🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Иван Гешев: Вече има потвърждение от ОАЕ за задържането на Божков

Заедно с него е бил и бизнес-партньорът му Георги Попов. Друг съдружник - Борис Бекяров, беше заловен във Виена

Васил Божков се появи пред медиите миналата седмица, когато проведе среща с феновете на "Левски"
Васил Божков се появи пред медиите миналата седмица, когато проведе среща с феновете на "Левски"
Васил Божков се появи пред медиите миналата седмица, когато проведе среща с феновете на "Левски"    ©  Цветелина Белутова
Васил Божков се появи пред медиите миналата седмица, когато проведе среща с феновете на "Левски"    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Главният прокурор Иван Гешев заяви, че вече има потвърждение от Обединените арабски емирства, че Васил Божков е задържан. С него имало още едно лице с фамилия Попов, предаде репортер на БНТ в неделя по обяд.

Очевидно става дума за мажоритарния собственик на ПФК "Левски" Георги Попов, също сочен от държавното обвинение като част от организирана престъпната група с лидер Васил Божков.

Новината за задържането на Божков в емирствата беше съобщена от главния прокурор още в петък вечер, но като неофициална. Гешев обяви това по време на акция в зеленчуковата борса "Слатина" в София. Тогава той каза, че лицата с Божков са били две. Потвърждението дойде по време на акция във Варна в неделя срещу битовата престъпност и дейности, свързани с боклук от Италия. В събота главният прокурор обяви война и на битовата престъпност.

ОАЕ е държава от седем емирства, най-посещаваното от които е Дубай. Какъв е режимът за екстрадиция от ОАЕ може да прочетете тук.

Обвинения в комисията по хазарта

В събота говорителят на главния прокурор Сийка Милева обяви, че в длъжностни престъпления е обвинен и сегашният председател на комисията по хазарта Александър Георгиев. Той е направил самопризнания, които според непотвърдена информация на bTV са, че е покровителствал бизнеса на Васил Божков. Впоследствие Георгиев е освободен срещу "парична гаранция" в размер на 40 хил. лева.

Съдът в събота реши да остави за постоянно в ареста бившия председател на комисията по хазарта Огнемир Митев, който беше задържан преди два дни. Основанията да му се наложи мярка за неотклонение "задържане под стража" са, че срещу него има събрани достатъчно доказателства и че има риск да извърши и други престъпления.

Другите около Васил Божков

В съдебната зала са станали известни имената на хората, сочени от държавното обвинение като част от организирана престъпната група с лидер Васил Божков. Това са неговите бизнес партньори Борис Бекяров, Георги Попов и Александър Тумпаров - по информация на БНТ.

Източници от МВР са потвърдили пред в. "24 часа", че в събота сутринта на летището във Виена е задържан Борис Бекяров, който е бил обявен за издирване заедно с него. От австрийските власти ще бъде поискано Бекяров да бъде върнат в България.

Предисторията

В сряда спецпрокуратурата предяви обвинения по седем члена от Наказателния кодекс срещу собственика на "Нове холдинг" Васил Божков. В същия ден главният прокурор съобщи, че бизнесменът е обявен за общодържавно и международно издирване и е подготвена европейска заповед за арест.

Първоначално се знаеше, че Васил Божков е извън страната, по негова информация "на час път от София" в държава извън ЕС и е готов да се върне, когато го повикат. След като чу обвиненията, той заяви, че няма да се върне, защото държавата не е правова и се страхува, че няма да получи справедливост.

В четвъртък медии засякоха на сайта flightware.com, че последният полет на частния самолет на Васил Божков е бил до Дубай. В събота самолетът е кацнал от Париж в София и вечерта е излетял за Дубай, където е кацнал в неделя сутрин.

"До произнасянето на съда не е доказано нито едно от произволно повдигнатите ми обвинения", каза по-рано в петък Васил Божков в специално изявление, разпространено от "Нове холдинг". Бизнесменът уточни, че след това изказване за неопределено време няма да говори.

Гешев за екстрадирането на Божков

След потвърждаването на информацията за залавянето на Божков предстои нелека процедура по искане за екстрадиране.

"Как ще се случи, дали ще се случи и кога ще се случи зависим много от правосъдната система на ОАЕ", каза Гешев в петък. Той добави, че не е запознат с правото на Обединените арабски емирства, но вярва на правосъдната система на страната предвид скоростта, с която са реагирали на българското искане, при положение че там петък е почивен ден.

В арабските емирства делата по екстрадиция са дълги и често се получават откази. През 2012 г. например Христофорос Аманитидис-Таки беше задържан в Дубай по искане на българската прокуратура, но неговата екстрадиция беше отказана.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    edin131 avatar :-|
    Nikoi
    • - 8
    • + 2

    Много е глупаво да пътуваш със собствения си самолет и да те знаят къде си , а ако е поръчан от външни сили , разбирай САЩ ,е ясно защо е заловен веднага .

    Нередност?
  • 2
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 5
    • + 8

    До коментар [#1] от "edin drug":

    Ако САЩ са поръчали Божков, им ставам доживотен фен. Дано да поръчат и Пеевски!

    Нередност?
  • 3
    voko6og avatar :-|
    voko6og
    • + 12

    До коментар [#2] от "Георги Георгиев":

    А ако Пеевски е поръчал Божков, на кого ставаш фен?

    Нередност?
  • 4
    peni_nikol.53. avatar :-|
    Peni Nikol
    • + 3

    Да не го мислим Божков, достатъчно пари си е "събрал" от закуски, че да се откупи и от ОАЕ.

    Нередност?
  • 5
    mkl13629719 avatar :-|
    mkl13629719
    • + 6

    Арабите са търговци и нема да го дадат току-така. Тоест, ще го изтъргуват, усещайки за какво става въпрос. А простите гербаджии, заради едната ПР-акция с довеждането му, кой знае какво ще им дадат в замяна.

    Нередност?
  • 6
    uprsport avatar :-|
    Uprsport
    • + 3

    "В неделя вечерта главния прокурор обяви неофициалната информация че Васил Божков вероятно е арестуван в обединените арабски емирства. До сряда следобед тази информация не беше потвърдена официално."
    Това вчера прочетох в Медиапул. Днес в същия материал дните са променени, но аз имам екранна снимка, на това което видях вчера.
    Може да има две причини:
    1. Техническа грешка на журналиста от Медиапул.
    2. Подадена информация от главна прокуратура, която обаче Гешефт е съобщил по-рано.
    А ето и линка към материала.
    https://www.mediapool.bg/shefat-na-komisiyata-po-hazarta-e-priznal-za-chadar-nad-biznesa-na-bozhkov-news302979.html
    Към момента не ми е ясно дали е задържан или не Божков.

    Нередност?
  • 7
    xte29566872 avatar :-|
    xte29566872
    • - 1
    • + 5

    Стана ясно, че ОАЕ нямат намерение да екстрадират Божков, който е получил резидентска виза в емирствата, защото е направил там инвестиции за 1 млн. дирхана - няма и 300 хил долара. И нека сляпо да не вярваме на всеки идиот с каскет, че ще изправи на съд Божков. Черепа знае толкова много, че това му е най-сигурния имунитет. Щяха ли да го "изпуснат" иначе?

    Нередност?
  • 8
    qfe1424798564392384 avatar :-|
    Kalin Nikolov


    До коментар [#] от "
    xte29566872
    ":

    Е значи Вие всъщност искате да кажете, че инвестициите, направени от Божков за Емирствата,
    са Малко..!?
    Т.е. - тази страна може и да не гледа на него като на НЕЩО ЦЕННО?...
    Нима не излиза и това от Вашето обяснение..?

    Нередност?
  • 9
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 3

    До коментар [#3] от "voko6og":

    Изявлението ми беше много повече ирония към типичните конспиратори, от колкото искрена клетва.

    Когато и да бъде отнето икономическото влияние на Божков, все ще е късно. Достатъчно акитвен гражданин съм, че да се интересувам и от последствията.

    Иначе приликите с КТБ са доста фрапиращи,

    Нередност?
Нов коментар