🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

5 млн. абонати могат да сменят доставчика си на ток от 2016 г.

Свободният пазар ще накара търговците да предлагат по-изгодни от регулираните цени

Последната среща от информационната кампания на министерство на енергетиката за либерализирания пазар се състоя на 1 декевмри в София
Последната среща от информационната кампания на министерство на енергетиката за либерализирания пазар се състоя на 1 декевмри в София
Последната среща от информационната кампания на министерство на енергетиката за либерализирания пазар се състоя на 1 декевмри в София    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Последната среща от информационната кампания на министерство на енергетиката за либерализирания пазар се състоя на 1 декевмри в София    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Пет милиона абонати ще могат да сменят доставчика си на електроенергия от 1 януари 2016 г. В това число влизат основно битовите потребители и дребният бизнес, или средно 65% от клиентите на електроснабдителните дружества ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про". По-големите консуматори (около 12 хил. абонати към октомври 2015 г.) вече в почти пълна степен са на свободния пазар на електроенергия.

Тези данни бяха представени по време на последната информационна среща от кампанията за либерализацията на електроенергийния пазар в София. Преди това срещи се проведоха и във всички областни градове. През 2016 г. предстои и още по-мащабна и детайлна кампания, включително медийна, посочи зам.-министърът на енергетиката Николай Николов.

Възможности и рискове

Излизането на свободния пазар от страна на битови абонати или дребни стопански потребители на електроенергия, което означава да можеш да сменяш доставчика си на ток, засега е пожелателно. Ако желаят, те могат да останат и на регулирания пазар, където цената се определя от КЕВР. Засега експертите препоръчват по-скоро този вариант, тъй като той дава по-голяма сигурност, но принципно свободният пазар ще накара търговците да предлагат атрактивни и по-изгодни от регулираните цени. Във Виена например ЕВН предлага 40 различни оферти, а в Прага - ЧЕЗ предлага 61 оферти в конкуренция с 32 доставчика.

Свободният пазар обаче крие и рискове - най-вече ако клиентите не изберат достатъчно надежден търговец. Евгения Харитонова от КЕВР коментира, че от регистрирани 150 търговеца едва около 40 са активни. Ако все пак търговецът не може да изпълни ангажиментите си, клиентът няма да остане без електроенергия, а ще бъде снабдяван от доставчик от последна инстанция, докато си намери нов. Неговата цена обаче е значително по-висока.

Трудности пред борсата

Дни преди старта на електроенергийната борса (на 11 декември) все още не е ясно по какъв начин ВЕИ производителите и тези на високоефективна енергия, както и двете централи TEЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3" и ТЕЦ "AES Марица-изток 1" ще се включат към свободния пазар. За целта трябва да бъде избран механизъм, който да ги компенсира за разликата между пазарната цена и тази по сключените вече дългосрочни договори с преференциални цени.

Според Николов това вероятно ще се случи "през първата половина на 2016 г.". Това означава, че в следващите няколко месеца на борсата ще се продава енергия само от държавните АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица-изток 2" и НЕК, която обаче няма да е достатъчна за истинска борсова търговия. Към момента на борсата има регистрирани 8-9 участника (производители и търговци), посочи Милена Божинова от Българската независима електроенергийна борса (БНЕБ).

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jxj24394852 avatar :-|
    jxj24394852
    • + 14

    На един от тези на снимката часовника му струва 32 000 евро и отделно му е подарък.Моля да се провери декларирал ли го е и кой и по какъв случай му го е подарил.

    Нередност?
  • 2
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 3
    • + 12

    Така и не разбирам как добавянето на нови посредници почти без активи ще увеличи конкуренцията? Централите са си същите, ЕРПтата са си същите .. между тях ще има нови посредници дето почти само ще префактурират... Даже и една жица няма да опъват даже.

    Какви ще са активите на посредниците? Освен бюро, компютър и много кочани с фактури?

    Нередност?
  • 3
    zuk_trombon avatar :-P

    До коментар [#2] от "mickmick":

    Комунизма никога не си е отивал от тези земи, колкото и да се опитват да ни убеждават в обратното. Това да чакаш само на държавната копанка е манталитета на феномена "български предприемач" Дори и "чужденците" като Мариците и ВЕИтата се научиха на комунизъм.

    Нередност?
  • 4
    alabalko avatar :-|
    alabalko
    • + 3

    До коментар [#2] от "mickmick":

    не, няма посредници. ВЕЦът от Горно Нанадолнище може да излезе директно на пазара и вместо да продава на НЕК и след това НЕК да разпределя, може да продава директно на крайни клиенти. Важното е да вкарва в електропреносната мрежа толкова ток, колкот е продал. За пренасянето на тока клиентът си плаща такса пренос на ЕРП-то. Това е. Сега токът идва от ЕРП-то, то си пише колко иска за преноса, но токът идва от НЕК, който го купува от еди кой си. НЕК отпада от схемата.
    Не знам как са го уредили в България, но в Германия, ако фирмата доставчик на тока фалира, тогава минаваш обратно на една базова тарифа, която е от ЕРП-то, в БГ случая явно се връщаш на регулирания пазар. Смяната на доставчика пък би трябвало да стане без спиране на електрозахранването, така или иначе ЕРП-то се грижи само да предава, а продавачът трябва да подава.

    Нередност?
  • 5
    alabalko avatar :-|
    alabalko
    • + 2

    В момента, в който хората излязат директно на пазара на ток, държавата ще наложи и такса зелена енергия, която в момента е в цената на регулирания пазар, и върху тази на свободния (ако вече го е направила). От плащане за ВЕИ-та няма отърване, но прескачане на посредници може да има. Реално погледнато една фирма би трябвало да може да купува трансгранично ток, ако в съседна държава е по-евтино отколкото българското производство и да го продава на крайни клиенти.

    Нередност?
  • 6
    kokoto2 avatar :-(
    kokoto2
    • - 1

    Защо лъжете хората? По-евтино няма да има. В момента цената на тока е около 0.18лв(ползваме и нощна енергия). Излезете ли на свободния пазар нощна енергия няма да има. Ако търговеца ви смъкне с 5% цената на стоката електроенергия и като си платите мрежовите услуги на ЕРП крайния резултат ще е -3% или от 0.22 ще паднете на 0.215 лв/квч.

    Все пак Българина е изобретателен и е възможно да си пусне 2 партиди - една на свободен и една на регулиран пазар.

    Нередност?
  • 7
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 1

    До коментар [#4] от "alabalko":

    Ок добре заобикаляме НЕК - обаче кой ще поддържа магистралните електропроводи? Цената за пренос е една независимо по кой електропровод се пренася ел. енергията.. обаче физически нещата не са такива. Едно е да пренасяш ел енергия от АЕЦа до София, друго до Бургас. Най-малко загубите са различни. Освен че инфраструктурата която се товари е по-малка като разстояние. Еднаквата цена за пренос обаче ще претовари някои трасета. За да е всичко точно трябва такса пренос да включва и растоянието. Без това - ще се получат големи изкривявания - едни ще печелят за сметка на други.

    А че няма как една Ел централа сама да излезе на пазара и да продава на крайни клиенти няма да стане така. Обратното - ще се наредят няколко прекупвача които ще застанат на изходите на тия ел. централи и ще префактурират здраво без да са вързали и две жици даже. Узаконяване на фирмите на изхода.. че и на входа.

    Нередност?
Нов коментар