🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как ще изглежда "новият" общински съвет на София

Преференциите този път не успяха да пренаредят нито една листа и съветниците ще са предимно познати лица от едва 5 партии плюс независимия Борис Бонев, ГЕРБ и ВМРО ще имат крехко мнозинство

Новите лица в Столичния общински съвет ще дойдат основно от централите на традиционните партии, а не от нови формации и граждански организации - с изключение на Борис Бонев
Новите лица в Столичния общински съвет ще дойдат основно от централите на традиционните партии, а не от нови формации и граждански организации - с изключение на Борис Бонев
Новите лица в Столичния общински съвет ще дойдат основно от централите на традиционните партии, а не от нови формации и граждански организации - с изключение на Борис Бонев    ©  Юлия Лазарова
Новите лица в Столичния общински съвет ще дойдат основно от централите на традиционните партии, а не от нови формации и граждански организации - с изключение на Борис Бонев    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Общинският съвет в София (СОС) в следващите 4 години ще бъде доминиран от традиционните партии и няма да е фрагментиран, както бе като досегашният. Управляващата коалиция успя да си осигури мнозинство в него въпреки по-слабия резултат на ГЕРБ. А имената на съветниците ще бъдат тези, които са предопределили партийните централи, като много от тях са вече добре познати лица от предходните години. Този път нито един кандидат за общински съветник от нито една партия не е получил толкова преференции, че да успее да размести листата.

Така изглежда в общи линии новият Общински съвет в столицата, след като станаха ясни вече окончателните резултати на ЦИК след проведените в неделя местни избори.

Партийно доминиран съвет

Общинският съвет на София този път няма да бъде така раздробен като предходния, в който имаше представители на цели 10 различни формации. Сега той ще включва съветници на само на 5 партии - традиционните ГЕРБ, БСП, "Демократична България", ВМРО-БНД и "Атака", както и независимия Борис Бонев, съосновател на неправителствената организация "Спаси София". Така картината ще е подобна на тази през 2011 г., когато в СОС имаше съветници само от пет партии плюс Владимир Каролев и Любомир Дацов от "Национално движение за стабилност и възход".

ГЕРБ губи места, но ще има крехко мнозинство с ВМРО

Управляващата партия ГЕРБ губи три мандата в Столичния общински съвет в сравнение с предишните избори и ще има само 27 съветници. ВМРО обаче увеличава броя на своите представители в СОС до 4 и така съветниците на двете партии заедно събират нужните 31 гласа, за да имат мнозинство, макар и крехко в 61-членния съвет.

БСП ще бъде трета сила, като удвоява bроя на съветниците си - от 7 в миналия Съвет на 15 сега - колкото имаше и през 2011 г. "Демократична България" ще има 12 съветници - с един повече от тези на Реформаторския блок в досегашния Общински съвет, новите лица в СОС на практика са 10 плюс независимия Иво Божков и Марта Георгиева. "Атака" отново ще бъде с двама представители, като един от тях ще бъде лидерът на партията Волен Сидеров, който днес напусна парламента (виж карето).

Това разпределение идва от преразпределението на големия процент гласове, който получи независимият Борис Бонев, който освен за кмет се кандидатира и отделно за независим общински съветник, без да може да регистрира отделна листа. В резултат на това голямата част от гласовете, подадени за него като общински съветник (не за кмет), се преразпределиха към другите партии и увеличиха броя на съветниците им. Така например ГЕРБ трябваше да има 24 места вместо сегашните 27. С едно екстра място се сдоби и "Атака", БСП получи двама съветници бонус, а "Демократична България" - един.

Ако "Спаси София" участваше със собствена листа, водена от Бонев, то формацията щеше да вкара цели 8 съветници и Общинският съвет щеше да изглежда по доста по-различен начин.

Без изненади от преференциите

Нито един от кандидатите за общински съветници от листите на партиите и коалициите, които ще имат представители в Столичния общински съвет, не успява да събере преференциален вот, с който да размести съответната листа.

За да успее да пренареди листата, даден кандидат за общински съветник трябваше да събере преференциален вот, който да е поне 7% от гласовете за съответната партийна листа. Това е новост и бе въведено с последните поправки в Изборния кодекс. Досега правилото бе, че кандидатът може да се изкачи в листата, ако е събрал преференции в размер от 7% от общинската избирателна квота (минимален брой гласове за избор на 1 съветник, който на тези избори е 6600 гласа). Така пренареждането на практика е доста по-трудно след поправките, тъй като общите гласове за листите в повечето случаи са доста по-високи от общинската избирателна квота.

Така например гласовете за листата на ГЕРБ са 131 536, т.е. за да размести листата, кандидатът трябва да има поне 9208 преференции. Най-много преференции в листата има водачът й Йорданка Фандъкова - 8929, следвана от кадриолога Иво Петров - 1556, и настоящият съветник Ирина Йорданова - 1117.

За листата на "БСП за България" пък са гласували 72 667 избиратели, т.е. преференцията работи при 5087 гласа. Лидерът на столичните социалисти и водач на листата Калоян Паргов има най-много преференции - 4149. Той е следван от Борис Цветков - 1116, който обаче не влиза в общинския съвет.

В листата на "Демократична България" също няма размествания и в Столичния общински съвет влизат първите 12 кандидати. За листата са гласували 58 442 души и за да сработи преференцията, за даден кандидат трябва да са гласували поне 4091 от тях. Вторият в листата и кандидат за кмет арх. Борислав Игнатов има 4223 преференции, но той не може да измести водача Методи Лалов (бел. авт. - 3812), защото за първия се брои и вотът на неотбелязалите предпочитание. Трети по преференции е досегашният съветник от ДСБ Иво Божков - 2635, четвърта - колегата му Марта Георгиева - 1326, а пети - Тома Белев - 1113.

За листата на ВМРО са гласували 19 407, т.е. за се реализира преференцията, са необходими 1358 гласа. Водачът Ангел Джамбазки, който обаче ще остане евродепутат, има 2312 преференции, а вторият - досегашният съветник Карлос Контрера - 815.

Гласовете за "Атака" са 7530. Най-много преференции има водачът Волен Сидеров - 1116.

За независимия кандидат за общински съветник Борис Бонев от "Спаси София" пък са гласували 42 759 души при нужни едва 6600 гласа, за да стане той общински съветник. Така неговите допълнителни над 36 хиляди гласа се преразпределиха към останалите партии и им донесоха общо 7 екстра съветници.

Като цяло обаче в съвета ще виждаме предимно вече познати от предходните години лица.

Шоуто на Волен се мести в Столичния общински съвет

В сряда Народното събрание прекрати депутатските правомощия на лидера на "Атака" Волен Сидеров, който ще бъде вече общински съветник. Той депозира депутатската си оставка на 24 октомври, няколко дни преди първия тур на местните избори, където се яви кандидат за кмет на София и водач на листата на "Атака".

Въпреки че оставката му като депутат бе гласувана набързо, Сидеров очевидно не бързаше да напуска парламента, а депутатите му останаха недоволни и възразиха, че председателстващият парламента Емил Христов от ГЕРБ не е провел дебат. По-късно председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова му се извини, че не са му дали думата да се изкаже преди гласуването на оставката му.

В кулоарите Сидеров обвини ГЕРБ, че е участвала в политическата разправа на другите формации от "Обединените патриоти", които през лятото го изключиха от парламентарната група. Той обаче не каза дали ще продължи да подкрепя управлението, а отвърна: "Питайте ГЕРБ".

Волен Сидеров обяви, че напуска с чест и достойнство. Следващата му задача била разкрива далаверите в общината. На негово място в Народното събрание трябва да влезе Мария Цветкова от ВМРО.

Самият Сидеров пък най-вероятно ще открие първото заседание на общинския съвет, защото ще е най-възрастният общински съветник.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-P
    Георги Георгиев
    • - 2
    • + 4

    Колко красиво - Сидеров да стане председател на СОС. Бонев да се изказва смислено, а хлебарката да го гони от трибуната "защото е гей". Без да е гей.

    Както казваше един преподавател - ако не ставаш за нищо - ще ставаш за пример.

    Ще чакаме другите избори. Жалко, че Бонев убеди толкова много хора да гласуват за него, а не можа да им разясни добре че трябва да гласуват и за другите кандидати за СОС от "Спаси София". Все пак шумно рекламираше системата как в различните части на столицата ще се подкрепят различни кандидати за СОС.

    Нередност?
  • 2
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 1
    • + 1

    Съветниците на ГЕРБ са същите, на ВМРО са същите, а те ще имат мнозинство . Дано и кметът да не е същият, иначе се връщаме в 2015 г.

    Нередност?
  • 3
    ayn26598901 avatar :-|
    RadiMiles
    • + 1

    Манджа с грозде и нулево разбирателство - това е СОС

    Нередност?
Нов коментар