🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ефектът "Бонев" в новия СОС

Как гласовете за независимия кандидат сглобиха мнозинство на ГЕРБ и ВМРО в общинския съвет

Въпреки че двамата представители на "Спаси София" Борис Бонев и Гергин Борисов, които се явиха като независими кандидати за общински съветници в София, получиха общо около 49 000 гласа, гражданската организация ще има само един общински съветник в новия СОС
Въпреки че двамата представители на "Спаси София" Борис Бонев и Гергин Борисов, които се явиха като независими кандидати за общински съветници в София, получиха общо около 49 000 гласа, гражданската организация ще има само един общински съветник в новия СОС
Въпреки че двамата представители на "Спаси София" Борис Бонев и Гергин Борисов, които се явиха като независими кандидати за общински съветници в София, получиха общо около 49 000 гласа, гражданската организация ще има само един общински съветник в новия СОС    ©  Цветелина Белутова
Въпреки че двамата представители на "Спаси София" Борис Бонев и Гергин Борисов, които се явиха като независими кандидати за общински съветници в София, получиха общо около 49 000 гласа, гражданската организация ще има само един общински съветник в новия СОС    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Каквито и предварителни сметки да са си правили основните политически играчи за вота за общински съвет в София, резултатите най-вероятно са ги изненадали - едни приятно, други - не чак толкова.

Предварителните нагласи на управляващите от ГЕРБ бяха за максимум 25 мандата, но партията на Борисов се оказа с цели два повече - 27.

Прогнозите за БСП бяха за около 18 мандата, но социалистите взеха 15. На фона на предишните избори, когато БСП имаше само осем общински съветници, сега представянето на социалистите е повече от добро, защото почти удвояват присъствието си в Столичния общински съвет (СОС). В сравнение с европейските избори обаче БСП в столицата регистрира спад. На вота за Европейски парламент имаше малко над 83 033, а на местния вот получи с 10 000 гласа по-малко.

Нагласите в "Демократична България" бяха за по-малко мандати, но обединението получи 12. Броят им е равен на сбора от общинските съветници на Реформаторския блок и "Зеленото движение" в сегашния общински съвет.

Най-голямо разминаване в сметките обаче има при ВМРО. Те се надяваха да вкарат между 5 и 6 общински съветници, но ще имат само 4. Подобно на социалистите и при формацията на Каракачанов има чувствителен спад на местния вот в сравнение с европейския - над 12 000 гласа. Вероятно най-изненадан от резултата на "Атака" е лидерът й Волен Сидеров. Социологическите прогнози сочеха формацията му на ръба, но Сидеров се втурна да води познатата си агресивна кампания и "Атака" се сдоби с цели два мандата в СОС.

Бонев обърка партийните сметки

Една от причините за разбъркването на предварителните сметки е независимият кандидат за общински съветник Борис Бонев, чийто резултат на вота е прецедент. За пръв път непартиен кандидат печели мандат в СОС, при това с внушителна подкрепа - за него гласуваха 42 759 души. Това произведе няколко ефекта.

Заради високия процент подкрепа за Бонев този общински съвет за разлика от предишния няма да е раздробен. На изборите през 2015 г. в 61-членния общински съвет влязоха десет партии (без да броим отделно тези от Реформаторския блок). Сега ще са само пет - ГЕРБ, БСП, "Демократична България", ВМРО и "Атака". И за разлика от последния общински съвет, когато при гласуването на ключови решения вотът беше размит и много често отделни представители от различните опозиционни групи подкрепяха управляващите от ГЕРБ, сега гласуването ще е далеч по-прозрачно.

Другият ефект от гласовете за Бонев обаче е, че ГЕРБ и ВМРО получиха шанс да направят мнозинство. Той получи много гласове, но с тях успя да вкара само един съветник (себе си), а останалите гласове се преразпределят между другите партии. Така съветниците на ГЕРБ и ВМРО стават точно 31 и заедно с другия партньор в правителството - "Атака", биха могли да прокарват всичките си решения.

Какво щеше да стане, ако...

Въпросът какво щеше да стане, ако гражданската организация "Спаси София" беше участвала на тези местни избори със своя листа, е изцяло в сферата на спекулациите. Но все пак: изчисленията показват, че подадените за Бонев гласове са се преразпределили между петте формации, които спечелиха мандати в СОС, като най-вероятно три са отишли при ГЕРБ, два при БСП и по един при "Демократична България", ВМРО и "Атака". Освен това Бонев заедно с другия независим кандидат за общински съветник от "Спаси София", Гергин Борисов, получиха малко над 49 хил. гласа и ако се бяха явили със собствена листа, щяха да имат група от около 8-9 общински съветници. Ако това се беше случило заедно със съветниците от "Демократична България", щяха да бъдат незаобиколим фактор при вземането на решенията в СОС. "Тук е иронията - че хората, които играха най-остро срещу статуквото и срещу модела на управление в София, всъщност го укрепиха", казва социологът Живко Георгиев.

Спорно е обаче дали, ако "Спаси София" бяха регистрирали листа чрез друга формация, щяха да постигнат този резултат. "Всички сега се питат защо Борис Бонев не се яви на изборите с листа за общински съветници, защото така щеше да има 9 съветници. Ако обаче се беше явил с листа, нямаше да остане в тази красива политическа роля на независим кандидат, неподкрепен от партия, която му донесе политически дивиденти. Ако беше направил листа, щяха да го въвлекат в партийна игра", казва Димитър Ганев от изследователски център "Тренд".

Кой с кого в СОС

Най-вероятно ГЕРБ и ВМРО ще сформират мнозинство, въпреки че нито една от двете партии официално не коментира въпроса след първия тур на кметския вот. ГЕРБ тактически запазиха мълчание преди балотажа, вероятно защото Йорданка Фандъкова се опитва да привлече за втория тур избирателите на "Демократична България" и тези на Борис Бонев. По същите причини е и мълчанието на ВМРО.

Двете формации са заедно в изпълнителната власт и поне докато са коалиционни партньори, ще бъдат такива и в управлението на столицата. Към тях най-вероятно ще се причислят и двамата общински съветници от "Атака". Единият от тях - Волен Сидеров, напусна парламента в сряда. И независимо, че е в конфликт с ВМРО заради изключването му от парламентарната група на "Обединените патриоти", резки движения от лидера на "Атака" едва ли може да се очакват. По-скоро скандалите, които продуцираше в парламента, ще се пренесат на терена на Столичния общински съвет. Третата по големина група в СОС - тази на "Демократична България", ще бъде опозиция на ГЕРБ и ВМРО. Лидерите на обединението Атанас Атанасов и Христо Иванов вече отправиха оферта към независимия съветник Борис Бонев от "Спаси София" да сформират обща група в СОС, която "да наложи дълбока промяна в управлението на София". Ако Фандъкова спечели кметското място, опозиция ще бъде и БСП.

Балотажи в почти всички райони на София

По-слабите резултати на ГЕРБ спрямо предходните местни избори са видими и при вота за районните кметове в столицата. През 2015 г. партията спечели директно 8 района, а в останалите 14 отиде на балотаж, докато сега взима на първи тур само два - Банкя и Кремиковци, и ще бъде на втори тур в други 22 (10 срещу "Демократична България" (ДБ), останалите срещу БСП и независими). Тогава кандидатите й имаха почти двойна преднина в почти всички райони, но въпреки това ГЕРБ изгуби срещу Реформаторския блок в Средец, Оборище, Красно село и Витоша, а в Кремиковци спечели независим кандидат. А сега кандидатите на ГЕРБ в т.нар. сини централни квартали далеч не са убедителни след първия тур. В "Средец" Трайчо Трайков от ДБ има почти 10% преднина пред кандидата на ГЕРБ. Управляващата партия води с минимална разлика пред ДБ в "Лозенец", "Оборище", "Триадица", не е голяма разликата и в "Красно село" и "Овча купел". Малко по-леки ще са битките в районите, където ГЕРБ е на балотаж с БСП, но и там има изключения - в "Изгрев" например силите са напълно изравнени. В "Панчарево" пък на първи тур води независимият Николай Гюров.

Все пак фактът, че Йорданка Фандъкова отива на балотаж, може да е положителен за районните кметове на ГЕРБ, тъй като ще мотивира избирателите й отново да идат до урните - стимул, който липсваше през 2015 г.
7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 7
    • + 13

    И какво? Спаси София трябваше да надуе платната на Дай, БГ, ли?!

    Уникално глупаво! Сините политинженери отдавна бяха предложили на Бонев да се "оженят по сметка" и той да е общия кандидат за кмет. Спаси София са запазили достойнство.

    А и изводите в статията щяха да са любопитни, ако се основаваха на истината. А не се!

    Според Избирателния кодекс инициативни комитети НЕ МОГАТ ДА СЪСТАВЯТ ЛИСТА НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ! Инициативният комитет може да предлага кандидата за кмет - ако пожелае - и за общински съветник, но ЕДИНСТВЕНО И САМО НЕГО! Листи с повече от един съветници могат да съставят САМО ПАРТИИ ИЛИ КОАЛИЦИИ ОТ ПАРТИИ!

    Това е обяснението на чуденката защо издигнатите като независими кандидати за кмет от инициативен комитет и Мая Манолова, и Борис Бонев нямат регистрирани листи с кандидати за съветници - законът не го позволява!

    Затова Бонев е сам в листата за съветник. Затова и другият от Спаси София - Гергин Борисов - е издигнат от ДРУГ ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ като самостоятелен кандидат за съветник.

    Оттук насетне цялата конструкция на г-жа Господинова как Бонев бил осигурил мнозинството в СОС на управляващата коалиция се разпада.

    Не Бонев, а Избирателният кодекс осигури преразпледелението на свръхгласовете за Бонев пропорционално на останалите партийни листи и от това се възползваха реално големите - Герб и БСП.

    Ако г-жа Господинова беше журналист, щеше да анализира казуса с неровнопоставеността на партийните и гражданските кандидати, записана в закон. Но не го анализира! Не го и знае!

    Вместо това ни пуска по пързалката, че Спаси София била дясна, Дай, БГ също била дясна и що не се вземат?

    Грехота е неосвидетелствани хора, които попоглеждат все още в тоя вестник, да бъдат обиждани с подобни детински внушения. Спаси София няма нищо общо с партийката на столичната десница, която само чака да осребри в каквато и да е власт гласовитостта си.

    Приканвам мислещата част от читателите на Капитал да повъртят в главите си казуса с неравнопоставеността на партийните и независимите кандидати за общински съветници.
    Поне в българския вариант партиите не са изразители на интересите на гражданите. Затова гражданите се самоорганизират. И стават жертва на гласуваните от партиите изборни правила. Които - както се видя от изборите за СОС - работят единствено за партиите.

    Това е интригата от тези избори, за която никой в Капитал няма сетива.
    Остава на нас, гражданите, да търсим депутати или институции със законодателна инициатива, които могат да инициират промяната на това унизително положение.

    Нередност?
  • 3
    wvn1572710252626665 avatar :-|
    Julia Chernishova
    • - 5
    • + 5

    До коментар [#1] от "olga_kokoshkina":

    Други са нарцистите и това са т.нар.десни-бесни

    Нередност?
  • 4
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 6
    • + 4

    Ако ДБ беше осъзнала потенциала на Бонев да привлича избиратели, трябваше да приемат всякакви условия, за да го подкрепят на изборите. ДБ - с техния партиен елит са виновни за тези резултати.

    Сега, вместо да вдигат вили и факли срещу един принципен човек, могат да се възползват от опозиционната сила, която ги направиха изборите за СОС. Има много далавери за раздухване, много процедури за осветляване.

    Казвам го като човек, който пусна гласа си за Игнатов и ДБ.

    Нередност?
  • 5
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 4
    • + 2

    До коментар [#2] от "D-r D":

    Напълно естествено и нормално е ДБ да беше подкрепила Бонев, защото по същество идеите и програмите им са сходни. Колкото и да ви е яд, Бонев е част от същото прозападно жълтопаветно общество, което до вчера хулехте.

    Ако ще надува платна - ще са демократични. По един или друг начин, за една или друга либерална партия.

    Нередност?
  • 6
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 6
    • + 1

    До коментар [#1] от "olga_kokoshkina":

    Също като Христо Иванов. И все пак ги подкрепяме. В името на борбата със статуквото. Точно боричкания като тези доведоха до това, че ни управляват Д[П]С през проксита.

    Нередност?
  • 7
    crusible avatar :-?
    crusible
    • + 1

    Аз също смятам, че е глупаво да се вини Бонев за мнозинството на Герб в СОС. Човекът е заел такава позиция, не виждам защо да не си следва принципите...

    А внушението, че видиш ли ДБ и Бонев е трябвало да са заедно, защото имат сходна програма, също е дълбоко сгрешено. То по същата логика Герб, ДПС, "патриоти" и БСП също следва да са в едно, защото последните 10 години и на децата стана ясно, че имат абсолютно идентичен дневен ред за управление на публичния сектор - "лева рЪка, десен джоб".

    Нередност?
Нов коментар