🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ТЕЦ "Брикел" може да изгори до 500 хил. тона RDF

С разрешението на властите централата вече е изгорила 17 хил. тона боклук през август

Сламата, за която централата няма разрешение да използва
Сламата, за която централата няма разрешение да използва
Сламата, за която централата няма разрешение да използва
Сламата, за която централата няма разрешение да използва
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Поискахме разрешение за експериментално изгаряне на 500 000 тона RDF отпадъци от екологичното министерство и получихме такова за срок от шест месеца. На практика до момента сме изгорили само 17 000 тона за около месец." Това обяснение направи в сряда изпълнителният директор на свързания с Христо Ковачки ТЕЦ "Брикел" Янилин Павлов по време на срещата с гражданите на Гълъбово. В отговори на централата до "Капитал" става ясно, че експериментът е преустановен на 21 август по инициатива на самото дружеството, за което са уведомени всички компетентни институции. В момента на склад в "Брикел" има около 7000 тона биомаса и 3000 тона RDF отпадъци.

На 10 септември РИОСВ – Стара Загора, издаде предписание на ТЕЦ "Брикел" в срок до 25 септември да отстрани съхраняваните горива (слама) на площадката на топлоцентралата, които не са разрешени в комплексното им разрешително за работа.

Изпълнителният директор се надява, че след това предприятието ще продължи нормално работата си. Пред представители на гражданите на Гълъбово и общинското ръководство Павлов съобщи, че занапред биомаса ще се изгаря само ако "Брикел" получи комплексно разрешително за това.

Проба - грешка

"В момента "Брикел" не гори нищо. Получихме разрешение от МОСВ за експериментално изгаряне на RDF съвместно с въглища. Стартирахме експеримента на 28 юли и по собствено желание го прекратихме на 21 август. Проверката на РИОСВ установи, че "Брикел" спазва разрешителното, но контролните органи намериха биомаса - слама, заради което спряха работата ни, тъй като нямаме право да горим такава биомаса", каза Павлов. По думите му Европейският съюз има рестриктивна политика към въглищата и ако не се търсят алтернативни горива, след 5-6 години въглищните централи и мините няма да ги има. "При експерименталното изгаряне трябваше да видим как се понася този боклук с въглищата и дали е съвместим от котлите на ТЕЦ-а", допълни Павлов.

В отговори до "Капитал" пък дружеството обяснява, че вече е предприело съответните стъпки и при наличие на положителен за околната среда и ТЕЦ-а резултат от експерименталното изгаряне на отпадъци ще кандидатства за издаване на постоянно разрешително. "Ако получим разрешение за постоянно преработване на отпадъци, те ще бъдат само неопасни, с подходящи показатели за оползотворяване в инсталацията. При издаването на такъв документ компетентните органи определят нормите, които дружеството ще е задължено да спазва и ще направи необходимите инвестиции с оглед достигане на спазването им", се казва още в отговора.

От ТЕЦ "Брикел" признават, че са ползвали биомаса като част от горивото. "Да, ние не отричаме това. Не отричаме, че сме оползотворявали биомаса, но също така искаме да кажем, че това ние сме докладвали всеки месец както до РИОСВ – Стара Загора, така и на МОСВ", заявяват от дружеството.

Въпроси и отговори

Преди няколко дни недоволни от екологичната обстановка в Гълъбово граждани съобщиха, че са готови да предприемат протестни действия, чрез които да извоюват правото си на чист въздух. Именно по тази причина беше организирана и среща с изпълнителния директор на предприятието Янилин Павлов. В срещата се включиха и неправителствени организации като "Грийнпийс" и сдружение "За Земята".

На въпрос на Николай Чолаков от Гълъбово какви са възможностите да спре залповото замърсяване на Гълъбово Павлов отговори, че компанията има програма за подобряване на екологичната обстановка, която дава резултати през последните години. "Изградихме нов сгуроотвал, скоро ще решим и въпроса със запрашаването. Технологичният процес е такъв, че при изсушаването на въглищата се отделят прахови частици. В момента се изграждат нови вентилационни системи, благодарение на които очакваме да решим проблема със запрашаването след около 2 години", каза още той.

"Въздухът е силно запрашен, а много често и съпроводен от силна миризма на сяра", твърди обаче Виктория Колева, която живее в гълъбовското село Обручище. Тя поиска конкретни решения, включително и монтирането на инсталация, която да пречиства въздуха.

Общината е пред патова ситуация - ако "Брикел" не получи разрешение за работа, целият град остава без отопление, казва кметът Тонев. Той допълни, че е говорил с американската ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" да изгради допълнителен котел, който да захранва Гълъбово, но цялата преносна мрежа била оборудвана така, че да се обслужва от "Брикел".

"Относно появилите се снимки на черен пушек над инсталацията, които се тиражират в медийното пространство от 24 август, те са следствие на аварирал димен вентилатор на един от котлоагрегатите и нямат нищо общо с изгарянето на RDF", казаха за "Капитал" от централата на Ковачки, уточнявайки, че за аварията своевременно е била уведомена РИОСВ - Стара Загора.

Всичко за изгарянето на отпадъци, най-вече в централите на Ковачки, и за вноса на RDF от чужбина четете в новия брой на "Капитал".

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-?
    Георги Георгиев
    • + 1

    В сламата сяра няма.

    Нередност?
  • 2
    alehandro77 avatar :-|
    alehandro77

    Давай Нено, сега е времето да капитализираш поста си...Ако това на снимката е РДФ отпадък, то явно някой нищо не разбира...

    Нередност?
  • 3
    sunshine54 avatar :-|
    Димка Станева

    Не може така да прогресираме - едни хора започнали да правят нещо , че в скоро време няма да има от какво да произвеждаме ток. Мислили те и работили и измислили " с един куршум 2 заека " -хем буклука да горят, хем турбината да завъртят. Да, ама НЕ, замирисало. И кибиците това чакат :Почват да се жалват, че ги задушават , викат комисии да ги глобяват ...
    Абе, Тралан Кольо, утре или в другиден ще се спрат въглищата от употреба и от какво ще правят ток ТЕЦовете ?
    Виж , Доган има пари , той ще си прекара сам газта до неговия ТЕЦ , че да гори газ.
    Ние , бедните хорица не искаме Доган да учи газовите компании , че потребителите трябва да прекарат и да поддържат газопроводите.
    Лелееее , всичко е сбъркано. Истината е , че който работи , прави нещо , все някъде ще сбърка, а който , например , като Пеевски - нищо не прави , той нищо няма да сбърка.

    Нередност?
  • 4
    marulio avatar :-|
    Darulio

    До коментар [#1] от "Георги Георгиев":

    От въглищата е - не горят чиста слама, а смес с въглища. Просто явно сероочистката им толкова работи.

    Нередност?
Нов коментар