🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: Изненадваща смяна в БАБХ; Британски съд отмени суспендирането на парламента

И още: Как Украйна влезе в американската предизборна кампания, 🔌 Илън Мъск обеща Tesla да стъпи в Източна Европа догодина

Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

С идването на астрономическата есен времето показа класическото си лице за този сезон с дъждове и сравнително ниски температури, но това е само за кратко. От утре слънчевото и топло време започва постепенно да се завръща 🔆 В българския новинарски поток градусите също не са особено високи. Новината, която има смисъл да се следи днес, всъщност започна от вчера - фалитът на британския туроператор Thomas Cook. И ако вчера вниманието беше насочено повече към самата компания, днес то се премества повече върху ефектите за България. Темата е важна по две причини:

✈️ Thomas Cook е сред компанияиите, които докарват най-много туристи в България и това прави прогнозите за следващия сезон най-малкото много несигурни.

💸 Фалитът на Thomas Cook оставя и местните контрагенти на фирмата - хотели, транспортни фирми, местни агенции и пр. с неизплатени задължения.

Водещата новина по света днес идва от Великобритания, където Върховният съд обяви за незаконно суспендирането на парламента, поискано от Борис Джонсън (вижте подробности за това малко по-долу).

По темата за Thomas Cook очаквайте подробности в сутрешната емисия на "Капитал Pro", както и в петъчния брой на седмичния "Капитал". А за другите новини, които има смисъл да се знаят днес - скролнете надолу ↓

ПЕТ ПО ТРИ

Пет новини от България и света днес, които си заслужава да се знаят, в три изречения

Агенцията по безопасност на храните има ново ръководство

Паскал Желязков заменя Дамян Илиев като изпълнителен директор на БАБХ. Това е институцията, която трябваше да има основна роля в превенцията на свинската чума, а избухването на епидемията показа не само липсата на ефективност, но и съмнителни държавни поръчки, проведени от вече бившето ръководство. Сменен е и един от заместниците на БАБХ, като в официалното съобщение не се посочват причините за рокадата.

Борис Джонсън незаконно е суспендирал парламента

Това постанови Върховният съд на Великобритания, след като британският премиер реши да разпусне законодателния орган за пет седмици по-рано този месец. Според съда е незаконно да се попречи на парламента да изпълнява задълженията си в навечерието на крайния срок за Brexit на 31 октомври. Председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу приветства новината и покани депутатите на заседание в сряда.

Партиите наредиха листите за общински съветници

Една от най-трудните задачи на партиите покрай местните избори - да балансират между различните лобита, за да подредят листите си с кандидати за общински съветници, приключи днес. В понеделник вечерта изтече срокът, до който партиите и коалициите могат да внесат за регистрация в Централната избирателна комисия (ЦИК) листите си. Това е един от последните епизоди преди същинския старт на предизборната кампания след три дни.

Продължава агресивната кампания срещу съда по случая "Джок Полфрийман"

Основна мишена стана председателят на състава Калин Калпакчиев, който е и председател на Съюза на съдиите в България. "Атака" организира протест пред Съдебната палата с искане за оставката на съдия Калпакчиев, а лидерът Волен Сидеров направо призова към саморазправа с него, като мотивира привържениците на партията да разлепят в цяла София стикери с неговата снимка. Следобед и Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет се присъедини в кампанията срещу съда с перфидна позиция, в която казва, че членовете й споделят усещането на близките на убития "за нарушен баланс между правото и справедливостта".

Тръмп спира помощ за Украйна, защото иска Киев да разследва Джо Байдън

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е разпоредил да бъде замразена военна помощ за Украйна от близо 400 млн. долара няколко дни преди да проведе спорен телефонен разговор със своя украински колега Володимир Зеленски. Това е разговорът, по време на който се предполага, че е поискал разследване срещу своя потенциален съперник на изборите догодина - демократа Джо Байдън, съобщиха американски медии. Тръмп отрича да е упражнил натиск върху Украйна в опит да навреди на своя политически съперник и отхвърли заплахата от импийчмънт въпреки все по-настойчивите призиви в този дух от страна на демократите.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

170 знака, които разтърсиха Източна Европа

— Elon Musk (@elonmusk) September 23, 2019

"Надявам се да отворим в Словакия, Хърватия, Сърбия и по-голямата част от Източна Европа в началото на следващата година. Най-накрая ще направим Никола Тесла горд, като колите му вече ще ги има в неговите родни страни!"

Този туит от основателя на Tesla Илън Мъск предизвика вълна от споделяне в региона. Той беше в отговор на въпроси, зададени в twitter от няколко човека от споменатите държави. Конкретните планове все още не са оповестени, но като имаме предвид каква част от твърдо поетите от Илън Мъск ангажименти се изпълняват в срок, формулировката "надявам се да отворим" само разпалва прословутия балкански скептицизъм. Иначе основателят на Tesla и неговият екип заслужават и поздравление за добрата ориентация в регионалните ни драми. Изразът "неговите родни страни" избягва много добре споровете между Сърбия и Хърватия за това откъде точно е легендарният изобретател.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар