🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

73% чиста печалба

Само от първата страница на един проект за 3.5 млн. лв. разликата между обявените и пазарните цени е близо 800 хил. лв.

Оценителят Иван Ничев определи стойностите по проекти, подавани към фонд "Земеделие", като скандални
Оценителят Иван Ничев определи стойностите по проекти, подавани към фонд "Земеделие", като скандални
Оценителят Иван Ничев определи стойностите по проекти, подавани към фонд "Земеделие", като скандални    ©  Надежда Чипева
Оценителят Иван Ничев определи стойностите по проекти, подавани към фонд "Земеделие", като скандални    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За някои неща ти трябва специалист. Разчитането на количествено-стойностни сметки (КСС) определено е едно от тези неща. Ето защо, когато "Капитал" се сдоби със стотици такива КСС за многобройни общински проекти, одобрявани от фонд "Земеделие" в последните 6-7 години, прибягна до услугите на човек, който се занимава професионално със строителство и оценяване. Иван Ничев има дълъг опит в строителството и в оферирането на строителни дейности и прие предизвикателството да се опита да оцени със задна дата няколко проекта от всичките, с които разполагаме. Изводите, които си направи от тях, бяха достатъчни за доста смущаващи констатации. Един от проектите например е можело да бъде изпълнен със 72% по-малко пари. Всъщност това е мекият начин да се опише ситуацията. Директният е, че от дейности за 1.1 млн. лева, 800 хил. са чиста... да я наречем "печалба". И това е, без да подлагаме на проверка дали наистина е имало нужда от точно такъв обем дейности, или дали те са реално извършени.

Дъъъъълго село

Един от проектите, които избрахме, беше подмяната на част от водопроводната мрежа на село Дългоделци, община Якимово, близо до Монтана. Още първата позиция предизвика озадачение у нашия експерт - 10 км рязане на асфалтова настилка за цена от 8.18 лв. на метър. Реалната цена за подобна дейност според Ничев е около 1-2 лв., при това той изрази силно съмнение в количеството на тази дейност. Подобна е ситуацията и с развалянето на асфалтова настилка, което според офертата на Дългоделци ще струва над 31 лв. при реални пазарни стойности от 10-12 лв. на квадратен метър.

Но по-голямо учудване у Ничев предизвиква самият изкоп. Според офертната документация около 8100 кубични метра ще бъдат изкопани - 10% ръчно, другото с багери. "Девет лева и 27 ст. струва да го копае и слага отстрани, а 10.59 лв. да го копае и качва на камион. Каква е разликата и защо е този 1.32 лв. повече", учудва се Ничев. Но това е нищо в сравнение с възмущението му от факта, че връщането на тази пръст обратно струва... 14,78 лв. на кубичен метър. Нито той, нито ние можем да си обясним в какво се състои разликата между едната и другата дейност и защо последната струва с почти 5 лева, или 50%, повече. Тук дори не може да бъде предположено, че става дума за нова пръст, защото е изрично записано "засипване с оставената на отвал земна почва".

Така откопаването заедно с извозването, което е 18.23 лв., струва близо 29 лв. на кубичен метър. "Няма такава цена", категоричен е Ничев. Самото изкопаване излиза близо 62 хил. лв., което противоречи на сметките на независимия оценител. "По мои изчисления един багер може да изкопае около 1000 куб.м на ден. Понеже е канал, а не масов изкоп, съм сметнал 20 машиносмени. Една смяна е максимум 600 лв. Дори 30 по 600 са 18 хил. лв.", посочва Ничев.

Скандалните неща в тази сметка не приключват дотук. В КСС-то има "доставка и полагане на миоз 10 см под и 10 см над тръбата". Става дума за почти 3500 кубически метра, по 70 лв. "Пясъкът струва между 20 и 25 лв. А миозът е най-дребната фракция, прахолякът от скалната маса", дава сравнение Ничев. Той се съгласява, че може и да струва 70 лв. на куб.м, "ако го карат от 100 км".

Всъщност това е основен проблем на всички сметки, с които "Капитал" разполага. В тях липсват основни неща - разчети за разстояние, вид на материалите, без които на който и да е специалист му е трудно да оцени каквото и да било категорично. Ничев непрекъснато прави уточнение, че оценява въз основа на свои и на колеги данни, но без да може да каже окончателно каквото и да е, защото липсват важни стойности. "Извозване със самосвал - 18 лв. на кубик. Но къде е депото, на какво разстояние? Никой не казва. Например, реална пазарна оферта - от Драгалевци до Враждебна, през цяла София, 10 лв. на кубик", посочва той. Тук е моментът да кажем, че дължината на село Дългоделци е 3 км. Един изкоп, посочва оценителят, зависи от два фактора - цена на горивото и разстояние.

"Капитал" се свърза и с оценителя на конкретната оферта, която не помнеше конкретния случай, но потвърди, че я е оценявала, ако подписът й е отдолу. Проектът е разгледан и експертът е посочил завишения в някои цени. Поисканата начална сума е 3.5 млн. лв. без ДДС, но след корекции стойността пада на 2.5 млн. лв. без ДДС. Въпреки това обаче стойността на поръчката е 3.3 млн. лв., или около 800 хил. лв. повече. Според фонд "Земеделие" оценките са окончателни и задължителни. Оказва се, че консултантите по проекта не са били съгласни с оценките на оценителя. Пред "Капитал" кметът на община Якимово Георги Георгиев обясни, че не е подписал поръчката на тази стойност, защото консултантите по проекта твърдели, че новата сума е твърде ниска. "Изпратих писмо до господин Порожанов с възражения. Така проектът беше преразгледан", обяснява Георгиев. Втората оценителна комисия дава по-висока цена и така обществената поръчка става над 3.5 млн. лева, или повече дори от първоначално исканите. Фонд "Земеделие" потвърдиха, че има втори протокол, който е издаден девет месеца след първата оценка, през декември 2013 г., и в сумата са включени и "непредвидени разходи". Поръчката е възложена в началото на миналата година, като за изпълнител е избрано ДЗЗД "Аква Якимово", в която участват Каро трейдинг и Инфрастръкшън ЕАД.

Фондът, който работи с най-доброто

Ситуацията не е по-различна с други два проекта, които дадохме за независима оценка - спортната зала в Мадан и пътя Сапарева баня - Паничище. Тук Ничев също има забележки, свързани с факта, че липсата на материали прави трудна каквато и да е оценка. "Например, казва се преградни неносещи стени тухлена зидария 25 см за 165 лв." Най-скъпите възможни тухли според него - Wienerberger, са 162 лв. на метър. "Дълбоко се съмнявам, че са ползвали такива", казва той. За да се сравняват труд и материал, обяснява Ничев, трябва да се пишат видовете материали, с които ще се работи. Вътрешна машинна мазилка по стени за 14 лв. на квадрат, колкото е дадена в офертата в Мадан, е по-скъпа от най-добрата, която самият Ничев препоръчва - тази на Knauf.

Други професионалисти в области като дограми и окачени фасади също изразиха недоумение от цените в офертата на Мадан - например топлоизолация 80 мм. ЕPS по 42 лв. на квадрат или жалузи (решетъчни капаци за прозорци) по 1200 лв. (!) на квадрат. Само последното с неговите 32 квадрата излиза почти 40 хил. лв.

Или да вземем разчистването на терена и изваждане на корените на изсечени дървета при пътя между Сапарева баня и Паничище. Това са 19 декара, по 5.24 лв. на декар - над 101 хил. лв. Това е абсурдна цена, казва Ничев. "Най-голямата машина е с 2000 лв. на машиносмяна. Това е работа за не повече от 20-30 хил. лв.", пресмята той.

Трябва да се отбележи, че КСС-тата, подавани от общините, не са съвсем окончателни. Те подлежат на намаляване, ако например изпълнителят реши да ползва други материали или да варира в цената. Но те са определящи за поръчката - изпълнителите подават свои цени по позициите в КСС. Като се има предвид, че поръчките се печелят на цени, близки до обявените, не изглежда много да се променя. Поръчката в Дългополци например, е спечелена на 3.36 млн. лв., само с около 150 хил. лв. по-малко от обявената стойност, която изглежда драматично раздута.

Така по груби сметки, без да задълбаваме в десетките страници позиции, само на първата страница от един-единствен проект (Дългополци), установихме разлика между предложените цени и пазарните от близо 800 хил. лв. Очевидно е, че някаква норма на печалба трябва да има във всяка строителна дейност. Просто изглежда, че в тези финансирани от фонд "Земеделие", понятието "някаква" е доста разтегливо. "Кой ги плаща тези неща, не знам", въздъхна в края на упражнението Иван Ничев. Отговорът, разбира се, е - всички ние.

14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nuzzo avatar :-(

    В статията авторът е описал с примери една известна нам обществена тайна, че проектите се надписват като надписването не може да стане без участието на всички участващи и опосредстващи даден проект- от консултантите , през изпълнители и получатели на сумата до проверяващи и администратиращи процеса и като свързващо звено между тях е партийната номенклатура от най-висш порядък от състава на текущата партия на власт, вкл. и не без санкцията на нейният водач, за многомилиардните проекти.
    Та те така....
    Гарантирано от .....

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 1
    • + 29

    Прави бяха икономистите, които твърдяха, че парите от еврофондовете само ще "изкривят" икономиката. Това не е за нас. Затова не съм и никак одушевена от вестите за български находища на газ и петрол. Тук не е Норвегия и парите от тези богатства няма да се разпределят справедливо сред всички нас, а ще направят богатите още по-богати.

    Нередност?
  • 3
    hi_hi avatar :-|
    Хи-хи
    • - 1
    • + 10

    То си има норми, анализи, .утки-майни и т.н. Из документите се пишат разни %, ама никой не ги гледа накрая с к'ви кинти си тръгват. И тия ДЗЗД-та треба да ги забранят при обществени поръчки...
    Факт е, че БГ е узурпирани от алчни простаци
    И Дневник, тази статия има огромен заряд, но е написана изключително елементарно

    Нередност?
  • 4
    sopher avatar :-|
    abdelhaqq
    • - 1
    • + 5

    основи на корумпирания проджект мениджмънт unleashed. много ниска бюрократична култура в българия.

    Нередност?
  • 5
    jxj24394852 avatar :-|
    jxj24394852
    • + 10

    Знам къде отиват част от парите - не конкретно за това село,но за едно друго със сигурност.И така Ес клас Мерцедес - 2013г амг задължително,екскурзия до Монте Карло защото депутата от ДПС е там,
    Г63 джип,саниране на селската къща,тапети на Версаче от магазин Домко,часовник Хъблот за 60 000лв,лаптопи и телефони на всички около човека - защото само аппле е сигурна система (хахаха) , дадени пари на заем и тн.

    Нередност?
  • 6
    rosiraycheva50._ avatar :-|
    Роси
    • + 4

    Куче влачи, диря няма. Не стигали парите, бюджетът не стигал, нищо подобно. Само че ,много се краде в България.

    Нередност?
  • 7
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 10

    Раздутото КСС е първата стъпка, която да прикрие избора на предварително избран изпълнител.

    Иначе гледайки този тип дейност, това е перфектен случай за електронен търг и всички търгове от подобен размер могат да минават на електронна аукционна платформа с пряко наддаване (или по-точно подбиване). Разбира се, помнете ми думата, скоро такъв търг няма да видим. Ще допреди 1 месец преди изборите "няма техническа готовност" и като наближат избори, за изпускане на вентила ще пуснат няколко електронни аукциона за химикалки, моливи и кламери, колкото да симулират смяна на курса. Но истината е, че мушмулово дърво няма как да роди праскови. Не го е направило 6 години, няма да го направи никога, освен ако не го притиснат от ЕС например.

    Нередност?
  • 8
    i_petrov avatar :-|
    i_petrov
    • + 4

    Не пишете цялата истина.А съм сигурен че я знаете по добре

    Минимум 10 % или 330К ще вземе консултанта по проекта.

    Поне 15 % печалба върху разходите за консорциума или 500К За тях това е сделка година храни

    А кмета и неговата администрация ???
    А фонд Земеделие ????

    Те гладни ли ще останат ???

    За фирмите които са наети също ще има 10 % но от остатъка и то ако си ги вземат,защото за много хора все още не е ясно как се изпълняват европроекти и кога общината ще получи помоща за да се разплати.

    Нередност?
  • 9
    mapto avatar :-|
    mapto
    • + 1

    Едно трябва да е ясно: Институцията, която трябва да търси отговорност за престъпления срещу дръжавата е прокуратурата.

    Нередност?
  • 10
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • + 2

    Отдавна трябваше да има публична информация за начина на пресмятане на цените на отделните дейности.. както и текущите цени по райони на страната. Всеки един проект трябва да се съобразява с тези цени, както и всеки един проект който бъде приет за изпълнение цените му да бъдат вкарани в тази публична информация. Отделно и другите продажби също да се отразяват в този списък - например на сайта на икономическото министерство. Всички публични търгове да ползват за сравнение точно тази информация.

    Така всеки ще знае какви са текущите цени и начинът им на пресмятане, както за европроектите, така и за обществените поръчки, така и за частните даже.

    Освен това трябва да има не повече от 2 стандарта за поддръжка на обществена инфраструктура - стандартно и лукс. Като лукс трябва да има само за представителни фукции и за не повече от 5-10% от обществената инфраструктура. Щото в момента качеството се използва за избор на по-скъпата оферта, независимо, че няма нужда от лукс изпълнение.

    Нередност?
Нов коментар