🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мач без рефер за язовир "Бебреш"

Отдръпването на водата на язовира до Ботевград разкрива конфликти, бизнес интереси и борбата за власт в града

Казусът с Ботевград показва трагичното състояние на активите на държавното предприятие "Напоителни системи" и на общинските ВиК дружества
Казусът с Ботевград показва трагичното състояние на активите на държавното предприятие "Напоителни системи" и на общинските ВиК дружества
Казусът с Ботевград показва трагичното състояние на активите на държавното предприятие "Напоителни системи" и на общинските ВиК дружества    ©  Цветелина Белутова
Казусът с Ботевград показва трагичното състояние на активите на държавното предприятие "Напоителни системи" и на общинските ВиК дружества    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Знаете ли защо водата тече", попитал служителят на ВиК - Ботевград, жената, която се е обадила в дружеството, за да съобщи за авария с тръбопровода пред къщата й. След отговора й, че не знае, служителят казва: "Защото има вода." Диалогът е отпреди няколко години. Разказва го техническото лице на ВЕЦ "Бебреш", докато показва затревения канал, откъдето изтича използваната от централата вода от язовир "Бебреш" към едноименната река, и по думите му е доказателство, че ВЕЦ-ът отдавна не е работил.

Съоръжението, собственост на бащата на бившия генерален директор на "Лукойл България" Валентин Златев - Васил, е напът да разпали истинска война в града. Първо кметът Иван Гавалюгов обяви, че Ботевград е заплашен от водна криза, подобно на Перник, и за това основна вина има ВЕЦ-ът. Валентин Златев пък му отговори, че за чувствително намалелия обем на язовира е виновно общинското дружество ВиК "Бебреш", което отчита потребление от 2.5 млн. кубика на месец, а от населението се събират пари за 9 млн. кубика, като дружеството използва водопровода на "Напоителни системи" и подава питейната вода на ботевградчани непречистена. Според бизнесмена "тази схема" действа на територията на общината от 2016 г., а тези, които я прилагат - кметският екип, са "организирана престъпна група". И нарече Гавалюгов "олигарх", защото, освен че е кмет, притежава и местни медии.

Размяната на остри реплики между двамата в централните медии породи различни версии кой е виновен за източването на язовир "Бебреш" - ВЕЦ-ът, местното ВиК или дружеството "Напоителни системи", което стопанисва язовира. В престрелката беше включен и местният общински баскетболен отбор "Балкан", чиито фенове излязоха на протест срещу източването на водоема и в защита на кмета, бивш баскетболист, след като Златев, който е собственик на баскетболния "Левски Лукойл", обвини тима от Ботевград, че плаща символични данъци. Според хора от общината разразилата се медийна битка е просто епизод от войната между бизнесмена и кмета още от предишния му мандат. Те припомнят криза с водата през 2016 г., когато нивото на язовир "Бебреш" достигнало мъртвия си обем, но тогава от общината са използвали различни водоизточници, с които положението е било овладяно и не е имало режим. Най-ощетени са били живеещите по горните етажи на блоковете, докъдето водата не е достигала. Възродиха се и спекулациите от тогава, че част от водата от язовира се отклонява към водоема до хотела на Валентин Златев.

На последните местни избори кметът на Ботевград, който спечели първия си мандат като независим, се яви с регистрацията на партия "Мир", без да членува в нея. Негови опоненти бяха кандидатът на ГЕРБ Сашо Везенков, който дълги години отговаряше за спортните клубове на "Лукойл", и изключеният от ГЕРБ бивш кмет от управляващата партия Георги Георгиев. Интригата за кметския пост се реши още на първия тур с победата на Гавалюгов.

Независимо от причините опасността от нова водна криза и изявлението на кмета, че вода в язовир "Бебреш" има само за два месеца, събуди спомените на ботевградчани за 2016 г., когато язовирът е пресъхнал толкова, че от дъното му са се виждали захвърлени автомобили. Отдръпването на водата засега вади на повърхността конфликти на бизнес интереси и борбата за власт в Ботевград. И, разбира се, трагичното състояние на активите на държавното "Напоителни системи" (под шапката на земеделското министерство) и на общинските дружества като ВиК "Бебреш".

ВЕЦ касичка

Язовир "Бебреш" съществува от 1987 г. Той е с обем 15 млн. кубика и първоначалното му предназначение е за промишлени и напоителни цели. Преди да започне да черпи вода от язовира, градът разполага със собствени водоизточници. Става един от клиентите на язовира с разрешително да ползва 2.5 млн. кубика вода годишно. "ВиК Бебреш" обаче все още има достатъчно собствени водоизточници и основно лятото и зимата се налага да се ползва вода от язовира, обяснява управителят на ВиК дружеството Цветозар Гаврилов. Част от водата на язовира отива за напояване, като има и още няколко малки клиенти.

През 2014 г. се появява нов претендент за водата - малката водноелектрическа централа, проект на "Агроинженеринг - 90", собственост на "Агрохолд", която се управлява от бащата на Валентин Златев - Васил. Разрешителното на ВЕЦ-а му дава право да ползва 18.3 млн. кубика вода на година, като няма право да работи, ако водата в язовир "Бебреш" падне под определено количество - 7.62 метра под кота преливник, обяснява управителя на "Агроинженеринг - 90" Веселина Филипова. Първоначално ограничението е било 5 метра под ръба на преливника, но през 2017 г. е намалено, казват от общината.

ВЕЦ-ът продава електроенергията си на "ЧЕЗ Електро България" с договора за изкупуването й от 2016 г. За производството на енергията дружеството има договор със собственика на язовир "Бебреш" - "Напоителни системи", на което плаща скромните 3.1 лв. на 1000 кубика вода (0.0031 лв. на кубик). Плаща и такса и водоползване към Басейнова дирекция. А когато централата не работи - разходите са само за заплати на трима души, обяснява още тя.

По думите на управителя на "Агроинженеринг - 90" инвестицията във ВЕЦ-а е 1 млн. лв. През 2014 г. централата е на чиста печалба от 363.4 хил. лв., за 2015 г. - 343 хил. лв., а за 2016 г. - 297 хил. лв. (числата се виждат в искова молба до съда). Или само за 3 години чистата обща печалба на малката централа е над 1 млн. лв. Една от теориите около скандалите за водата на Ботевград е, че някой е подвел Валентин Златев, обещавайки му много по-големи печалби от ВЕЦ-а, които започват да се изпаряват в сухо време, а скандалите между ползвателите на вода - да се сгъстяват.

Водата на раздора

През 2016 г. язовирът пресъхва. Както и сега кметът обвинява Златев за източването на язовира. Гавалюгов стъпва на справки, които показват, че от 2014 г. е имало месеци, в които ВЕЦ-ът е работил, въпреки че водата е била под позволената кота, като най-фрапираща е справката за 2016 г., когато месеци наред ВЕЦ-ът работи извън зададените параметри, но не е спрян.

Златев на свой ред контраатакува и "Агроинженеринг - 90" дори завежда дело срещу общинското "ВиК Бебреш", като го обвинява за пропуснатите си ползи, тъй като язовирът е празен и ВЕЦ-ът не може да работи. "Оказва се, че виновник за състоянието на язовир "Бебреш" е търговското дружество "ВиК - Бебреш", пише в исковата си молба до окръжния софийски съд фирмата, претендирайки за 100 хил. лв. като частичен иск от общ в размер на 432 хил. лв., представляващи част от вредите под формата на нереализирана печалба за времето от 01.09.2016 до 31.10.2016 г. Посочената причина е неправомерното поведение на ответника, изразяващо се в нерегламентираното източване на водата от язовира. Искът стъпва на това, че ВиК "Бебреш" ползвало водата от язовира незаконно, без да е налице действащ договор за доставка на условно чиста вода от доставчика "Напоителни системи".

Отделно в местността Чеканица, в близост до пречиствателната станция на "ВиК Бебреш", общинското дружество било изградило нерегламентирано байпас между собствения си водопровод (който не се използвал и бил със спрян водомер) и този на "Напоителни системи", който е за напоителни нужди. Така не се е измервало количеството на водата, която е ползвало ВиК дружеството, а тази непозволена връзка освен това била в лошо състояние и оттам изтичало огромно количество вода. Това не бил и единственият незаконен байпас.

Байпаси без водомери

Байпасите около Ботевград са нещо, чието съществуване никой не оспорва. "Когато станах управител на ВиК "Бебреш" през 2016 г., заварих 17 връзки, още от социализма, към тръбата на "Напоителни системи", разказва управителят на ВиК "Бебреш" Цветозар Гаврилов. Заедно с държавното дружество прекъснахме повечето от тях и останаха осем. За тях е невъзможно да бъдат прекъснати, защото на практика няма друг начин да бъде подавана вода от язовира. Тези връзки са описани в договора между ВиК и "Напоителни системи" и са регламентирани", обяснява още той.

Проблем през годините се оказват не толкова байпасите, колкото липсата на отчетност и на водомери по тях. "Няма уреди за измерване, плащаме на база договор. "Напоителни системи" е фалирало, а на тези нови връзки трябва да се сложат водомери", казва Гаврилов, като по думите му за въпросните осем отклонения това ще струва 50 - 70 хил. лв. Без водомери водата се изчислява или на база 1.5 млн. кубика потребление, или на база разрешителното от Басейнова дирекция - 2.5 млн. кубика.

Липсата на отчетност отваря широко вратата за всякакви сметки. Обвиненията към ВиК дружеството се базират на информация от "Напоителни системи" за губещи се количества вода от язовира, които за 2019 г. са 8 млн. кубика.Как става това? От язовира излиза една тръба и "Напоителни системи" имат водомери към другите си клиенти, включително ВЕЦ-а, с изключение на ВиК оператора. Така разликата във водата на принципа на изключването се пада на ВиК. "Само че "Напоителни системи" не отчитат какви са загубите по тяхната инфраструктура и в последните баланси беше записано "ВиК плюс загуби", казва кметът Гавалюгов.

Изпълнителният директор на "ВиК Бебреш" Цветозар Гаврилов казва, че ако сметките на Валентин Златев за източването на допълнителни 8 млн. кубика от язовира от дружеството и фактурирането им към абонатите са верни, то последните, които са около 14 хил., би трябвало да са платили по още 714 лева на година. Според него "Напоителни системи" имат огромна мрежа и никой не знае какво се губи в цялото поле.

Странно споразумение за трета кота

Вина във "ВиК Бебреш" не открива и съдът. От "Напоителни системи" по време на делото заявяват, че "не може да се каже, че са незаконни байпасите, тъй като са строени за нуждите на напояването". В началото на 2018 г. ВиК дружеството печели на първа инстанция. Според съда то е ползвало отклонения, съществуващи преди построяването на ВЕЦ-а и не е налице причинно-следствена връзка между ползваната вода и пропуснатите от ищеца ползи. "Ответникът е имал право да извършва водовземане от язовир "Бебреш", въз основа на разрешително за водовземане от 2007 г. на Басейнова дирекция, като макар да не е имало действащ договор между ВиК-то и "Напоителни системи", са фактурирани количества вода, които са заплащани", се казва в мотивите.

Съдът смята още, че ВиК-то е използвало тръбопровода на "Напоителни системи", чийто измервателен уред не е работел, но това отново е основание за търсене на отговорност от "Напоителни системи" или дори санкция от Басейнова дирекция и няма отношение към иска на "Агроинженеринг - 90". Последният не е успял да докаже и че "ВиК Бебреш" е ползвало вода над разрешените му 2,5 млн. куб.м. Не на последно място Законът за водите дава приоритет за доставката на вода за населението пред използването й за хидроенергетика.

Съдебният спор завършва със странна развръзка. Семейство Златеви не обжалват, а се стига до извънсъдебно споразумение с местното ВиК. Между двете страни по делото и "Напоителни системи" през август 2018 г. пък се подписва странно споразумение, според което ВЕЦ "Бебреш" може да работи при води до 12.6 метра под преливния ръб на язовира. Или това е трета промяна на котата. Споразумението няма правна тежест на разрешително и не става ясно на какво точно основание ползвателите на язовира се разбират за нивото на водата. То обаче се използва от "Агроинженеринг - 90" като аргумент при последния скандал за водата на Ботевград и работата на ВЕЦ-а през 2019 г.

Нова криза

От "Агроинженеринг - 90" заявиха, че използваните от тях 749 хил. кубика вода през изминалата година няма как да са причината за източването на язовира. "Близо 16 месеца ВЕЦ "Бебреш" не работи поради недостиг на вода. Или 470 дни", посочват оттам. Изключение са 8 дни профилактика през май и 6 дни профилактика през юни. На практика и двата пъти при профилактиката ВЕЦ "Бебреш" обаче е бил в нарушение на разрешителното му от "Басейнова дирекция", според което има право да работи при водни нива до 7.62 метра под кота преливник. През май водата е 10.51 метра под преливника, а през юни - 9.03 метра под него.

"Това не ни е основен бизнес, не мислете, че искаме да работим на всяка цена", казва уравителят на ВЕЦ-а Веселина Филипова. Позицията й се разминава с информация от "Напоителни системи" до засегнатите институции във връзка със състоянието на язовира, че: "Благодарение на своевременната реакция на "Напоителни системи" и в двата случая успяхме да убедим централата да преустанови работа в този неподходящ диапазон на водните нива." От "Напоителни системи" отказаха да коментират пред "Капитал" кризата с водата на Ботевград. От 1 април 2019 г. за водата на града пък отговаря "ВиК София Област". Към настоящия момент "ВиК Бебреш" предава активите си на водната асоциация на Софийска област, към която беше принудено да се включи, ако иска да получи европари за подобряване на мрежата си.

Или Ботевград към момента остава да разчита на остарялата инфраструктура на нереформирани държавни и общински структури и на органи, които не следят много успешно дали инвеститорите спазват разрешителните си. Междувременно водният ресурс ще става все по-голямо поле за битки.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Накратко:

    - ВЕЦ-а много държи да работи, независимо колко вода има
    - ВЕЦ-а работи, независимо колко вода има
    - Целият град е настръхнал против Златев
    - Целият град подкрепя Гавалюгов и го избира с мнозинство на първи тур.

    Нередност?
Нов коментар