🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Окончателно от ЦИК: Балотажи ще има в общо 18 областни града

ГЕРБ взима осем града на първи тур, ДПС печели Кърджали, БСП ще се бори за кмет в 12 области на втори тур, но само в 3 реален шанс

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Шест града със собствени кметове и два - с градоначалници, подкрепени от партията. Това е активът на ГЕРБ след първия тур - общо осем областни града. Така, макар и с по-слаби резултати от предишните местни избори, ГЕРБ остава първа политическа сила. Единствената друга партия, взела областен град от първия тур, е ДПС - в крепостта си Кърджали. Така общо в 18 области ще се проведат балотажи. Това показват окончателните данни на ЦИК след първия тур на местните избори, които се проведоха в неделя. Преброяването не е изцяло завършило само в София (97.68% обработени протоколи към 12:00 ч. във вторник), но интригата в столицата също отдавна е ясна.

Левицата продължава да не показва впечатляващи резултати и, изглежда, е заключена в ядрото на твърдите си избиратели дори в София, където Мая Манолова опита да разшири електората си с "независими" и други. БСП ще се яви на втори тур в общо 12 областни града, като близо 3/4 от сблъсъците ще са с ГЕРБ (виж картата).

Червените обаче имат по-сериозни шансове само в три областни града - в Русе, Перник и Разград. След вътешнопартийните проблеми на ГЕРБ в Русе левият кандидат Пенчо Милков води с 10% пред Диана Иванова от ГЕРБ. В Перник и Разград кандидатите и на двете партии са с минимална разлика в резултатите и изходът от балотажите е трудно да се прогнозира.

ГЕРБ се очаква да спечели безпроблемно повечето си битки на втори тур - за Варна, Пловдив, Силистра, Търговище, Сливен, Ловеч.

Благоевград обаче остава под въпрос, въпреки че Атанас Камбитов от ГЕРБ води с около 5% на първия тур пред независимия бизнесмен Румен Томов, подкрепен от БСП. Изходът от балотажа обаче далеч не е предрешен, тъй като там няколко партии с различни интереси могат да повлияят на резултата, но засега не е ясно кого от двамата претенденти ще подкрепят.

Интересни ще са сблъсъците на управляващите и във Видин и Добрич, където кандидатите на ГЕРБ ще се изправят пред местни представители на други десни формации, отбелязали силен резултат на първия тур. Особено рисков за управляващите е Добрич, където кандидатът на ДБГ води с добра преднина.

В Пазарджик очакванията са досегашният кмет Тодор Попов да се пребори безпроблемно за пореден мандат на втори тур, а в Ямбол местният бизнесмен Валентин Ревански вероятно ще надделее над БСП.

Макар и ГЕРБ да печели най-много кметски места обаче, партията губи гласове в общинските съвети в почти цялата страна и те ще бъдат много разнородни. Това ще бъде предизвикателство пред управляващите за формиране на устойчиви мнозинства.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 1
    • + 1

    С провала на ДБ и БСП се създават чудесни условия Слави да се намеси ударно на следващите избори.

    Нередност?
Нов коментар