🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ВКС отмени присъдата на Ахмед Муса за проповядване на антидемократична идеология и религиозна омраза

Съдът отхвърли административните наказания на останалите 12 имами и връща делото в Пловдивския апелативен съд

В жалбата си до ВКС проповедникът от Пазарджик Ахмед Муса казва, че е съден за религиозните си убеждения, а не заради разпространението на антидемократична идеология
В жалбата си до ВКС проповедникът от Пазарджик Ахмед Муса казва, че е съден за религиозните си убеждения, а не заради разпространението на антидемократична идеология
В жалбата си до ВКС проповедникът от Пазарджик Ахмед Муса казва, че е съден за религиозните си убеждения, а не заради разпространението на антидемократична идеология    ©  Георги Кожухаров
В жалбата си до ВКС проповедникът от Пазарджик Ахмед Муса казва, че е съден за религиозните си убеждения, а не заради разпространението на антидемократична идеология    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Прокуратурата не се е справила да докаже, че Ахмед Муса, ромският проповедник от пазарджишкия квартал "Изток" е проповядвал идеология, която противоречи на демократично установения в България ред. Това реши Върховният касационен съд (ВКС) днес и отмени присъдата на Муса, наложена от Пловдивския апелативен съд. Така делото се връща отново в апелативния съд и ще бъде разгледано от друг съдебен състав.

40-годишният самопровъзгласил се имам беше признат за виновен от Пазарджишкия окръжен съд през март 2014 година по три престъпления по НК - за проповядване на антидемократична идеология, за членство в организация, която си е поставила за цел разпространението на антидемократична идеология ("Ал Уакф ал Ислями") и за проповядване на омраза на религиозна основа. На първи юли миналата година Пловдивският апелативен съд потвърди присъдата и увеличи наказанието на Ахмед Муса на две години затвор.В жалбата си до касационния съд Муса твърди, че обвинението не е доказало по несъмнен начин и не е известно от кои доказателства е приело, че той е проповядвал салафитското направление на исляма. Той намира, че е осъден за религиозните си убеждения, а не за разпространение на антидемократична идеология. ВКС приема жалбата на обвиняемия за основателна и смята, че в хода на делото и в присъдите са допуснати съществени нарушения на неговите права и липсват мотиви по съществени за делото въпроси.

Антидемократичен ли е салафизмът

"Обвинителната власт е посочила, а съдът безкритично се е съгласил, че проповядваната от Ахмед Муса антидемократичната идеология се нарича салафизъм. А тази "идеология" не е сред безспорно утвърдените за антидемократични. Нещо повече, салафизмът е експертно определен като религиозно течение. Поради тази негова специфична религиозна основа непреодолян по делото остава най-сериозният проблем за правилното прилагане на материалния закон – дали проповядваните идеи и възгледи не са част от свободата на вероизповедание, закрепена в международни актове, по които Република България е страна, в Конституцията и в други нормативни актове на вътрешното ни право", се казва в решението на ВКС.

Според съда прокуратурата не дава убедителен и категоричен отговор на въпроса дали салафитското направление на исляма представлява антидемократична идеология, дали то се различава от ислямската религия и по какъв начин организация "Ал Уакф ал Ислями" е осъществявала дейност, различна от регистрираното в страната ни Мюсюлманско вероизповедание.

По тази причина ВКС отменя и административните наказания и присъди на останалите обвиняеми по делото - 12 имами от Родопите. Върховните съдии казват, че е необходимо да се докаже противодържавната цел на това сдружаване, както и по какъв начин професионалните връзки между имамите, по-голямата част от които са на служба към Главното мюфтийство, са насочени към нужната за престъплението противодържавна цел.

Делото срещу 13-те мюсюлмански духовни водачи започна преди 4 години, след шумна акция на ДАНС (по времето, когато Цветан Цветанов беше вътрешен министър - бел.авт.), в която бяха щурмувани домовете на имамите и изнесени компютри и религиозна литература. В хода на делото обвинението беше силно критикувано от правозащитници заради пропуски, противоречия и парадокси в обвинението. В съдебната зала почти всички свидетели се отрекоха от показанията си, дадени в досъдебното производство, но Пазарджишкият съд беше избрал да се съобрази с първите.

Делото имаше широк обществен отзвук и засили националистическите нападки срещу мюсюлманската общност в България, а четири години по-късно има и серия законодателни инициативи, които се стремят да ограничат нейните религиозни права.

Пълното решение на ВКС можете да прочетете тук.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    suedlaender avatar :-|
    Schliwobeatz
    • + 1

    "Ало, Ричи! Буда хафте?"

    Нередност?
  • 2
    knb avatar :-|
    Кнб

    Нали за сметка на това имаме право да бъдем подслушвани. Някой да се съмнява във възхода на демокрацията по гръцката граница благодарение на исляма?

    Нередност?
  • 3
    twinsdz avatar :-|
    Баба Ванга
    • - 1
    • + 2

    Българския съд е уникален. Държат в ареста тийнеджърка убила изнасилвача си при самозащита, а оправдават имам подстрекаващ цяла група от хора да убиват.

    Нередност?
  • 4
    tedif avatar :-?
    tedif

    Кой принуждава българските медии да наричат ЦИГАНИТЕ с измислената дума *роми*?
    Кой е по-голям изверг - Адолф Хитлер или Ернест *Че* Гевара?
    Ако се поразходя из центъра на София с фанелка,на която е щампован лика на Хитлер,това престъпление ли е?А ако е ликът на *Че*-то?
    Кои са престъпни елементи - тези,които организират *Луков марш* или поддръжниците на терористичната организация БКП,събрали се на Бузлуджа?
    Кой от *правозащитниците* ще се хвърли да бори религиозните фанатици,когато/а той вече е/ножът опре до кокъла?

    Нередност?
Нов коментар