🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кандидат с преписана концепция е новият шеф на Софийски апелативен съд

Въпреки неубедителното си представяне Даниела Дончева беше избрана с девет гласа "за"

В подкрепа на Даниела Дончева гласуваха девет членове на съдийската колегия на съвета, осем от които от лобито около главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на Върховния административен съд Георги Колев (на снимката).
В подкрепа на Даниела Дончева гласуваха девет членове на съдийската колегия на съвета, осем от които от лобито около главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на Върховния административен съд Георги Колев (на снимката).
В подкрепа на Даниела Дончева гласуваха девет членове на съдийската колегия на съвета, осем от които от лобито около главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на Върховния административен съд Георги Колев (на снимката).    ©  Юлия Лазарова
В подкрепа на Даниела Дончева гласуваха девет членове на съдийската колегия на съвета, осем от които от лобито около главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на Върховния административен съд Георги Колев (на снимката).    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Съдия Даниела Дончева е новият председател на Софийски апелативен съд (САС). През последните седем години тя изпълнява функциите на зам.-председател на съда. В нейна подкрепа гласуваха девет членове на съдийската колегия на съвета (осем от които от лобито около главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на Върховния административен съд Георги Колев), а петима бяха "против".

Софийският апелативен съд е втора инстанция на съдилищата от цяла Западна България, в това число и на ключовия Софийски градски съд, в който се гледат голяма част от търговските дела в страната.

Постът беше овакантен след като Веселин Пенгезов беше отстранен заради водено срещу него разследване. Тогава по настояване на главния прокурор Сотир Цацаров за и.д. ръководител беше назначен Стефан Гроздев, който се счита за близък до ДПС (а през 2004 г. движението дори се беше подготвило да издигне номинацията му за член на ВСС). Двете проведени преди това процедури, в които кандидат беше съдия Нели Куцкова, завършиха без избор, въпреки широката явна подкрепа, от която тя се ползваше.

Copy-paste концепция

По време на изслушването направи впечатление крайно неубедителната концепция на Дончева и представяне й пред членовете на ВСС. Което съвсем естествено породи съмнение, че цялата процедура се възприема като формалност, а решението е взето предварително на друго място - дори преди самото гласуване.

Българският институт за правни инициативи (БИПИ) внесе становище преди провеждането на избора, в което се обръща внимание, че цели страници от концепцията на Дончева за управление на САС са копирани директно от концепцията на предишния председател Веселин Пенгезов, както и от тази на Стефан Гроздев (предишен кандидат и изпълняващ длъжността председател след старта на делото срещу Пенгезов). На въпроси, поставени от председателя на ВКС Лозан Панов, Даниела Дончева показа, че не вижда проблем в това, тъй като според нея става въпрос за проблеми, които биха били валидни при всеки кандидат за председател. "Случва се", допълни тя при забележката на председателя на ВКС Лозан Панов, че пасажи от нейната концепция съдържат дори правописните грешки в концепцията на Веселин Пенгезов. Впоследствие тя напомни, че съветът и друг път е избирал кандидати, ползвали чужди концепции (такъв беше случаят с районния прокурор на София Петър Белчев, бел. ред.) , а след това каза, че ако става дума за закона за авторското право, то ще отбележи, че е поискала и получила разрешение.

Предизвестен избор?

Съдия Дончева не беше и особено убедителна в отговорите си относно независимостта на съдебната система. Лозан Панов я прикани да заеме становище по повод изказването на Бойко Борисов пред "Медиапул" през 2014 г., че "Доган пръв осъзна, че ако има медийна империя и контрол върху съдебната власт, може да управлява". Новият шеф на САС вместо конкретен отговор посочи, че е необходимо изказванията на председателя на един съд да бъдат премерни с оглед поддържане на добър медиен имидж. Представляващият ВСС Димитър Узунов, в нелеп опит да контрира по Панов, попита Дончева дали е "участвала в стачката пред Съдебната палата", визирайки недоволството на съдии след орязването в Народното събрание на конституционните промени по отношение на съдебната реформа.

"Стачката беше за какво? Аз лично не съм била пред Съдебната палата", отвърна тя на въпроса.

Като мерки за противодействие на корупцията в съда тя посочи, че ще се работи в три насоки. Разпределяне на делата на случен принцип (което и в момента би трябвало да се случва), улеснена система за подаване на сигнали за корупция от гражданите - с уговорката, че всеки от тях първо трябва да бъде проверен, преди да се оповестява, както и качване на решенията на съда онлайн (което отново се случва и сега).

Дончева не взе отношение и по повод противоречивия избор на съдия Катя Бельова за председател на Окръжен съд в Благоевград, въпреки многобройните сигнали и критики срещу нея. Тя не откри и проблем в това, че делата в търговското отделение Благоевград се разпределят от брата на Димитър Узунов - съдия Петър Узунов, въпреки, че е дори не е зам.-председател на съда, а редови граждански съдия. "Ако тази практика е упомената във вътрешните правила на съда, ако колегите са се съгласили с тази практика и ако това го има като правило, аз лично не виждам проблем председателят на съда да делегира част от своите правомощия на друг съдия", беше нейният отговор.

Когато безумието говори, фактите мълчат

Димитър Узунов и Милка Итова не откриха проблеми в представянето на Даниела Дончева. "Тя предлага конкретни мерки, които аз намирам за изпълними, реални, които ще доведат до постигане на поставените пред нея цели. Kонцепцията и отговорите сочат извода, че г-жа Дончева притежава необходимите условия за заемане на длъжността", беше становището на Димитър Узунов. "Тя е уравновесен, спокоен човек, има управленски опит и административен капацитет", подкрепи го и Милка Итова. Според председателя на ВАС пък част от задаваните към съдия Дончева въпроси са били с провокативен характер. "Няма как да разчитаме, че могат да бъдат измислени нови кардинални идеи. Не виждам как това мое да стане. Ми естествено, когато някакви пасажи съответстват няма пречка те да бъдат възприети."

Далеч по-критичен беше в позицията си Калин Калпакчиев. "Изборите за председатели на съдилища се свеждат до грубо калкулиране на гласове и гласовете вече са изчислени. Фактите нямат значение, каквото и да се каже в тази зала няма значение за крайния резултат". И посочи, че в момента се намираме в "пост-фактологична ера", като цитира американският политически анализатор Дейвид Сирота. "Има нещо притеснително, когато личните пристрастия превземат целия дебат и тези, които са съвършено прави, са съвършено обругавани като нелегитимни. Така политическият разговор, който стъпва на реалността, е напълно изместен от "пост-фактологичната" ера – време, в което диалогът дори не претендира да се основава на действителни факти или конкретна информация и където най-аплодирани са тези, които говорят най-неверните неща".

"Необходимо е за председател на САС да сложим независим човек, който ще възпира опитите на изпълнителната власт за оказване на влияние. А тя ще иска да влияе, защото САС е последна инстанция по много важни дела с голям материален интерес. САС е компетентен като втора инстанция по всички важни наказателни дела срещу магистрати и лица с имунитет. САС е компетентен по най-важните търговски дела със значителен материален интерес. Делото за КТБ ще се гледа на втора инстанция там. Затова председателят трябва да е доказал, че отстоява независимостта на съда. За съжаление, моите уважения към г-жа Дончева, тя не е показала, че има публична позиция по въпроси, касаещи независимостта на съдебната власт. Включително отказа да коментира едно известно интервю на министър-председателя", категоричен беше Калпакчиев.

Още критики

Той също разкритикува липсата на действия досега от страна на Дончева, при все, че е била зам.-председател на съда през последните седем години. "Проверки на окръжните съдилища не се извършват. Анализи не се извършват. Квалификацията на съдиите не е ясно как се извършва. Практически това, което е най-важното, не се случва и няма как за това да не носи отговорност г-жа Дончева." Към Калпакчиев се присъединиха Юлия Ковачева, Галина Карагьозова и Соня Найденова. "Г-жа Дончева в частта от концепцията си за заемане на тази длъжност, много дебело е подчертала административния си опит, благодарение на който тя познава в дълбочина проблемите на съда. Едновременно с това тя направи всичко необходимо, за да се разграничи от ръководството на съда в проблемните области. Това не говори добре за наличие на лидерски качества у човек, който кандидатства за тази висока длъжност", беше мнението на Галина Карагьозова.

В крайна сметка Дончева получи девет от гласовете в съдийската колегия. Днешното изслушване на ВСС беше отложено преди няколко седмици, защото тя представи болничен. Нейната невъзможност да се яви съвпадна с отсъствието на двама от членовете на съвета, които днес я подкрепиха.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    anihilator_jack avatar :-(
    anihilator_jack
    • + 7

    "Делото за КТБ ще се гледа на втора инстанция там."

    Кратко, точно и ясно защо не допуснаха Куцкова, но избраха без проблеми въпросната Дончева.

    Нередност?
  • 2
    smu1414610931380769 avatar :-|
    Yavor Bekyarov
    • - 1
    • + 2

    Егати наглостта, егати корупцията, егати безскрупулието, егати държавата. Терминал 2!

    Нередност?
  • 3
    valdim avatar :-|
    Dimov
    • + 3

    [quote#2:"Yavor Bekyarov"] Терминал 2![/quote]...ама накъде?!?
    Да бягаш към терминали е все едно да си зариваш главата в пясъка, като щрауса. Там където ще кацнеш, почти сигурно ще си 2нд хенд, дори и да не ти го казват директно, ти ще го усещаш.
    А по-иначе може... Но трябва критична маса от мислещи и гласуващи (на парламентарни избори).

    Нередност?
  • 4
    valdim avatar :-P
    Dimov
    • + 2

    Ей...сега се загледах в снимката...Как беше според китайците...хм...нещо като "Една картина е повече от 1000 думи."...
    Какви искри от ляво...каква дяволитост и мъжественост...А от дясно? Ах ти...кокетка такава...ах, как си вторачила....
    ОТВРАТ.

    Нередност?
  • 5
    smu1414610931380769 avatar :-|
    Yavor Bekyarov

    До коментар [#3] от " Dimov ":

    Нередност?
  • 6
    smu1414610931380769 avatar :-|
    Yavor Bekyarov
    • + 1

    Не ме разбра. Не съм емигрирал и няма да го направя, но с израза изразявам гражданската си позиция и настроение :) няма нищо по-лошо от глада и безразличието. Тук имаме солиден опит и с двете. И да ти споделя: имам близки и приятели в чужбина. Считам твърдението 2nd hand е по-скоро мит. И съм съгласен с теб за това, че е нужна критична маса. Критична маса срещу фекалната маса. Поздрави, До коментар [#3] от " Dimov ":

    Нередност?
Нов коментар