Франция и Германия поискаха да ни доставят бойни машини с пряко договаряне

Само мултинационалната General Dynamics и финландската Patria са подали валидни оферти в сегашния проект за превъоръжване на пехотата за 1.46 млрд. лв.

Компанията Nexter е предложила сключване на междуправителствено споразумение между България и Франция, а немската ARTEC - продажба през международната организация за съвместни отбранителни проекти OCCAR, която също може да доставя немските бойни машини Boxer.
Компанията Nexter е предложила сключване на междуправителствено споразумение между България и Франция, а немската ARTEC - продажба през международната организация за съвместни отбранителни проекти OCCAR, която също може да доставя немските бойни машини Boxer.
Компанията Nexter е предложила сключване на междуправителствено споразумение между България и Франция, а немската ARTEC - продажба през международната организация за съвместни отбранителни проекти OCCAR, която също може да доставя немските бойни машини Boxer.    ©  Велко Ангелов
Компанията Nexter е предложила сключване на междуправителствено споразумение между България и Франция, а немската ARTEC - продажба през международната организация за съвместни отбранителни проекти OCCAR, която също може да доставя немските бойни машини Boxer.    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Министерството на отбрана отвори тази сутрин четирите технически оферти за доставка на 150 "натовски" бронирани бойни машини в най-голямата държавна поръчка за нуждите на Сухопътни войски на стойност до 1.46 млрд. лв. без ДДС. Според военния министър Красимир Каракачанов редовни предложения са дошли само от две компании - мултинационалната General Dynamics European Land Systems (GDELS) и финландската Patria. Освен тях за участие в наддаването бяха поканени френската Nexter и германската ARTEC.

"Има още един въпрос, който сме им задали да отговорят до петък по отношение на изпълнението на някои от условията в проекта. За да може всичко да е ясно и да няма възможност нещо да не бъде изпълнено, както трябва, да спорим и, не дай си боже, ако се стигне до договор, да се съдим", уточни днес ръководителят на отбранителното ведомство.

Стана ясно също така, че представителите на Франция и Германия, които също бяха поканени да участват в надпреварата, най-вероятно ще отпаднат, защото вместо валидни оферти са направили предложения за пряко договаряне - съответно за договор на правителствено ниво с Париж или през международната организация за съвместни отбранителни проекти OCCAR, която може да доставя немските бойни машини Boxer.

"Това може да се коментира само ако този проект се провали, което аз не бих искал. В края на краищата ние сме започнали по този начин преди около две години. Не може вместо да подадеш оферта, да направиш предложение да минеш към споразумение държава с държава. Малко е късничко. Това нещо е трябвало да стане, преди парламентът да гласува проекта", коментира по този повод Каракачанов. Според министъра от френска и германска страна липсва реална ценова оферта и параметри.

Каракачанов също така уточни, че не знае дали въпросът за бронираните бойни машини е бил дискутиран по време на вчерашната среща между премиера Бойко Борисов и френския посланик у нас. "Не мога да ви кажа какво е обсъждано. Днес на Министерски съвет не стана дума за това", коментира военният министър.

По неофициална информация на "Капитал" от няколко независими източника по време на отварянето на днешните оферти почти се е стигнало до скандал, след като се оказало, че френската компания Nexter е поставила в кашоните си два пакета празни бели листа и пощенски плик. Демонстрацията вбесила военния зам.-министър Анатолий Величков и командващия на Сухопътни войски ген. Михаил Попов, като последният обявил, че "това е тотално неуважение", и дори в яда си ритнал единия от празните кашони.

Същият този ген. Попов произнесе неочаквано остра реч по време на празника на Сухопътни войски, от която косвено стана ясно, че около проекта за модернизация витаят потенциални сериозни проблеми. "Чувал съм, че ние сме гръбнакът на българската армия. Но кога се грижим за него? Когато стане късно... Това е може би защото не сме атрактивни. Може би защото не мога да правя вятър на този или онзи. Може би причината е, че не пълня ушите на хората, че сме най-важни, най-ценни, най-най", обяви той в края на миналия месец.

Оттук нататък, ако няма изненади, GDELS и Patria трябва да влязат в следващата стъпка от процедурата и да демонстрират на практика, че машините им действително могат да покрият заявените критерии. Това трябва да стане по време полеви тестове, които по информация на "Капитал" датират от времето на Варшавския договор и са писани за съветската машина БМП-1. Запитан дали бойните машини не трябва да бъдат подложени на по-съвременни полеви изпитания, Каракачанов днес отвърна: "Тестът е стандартен за Сухопътни войски. Това са натовски изисквания, не са измислени от нас." И добави: "Ако двете подали фирмите отговарят на всички параметри – цена, качество и всички изисквания, които са заложени, ще бъде избран победител. Иначе се започва отначало."

Ако обаче се окаже, че и предложенията на General Dynamics и Patria не се вписват в отпуснатия бюджет от 1.46 млрд. лв. с ДДС, ще бъде изготвен специален доклад до Министерския съвет. След това според Каракачанов има два варианта - да се анулира този проект и да се започне от начало или да се търси решение на парламента за увеличаване на сумата. Военният министър обаче се надява да не се стигне дотам, "защото пак се започва със съмненията – става въпрос не за милион-два, а за над милиард".

"Съжалявам, но ние имаме параметри, гласувани от парламента. И всеки един, който е проявил желание и е водил разговорите през тези 2 години, знае тези параметри. Те не са се променили в движение и в последния момент. И оттук нататък, ако ние променим тези параметри, включително и цената, това означава, че трябва да се мине през парламента. И може би ще има и съмнение, че се прави в полза на този или на онзи", обобщи Каракачанов.

По-късно днес представители на финландската фирма Patria обявиха само в най-общи линии офертата си, така че да не се самодисквалифицират, нарушавайки споразумението за конфиденциалност с Министерството на отбраната. Стана ясно, че отбранителната компания е решила да предложи всичките 150 машини в по-мощната конфигурация 8х8, като така щяла да постигне икономия от мащаба. При подготовката на документите се оказало, че вариантът с 60 по-леки спомагателни машини със задвижване 6х6 не е по-изгоден в дългосрочен план.

От Patria също така потвърдиха, че ще оборудват шаситата си с обитаеми куполи на израелската фирма Elbit Systems, въоръжени с 30-милиметрово оръдие. Финландската компания вече има опит с въпросните куполи покрай проектите си за модернизацията на сухопътните сили на Словения и Хърватия.

От Patria обявиха също така, че само първите 30 бройки от нейните бронирани машини ще бъдат сглобени във Финландия, а останалите 120 – в България. За стартирането на местно производство у нас обаче ще са нужни между 1 и 3 години, допълват от компанията.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    iht423498742323 avatar :-|
    Average Person
    • + 1

    хаха ми франсетата са гледали хилядолетния цирк с изтребителите, и за това са им пратили бели листа :)

    Нередност?
  • 2
    xyha avatar :-P
    xyha
    • + 1

    Да де ама тези френските , ще трябва да се връщат на всеки 4-ри седмици :-)

    Нередност?
  • 3
    galin83 avatar :-|
    galin83
    • + 2

    най-неприятното в цялата ситуация, че и двата купола са израелски, а те са доказали своята некоректност. В Румъния Elbit се проваля още на първуте тестове и едва вторите взима. Има забавяне на проекта им и сега се съдят - не са случайни думите на Каракачанов. Ами какво да кажем ние за Elbit, които ни изиграха преди години с оръдията за хеликоптерите МИ-24 и МИ-17, взеха парите и избягаха.
    Ами Rafael, с които берат ядове в Чехия. Бават части по 18 месеца...
    За съжаление този проект по-добре да почне от начало

    Нередност?
Нов коментар