🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Търгът за новите паспорти и лични карти привлече четири кандидата

Стойността на поръчката е 238 млн. лв. без ДДС

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Четири са кандидатите в обществената поръчка за новите електронни лични документи. От имената на обединенията стават ясни само част от участниците, но всички те са международни компании с опит в областта. Обявената през август поръчка е с прогнозна стойност 238 млн. лв. без ДДС. Е-документите са ключов елемент от електронното управление, като те се очаква да са готови най-рано през 2020 г., съдейки по сроковете, зададени в поръчката.

От вътрешното министерство обясняват, че проверката на достъпа до класифицирана информация на участниците може да отнеме повече време. В новите документи за самоличност ще има вграден чип с биометрични данни и електронна идентификация.

Участниците

Първият участник, обявен по време на отварянето на офертите, е Обединение "Ингруп Джемалто". Gemalto, единият участник в обединението, е международна компания за дигитална сигурност с 3 млрд. евро приходи за 2017 г. и 15 хил. служители по света, сочи справка в сайта им. По-рано тази година Gemalto спечели и поръчката за паспорти във Великобритания.

Втората компания в процедурата - Veridos, е собственост на две германски дружества, Giesecke+Devrient GmbH (с оборот 2.14 млрд. евро за 2017 г.) и Bundesdruckerei GmbH (с оборот 475 млн. евро за 2016 г.) Фирмата кандидат е тясно профилирана в издаването на лични документи, като според фирмения им сайт са работили по е-паспортите в Австрия и Босна и Херцеговина, електронните лични карти в Германия и т.н. През 2016 г. Veridos спечели обществената поръчка у нас за 20 млн. лв. за една година за издаването на документите за самоличност.

Третото обединение е "Мюлбауер Ай Ди Сървисис". В него вероятно влиза Muhlbauer - също една от водещите световни компании, които се занимават с издаването на електронни лични документи по света.

В последния кандидат - "Дермалог Ани БГ Консорциум", влиза Dermalog. Компанията се занимава с биометрични продукти и решения и според фирмения им сайт са работили по разработката на електронни документи за самоличност в държави като Филипините, Бруней, Бразилия и т.н.

Друг възможен участник в последния консорциум е унгарската печатница за биометрични паспорти.

Пълният състав на обединенията обаче ще стане ясен на по-късен етап на процедурата.

Какво е заданието

В поръчката се включват няколко различни компонента. От една страна, компаниите ще трябва да изградят централизираната система за новите лични документи заедно с цялата прилежаща инфраструктура за тяхното издаване и регистъра. Поръчката ще включва и поддръжката на системата, затова и срокът на изпълнение е 10 години.

Освен това обаче избраният изпълнител ще трябва и да построи сградата, която ще се използва за целите, но за някои от участниците това може да са подизпълнители, в случая - строителни фирми.

В новите документи за самоличност ще има вграден чип с биометрични данни и електронна идентификация, чрез която ще могат да се ползват електронните услуги на държавната и общинските администрации, както и електронен подпис. Такъв чип ще има и в удостоверенията за пребиваване на чужденци. Вграждането на биометрични данни в личните карти ще е по желание, а ако някой не желае в документите му за самоличност да има електронна идентификация, за това трябва да има изричен отказ от негова страна.

Историята на поръчката може да се проследи до 2016 г., когато беше обявен търг за "изграждане, поддръжка и експлоатация на централизирана система за персонализиране на български лични документи", но цената беше двойно по-висока - 500 млн. лв. Малко след това лично премиерът Бойко Борисов я прекрати, като новата идея беше документите за самоличност да се поверят на държавна фирма с името "Център за предоставяне на услуги". Този вариант обаче също отпадна.