🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Антикорупционната комисия опъна чадър и над Волен Сидеров

Институцията, ръководена от Пламен Георгиев, няма да санкционира лидера на "Атака" за неподадена декларация

Волен Сидеров открива галерия "Стил".
Волен Сидеров открива галерия "Стил".
Волен Сидеров открива галерия "Стил".    ©  Анелия Николова
Волен Сидеров открива галерия "Стил".    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Новосъздадената антикорупционна комисия е прекратила преписката срещу Волен Сидеров за недекларирани от него дялове във фирмата "Галерия Стил", стопанисваща едноименнатa галерия на ул. "Граф Игнатиев".

Въпреки че търси показността, ръководената от Пламен Георгиев комисия не е намерила за необходимо да уведоми за решението, противно на досегашната си практика.

И вероятно има причина за това - мотивите за прекратяване на преписката може да не звучат убедително, но доколкото става дума за лидера на една от парламентарните групи (заедно с ГЕРБ и ДПС), които в началото на март подкрепиха Пламен Георгиев на поста, решението от 12 април е по-скоро очаквано.

Проверката по случая е образувана по сигнал на сдружението "Антикорупционен фонд" от началото на февруари.

Нарушението на Сидеров е съвсем формално - не е изпълнил задължението да декларира факта, че е станал съсобственик в търговско дружество, за което и Законът за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, и заместилият го Закон за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество предвиждат една и съща санкция - глоба от 1000 до 3000 лева.

За да оневини лидера на "Атака", Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) приема, че няма как да накаже Сидеров, тъй като в момента, в който е извършил нарушението, е действал Законът за предотвратяване и установяване конфликт на интереси, който впоследствие (към момента на подаването на сигнала) бил отменен и заменен със Закона за противодействие на корупцията. Новият закон, приема КПКОНПИ, макар да регулира сходна материя, не въвежда идентични със стария закон задължения за деклариране.

Всъщност разлика действително има - в единия случай (по стария закон) промяната трябва да се декларира в едноседмичен срок, а по новия - в едномесечен. Волен Сидеров учредява дружеството "Галерия Стил" през октомври 2017 г., но декларира това обстоятелство на 8 февруари 2018 г. (в деня, в който "Антикорупционен фонд" внася сигнала).

А текстовете в новия и стария закон, определящи санкцията, са идентични:

В Закона за противодействие на корупцията пише:

Чл. 173. (1) Лице, заемащо висша публична длъжност, което не подаде декларация по този закон в срок, се наказва с глоба в размер от 1000 до 3000 лв.

В отменения закон за конфликт на интереси текстът звучи така:

Чл. 34. (1) Лице, заемащо публична длъжност, което не подаде декларация по чл. 12 в законоустановения срок, се наказва с глоба в размер от 1000 до 3000 лв.

Решението е публикувано на сайта на закритата комисия за противодействие и установяване на конфликт на интереси. За него не е пуснато прессъобщение до медиите, противно на практиката с предходни казуси - като този с бившия директор на Националния исторически музей Божидар Димитров или бившия зам.-председател на Комисията за финансов надзор Борислав Богоев.

Новосъздадената комисия очевидно следва принципа на избирателната прозрачност за дейността си. Само от началото на годината съдът е отменил три отказа на Пламен Георгиев да предостави достъп до обществена информация.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gl_avatar avatar :-|
    gl_avatar
    • - 2
    • + 3

    Въртиопашка е тоя и комисията им .

    Нередност?
  • 2
    hammurabi avatar :-|
    hammurabi
    • + 5

    "Волен Сидеров учредява дружеството "Галерия Стил" през октомври 2017 г., но декларира това обстоятелство на 8 февруари 2018 г. (в деня, в който "Антикорупционен фонд" внася сигнала)".

    Не е притеснителен течът на информация от Комисията, а скоростта, с която това се е случило.

    Нередност?
  • 3
    kdo52372883 avatar :-?
    kdo52372883
    • + 5

    Нормално. Нацистите са ни скъпи. Затова и Сотир го "помилва" тоя навремето. Нерде #Сотир, нерде #Пламен. Още от същото. Че и по-лошо ще става. Нали не мислите, че залудо му плащат на тоя по 8,000 лв. на месец. А за неофициалните му ДМС-та, от хора като фон Месинг и Брендо, въобще и да не говорим. Амин.

    Нередност?
Нов коментар