🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Битовите потребители ще избират доставчика си на ток от април 2016 г.

От средата на ноември започва информационна кампания за предимствата на свободния пазар

Според министъра на енергетиката Теменужка Петкова освобождаването на пазара трябва да се случи постепенно, каквато е и препоръката на Световната банка.
Според министъра на енергетиката Теменужка Петкова освобождаването на пазара трябва да се случи постепенно, каквато е и препоръката на Световната банка.
Според министъра на енергетиката Теменужка Петкова освобождаването на пазара трябва да се случи постепенно, каквато е и препоръката на Световната банка.    ©  ВЕЛКО АНГЕЛОВ
Според министъра на енергетиката Теменужка Петкова освобождаването на пазара трябва да се случи постепенно, каквато е и препоръката на Световната банка.    ©  ВЕЛКО АНГЕЛОВ
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Пълната либерализация на енергийния пазар, която ще позволи на битовите потребители сами да избират своя доставчик на ток, ще започне от началото на април следващата година. Причината това да не се стане от началото на 2016, каквито са плановете за останалите потребители, е, че на абонатите физически лица трябва да се даде три месечен гратисен период. Това стана ясно от съобщение на министерството на енергетиката по повод на проведена среща с част от пазарните участници, енергийният регулатор и Българска независима енергийна борса. На нея са присъствали и представителите на електроразпределителните дружества, "Български енергиен холдинг" и "Електроенергиен системен оператор".

Информационна кампания

Участниците в срещата са се договорили, през втората половина на ноември да започне информационна кампания за либерализацията на пазара. За целта ще бъдат проведени поредица от срещи в областните центрове в страната, на които ще се разяснят на потребителите предимствата на свободния пазар, етапите, през които ще премине процесът, начините за смяна на доставчик и и ще се отговоря на техни въпроси.

"Целта е в максимална степен да информираме потребителите за процеса по преминаване към пълна либерализация на електроенергийния пазар", каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова. По нейните думи освобождаването на пазара трябва да се случи постепенно, каквато е и препоръката на Световната банка. Държавният "Български енергиен холдинг" сключи договор с международната финансова институция, от която се очаква да ни препоръча най-подходящия модел на либерализация. Междинен доклад по тази задача се очаква през втората половина на месец ноември, посочват от министерството.

Готови за старта

"Българската независима енергийна борса" – компанията, лицензирана за борсов оператор – е готова за старт на свободния пазар, потвърди по време на срещата изпълнителният директор на дружеството Константин Константинов. По неговите думи предстои единствено актуализация на някои вътрешни документи, след като КЕВР утвърди правилата за търговия. "Те са най-важният ни ангажимент, свързан със старта на либерализирания пазар", потвърди председателят на регулатора Иван Иванов. Участниците в срещата се съгласиха, че правилата за смяна на доставчик трябва да бъдат максимално облекчени, особено за битовите потребители, тъй като по-малкото ограничения към участниците на пазара ще стимулират конкуренцията.

Токът за бизнеса поевтинява с 2.5-2.8%

Таксата "Задължения към обществото" намалява от 1 ноември с 1.07 лв. - от 37.90 лв. на 36.83 лв. за мегаватчас. Това е решила Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) на свое закрито заседание в неделя, съобщи на пресконференция председателят на регулатора Иван Иванов, цитиран от БТА. Причината е понижението в цената на природния газ с 14.26% за последното тримесечие.

Намалението, което засяга бизнеса, е 2.8% и ще се отрази на закупената електроенергия на свободния пазар. За регулирания пазар за небитовите потребители намалението е средно с 2.5%. За битовите потребители КЕВР реши да запази цената на тока, с което ще се гарантира, че при евентуално поскъпване на природния газ те няма да бъдат засегнати, каза Иванов. "Поради обстоятелството, че цената на природния газ за последното тримесечие на годината намалява с 14.26 на сто, което представлява съществено намаление и на цената на тока, произведен по високоефективен начин от заводските централи и ТЕЦ, които работят с природен газ, а намалението на тази цена се отразява в таксата "Задължение към обещството", КЕВР намалява добавката с 1.07 лева", каза председателят на КЕВР.

Той подчерта, че законовото основание за това е Законът за енергетиката, според който регулаторът може да променя при необходимост цената в периодq не по-малък от три месеца. Последното решение за цени на тока влезе в сила от 1 август, припомни Иванов.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    krasi151 avatar :-|
    genadi1
    • - 1
    • + 4

    Добър ден,
    ако обичате не говерете за либерализацията (избор) на тока.
    Тази либерализация е поредният етикет, за хора които си мислят че знаят какво значи това

    Нередност?
  • 2
    telqk avatar :-|
    telqk
    • + 6

    Ако така наречения "свободен пазар" доведе до поевтиняване на тока то ко праим с дупкате нек-бех?

    Нередност?
  • 3
    gimi avatar :-|
    Мавродинов
    • - 3
    • + 3

    Аз искам направо от АЕЦ Козлодуй по цени на едро :) Ако може от старото "Електроснабдяване" АД София, т.н. Енерго! Не ща ЧЕЗ, Еон и всички останали.

    Нередност?
Нов коментар