🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Прокуратурата сама спука балона си "Пенгезов"

Делото срещу бившия председател на Софийския апелативен съд показа как държавното обвинение използва правомощията си

Веселин Пенгезов през 2012 г. като председател на Софийския апелативен съд
Веселин Пенгезов през 2012 г. като председател на Софийския апелативен съд
Веселин Пенгезов през 2012 г. като председател на Софийския апелативен съд    ©  Надежда Чипева
Веселин Пенгезов през 2012 г. като председател на Софийския апелативен съд    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

"Не съм очаквал, че ще ме изпердашат. Вдигнаха ме във въздуха и с карфичката - бум. Мога само да пърхам." Така през 2014 г. тогавашният председател на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов коментира повдигнатите срещу него обвинения от прокуратурата по разследването за злоупотреби с еврофондове. Въпреки че разследването започва през 2010 г., то е водено срещу "неизвестен извършител", а обвиненията са повдигнати точно в момента, в който Пенгезов направи заявка да кандидатства за втори мандат като председател на най-големият апелативен съд в страната. По този начин прокуратурата го дисквалифицира от състезанието.

През юни 2019 г. Пенгезов е признат за виновен и осъден на една година условно. Признати за виновни са още петима от подсъдимите, но съдът не ги наказва заради изтекла давност. В края на миналата година Софийският апелативен съд, където Пенгезов правораздава, оправдава всички подсъдими. Прокуратурата не протестира и така близо 13 години след началото на събитията случаят е приключен.

Казусът с разследването срещу Веселин Пенгезов показва съвсем нагледно как прокуратурата използва властовите си правомощия не за целите, които конституцията й отрежда. През него се виждат много ясно опитът за завладяване на съдебната система от ГЕРБ (2009 - 2012) и коалицията на партията на Борисов с ДПС, създадена със същата цел покрай КТБ.

Пенгезов и абордажът на съдебната система от ГЕРБ

През 2008 г. Военно-апелативният съд, на който Пенгезов е председател, подписва договор с Оперативна програма "Административен капацитет" по проект "Информационна система за прозрачност във военните съдилища", който е на стойност малко над 700 хил. лв.

През май 2009 г. Пенгезов е назначен за председател на Софийския апелативен съд. Решението на Висшия съдебен съвет не е посрещнато еднозначно както от съдийската общност, така и от външните наблюдатели, тъй като кандидатурата му е предпочетена пред две други, които се ползват с подкрепата на съдиите от Апелативния съд.

Назначението на Пенгезов, който е считан за близък както до БСП, така и до НДСВ и се ползва с подкрепата и на дясната опозиция, е първото от поредицата подобни, които ще взривят съдебната система през следващите години (Владимира Янева на Софийския градски съд, Георги Колев на Върховния административен съд, Сотир Цацаров за главен прокурор и т.н.).

"Нямам какво да се плаша от Брюксел, както не съм се плашел преди и от Москва", казва той по повод острата реакция на най-голямата магистратска организация - Съюзът на съдиите. Съдиите Мирослава Тодорова и Калин Калпакчиев дават интервю във връзка с назначението на Пенгезов, след което започва серия от репресии срещу тях.

През юли 2009 г. ГЕРБ идват на власт, а вторият в партията - силовият вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов, започва известните си показни полицейски операции - "Наглите" (срещу групата за отвличания), "Октопод" (срещу бившата барета и съветник в ДАНС Алексей Петров), "Килърите" (срещу групата за поръчкови убийства на Пешо Сумиста). Част от тях обаче катастрофират в съда още в начална фаза - Софийският градски съд и Софийският апелативен съд отказват да задържат под стража обвиняемите, тъй като противно на пропагандата на МВР и Цветанов доказателствата са оскъдни.

В този контекст Цветанов започва открита война със съда. Обясни на тогавашния председател на Върховния касационен съд проф. Лазар Груев, че ако каже истината за съдебната система, ще му "паднат зъбите". Заговори се, че ГЕРБ, чието юридическо острие тогава беше Искра Фидосова, ще предприемат законодателни промени, с които ще прекратят предсрочно мандата на ВСС, който иначе изтичаше през 2012 г. В началото на 2010 г. Борисов отиде на крака в съвета, за да разговаря с членовете му. След тази среща мнозинството във ВСС (иначе конструирано от тройната коалиция) е превъзпитано и става проводник на интересите на ГЕРБ в съдебната власт.

Полицейските акции продължават, но въпреки натиска съдът отказва да се превърне в гумен печат на МВР (в какъвто се е превърнала прокуратурата). По разбирането на ГЕРБ за начина на функциониране на съда виновни за неуважените искания за задържане се оказват председателите на съдилищата.

Така през март 2010 г. Цветан Цветанов пуска внушението, че Веселин Пенгезов е свързан с Алексей Петров, което пък е станало причина Софийският апелативен съд да не задържи Антон Петров-Хамстера - един от най-приближените до Алексей Петров. "Магистратът попада в полезрението на МВР с контактите си с определени лица, което е недопустимо за служител от съдебната система", каза Цветанов.

Веселин Пенгезов дава пресконференция, на която разказва за натиска, на който са подложени той и семейството му. Войната е факт. Контролните институции в държавата започват да ровят срещу него, в атаката се включват и медиите на Делян Пеевски.

"Неизвестен извършител" на трупчета

Някъде по това време Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство срещу "неизвестен извършител" за престъпления с европейски средства в проекта по ОПАК на Военно-апелативния съд.

Постепенно войната между Пенгезов и Цветанов затихва. Вътрешният министър насочва атаките си срещу Съюза на съдиите и председателя му Мирослава Тодорова, а Веселин Пенгезов като ръководител на Софийския апелативен съд (инстанцията над тази, в която съдия Тодорова работи) му сътрудничи. Кампанията срещу Тодорова достига своя връх през юли 2012 г., когато тя е показно уволнена от съдебната система - като подарък за Цветанов.

След като разбират, че няма как да "дресират" софийските съдилища, за да не спъват акциите на МВР, от ГЕРБ решават да ги заобиколят, създавайки Специализираните съд и прокуратура.

В края на 2012 г. ВСС избира "любимия съдия" на Цветанов - Сотир Цацаров, за главен прокурор. След като през февруари 2013 г. първото правителство на Борисов подава оставка, Цацаров се опитва да "яхне" вълната и се обръща срещу ГЕРБ. Най-знаково е разследването за изборни измами "Костинброд", в което прокуратурата взима активна роля заедно с изпълнителният директор на ТВ7, политик и водещ Николай Бареков.

Срещу Цветанов са повдигнати три обвинения, а стари разследвания около Борисов са изтупани от прахта. Този порив на Цацаров ще бъде секнат от масовите протести, провокирани от опита за назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС през юни 2013 г.

Прокуратурата постепенно сменя курса - отказва да протестира оправдателна присъда срещу Цветанов и тази по делото "Костинброд" и прекратява делата около Борисов. Конфликтът между мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев и стратегическия му партньор Пеевски дава нова възможност за прокуратурата, ДПС и ГЕРБ.

През февруари 2014 г. по анонимен сигнал Софийската градска прокуратура започва разследване за източването на КТБ и бездействието на банковия надзор. Наблюдаващ прокурор ще бъде настоящият ръководител на държавното обвинение Иван Гешев. Това се случва близо четири години от първите журналистически разкрития за случващото се банката.

Събитията през следващите няколко месеца очевидно са били предварително обмислени. КТБ ще бъде поставена първо под особен надзор, а след това ще бъде отнет лицензът й. Следващата стъпка е завземането на контрола върху основните активи на банката, разпръснати из десетки дружества, кредитирани от нея. В това преразпределение ключова роля ще играят търговските отделения на СГС и Софийският апелативен съд.

СГС се ръководи тогава от Владимира Янева. Тя е назначена на поста като семеен приятел на Цветан Цветанов, но самият той ще каже, че приятелството им се е разпаднало. В търговското отделение на съда е изградена мрежа от лоялни към ръководството магистрати (като например Румяна Ченалова), част от които са командировани. Разпределението на делата на случаен принцип е минирано.

Горната инстанция се ръководи от Веселин Пенгезов, чийто мандат изтича. Когато през пролетта на 2014 г. става ясно, че той ще се кандидатира за втори, прокуратурата изведнъж изважда разследването от 2010 г. за измами срещу еврофондове по проекта на Военно-апелативния съд. Той е привлечен като обвиняем и по този начин декласиран от конкурса.

Пред "Капитал" Пенгезов определи делото срещу него като поръчка от Делян Пеевски, който иска да завладее съдебната система и "реже баницата" в държавата. "Каквото беше заданието, се изпълни достойно. На Делянчо (Пеевски) е заданието, като излезе главният прокурор, го питайте, поставена му е такава задача. Доганчо заповяда на Делянчо, Делянчо заповяда на главния", коментира още Пенгезов. Той намеси името на Доган, защото през март 2014 г. Софийският апелативен съд пусна под домашен арест Октай Енимехмедов, който през януари 2013 г. нападна лидера на ДПС по време на партийната конференция в НДК.

Главният прокурор Сотир Цацаров потвърждава съмненията, че целта на атаката срещу Пенгезов е завладяване на съда от ДПС, когато през май 2014 г. налага за временен председател на апелативен съд близкият до ДПС Стефан Гроздев.

Изградената конструкция за контрол на търговските дела по линията СГС и САС ще бъде силно разклатена в края на 2014 г. от аферата с френската фирма "Белведере", която провокира реакция на тогавашния френски посланик в София Ксавие дьо Кабан и действията на правосъдния министър Христо Иванов и новия председател на ВКС Лозан Панов срещу случващото се в двете съдилища.

Тихият край на една епопея

Обвиненията срещу Пенгезов и още седем подсъдими са внесени в Софийския градски съд през юни 2015 г. Сред подсъдимите са тогавашният председател на Военно-апелативния съд Петко Петков и бившият ръководител на Оперативна програма "Административен капацитет" Мария Дивизиева. През следващите няколко месеца обвиненията срещу част от подсъдимите ще бъдат прекратени поради изтеклата давност.

В края на 2019 г. Пенгезов е признат за виновен и осъден на една година условно. По някои от обвиненията той е оправдан. Признати за виновни са още петима от подсъдимите, но съдът не ги наказва заради изтекла давност. По част от обвиненията срещу тях също има оправдателни присъди.

Прокуратурата протестира присъдата. Същото правят и подсъдимите. Процесът продължава по-малко от година в Софийския апелативен съд. С присъда от декември 2020 г. всички подсъдими са оправдани по всички обвинения. Съдията докладчик Стефан Илиев написва 143 страници с мотивите си за десет дни. Прокурорът по делото Стойчо Ненков (който също беше част от подгонените от Цацаров магистрати) отказва да протестира оправдателната присъда и така тя влиза в сила. Интересното в случая е, че през 2012 г., всички съдии от САС се отвеждат от гражданското дело, което Пенгезов завежда срещу в. "Уикенд", а през 2020 г. първият състав, на който е разпределено наказателното срещу го решава в ускорени темпове

В съдебната система казусът се тълкува като опит за сближаване между различните лобита в системата. Веселин Пенгезов е близък приятел с члена на настоящия състав на ВСС Севдалин Мавров, който е част от мнозинството, подкрепило Иван Гешев за поста главен прокурор. Дългогодишният конфликт на Пенгезов с ДПС и ГЕРБ, които открито стоят зад Гешев, по-скоро изключва договорка.

"Честно казано, не искам да коментирам", лаконично отговори ген. Пенгезов на въпрос на "Капитал" за финала на делото срещу него.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    wpo34378687 avatar :-(
    Тони Димитров
    • + 1

    Стига ве! Всички знаят че Пенгеза и трактора са в една ловна дружинка,тая на Доган. А за състоянието на съда в БГ не е виновен ЦЦ,но след победата на Шопара и сдобряването с Тулупа,вече няма смисъл..

    Нередност?
  • 2
    kdo52372883 avatar :-?
    kdo52372883
    • + 2

    Абе как на никой не му хрумна, че съдии от САС не могат и не бива да гледат дело, в което подсъдим е шефът им, па макар и бивш?! На този фон това “оправдаване” едва ли е изненада. Също е много показателно, че прокуратурата не е поискала отвод на целя САС, както и че не е протестирала пред ВКС. Изводите оставяме на вас.

    Нередност?
Нов коментар