🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

БНБ хареса оценката на ЕЦБ и обяви сектора за стабилен

Регулаторът индикира, че след прегледа и стрес тестовете всички банки са с над минималния капитал по регламент

Както и през 2016 г. ръководената от Димитър Радев централна банка задава позитивен тона преди публикуването на резултатите от проверката
Както и през 2016 г. ръководената от Димитър Радев централна банка задава позитивен тона преди публикуването на резултатите от проверката
Както и през 2016 г. ръководената от Димитър Радев централна банка задава позитивен тона преди публикуването на резултатите от проверката    ©  Надежда Чипева
Както и през 2016 г. ръководената от Димитър Радев централна банка задава позитивен тона преди публикуването на резултатите от проверката    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Резултатите от оценката на ЕЦБ съответстват на резултатите от прегледа на качеството на активите (ПКА) и стрес теста, извършени от БНБ през 2016 г., и показват устойчивостта на българския банков сектор като цяло. Това се казва в съобщение на централната банка, според което управителният й съвет е обсъдил и одобрил резултатите от проверката на ЕЦБ. Те се очаква да бъдат публикувани утре след края на работния ден.

В съобщението се поема ангажимент да бъдат предприети последващи действия, свързани с по-нататъшно укрепване на капиталовата позиция на банките, в строго съответствие с мандата на БНБ и съответната регулаторна рамка. Това е необходимо и очаквано, тъй като още при стартирането на процеса за влизане в ERM II и банковия съюз беше ясно заявено, че от финализирането му зависи изхода на цялостната оценка на ЕЦБ. Също така изрично бе посочено и от Еврогрупата и от ЕЦБ, че начална дата на тясното сътрудничество (механизмът за влизане в банковия съюз за страни извън еврозоната) "ще зависи от постигнатия напредък в прилагането на евентуалните мерки, оказали се необходими в резултат от цялостната оценка".

Сега БНБ "отбелязва отличното сътрудничество" с ЕЦБ при извършването на цялостната оценка, "което ще продължи в процеса на установяване на тясно сътрудничество".

Отново превантивно

БНБ повтаря тактическия ход от 2016 г., когато самата тя извършваше аналогична проверка на целия банков сектор в страната. Тогава отново два дни преди официалното обявяване на резултатите на 13 август имаше превантивно съобщение и видеообръщение на управителя Димитър Радев с послания, че "Банковата система остава стабилна" и "Капиталовата адекватност на всяка една банка след прегледа на качеството на нейните активи остава над минималните регулаторни изисквания."

Тогава финалните резултати показаха, че при утежнения сценарий на стрес теста капиталовите на някои институции падаха под регулаторните минимуми и дори достигаха отрицателни стойности. Решението на БНБ обаче беше да вземе това упражнение само за сведение и да ги ползва при текущата си надзорна дейност, но не и да налага директно мерки и да изисква увеличения на капитала.

Всички над минимума по регламент

Сега в съобщението липсват каквито и да е числа, което е очаквано предвид, че проверката се води от ЕЦБ. Думите, че резултатите съответстват на тези от 2016 г. и че данните показват устойчивост "като цяло", могат да се тълкуват, че отново са констатирани слабости само в конкретни банки. През 2016 г. най-слабо представилите се институции бяха Първа инвестиционна банка и Инвестбанк, които и сега са сред селекцията на ЕЦБ. Освен тях Франкфурт прави преглед на качеството на активите още в Уникредит Булбанк, Банка ДСК, ОББ и ЦКБ.

"Използвайки резултатите от ПКА и развитията след референтната дата, БНБ извърши оценка спрямо пруденциалните изисквания на чл. 92 на Регламент (ЕС) №575/2013 на Европейския парламент и на Съвета. Резултатите от оценката на БНБ потвърждават, че всяка от шестте банки изпълнява пруденциалните изисквания на горепосочения регламент", се казва още в съобщението.

Цитираният текст съдържа минималните капиталови изисквания - 4.5% базов собствен капитал от първи ред (CET 1), 6% капитал от първи ред и 8% обща капиталова адекватност. Така думите на БНБ могат да се четат, че след прегледа и стрес тестовете показателите на никоя от шестте банки не падат под този абсолютен минимум. Това обаче не е точно така заради израза "развитията след референтната дата" - т.е. изчислените от ЕЦБ показатели може да покажат и падане под капиталовите минимуми, но БНБ да приема натрупана печалба и увеличения на капитала след края на 2018 г., към когато се прави проверката.

Така че няма гаранция, че по правилата на ЕЦБ утре няма да бъде обявен капиталов недостиг в някоя от банките. За целите на своите цялостни оценки тя изисква след прегледа и при базовия сценарий на стрес теста CET1 да остане над 8%, а при утежнения сценарий - над 5.5%. Освен това, дори и да са над абсолютния минимум, е възможно от някои банки да се поиска план за попълване на капиталовите буфери, които регулаторът изисква над него.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар