🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

И главният съдебен инспектор явно взе трудно решение да не си прекъсва отпуска

Теодора Точкова не пожела да се яви пред ВСС във връзка с изтеклите данни на съдия Мирослава Тодорова

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ден след като изпълнителният директор на Националната агенция по приходите (НАП) Галя Димитрова обясни, че не е прекъснала отпуска си по време скандала с изтичането на данни от НАП с думите: "Беше тежко, но много добре обмислено решение да не си прекратя... Човек трябва да е отговорен не само в професионален, но и в личен план", главният съдебен инспектор Теодора Точкова вероятно е решила да последва примера ѝ.

Точкова беше поканена на днешното заседание на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), за да бъде изслушана във връзка с публикуваните от Инспектората на ВСС (ИВСС) лични данни на съдия Мирослава Тодорова и семейството ѝ, но така и не се появи.

Тя е депозирала писмо, в което обяснява, че е в отпуск, а освен това вече е излязла с позиция по случая. Към Точкова обаче все още има серия от въпроси, които остават без отговор. Един от тях е защо вече близо две седмици ИВСС не изпълнява законовото си задължение да публикува имуществени декларации на съдии, прокурори и следователи. Сайтът, на който те бяха публикувани, е недостъпен от скандала с декларацията на съдия Тодорова.

На заседанието днес беше изслушана съдия Тодорова, която обясни, че се е съгласила да бъде изслушана, тъй като не желае да стане "съучастник на девалвацията на професията, на сериозността на това, което правим с живота на хората по делата. Моята работа като наказателен съдия е понякога да причинявам институционализирано страдание".

Тя припомни, че ИВСС има специален интерес към нея, а името ѝ за втори път попада в такъв контекст. През 2013 г. то беше открито в тефтера на тогавашния председател на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов с отметката "да се удари".

Сега това стана преди близо две седмици чрез публикуване на декларацията ѝ за имущество и конфликт на интереси, в която обаче не бяха заличени ЕГН, домашен адрес, мобилен телефон и други данни. Преди да публикуват данните, от ИВСС сложили в името на файла отметка "NE SE CHISTIIII". Подобна бележка няма в нито една друга от останалите 4406 декларации на магистрати.

В дните след изтичането на данните от ИВСС не са потърсили съдия Тодорова и не са ѝ предложили защита, въпреки че тя е наказателен съдия и гледа дела срещу подсъдими за тежки престъпления. С нея се е свързала Теодора Точкова няколко дни след теча, като поводът не бил нарушението на ИВСС, а това, че съдия Тодорова участвала в телевизионно предаване.

Съдия Мирослава Тодорова е бивш председател на Съюза на съдиите в България. През годините тя се открояваше с остри позиции в защита на съдебната независимост и последователно настояване за разследване на корупционните скандали в системата. Поради позициите, които заема, съдия Тодорова е под постоянен натиск през последните близо десет години. Срещу нея са образувани серия от дисциплинарни производства. През 2012 г. тя беше уволнена, а след като съдът отмени уволнението ѝ, тя бе понижена в Софийски районен съд. Тодорова стана и първият съдия, срещу когото беше образувана проверка, а след това и дисциплинарно производство след сигнал на главния прокурор Сотир Цацаров.

Неубедителното становище на Точкова

В началото на миналата седмица от ИВСС разпространиха до медиите "становище" на Теодора Точкова по казуса. В него се твърди, че е бил допуснат пропуск: "като вместо окончателния вариант на декларацията е публикуван работният файл".

По силата на вътрешна заповед "анонимизирането и заличаването на личните данни, и предоставянето на декларациите за публикуване е разпоредено да се извършва от експертите с икономическо образование в ИВСС - съобразно разпределените им за проверка декларации".

От ИВСС казват, че "експертът с икономическо образование" не могъл да изчисти данните от декларацията на съдия Тодорова. Причината: "декларациите се попълват от магистратите на различни версии на програмния продукт "Майкрософт Ексел", запазват се с маркирани различни опции за съхранение, както и поради това, че се записват с използването на различни програмни средства и на различни видове носители, някои от предадените в ИВСС файлове на декларации могат да бъдат отворени и прочетени, но не могат да бъдат редактирани по стандартен начин, а именно без използване на допълнителни настройки в програмния продукт. Такива файлове обикновено се отварят в "Защитен изглед" или се отварят в режим "Маркиран като завършен", което не позволява редактиране, а оттам и ръчното заличаване на данни".

Именно невъзможността да заличи данните, обяснява още главния съдебен инспектор, е станала причина файлът да бъде прекръстен и да бъде отбелязано "NE SE CHISTIIII". Задължението за публикуването на данните било на началник на "Компютърно-информационна сигурност" на ИВСС, става ясно от становището. От позицията на Теодора Точкова може да се предположи, че към последния няма претенции. От сайта на ИВСС се вижда, че този пост се заема от Тихомир Мавров, който преди това е бил системен администратор в Административен съд - Хасково, чийто ръководител беше и Теодора Точкова. Декларацията на Тихомир Мавров за конфликт на интереси не е достъпна, тъй като е свалена от сайта заедно с тези на магистратите.

Днес съдия Тодорова обясни, че е декларацията е била изпратена на различни нейни колеги, ползващи различни версии на офис продукти, и никой нямал проблем с изтриването на данните. Проверка на "Капитал" достигна до същия резултат. Декларацията на съдия Тодорова не е заключена и изтриването на полетата с личните данни става без проблем.

"В случая няма тенденциозно отношение към съдия Тодорова, каквито опити за тълкуване се тиражират в медийното пространство, а е използван изразът, за да се сигнализира за несправяне с технически проблем", се казва в становището, което обаче не дава отговор на въпроса защо единственият проблем е бил само с тази декларация и с него се е сблъскал само един служител.

На днешното заседание на Съдийската колегия беше приета позиция, в която беше записано: "Съдийската колегия намира за недопустимо публикуването на незаличени лични данни в имуществената декларация на Мирослава Тодорова на сайта на ИВСС."

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • + 9

    Пародия на държава.

    Нередност?
  • 2
    zun59432773 avatar :-|
    zun59432773
    • + 4

    Тримата големи си имат точка накрая. Днес червена, утре черна.

    Нередност?
  • 3
    evpetra avatar :-@
    evpetra
    • + 5

    Щели да потърсят отговорност от виновника, след като го установели. Интересно, колко време им трябва, за да го установят? ТОЙ е известен.

    Нередност?
  • 4
    chichi01 avatar :-@
    Чичи (Ice Man's fan)
    • + 1

    Изобщо не са безцеремонни в безхаберието си от този т.нар. Инспекторат. Удрят си когото си поискат, а вие си подскачайте.
    И какво ще им направи някой? И кой е този някой?

    Нередност?
  • 5
    mickmick avatar :-|
    mickmick

    Когато въоръжено въстание не може да има/при демокрацита такива неща са забранени, щото от демокрацията по-високо нема/.. и има липса на лесни пари. Стигаме точно до това - диктатура на чиновниците и крадците. Опс - правилните чиновници, тия дето са си платили съответните индулгенции на по-висшестоящата страна. Даже и ББ си я плати/Голи Ф16 с наши пари разбира се/.

    Нередност?
Нов коментар