София затъва в бюрокрация, превръщаме предприемачите в чиновници

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Така разбирам бизнеса – да намериш ниша, да си направиш проектите, да си направиш бизнес план и след това държавата да ти помогне." Това заявление на премиера Бойко Борисов отпреди няколко месеца може би най-точно характеризира икономическите му възгледи. Логично и цел номер 1 на държавата и общините не е да направят условията за бизнес привлекателни за предприемачите, а да помагат на близки до тях фирми. Така София и другите общини на ГЕРБ се оказаха пионери в разрастването на веригата Lafka на младия корпулентен политикобизнесмен. Победителите в конкурсите за ежегодните ремонти на булеварди, както и поддръжката на инфраструктурата на "Топлофикация" се знаят предварително и поименно кой към кое общинско лоби принадлежи.

Не че този пример е нов. Целият модел "Софиянски" се основаваше на публично-частни партньорства, при които общината на практика подарява терени (например в Борисовата градина или парка в Банкя) на приятелските си кръгове.

Имам чувството, че мнозинството столичани като че ли са съгласни с описания модел, защото все пак става въпрос основно за пари от еврофондовете, които е по-добре да се усвоят при приемливо ниво на корупция, отколкото изобщо да не влязат в икономиката. А и рязането на лентички си е атрактивно за милеещите по късния соц избиратели (когато се построи толкова, колкото сега не можем да боядисаме).

Грандоманските проекти обикновено носят точки в политически план, а и контролът над паричните потоци от страна на политиците е по-добър. Затова и те ги предпочитат. Истината е, че проблемите пред града могат да се решат с дребни, но по-ефективни инвестиции. Например разчертаване на повече бус ленти, които да направят обществения транспорт по-привлекателен. Станции за зареждане на електромобили практически в цяла София, защото сега цените им са непосилни за 99% от столичани, но това надали ще е така след 4 години. Затова, че имаме нужда от повече велоалеи, няма спор. Както и от ограничаване на отоплението с твърди горива. Големият проблем е, че всички тези мерки имат нужда от визионери, а не от чиновници.

Въобще не съм съгласен с тезата за "добрата корупция" при усвояването на европари и даже я считам за изключително погрешна и опасна. Една част от фондовете са насочени към изграждане на инфраструктура, от която безспорно имаме нужда – може да има забележки към качеството на изпълнение на метрото и на подмяната на тръби, но реално те подобряват живота в София. Редица проекти обаче се осъществяват единствено защото по тях има възможност да се получи финансиране. Голяма част от предприемачите вече не се занимават с това да измислят нови идеи за успешен бизнес, да мечтаят, да творят. Вместо това пишат безсмислени проекти, които обаче могат да получат финансиране или гледат да завържат контакти с администрацията.

Така устойчива икономика не може да се изгради. Мисленето в стил "тука има едни пари, които само нас чакат" кара едва ли не целият ни бизнес да се занимава с писане на проекти. Създаваме класа от предприемачи с манталитет на чиновници. И когато лесните пари свършат или дори намалеят, ще се види много ясно кой е плувал без бански. Както това се видя за страните от Южна Европа в момента, в който задълженията им нараснаха до такава степен, че станаха необслужваеми. Съвсем логично е страните, които са най-големи ползватели на еврофинансиране да са и с потенциал за бързо влошаване на финансовото здраве. От 2007 г. насам държавният дълг на България е нараснал почти тройно. Задълженията на община София се увеличават с подобна скорост, като вече са над 700 млн. лева. Отделно общинските компании дължат над милиард лева. Тази тенденция ще продължава. Местните политици няма как да не са силно изкушени от огромните пари, които се стичат към тях и се насочват към едно или друго практически безотчетно.

Рецептата за решение на проблема е да изкараме всичко това на показ. Нека всички разходи на общината и общинските компании да се публикуват на техните сайтове в реално време. Включително с имената на фирмите получатели. Нека отчетите на общинските дружества за всяко тримесечие да са публични и достъпни за всеки гражданин. Това не е достатъчно да свърши работа, но поне ще извади на показ всички контрагенти на общината. Което съответно ще ни позволи да диагностицираме по-ясно проблемите и да предприемем правилните решения. Ако ще ползваме примера на Румъния, в това отношение, той е показателен. Откакто държавните енергийни компании се търгуват на борсата и се управляват напълно прозрачно, всички печелят и се радват на стабилни финанси. Обратно, държавните и общинските компании у нас по правило са в предфалитно състояние и особено дружествата на Столичната община са тотално непрозрачни. Време е това да се промени и да знаем какво става там, преди да е станало късно.

Да се върнем на цитата от началото на текста. Рецептата на премиера е път към ада, дори и да приемем, че е постлан с добри намерения. Хубавите бизнес идеи се стимулират с еднаква за всички среда, а не с непазарното им поощряване. Ако те наистина си струват, ще се наложат и без помощи. Това, което искаме от общината и държавата, е да улесняват условията за бизнес и да не толерират едни за сметка на други.

*кандидат за общински съветник от "Зелените"

15 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nikolavj avatar :-|
    Никола Йорданов
    • - 12
    • + 8

    Вземането на заем е като ползването на нож. Може да си намажеш филия - инвестиция, която има добра възвращаемост. Или да се нараниш - да похарчиш парите за "престижни," но икономически съмнителни или направо погрешни проекти. Тип магистрала Хемус, която само ще увеличи разходите за поддръжка в бъдеще. Бърз път поема до 37000 коли. Ние сега имаме около 5000. Защо го прави МС? Ами защото "изглежда добре."

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 45

    Авторът много точно е уловил промяната на мисленето в стил "тука има едни пари, които само нас чакат" и целият ни бизнес се занимава с писане на проекти.
    Всъщност така осигурява масовката при конкурсите, защото комисията е определила победителя още преди той да си е написал проекта...

    Корупцията убива. Бавно, но сигурно.

    Нередност?
  • 3
    mndovrmttr avatar :-P
    Rob Roy
    • - 23
    • + 14

    Един съвет... Като ще пускате предизборни материали пишете на по-видно място че са предизборни, а не на края на статията. Така няма да си губим времето да четем.

    Нередност?
  • 4
    bobsyn avatar :-|
    Batezuzi
    • - 3
    • + 9

    Ооо, това вече го знаем. Родните ни политици не взимат заеми, за да може след време да спестим пари или да се увеличат приходите. Заеми се взимат за замазване ба очите на електората с градинки и безполезни проекти.

    Нередност?
  • 5
    QJA8q2aFqT avatar :-|
    Ivan Jontchev
    • - 2
    • + 10

    Докато управлява ГЕРБ все така ще бъде,много некъдърници,безумна корупция,но гласоподавателите им не просветени

    Нередност?
  • 6
    dkolov avatar :-|
    dkolov
    • - 5
    • + 5

    Позицията е много добра, само дето е закъсняла с около 4-5 години. Искам да кажа че нещата ще се случат по един естествен начин бавно и полека.

    По принцип няма лошо да спрем всички проекти изведнъж за да видим какво ще стане. По принцип е ясно какво ще стане - ще получим Чернобил. Естествено не в буквалния смисъл на думата, ама резки завой обикновено водят до катастрофа и като ги реализирате тези идеи ще се окажете с много безработни хора.

    Беше световна криза, какво да се прави, но вече бавно и полека излизаме от кризата, къде с помощта на властите, къде с нещо друго. От друга страна че излизаме не означава че сме излезли. Няма как да стане изведнъж. Не може да се събудиш рано сутрин и да кажеш вече няма криза.

    Нещата обаче си вървят и тук там някой хора започват да си стъпват на краката и полека лека виждат как им трябват повече хора. Както казах това не може да стане изведнъж и леко полека се дърпат хора от проекти с публични финанси към проекти с частни финанси, но за това ще трябва време - нищо не става с магическа пръчка.

    Нередност?
  • 7
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 1
    • + 19

    Напълно правилно авторът е отбелязал, че когато някой задава отгоре задава определен тон в обществото, голяма част от него се нагажа към статуквото, водена от практични съображения.

    В английския тълковен речник срещу думите "корупция" и "корумпиран" стоят синоними с много по-широк смисъл от единия рушвет: корозия, ерозия, съсипия, деградация съотв. повреден, неморален, нечестен...

    В потвърждение на тези думи, около повечето съмнителни сделки постоянно се случват някакви странни и необясними тъпотии, заради които публиката се пита "какво им стана на тези иначе нормални хора?". Така цялата фасада на новия Квадрат 500, замислен като витрина на българската култура, се оказа осветена от 2 стари лампи с общо 4 крушки, една от които в момента е изгоряла и естествено никой не бърза да я сменя - с или без нея, все еднакво зле.

    Докато в едната зала СОС гласуваше формуляра за кандидатстване пред ЮНЕСКО за жълтите павета - да станат световно културно наследство, в съседната зала "жури, съставено от светилата на архитектурата" гласува върху тях да се копае тунел с 2 рампи. Докато на софиянци им е писнало от сергиите на "Славейков", пак някакви "светила" одобрили вариант отново със сергии, но сгъваеми, които щели да се разгъват автоматично само между петък и неделя. Апропо, забелязах, че самите автори ги е срам от собствения проект, гледат да си вземат хонорара и да си бягат. Иначе из пресата нямаше да се въртят разни сюрреалистични ескизи, в които сергиите са изобразени като размазани облачета и прозрачни силуети.

    А в момента Ботевградско шосе се премоства със Северната скоростна тангента. Сигурно сте се загледали, какъв мост ще имаме точно на входа на града. Заданието определено не е споменавало естетика, по-вероятно е изисквло мостът да издържа на ядрена бомбардировка.


    Нередност?
  • 8
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 21

    ПС. Следете какво са замислили със жълтите павета. Вместо да бъдат затворени незабавно за автомобилите, които газят кандидат-културното наследство на ЮНЕСКО с хиляди дневно, там в момента се обсъжда, как ще се прави подземен паркинг за депутатите под паметника на Цар Освободител. Някои толкова са се рамечтали, че вече обясняват, как забоят ще започне от градинката с паметника на Климент Охридски и каква 9-цифрена сума в евро ще излезне строежат, който щял да бъде "заслужен подарък за всички софиянци". Не, благодаря! Поне аз имам нещо друго предвид.

    Нередност?
  • 9
    dkolov avatar :-|
    dkolov
    • - 6

    [quote#7:"cinik"]В английския тълковен речник срещу думите "корупция" и "корумпиран" стоят синоними с много по-широк смисъл от единия рушвет: корозия, ерозия, съсипия, деградация съотв. повреден, неморален, нечестен...
    [/quote]

    Не знам какво пише в тълковния речник, но някъде по Българските закони пише че това е престъпление. Когато човек разполага с информация за извършено престъпление е редно да сподели тази информация не по форуми, а в полицията.

    Полицията има някакъв начин да закара тази информация до прокуратурата, а прокуратурата има някакъв начин да я закара до съдията. И в крайна сметка съдията е този който казва има ли престъпление или не.

    Мисля че трябва да има повече уважение към съдията, независимо че изникнаха някой скандали с недобронамерени съдии.

    Не само това, но и не споделянето на информация свързана с извършено престъпление също е престъпление и мисля че отново се носи наказателна отговорност.

    Не знам ама ако продължават така нещата само да се тръби че има корупция и в същото време да няма доказателства за това ще се стигне до приказката за лъжливото овчарче.

    Нередност?
  • 10
    dkolov avatar :-|
    dkolov
    • - 3

    [quote#7:"cinik"]Така цялата фасада на новия Квадрат 500, замислен като витрина на българската култура, се оказа осветена от 2 стари лампи с общо 4 крушки, една от които в момента е изгоряла и естествено никой не бърза да я сменя - с или без нея, все еднакво зле. [/quote]

    Мисля че за това можеш да пуснеш сигнал до общината. Дори Капитал писа че има над 100 хиляди сигнала в общината, а според хора които са го правили този начин работи. Понякога бавно заради спазването на някакви процедури, но все пак работи.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал