Балотажът в София - голямото дясно ухажване

И Фандъкова, и Манолова не разполагат с гарантиран допълнителен вот за решаващата битка в неделя

Големият въпрос е как ще се разделят гласовете на "Демократична България" и Борис Бонев
Големият въпрос е как ще се разделят гласовете на "Демократична България" и Борис Бонев
Големият въпрос е как ще се разделят гласовете на "Демократична България" и Борис Бонев    ©  Надежда Чипева
Големият въпрос е как ще се разделят гласовете на "Демократична България" и Борис Бонев    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Битката за кмет на София стигна до балотаж за пръв път от 2005 г. насам. На първия тур Йорданка Фандъкова получила около 80 000 гласа по-малко от тези през 2015 г. въпреки подкрепата на държавата и медийната й машина и харизмата на премиера Борисов, с която се обясняват победите на ГЕРБ. Социологическите прогнози за изхода в столицата бяха спорадични и както при евроизборите, даваха приближени резултати за двете претендентки - Фандъкова и Манолова, а в изборния ден разликата в полза на ГЕРБ на първия тур отново се оказа доста по голяма: над осем процента.

Изходните позиции след първия тур

И двете кандидатки не разполагат с големи резервоари за допълнителен, което в крайна сметка работи за Фандъкова. Кандидатирайки се като независима, макар и подкрепена от БСП, Мая Манолова успява да привлече подкрепа извън очакваното ядро на БСП. Според вертикалния профил на нейните избиратели, съставен от "Галъп интернешънъл", само 54.5% от избирателите й са гласували за общинската листа на БСП. "Голяма част от гласувалите за Манолова биха гласували за партията на Слави Трифонов, ако сега се проведат парламентарни избори", коментира пред "Капитал" събраните чрез екзитпола миналата неделя данни изпълнителният директор на агенцията Първан Симеонов. По думите му това, в което Манолова не успява, е да превърне този протестен вот и многопрофилна подкрепа в реална електорална вълна.

Сегашният столичен кмет със сигурност ще разчита на гласовете от електората на коалиционния партньор ВМРО В четвъртък сутринта, след завършването на редакционния брой на Капитал, столичната организация на ВМРО официално подкрепи Фандъкова.

Някакво разпределение в полза на Фандъкова сигурно ще дойде и от избирателите на "Демократична България", които по идеологически съображения не желаят подкрепената от БСП Манолова да спечели изборите в София. Друга част обаче ще я подкрепят по други съображения - срещу монопола на ГЕРБ във властта, макар, че техният вот според социолози ще е значително по-ограничен.

"И тук идва големият въпрос с привържениците на Бонев. Тях по-скоро ги тегли към Манолова на втория тур. Не с много обаче", каза Симеонов, подчертавайки желанието за промяна сред избирателите на независимия кандидат на "Спаси София".

Избирателната активност също ще изиграе роля за изхода от балотажа, като най-вероятно ще е по-ниска, отколкото на първия тур. В този случай Фандъкова ще може да се възползва и от предимството на ромския вот в столицата, даден преимуществено за нея на първия тур. Обикновено контролираният вот в София няма особена роля поради големия брой гласуващи независимо. Но стигащите в някои секции до 80 - 90% за ГЕРБ в квартали като "Христо Ботев" и "Факултета" показват, че този резерв пак ще бъде използван. И при очаквана по-ниска активност тежестта му за крайния резултат на балотажа ще е по-голяма.

Въпросителна пред тези сметки поставя групата на нерешилите за кого ще гласуват. Според данни на една от социологическите агенции около 20 на сто от избирателите и на "Демократична България", и на Борис Бонев са дали такъв отговор.

Всички обичат десните

Това обяснява и ухажването от страна и на Фандъкова, и на Манолова към групата на, най-общо казано, градските активисти с либерални възгледи, която в София е значителна и може да има решаваща роля в неделя. В нощта след изборите Борисов обяви, че е "демократ по душа", че "десните, не ходим под строй на избори" и че ако десните "считат, че тези кукувици са костинбродска промяна - да я подкрепят и да им е честито". Фандъкова дори направи посещение на добра воля във вторник в централата на "Демократична България" в София.

В сряда на пресконференция в шатрата пред НДК Манолова пък обяви подкрепата си за протестите срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор, заради които "Демократична България" прекрати по-рано кампанията си за изборите, успявайки да го направи, без да го назове по име. "Гражданите са на балотаж срещу недовършената съдебна реформа, срещу състезанието с един кандидат", каза тя, като похвали протестиращите, че "вършат работата на Борисов", който е отказал да довърши съдебната реформа. Тя обвини премиера в Борисов в лъжа заради думите му, че не иска да се меси в този избор, тъй като излъчените от неговата партия членове на ВСС са подкрепили кандидатурата на Гешев.

Къде са левите

Политолози отчитат като грешка на Манолова прекаленото й разграничение от БСП в началото на кампанията, за да флиртува с десните избиратели. На европейските избори партията спечели в София 85 хил. гласа, а сега са под 73 хил. въпреки по-високата избирателна активност. Този спад може да се обясни с недостатъчната мобилизация на червеното ядро зад независимата кандидатура на Манолова. Политологът Димитър Ганев от "Тренд" обяснява пред Капитал, че "играта на Манолова да се дистанцира от БСП е демобилизирала някакви хора, твърд електорат на БСП. Електоратът на БСП е специфичен и за него е важна партията. Манолова обиди част от избирателите на БСП и те не излязоха да гласуват."

"Манолова може би очакваше наравно да завършат или да победи на първия тур. Това е трудна работа в синя София", казва Първан Симеонов. Според него обаче разликата от 38 000 е преодолима, ако Манолова успее да обърне психологическия наратив на кампанията - стигането до балотаж да се окаже първа стъпка към мобилизиране на по-голям наказателен вот.

Дали това е достатъчно да промени желаният от Борисов наратив, че битката вече е приключила, остава под въпрос.

Борис Бонев - кандидатът на младите

"Спаси София" беше години наред силно гражданско острие срещу местната власт и модела на управление на София", казва пред "Капитал" социологът Живко Георгиев, който въобще не е изненадан от резултата на Борис Бонев миналата неделя, когато спечели двойно повече гласове от тези, които му отреждаха социологически агенции преди изборите. С почти 48 хил. гласа, или 10.77% от вота за кмет на София, Бонев се нареди на четвърто място без партийна подкрепа благодарение на ефективната нишова кампания като независим кандидат.

Освен заслужени суперлативи резултатът му предизвика и спор дали не разцепва демократичния десен вот. Профилът на гласувалите за него не потвърждава подобна теза. Според Първан Симеонов "Демократична България" и Бонев са част от едно и също пространство - "на градския активизъм." Разликата между тях е, че Бонев е "Игнатов плюс младост и протест". Според данните на "Галъп интернешънъл" 36% от гласувалите за Борис Бонев са на възраст между 18 и 30 години, за сравнение - само 12% от избирателите на Игнатов са в тази възрастова категория. "При Бонев има много протестно гласуващи, първогласуващи, търсещи млади хора и виждащи свой връстник - той е най-младият на терена", добавя Симеонов.

Профилът на избирателите му включва и за коя партия биха гласували, ако сега се състоят парламентарни избори. Според разбивката 5.7% биха гласували за БСП, 14% биха подкрепили партията на Слави Трифонов - ясен признак за протестен вот, спечелен от Бонев. Според Първан Симеонов той е отнел между 10 и 20 процента от потенциалния вот за "Демократична България" в София.

Живко Георгиев смята, че "в ситуация на избори сдружението "Спаси София" се е превърнало в най-привлекателния център за наказателен вот срещу модела в София", като Бонев се е оказал по-автентичен от Мая Манолова и дори от "Демократична България". Според политолога Димитър Ганев от "Тренд", Бонев се превръща и в лицето на градската либерална общност вместо Игнатов, като играе "красива политическа роля" - на необременен от хроничното недоверие към партиите независим кандидат.

Георгиев обаче изтъква, че докато липсата на политически опит и на умението да се мисли "политтехнологично" са допринесли за електоралния му успех, той "няма как да трансформира в автентично представителство тези много гласове". Огромната част от вота на подкрепилите го за общински съветник близо 43 хил. души се преразпределя именно към партиите на досегашното статукво.

Самият Бонев обещава заедно с екипа си да "работи по-активно от цели (общински) групи", остава да видим и реалната тежест на този ангажимент в решаването на проблемите в София.
7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 6

    Просто това трябва да спре!

    Борис Бонев от Спаси София го формулира много ясно: "София се управлява чрез потресаваща корупция и ужасяваща некомпетентност". А с устойчиво засилващ се тренд така е от 10 години.

    Погледнете рушащите се емблематични за града ни сгради - на арх. Фингов на Шипка, на Лазаров на Патриарха, на Къщата с ягодите на Шейново, онази на Руски паметник, десетките по Симеон и съседните улички.

    Погледнете "граската инфраструктура":
    - 3 г блокирана София, заради повсеместните трапове за метро;
    - уникално грозните и безумно изпълнени ремонти на Дондуков, Графа, пл. Славейков, градинките при университета и Кристал;
    - фактурираните на пъти по-високи цени кошчета, пейки, детски кътове от същите, които всеки от нас може да си купи на дребно от вносителите;
    - "перките на акули", които строшиха не една глава и които се премахнаха 7 месеца след решението на Фандъкова, просто защото един мъж с лост взе нещата в своите ръце;
    - уникално осраното "ново" кръстовище на Красно село! Там за да пресечете от трамвайната спирка към центъра бул. Цар Борис, трябва да заобиколите цялото кръстовище и да чакате на 3 светофара! Не говоря за тоталния блокаж на движението по улиците около пазара, на които причудливо им беше обърната посоката;
    - кърпените като за умрело квартални улички, които след месец-два отново се кърпят от същите фирми.

    Това е управлението на Герб и на неговата изпълнителна директорка.

    И когато утре се изправим сами пред себе си в тъмната стаичка, моля, мислете как да обърнем тренда. Защото независимо от политическите си пристрастия всички си чупим колите по софийските улици, всички виждаме запуснатия си град и плащаме рекета на подредения от гербаджийския общински съвет Ковачки на входа и изхода на Топлофикация.

    Утре има шанс да стане Ден на свободата от Герб.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Отряза ми финала:


    Това е управлението на Герб и на неговата изпълнителна директорка.

    И когато утре се изправим сами пред себе си в тъмната стаичка, моля, мислете как да обърнем тренда. Защото независимо от политическите си пристрастия всички си чупим колите по софийските улици, всички виждаме запуснатия си град и плащаме рекета на подредения от гербаджийския общински съвет Ковачки на входа и изхода на Топлофикация и плащаме все по скъпа такса смет на фирмите на Вълка.

    Утре има шанс да стане Ден на свободата от Герб и всичките накачулени ни от него мутри.

    Нередност?
  • 3
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 4
    • + 1

    Изобщо нямам никакво намерение да избирам между Графа и Костинброд.

    Нередност?
  • 4
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 4
    • + 1

    До коментар [#2] от "D-r D":

    Пак бутаме за БСП, м?

    Покрай избори, вълците свалят овчата козина. Този път не обещавате БСП-то да вкара Борисов в затвора. Нито за 80% идиоти, за които много обичахте да повтаряте.

    Е, нищо - аз ще припомня. За да са по-ясни посланията и лагерите.

    Нередност?
  • 5
    xte29566872 avatar :-|
    xte29566872
    • + 1


    До коментар [#] от "
    Георги Георгиев
    ":

    От деленето на лагери сме на това дередже една мутра да ни яха 10г.

    Нередност?
  • 6
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 4

    До коментар [#5] от "xte29566872":

    Една мутра ни яха от Царя насам точно защото БСП, ДПС и ГЕРБ са в един лагер.

    Колкото повече съм във форума, толкова повече се убеждавам в едно - Доктора е трол.

    Уж седи срещу корупцията, а преди избори винаги агитира за БСП под една или друга форма.
    Уж е срещу главния прокурор, а отрича единствените усилия да се реформира съдебната система
    Уж не подкрепя Путин, обаче под всяка международна статия защитава ревностно опорните точки на Русия.

    Нередност?
  • 7
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 4
    • + 1

    Доста приятно се изненадах като открих, че има квадратче "не подкрепям никого" и на балотажа.

    Вече знам, че имам представител на бюлетината и ще стискам палци да спечели изборите.

    Нередност?
Нов коментар