Изборните интриги в няколко областни града

Ситуацията преди изборите в Хасково, Пловдив, Варна, Сливен и София

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Най-напрегнатата битка между ГЕРБ и РБ

В Хасково най-добре се виждат много от безпринципните политически похвати в България

"Нали знаете, че трябва да внимавате какво питате, иначе нищо добро няма да стане", казва млад мъж и добавя: "Не помните ли вчера къде бяхте - при шефа."

Въпреки че името на шефа не се споменава, ясно е, че става дума за кмета на Хасково Георги Иванов, с когото екип на "Дневник" се срещна в понеделник. А мъжът, който ден по-късно започна да ни съветва какво да правим в ромската махала на града, ни е видял преди това да влизаме в партийния офис.

Иванов е прословут с размаха си дори на фина на не особено чистата политическа среда у нас. Повечето негови фирми са прехвърлени на 81-годишната му тъща и синовете му и продължават да си работят в общината. За него има много въпроси: дали кметската заплата е достатъчна, за да построиш имение за милиони; дали бизнесът на фамилията му щеше да е толкова успешен, ако той не бе във властта; дали освен написаното в имотната му декларация няма и нещо повече. От 15 години отговорите им търсят полиция, прокуратура и дори Сметната палата. Резултатите са, че кметът излиза чист пред закона, а малките прегрешения, които сам признава, понякога дори му печелят фенове.

За това и изборите са емблематични. ГЕРБ сериозно се е заел да вземе града - кампанията на практика се води от председателя на комисията по енергетика и бивш министър на икономиката Делян Добрев. Прокуратурата повдигна обвинения срещу кмета, а жандармерията е разположена в ромската махала. Един провал ще бъде доста унизителен за ГЕРБ. В същото време Иванов е подкрепян от Реформаторския блок. Ако той спечели изборите, ще бъде много интересно как РБ ще обяснява победата си с подкрепа на модерни и нови лица в държавното управление. И ще бъде още едно потвърждение, че на местно ниво принципите са дори по-маловажни, отколкото на национално. Засега прогнозите са 50 на 50 за това дали Иванов ще изгуби изборите.

До лятото на тази година Иванов твърдеше, че няма да се кандидатира. "Ако ме ядосат, ще си променя мнението." Това изказване на Георги Иванов пред местната кабелна общинска телевизия през лятото обикаля от уста на уста в града. Очевидно някой го е ядосал, защото Иванов е претендент за пети мандат за кмет, издигнат от "За Хасково" с подкрепата на Реформаторския блок.

Иванов е убеден, че цялата държавна машина е впрегната в отстраняването му - текат проверки на редица институции на семейството му и на самата община, а в най-големия ромски квартал "Република" има постоянно присъствие на жандармерия от началото на предизборната кампания за местния вот. Вероятно Иванов е прав, защото основен претендент за балотаж срещу него е кандидатът на ГЕРБ Добри Беливанов, а от националния щаб на Реформаторския блок вече попитаха Цветан Цветанов дали приглася на черния пиар на медиите на Делян Пеевски, които нападат силните им кандидати.

Друг основен опонент е Мюмюн Мюмюн от ДПС. Досега партията винаги е имала свой кандидат за кмет, но на три пъти е давала подкрепа на Георги Иванов на балотажи и после е участвала при сформирането на мнозинства в общинския съвет. На тези избори ДПС е критична към някои решения на Иванов, особено за кварталите на Хасково, които били без асфалтирани улици, без канализация, без осветление... Гласовете на ДПС варират от 7 до 10 хиляди при последните няколко избора и биха натежали на втория тур, но усещането е, че този път е възможно те да отидат при кандидата на ГЕРБ. В община Хасково живеят по документи 97 хил. души, като от тях избирателите са около 83 хил., а активността е около 50%, така че гласовете на Движението се оказват ключови.

Реформаторският блок има отделна листа, като надеждата им е заедно със "За Хасково" да спечелят мнозинство в 41-местния общински съвет. Трима съветници е целта и на новата партия ДЕОС, чийто кандидат за кмет е Иван Господинов.

Срещу Георги Иванов са насочени много критики - за безработица, високи данъци, миграция на младите хора към по-големи градове или в чужбина, липса на външни инвестиции. Впечатление правят и някои местни стрелички - намеци за корупция, както и няколко паметника в центъра на Хасково, определяни като нехристиянски символи и кич и от граждани, и от кандидати. Плахо се говори за бизнеса на двамата синове на Георги Иванов, както и за имотите му.

Георги Иванов е подозрителен към критичните въпроси особено след като тази пролет Би Ти Ви засне с дрон имотите му и това предизвика проверка на прокуратурата. "Много често ме питат и все казвам: "Щом разговарям с вас, значи нищо не е станало." Това си беше организирана атака срещу мен, в момента има атака от всички държавни структури. Заявявам го и с големи букви може да го напишете - прокуратурата, полицията, Агенцията по храните, Инспекцията по труда, Държавният строителен контрол, Държавният финансов контрол, Сметната палата... Нещо да не изпуснем. Всичко това е струпано в момента и човърка. Но към този момент няма нарушения", каза кметът на Хасково от 1999 г. Отказва да отговори чия е атаката - "цяла България ги знае".

Всички кандидати говорят за купуване и продаване на гласове, но не се посочва кой ги купува. Заради множество сигнали има постоянно присъствие на жандармерия в най-големия ромски квартал "Република". В махалата по неофициални данни живеят между 7 и 8 хил. души, а избирателите са около 3500. Във вторник на обед централната улица, където е и пазарът, е пълна с хора. Повечето от тях не желаят да говорят, но от едно от кафенетата един възрастен мъж се престрашава: "Нищо не става тук. Когато има скандал, полицията не идва, а сега вече са тук цял месец."

Пловдив: Борбата е Тотев срещу всички 

Варна – тревожният мирис на победата  Сливен: Балотаж между БСП и ГЕРБ 
В София няма интрига Борбата е Тотев срещу всички 

В Пловдив се очертава почти сигурен балотаж и шарен общински съвет 

Когато в началото на годината бяха тествани нагласите на пловдивчани за кметските избори, резултатите сочеха безпроблемна победа на сегашния кмет от ГЕРБ Иван Тотев още на първи тур. Тогава обаче още нито бяха ясни кандидатите за кметския пост, нито ситуацията беше предизборна. Дни преди вота от щабовете на всички политически сили предричат балотаж и описват предстоящата битка за кмет като "жестока". За тази ситуация допринесоха няколко неща. Едното е, че в кметската надпревара реши да се включи предишният кмет на Пловдив Славчо Атанасов, който сега е депутат от Патриотичния фронт. По-важното обаче е, че зад кандидатурата му застават и други политически сили, макар да не го обявяват гласно.

Влизането на Атанасов в надпреварата започна със заплаха на прокуратурата да бъдат огласени данни за много нарушения на Тотев. На тази закана в продължение на две седмици започнаха да пригласят кафявите сайтове "Пик", "Блиц" и в. "Стандарт" с канонада от дописки за хотела и бизнеса на майката на Иван Тотев – Розалина. Последва разцепление в редиците на ГЕРБ в града. Областният координатор на партията за Пловдив и депутат Здравко Димитров обяви намерението си да се кандидатира за кмет, което доведе до изключването му от парламентарната група на ГЕРБ. Поради факта обаче, че същите действия не последваха по отношение на членството му в партия ГЕРБ, се появиха спекулации, че той ще бъде оттеглен от кметската надпревара, че не се ползва с доверието на премиера Бойко Борисов

Тези слухове бяха разпространявани охотно от щабовете на политическите противници на Тотев. "Здравко Димитров ми е приятел, но Иван Тотев е кандидатът на ГЕРБ за кмет на Пловдив", каза Борисов, но с известно закъснение и едва след като слуховете, че неговите симпатии са повече към Здравко Димитров набраха чувствителна скорост. Така Тотев влезе в кампанията с известни пасиви. Дори не помогна и изследването на Industry Watch, което показва, че Пловдив е най-добре развиващата се икономика в последните години. Освен това Пловдив спечели и състезанието за "Европейска столица на културата 2019". За сметка на това обаче отчетливо звучаха аргументите на опонентите на Тотев – че сумата за някои обществени поръчки е чувствително завишена, че те се изпълняват от близък кръг от няколко фирми и че всички мащабни ремонти на улиците и булевардите в Пловдив не се финансират по европейски програми, а чрез заеми, от които общината е доста задлъжняла.

Подобно на другите градове в страната за Пловдив също няма официални социологически проучвания за изборите. Единственото допитване, което излезе, беше на "Галъп интернешънъл". Според него 23% биха гласували за Иван Тотев срещу 21% за Славчо Атанасов. 10% получава Дани Каназирева от "Съюз за Пловдив", по 4% имат Здравко Димитров, който беше подкрепен от Реформаторския блок. Толкова има и лидерът на БСП в Пловдив Георги Гергов. Това изследване обаче е финансирано от сдружението "Инфраню - България", чийто управител е бившият лидер на Обединения блок на труда Кръстьо Петков, който се сочи за близък до Славчо Атанасов.

Неофициално социолозите казват, че поради близката разлика между Атанасов, Каназирева и Димитров не е ясно кой от тях ще се изправи срещу Тотев на балотажа. Почти сигурно обаче е, че който и да е от тях, всички останали ще се обединят за втория тур срещу кандидата на ГЕРБ. Тотев няма шанс да получи подкрепата на Здравко Димитров и реформаторите, защото двамата съпартийци са в обтегнати отношения. Не може да разчита и на подкрепата на РБ, защото малко преди началото на кампанията с неговата благословия бяха уволнени няколко техни активисти от местните структури на властта.

Кандидатирането на Гергов за кмет беше другата изненада в кметската надпревара в града. Там до последно за кандидат на социалистите се спрягаше името на директора на английската гимназия Николай Радев, който обаче се отказа от надпреварата. Участието на Гергов беше изтълкувано от щабовете на основните претенденти в града в две посоки. Едната е, че целта е кандидатурата му да привлече само най-твърдия партиен електорат на БСП, а останалите да се пренасочат към някой от другите претенденти за поста. Като такъв се сочи Славчо Атанасов, за когото по принцип на предишните избори гласуваха много от симпатизантите на социалистическата партия.

Ако на втория тур отидат Тотев и Атанасов, това всъщност ще е римейк на предишните избори. Тогава кандидатът на ГЕРБ спечели срещу Атанасов с минимална преднина от малко над 2000 гласа, а от ВМРО, чийто кандидат беше той, го обвиниха, че е спечелил изборите благодарение на вота на ромите в "Столипиново". Беше сезирана и прокуратурата за купуване на български гласове в централните части на града.

Освен балотаж от щабовете на основните кандидати предричат шарен общински съвет и трудно формиране на мнозинство след това.

Варна – тревожният мирис на победата 

С много пари и малко компромати ГЕРБ вероятно ще се бетонират в морската столица 

Спомняте ли си онзи епизод от филма "Апокалипсис сега" (1979 г.) - в разгара на войната във Виетнам бруталният лейтенант Килгор вика авиацията, за да "прочисти" с напалм джунглата край красив широк залив. След това на фона на горящите палми злодеят се любува на виртуозния стил, с който пори вълните любимият му шампион по сърф – негов подчинен.

Макар и доста хиперболизирана, историята зад тази сцена удивително напомня нещо, което се случи във Варна на 13 октомври - в разгара на кампания за предстоящите местни избори.

Присъдата

В този ден Цветан Цветанов пристигна за голям митинг на ГЕРБ. На него той припомни, че кандидатът на партията за кмет на града е Иван Портних. Но само няколко часа преди събитието над "джунглата край залива" се изсипа тежък компромат. Той беше прицелен в Чавдар Трифонов, кандидат на коалицията "Реформатори и патриоти - решението за Варна". За него медии, приятелски настроени към ГЕРБ, съобщиха, че през 2007 г. е получил условна присъда за това, че шофирал след употреба на алкохол.Акцията постигна целта си:Първо, само десетина дни преди датата на изборите Трифонов беше "локализиран" като основния противник на Портних.

Второ - реалната картина на предизборните проблеми във Варна потъна в пушилката на театралния "пожар". И трето – грохотът на атаката отклони вниманието от друг, второстепенен, но ключов играч в кампанията – бившият министър на транспорта и бивш директор на пристанище Варна Данаил Папазов.

Балотаж под условие

Ефектът от професионалната игра на ГЕРБ стана явен седмица по-късно през данните на проучване за електоралните нагласи във Варна, изработено по поръчка на един от предизборните щабове. Според тях Иван Портних има всички шансове да спечели още на първи тур.

При лек спад на подкрепата за Трифонов в последната седмица и слабо покачване на активността зад Анелия Клисарова (БСП и Политически клуб "Екогласност") двамата имат почти изравнени шансове да стигнат до евентуален балотаж на 1 ноември. Но за да се случи той, има трудно преодолимо условие.

Втори тур на изборите във Варна ще бъде възможен само ако Данаил Папазов успее да обърка картите на фаворитите – Портних, Трифонов и Клисарова. Макар и бивш министър в правителство на БСП и ДПС, във Варна той е приеман по-скоро като "двойник" на Портних, отколкото като алтернатива на Клисарова. Точно затова според социолозите Папазов застрашава с разсейване на гласове ГЕРБ, не социалистите. Ако това се случи, за победата на Иван Портних ще има две съвсем формални условия - втори тур и спаринг партньор. Ляв или десен - без особено значение.

Наследникът

След частичните избори през юни 2013 г. Портних наследи почти служебно подалия оставка бивш кмет на Варна Кирил Йорданов. Но заедно с половината от мандата му получи и наследство.

Приятната част от "завещанието" бяха няколко започнати проекта с европейско финансиране. Тяхното частично довършване сега ярко илюстрира предизборния слоган на ГЕРБ - "Видими резултати".

Мрачната част от наследството на Йорданов беше целият общински "паноптикум", подреждан в продължение на 14 години. Неговото неизбежно разчистване може да направи евентуален втори мандат на Портних (този път пълен) далеч не така безметежен като първия. А победата на който и да е от опонентите му – пирова.

Най-тежкото бреме, което Кирил Йорданов остави след себе си, е съсипаната икономика, загубената перспектива и отпадането на Варна като втори икономически център след София. Разоряването на града "отне" три мандата и половина. Илюзия е да се мисли, че възстановяването му ще бъде по-кратко. Въпреки тревожните констатации, отразени в доклад на Агенцията за държавен финансов контрол, които Портних получи заедно с мандата си през 2013 г., до момента не е изпълнено нито едно от предписанията на одиторите.

В доклада ясно и категорично е записано, че договорите, сключени от Йорданов за строителство и поддръжка на общинската инфраструктура в петте градски района, противоречат на Закона за обществените поръчки. Фактите зад тази констатация сочат, че дружествата, страни по договорите с община Варна, са практически монополисти, работещи често на цени, които се различават...1600 пъти, за едни и същи дейности.

Добрата новина е, че тези договори изтичат през 2016 г. Лошата - че за 16 години монополът най-вероятно е повредил тежко конкуренцията.

Как мирише победата

Третият "скелет" в гардероба на бъдещия варненски кмет е този на собствената му администрация. Нейните структура и качество са проекция на всички недопустими компромиси, които задържаха Кирил Йорданов на власт от 1999 г. до 2013 г.

Заради потенциалната подкрепа на чиновниците за евентуалния му нов мандат Портних не събра куража да натисне копчето на административния рестарт. Не го ли направи още в първите месеци от мандата си, всеки бъдещ кмет на Варна ще бъде вкаран "във филма" на зависимости, които гарантират следваща серия от бързи провали.

Знаменитата реплика на лейтенант Килгор, с която завършва онзи епизод от "Апокалипсис сега", гласи: "Обичам миризмата на напалм сутрин. Мирише

на... победа."

Но гледката на виртуозно плъзгане по гребена на вълните е едно, съвсем друго нещо е пожарът, който гори зад гърба ти.

С много пари и малко компромати ГЕРБ вероятно ще се бетонират в морската столица 
Сливен: Балотаж между БСП и ГЕРБ 

Финансов хаос и висока безработица са предизвикателствата пред следващия кмет на Града на сините камъни 

Ще си върне ли ГЕРБ Сливен? Това е интригата в Града на сините камъни в навечерието на местните избори. Прогнозата е за балотаж между управляващия града в момента ген. Кольо Милев от БСП и кандидата на ГЕРБ Стефан Радев. Според социолозите гражданите са разделени поравно в желанието си за промяна и за запазване на статуквото. Вотът на тези, които искат промяна в Сливен, вероятно ще се разпръсне между различни кандидати в неделя, а ако има втори тур, той може да се консолидира. Така, ако се стигне до балотаж, за настоящия кмет вече съществува заплаха да изгуби изборите, което е удар за БСП - Сливен е едни от малкото градове, които социалистите успяха да спечелят от ГЕРБ през 2011 г. и да разширят влиянието си.

Интересното е, че ГЕРБ в лицето на финансиста и дългогодишен служител в структурата на "Мел инвест холдинг" Стефан Радев (Радев е и лична номинация на земеделския министър Десислава Танева) се изправя и срещу бившия си фаворит в града - Йордан Лечков. Футболистът, който управлява Сливен два мандата (втория с подкрепата на ГЕРБ), сега е издигнат от "Движение за обединени региони" (ДОР), зад което застават и РЗС и "България без цензура". Двама от общинските съветници на ГЕРБ, сред които и настоящият председател на общинския съвет Мария Григорова, също последваха Лечков. Засега социолозите не му дават големи шансове в надпреварата за кмет, тъй като градът още не се е възстановил от тежкото наследство на осемгодишното му управление - финансов колапс, спрени европроекти,  фалирали фирми - партньори на общината, съмнения за корупция, дела за престъпления по служба и т.н. Въпреки това обаче се очаква Лечков да успее да вкара общински съветници. Прогнозите са като цяло пръснатият вот да се отрази и в пъстър общински съвет. Освен ГЕРБ, БСП и ДОР свои представители в общинския съвет вероятно ще имат и "Атака", ВМРО, "Движение 21" и местната коалиция "Единни за Сливен" на бившия председател на БСП - Сливен, Мартин Славов.

Независимо дали следващият кмет на Сливен ще е от ГЕРБ или БСП обаче, го очаква нелека задача. Градът е в тежко финансово и икономическо състояние, а общината е с едни от най-големите натрупани задължения. Според регионалните профили на Института за пазарна икономика БВП на човек от населението в областта е третият най-нисък (след Видин и Силистра), а доходите на лице от домакинството са най-малките в цялата страна. Според данните Сливен е скован от хронично висока безработица, ниски доходи и продължаваща неспособност на трудовия пазар да се възстанови от кризата. Бъдещият кмет ще трябва да намали задълженията, да сложи ред в общинските финанси, да задвижи ключови за града проекти като пречиствателната станция и да привлече европейски средства и свежи инвестиции.

Самият кмет Кольо Милев (БСП) признава, че не знае колко е точно дупката в бюджета на Сливен. По думите му общината има около 8 милиона задължения към доставчици на услуги и около 6 милиона по капиталови разходи. Политическите му противници обаче настояват, че това са само просрочените задължения, а в действителност общината е още по-затънала. Според тях културата на трупане на общински дългове, създадена от Йордан Лечков, не е била прекратена от Милев. Неговото оправдание е, че до ден днешен общината връща заеми, взети в предишния мандат. Лечков от своя страна атакува Кольо Милев, че администрацията в момента поема ангажименти, за които не е осигурила финансиране. Допълнителен смут внесе и фактът, че общината и общински структури имаха блокирани около 12 милиона лева във фалиралата КТБ, които бяха предплатени от държавата в края на миналата година.

Според по-малките партии причините за хаоса в общинските финанси се коренят не само в натрупаните задължения, но и в начина, по който се гласува общинският бюджет - със завишени приходи, които никога не могат да бъдат изпълнени и които впоследствие се компенсират с продажба на общинска собственост на безценица. Мартин Славов от коалиция "Единни за Сливен" заяви в предизборния дебат по БНТ и че кметовете в последните мандати "играят като дилъри на обществени поръчки, в които завишават цените на услугите и гражданите плащат скъпо и прескъпо, за да може конкретни фирми да ги изпълняват". Като пример бяха посочени неизгодните според опонентите на Кольо Милев договори за сметосъбиране, сметоизвозване и озеленяване, сключени от общинската администрация въпреки решенията на общинския съвет за създаването на общински предприятия, които да изпълняват тези дейности.

Един от успехите, макар и със спорен ефект, на сегашното управление е довеждането докрай на изстрадания проект за водния цикъл на града. Заради проблемите с него Сливен стоеше с разкопани улици с години, а съмненията за злоупотреби в изпълнението му доведоха до спирането на две оперативни програми - "Околна среда" и "Регионално развитие", през 2008 г.  - по време на управлението на Йордан Лечков. Тази седмица се проведе заключителната пресконференция за водния цикъл, улиците са вече асфалтирани, а проектите са приключени без корекции. Една част от кварталите обаче са останали извън обхвата на проекта.

Извън финансите и европейските средства едно от най-големите предизвикателства пред общинската администрация е липсата на икономическа активност в региона. Според Кольо Милев Сливен е подобрил атрактивността си със завършването на водния цикъл, асфалтирането на улиците, работата по създаване на индустриален парк и също така може да предложи едни от най-ниските местни данъци и такси. По-големият проблем както пред потенциалните инвеститори, така и пред местните бизнеси обаче е липсата на хора. Сливен е една от най-младите общини, но и нивата на безработица са високи заради липсата на образование и квалификация на голяма част от хората, останали в региона.

В София няма интрига

Изборите са важни за вътрешнопартийните отношения в Реформаторския блок и БСП

Ако за някъде важи максимата "Защо да има избори, след като те нищо не променят", това със сигурност е София. На тези местни избори в София, подобно на предишните и по-предишните, интрига няма. Нито с кмета, нито с мнозинството в столичния общински съвет. Сигурно е, че новият кмет ще е старият – Йорданка Фандъкова. И най-вероятно тя отново ще победи опонентите си още на първи тур. Според социолози вероятността да има балотаж в София е минимална и за да се случи това, трябва да има много висока избирателна активност. Почти е сигурно и че мнозинството общински съветници ще е пак на ГЕРБ.

Втората по големина политическа сила в София – Реформаторският блок, издигна за кандидат за кмет дългогодишния общински съветник, сега депутат, Вили Лилков. Това стана след дълго умуване първо дали изобщо да издигат кандидат поради коалицията на национално ниво с ГЕРБ. След това поръчаха проучване коя фигура от блока е най-разпознаваема за софиянци. То показа, че това е лидерът на ДСБ Радан Кънев, който по обясними причини няма как да се кандидатира за кмет. Другият най-разпознаваем се оказа министърът на здравеопазването Петър Москов, но според проучването хората желаят го да виждат там, където си е сега – в изпълнителната власт. Това, разбира се, беше ясно и без да се налага някой да прави сондаж сред жителите на София. В крайна сметка реформаторите заложиха на Лилков, който притежава необходимата експертиза за поста, но това затвори подкрепата в рамките на тясно партийния актив на ДСБ. Такава беше и кампанията му – главно сред симпатизантите на формацията. Две седмици преди изборите неофициално сред щабовете се разпространяваше проучване, поръчано от БСП, според което кандидатът на социалистите за кмет Михаил Мирчев имаше 10%, Лилков около 7%, а издигнатият от коалиция "Сердика", в която влизат АБВ и партия "Български социалдемократи", Георги Кадиев с процент по-малко. Според същото проучване Лилков имаше по-малко подкрепа от листата за общински съветници на реформаторите. Дори и обаче да успее до вота да изпревари кандидата на БСП, загубата му би решила само вътрешнопартийни проблеми в ДСБ. Лилков беше един от хората, които застъпваха тезата, че не трябва да има обща регистрация на РБ.

Вътрешнопартийни проблеми решава и кандидатурата на Мирчев за кмет на София. Номинацията му първо даде повод на депутата Георги Кадиев да се кандидатира за кмет с мотива, че БСП се е предала. Това доведе до отстраняването, с което поредната по-гласовите фигура в социалистите биде отлюспена. Ако Кадиев изпревари Мирчев (което е напълно възможно, като се има предвид малката разлика между кандидатите след Фандъкова), това ще бъде звучен шамар за БСП. Ако Кадиев не успее да събере подкрепа, това ще е означава, че той е един от кандидатите, който е загубил най-много на тези избори.

По темата работиха: Спас Спасов, Велина Господинова, Георги Марчев, Пламена Стоянова

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nikolavj avatar :-|
    Никола Йорданов
    • + 4

    Клюката твърди, че изследванията и на ГИ и на управляващите показва 2% разлика м/у ГИ и ДБ в Хасково. Т.е., ключът наистина е ДПС (и БСП) за втория тур.

    Нередност?
  • 2
    istorik avatar :-|
    ISTORIK
    • - 1
    • + 9

    Конкретно за Пловдив съм сигурен, че изборният резултат няма да бъде предопределен, както им се иска на някои кандидати за властта. Обстановката тук е изключително динамична и изненади не са изключени.

    Конституционно право на всеки жител на Пловдив, навършил 18 години, е да реши как да се развива градът ни. Всеки, който има гражданска позиция, има желание да живее в Пловдив, има желание нашият град да се развива, трябва да излезе и да упражни правото си на глас.

    Нередност?
  • 3
    primus avatar :-|
    primus
    • - 8
    • + 9

    За Хасково кандидатът на герб е пълна скръб. Майка ми го познава и миналия ден и казал че не е искал изобщо да участва но го нчтиснали ужким, каквото и да означава това. Друго за него е че е просто един издухан пенсионер, жена му починала на скоро и прочие семейни мъки. Нали никой не си мисли че този чоек може да е някаква алтернатива на досегашния крадец. Герб или са тъпи, но не те искат лесно управляем човек. Помнете ми думата Георги Иванов пак ще е кмет, за жалост. Града ще.се скапи савсем след още един негов мандат. Лоша работа. Значи една нова фирма не е отворена след пада на кумунизма. Не останаха хора, наистина ви казвам мъртвилник е, ужас унищожиха хибавото ни градче

    Нередност?
  • 4
    karabastun avatar :-|
    karabastun
    • - 6
    • + 7

    Ако погледнем без партийни пристрастия-Простата истина е, чè няма никакво значèние за Варна на кой юнак групата ще подписва усвояването на местните средства и еврофондовете - фирмите изпълнители са и ще бъдат едни и същи'...

    Нередност?
  • 5
    teob avatar :-(
    Теодоси Бялков
    • - 3
    • + 2

    До коментар [#4] от "karabastun":

    За жалост май си прав.Но се надявам да бъркаш.

    Нередност?
  • 6
    ladymerilin avatar :-|
    ladymerilin
    • - 3
    • + 1

    Не вярвам във Варна да има балотаж. Няма логика да има.

    Нередност?
  • 7
    zigi avatar :-|
    zigi
    • - 9
    • + 4

    Портних толкова много вдигна духа на варненци, че не вярвам да има хора, които се чудят той ли е правилният човек!

    Нередност?
  • 8
    miles avatar :-?
    Милен
    • - 5
    • + 2

    Защо наричаме ФАКТА, че Чавдар е карал пиян компромат?!

    Нередност?
  • 9
    stoiank avatar :-P
    stoiank
    • - 2
    • + 2

    Значи ОФИЦИАЛНО социолозите дават:
    .."21% за Славчо Атанасов. 10% получава Дани Каназирева от "Съюз за Пловдив", по 4% имат Здравко Димитров..."
    а ..Неофициално социолозите казват, че поради близката разлика между Атанасов, Каназирева и Димитров не е ясно кой от тях ще се изправи срещу Тотев на балотажа......
    Да си хвърлят дипломите тогава. Според мен ще спечели на първи тур, стига тази каша с многото бюлетини съвсем не втаса изборния ден. Интересно каква е идеята на Здравко Димитров/бивш областен от ГЕРБ/, ако наистина му дават под 5% и продължава да се кандидатира. Явно лапаницата в Общинския съвет е много голяма.

    Нередност?
  • 10
    seriozen avatar :-|
    Seriozen
    • + 6

    До коментар [#8] от "Милен":

    Защото е точно такъв и знаем кой единствен е способен го да роди - Цв.Цв.

    Нередност?
Нов коментар