Енергийната борса избра Trayport за доставчик на новата платформа за търговия

Сключването на дългосрочни договори през борсата трябва да започне от средата на годината

По-важният елемент за развитието на борсата са сделките в рамките на деня, които ще започнат в началото на следващата година
По-важният елемент за развитието на борсата са сделките в рамките на деня, които ще започнат в началото на следващата година
По-важният елемент за развитието на борсата са сделките в рамките на деня, които ще започнат в началото на следващата година    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
По-важният елемент за развитието на борсата са сделките в рамките на деня, които ще започнат в началото на следващата година    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Тrayport e водеща компания в доставката на софтуер за борсови платформи.

Българска независима енергийна борса (БНЕБ) избра платформа за сключване на двустранни договори на британската Trayport, която е един от най-големите доставчици за софтуер на борсови платформи, съобщиха от БНЕБ. Продуктът, който ще се използва на българската енергийна борсаq е GlobalVision Trading. За закупуването на тази платформа капиталът на БНЕБ беше увеличен с решение на Българскиs енергиен холдинг (БЕХ), който е негов едноличен собственик, с 460 хил. лв., с което основният капитал на дружеството вече е в размер на 1.674 млн. лв.

Кога стартира новата платформа

Търговията с дългосрочни договори посредством борсата трябва да започне от средата на годината, както беше съобщено от министъра на енергетиката Теменужка Петкова по време на конференцията на "Капитал" "Либерализация на енергийния пазар и новите тенденции в сектора". От министерството обаче не отговориха на въпросите на "Капитал" дали смятат борсата да се превърне в единствената платформа за сключване на дългосрочни договори. В момент тримата основни производителя в страната - АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица-изток 2" и Националната електрическа компания, имат собствени платфfрми, през които обявяват търгове за продажба на електроенергия. На конференцията на "Капитал", постоянният представител на Световната банка у нас Тони Томпсън, на която е възложено да изготви доклад за либерализацията на енергийния пазар в страната, посочи, че една от идеите е цялата произведена енергия да се търгува именно през борсата.

В началото на следващата година на борсата трябва да започнат да се сключват сделки в рамките на деня, което на практика е едно от условията възобновяемата енергия също да започне да се търгува на борсата.

Системата на Тrayport

Oт съобщение на БНЕБ, публикувано на сайта имq става ясно, че системата на Trayport е избрана, тъй като се е доказала като предпочитана за електронна търговия на енергийните пазари. От енергийната борса отговориха на въпросите на "Капитал", че компанията е избрана чрез процедура спрямо "действащата политика за възлагане на поръчки за доставка на стоки". И допълват, че електронната платформа за търговия с електрическа енергия чрез двустранни договори за периоди на доставка, по-дълги от един ден, ще гарантира прозрачност и недискриминационна среда и ще даде много по-големи търговски възможности.

Представители на търговците на електроенергия също коментираха, че системата на Trayport е много по-добраq отколкото сегашните платформи за търговия на трите държавни компании за производство на електроенергия, които са разработени от български фирми. Te обаче отново посочиха, че е по-добре да има няколко платформи за търговияq отколкото една, на която на практика държавата ще определя таксите и правилата.Според Мартин Георгиев, който е председател на Асоциацията на търговците на електроенергия в България (АТЕБ), е добре да има конкуренция между различни платформи. По думите му и в момента търговците сключват сделки през две брокерски платформи. На същото мнение е и търговският директор на "Енерджи съплай" Никола Василски, според който повече платформи за търговия дават по-добри възможности за развитието на пазара.

Самата Trayport е основана през 1993 г. Компанията има офиси в Лондон, Ню Йорк и Сингапур. Trayport е дъщерно дружество на Intercontinental Exchange, Inc.