🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фондът, който ще спасява НЕК, вече има ръководство

Средствата, събрани в него, ще могат да постъпят по сметките на дружеството

Бившият депутат от ГЕРБ Диан Червенкондев, който в момента е председател на борда на директорите на държавната "Мини Марица-изток", беше избран за председател на фонда.
Бившият депутат от ГЕРБ Диан Червенкондев, който в момента е председател на борда на директорите на държавната "Мини Марица-изток", беше избран за председател на фонда.
Бившият депутат от ГЕРБ Диан Червенкондев, който в момента е председател на борда на директорите на държавната "Мини Марица-изток", беше избран за председател на фонда.    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Бившият депутат от ГЕРБ Диан Червенкондев, който в момента е председател на борда на директорите на държавната "Мини Марица-изток", беше избран за председател на фонда.    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Досега във фонда са събрани над 200 млн. лв.

Бившият депутат от ГЕРБ Диан Червенкондев, който в момента е председател на борда на директорите на държавната "Мини Марица-изток", беше избран за председател на фонд "Сигурност на електроенергийната система". Той ще бъде и представителят на Министерството на енергетиката в структурата. Фондът беше създаден през август като една от спешните мерки за справяне с дефицита в енергийния сектор, а от 30 ноември вече има и управителен съвет, което означава, че вече може да изпълнява функциите си.  Така структурата ще може вече не само да събира отчисленията от 5% от приходите от производството на електроенергия и продажбата на националните квоти за вредни емисии, а и да ги превежда на Националната електрическа компания (НЕК), какъвто беше замисълът. За целта в сряда, 2 декември, Министерският съвет прие и наредбата, регламентираща работата на фонда.

Кой ще управлява фонда

Представителите на производителите на конвенционална и възобновяема енергия, които влизат в управителния съвет на фонда, са съответно Кремен Георгиев и Меглена Русенова. От протокола на работната комисия, оценявала номинациите, който е публикуван на сайта на Министерството на енергетиката, става ясно, че основната подкрепа за Георгиев е дошла от топлофикационните дружества, ТЕЦ "Бобов дол" и ТЕЦ "Марица 3" на Христо Ковачки. Той е подкрепен и от Асоциацията на топлофикационните дружества в България и ТЕЦ "Свилоза", който се свързва с Борислав Лоринков, който има общи бизнес интереси с бившия шеф на БЕХ Георги Христозов.

Самият Георгиев е бил заместник изпълнителен директор на "Топлофикация - Враца", която също се свързва с Христо Ковачки, както и общински председател на партия "Лидер", зад която също стои Ковачки.

Другият член на управителния съвет на фонда ще бъде Меглена Русенова, която е председател на Българската фотоволтаична асоциация. Тя е била подкрепена от "Aсоциация за устойчиво развитие", "Асоциация на производителите на екологична енергия", "Сдружение Зелена Енергия Родопи" и "Клъстер за Развитие на Енергийно Ефективни Решение и алтернативни енергоизточници за домакинства и сгради" и от 462 производителя на енергия. Русенова е била подкрепена също и от "ЕВН България Топлофикация", групата на ЧЕЗ и ТЕЦ "AES Mарица-изток 1" и други производители на енергия от всички видове.

Русенова е председател на БФА от 2013 г., а от 2011 г. е управляващ директор на компании във ВЕИ сектора. Тя е била два мандата заместник областен управител в Пловдив от квотата на НДСВ, както и член на Централната избирателна комисия за избор на 41-ото Народно събрание. От 2009 до 2011 г. е административен директор на "Алфа финанс холдинг", с мажоритарен собственик Иво Прокопиев, съиздател на "Капитал" .

Неуспелите кандидати

Кандидат за член на управителния съвет от страна на производителите на възобновяема енергия беше и бившият депутат от БСП Петър Курумбашев. Той е бил подкрепен от общо 90 производители, като 67 от тях са собственици на водноелектрически централи. Това не е изненадващо, тъй като самият Курумбашев е известен с бизнес интересите си във водния сектор. Бившият депутат е управител на фирмата КИД 2228, която в края на 2014 г. купи ВЕЦ "Жребчево" от "Петрол". Тя заедно с друга фирма, свързана с Курумбашев - КИД 2226, са първите подкрепили неговата кандидатура. Останалата част от списъка също е доста интересна. Така например той е бил подкрепен и от Богомил Манчев в качеството му на управител на четири фотоволтаични парка за близо 14 мегавата. Манчев е собственик на "Риск инженеринг", която беше един от консултантите на проекта за АЕЦ "Белене". Зад Курумбашев са застанали и пет фирми за производство на биомаса, свързани с "Белла България". Това също не е изненада, тъй като от края на миналата година той влезе и в съвета на директорите на една от тези компании.

В списъка е и Петър Манджуков като управител на фотоволтаична централа от 0.95 мегавата. Още трима кандидати са предложени от "Топлофикация - София", НЕК и Българската ветроенергийна асоциация, но са получили значително по-малка подкрепа.

Според правилата за избор на управителен съвет в него влизат още двама души, предложени от министерствата на финансите и околната среда. Това са съответно Румен Тушев и Боряна Папазчева–Каменова.

Кога ще заработи фондът

Към момента във фонда са събрани над 200 млн. лв. Около 180 млн. лв. от тях са приходи от продажбата на националните квоти за вредни емисии, а останалите са от вноските на производителите. След като в сряда правителството одобри и наредбата, по която ще се управлява фондът, новият управителен съвет има един месец, за да приеме правилата за изразходването на средствата.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dkz05479160 avatar :-|
    dkz05479160

    Политически назначения до откат.

    Нередност?
Нов коментар