защото й е казано да ги пази, но при всички положения всичките ни послания към нея винаги са били за това да се поеме отговорност и да започнат да се признават грешките. Ако грешката означава назначаването на Любомир Христов например, признаването на тази грешка е чрез уволняването му.

А с Йорданка Фандъкова имате ли комуникация?

Не, за съжаление не можем да стигнем до нея. Тя и не отговаря много често на нещата, които пишем, освен ако не е през медиите. Всички в "Спаси София" сме с убеждението, че с  човек можеш да се разбереш, ако успеете да говорите лице в лице, защото през медиите всичко е някак си по-различно.

Можете ли да кажете, че не сте политически обвързани?

Това е смешното, че при нас имаме един заклет реформатор, един заклет гербаджия, един заклет либерал, а останалите сме заклети в убеждението, че политиката е мръсна работа. В никакъв случай не сме политически обвързани. На индивидуално ниво всеки наш член си има политическите убеждения, но всички заедно, когато се съберем да работим като "Спаси София", първото и най-важно нещо за нас е София. Защото няма герберски, реформаторски или бесепарски начин да проектираш една улица, има правилен и грешен. Като са го направили грешно, ако ще и най-любимия ти политически лидер да е, е грешно. Не можеш да кажеш на черното бяло. Затова аз много се радвам, че в нашия екип партийните ни пристрастия са на втори план.  

Смятате ли, че инициативата ви би могла да има политически последствия?

Искрено се надявам, ако има някакви политически последствия, да са в това да бъде избран най-достойният кандидат. За съжаление предстои да разберем кой е той, все още е рано. Това, което целим да направим, е когато говорим за проблемите на София, да накараме хората да мислят за града, както ние мислим за него, абстрахирайки се от политическите пристрастия, защото много хора, например симпатизанти на ГЕРБ виждат в критиката ни критика към ГЕРБ, което не е полезно за тяхното виждане. Смятам, че един добре политически образован гражданин е гражданинът, който критикува  повече тези, за които е гласувал, отколкото тези, за които не е гласувал. В крайна сметка тези, за които е гласувал, са тези, които му дължат нещо. И в тази светлина ние се опитваме да накараме хората да критикуват, да изискват, да изискват качество. Ако има някакви политически последствия, които може "Спаси София" да има и които ще се радваме да има, е да научи политиците, че когато изискваш от тях нещо, не го правиш, защото си на конкуренцията или на опозицията, а защото са сложени там за това – да изискваш от тях. Напоследък стана много популярно - в момента, в който изразиш позиция, която не отговаря на политическите убеждения на Х, веднага – "ти си платен, ти си на тези, на онези". Смешното е че в един пост на "Спаси София" сме били на Зелените, на ГЕРБ, на РБ, на БСП, на всички, само на "Атака" не сме били.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pobnab avatar :-P
    Радио Плутон
    • - 3
    • + 7

    Гергин Борисов от "Спаси София": "Успешният кмет е човек, който не се страхува да управлява екипа си"

    Това за Данчето ли го казваш?

    Нередност?
  • 2
    the.naked.truth avatar :-P
    the.naked.truth
    • - 1
    • + 9

    чудесно интервю, с изключение на твърдението, че "6 000 000" е "цифра". ;)

    Нередност?
  • 3
    tvr18355030 avatar :-|
    tvr18355030
    • - 3
    • + 6

    Данчето е само поредната фасада на мафията. Факта, че София пак ще гласува за нея показва и нивото на избирателите. Може да се каже, че ще получат това което са заслужили

    Нередност?
  • 4
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 4

    Цитат от статията: "ако си някой като мен, който иска да седне и да изчете всички програми, за да си направи информирания избор, няма как да го направиш това, защото много малко от партиите имат програми, които си струва да се четат,"

    Вие намерихте ли програмите на партиите за Избори 2015?

    Който знае някакви линкове към тези на ГЕРБ, РБ, Кадиев, Зелените, ще направи голяма услуга на читателите, ако ги постне тука.

    Нередност?
  • 5
    vaskoangelov avatar :-|
    vaskoangelov
    • + 7

    110% подкрепям мнението на Гергин относно управлението на София.
    И аз съм гласувал за Фандъкова, но ако ГЕРБ очаква пак да ни предложи същото (и същите хора, начело с Диков), няма да имат моя глас.

    -
    Гергине, на следващите избори да те издигаме като безпартиен
    имаш поне 1 форум хора, които ще гласуват за теб :)

    Нередност?
Нов коментар