🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

НАП също се включи в атаката срещу Васил Божков със запори

Данъчните са блокирали мажоритарните пакети в "Ню геймс", "Евробет" и компанията, собственик на самолета му

Данъчните са запорирали притежавани от задържания в ОАЕ Васил Божков дялове в няколко дружества заради "предполагаеми публични вземания"
Данъчните са запорирали притежавани от задържания в ОАЕ Васил Божков дялове в няколко дружества заради "предполагаеми публични вземания"
Данъчните са запорирали притежавани от задържания в ОАЕ Васил Божков дялове в няколко дружества заради "предполагаеми публични вземания"    ©  Цветелина Белутова
Данъчните са запорирали притежавани от задържания в ОАЕ Васил Божков дялове в няколко дружества заради "предполагаеми публични вземания"    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Макар централната роля в публичното разпарчетосване на хазартната империя на Васил Божков без съмнение да е на прокуратурата, останалата част на държавната машина започва успешно да се включва с помощ по фланговете. Поредната институция, изведнъж забелязала проблеми във фирмите на задържания в Обединените арабски емирства бизнесмен, е Националната агенция за приходите.

Справка на "Капитал" по партиди на компании на Божков в Търговския регистър показва, че на 6 февруари данъчните са наложили запори върху дялове на поне две негови компании, чрез които се държат контролните пакети в "Ню геймс" (организаторът на "Национална лотария"), "Евробет" (което притежава конкурентната "Лотария България" и предлага онлайн числови игри), а също и дружеството - собственик на самолета на Божков. Основанието е бланкетното - "предполагаеми публични вземания". Това би трябвало да означава, че при проверка или ревизия НАП е открила потенциални данъчни нарушения, за които тепърва ще издава акт, като предварителната обезпечителна мярка има за цел да се запази имуществото, което евентуално би могло да бъде използвано, за да се погаси задължението към държавата.

Включването от НАП

Едната от компаниите, където данъчните са видели проблем, е "Вабо 2012", в което едноличен собственик е Васил Божков. То е едно от множеството дружества, кръстени като акроним на имената на собственика си, но компанията е по-ключова, защото притежава контролния дял в бизнеса с талоните "Национална лотария". Конкретно "Вабо 2012" е собственик на 51% от "Лотария БГ" (освен него 44% има дружество на братята Димитър и Милен Ганеви и 5% дружество на Георги Попов), а "Лотария БГ" на свой ред е собственик на "Ню геймс", което притежава лиценза за моментната лотария, която парламентът забрани със закон миналата седмица.

Освен това "Вабо 2012" е собственик и на 84% от "Вабо 2017". Тази компания има реално един-единствен актив - самолетът на Божков, Bombardier Global 5000 (twin jet). Ново летателно средство от този тип струва 40 млн. долара. В баланса на дружеството то е заведено на 50 млн. лв. Компанията обаче не печели особено от него, като го отдава на лизинг срещу едва 72 хил. лв. годишно на друга свързана компания - "АБВ 2014", която реално оперира самолета.

Самото "Вабо 2012" няма самостоятелна дейност и приходите му са почти изцяло от дивиденти, идващи от лотарийния бизнес и от време на време от продажби на дъщерни дружества. Затова и не е много ясно какви точно данъчни нарушения би могла да открие НАП. Така или иначе обаче дяловете му в "Лотария БГ" и "Вабо 2017" вече са запорирани.

Втората компания, за която НАП е излязла с аналогично съобщение, изпратено към Агенцията по вписванията, е "Евробет партнърс". Това е дружеството, което притежава 51% от "Евробет", като останалите 49% са на гръцката Intralot, контролирана от Сократис Кокалис. "Евробет" организира другата частна "Лотария България", но по-голямата част от бизнеса й са числови игри, които не са обект на новата законова забрана.

В "Евробет партнърс" Божков притежава 52% през "Диджитъл сървисиз" и още 10% през "Сигуро". По 10% имат още и дружества на другите обвинени за участие в престъпната му група Александър Тумпаров и Борис Бекяров, както и Елена Динева, за която самият Божков говореше като за "жена ми" покрай претърсванията на офисите на компаниите и жилищата му от прокуратурата.

В другото голямо хазартно дружество на Божков - "Еврофутбол", не се виждат действия на НАП, като обаче има проведено общо събрание да бъде освободен Тумпаров като управител. На негово място е назначен неизвестния в сектора Ангел Ангелов. В "Еврофутбол", както и в още 11 дружества, опериращи игрални зали, Божков е съдружник с братята Цветомир и Боян Найденови, които публично го обвиниха не само в ощетяването на бюджета, но и в рекет, заплахи за убийства и други престъпления.

Какво следва от запорите

Технически действията на НАП не водят до отнемане на собствеността на Божков или възможността му да контролира компаниите. Запорите единствено ограничават възможностите му да се разпорежда с дяловете си. Евентуални прехвърляния и сделки след тях няма да имат действие, а също и Агенцията по вписванията би трябвало да излиза с откази да се впишат такива промени в Търговския регистър.

От самите запори става ясно, че та са на основание "предполагаеми публични задължения", т.е. НАП трябва тепърва да ги констатира, да издаде актове по тях и чак след това евентуално при неплащане би могла да пристъпи към продажба на дяловете.

Доколкото и двете компании не се занимават пряко с хазарт обаче, проблемите при тях не би трябвало да са свързани с прочутите платени по-ниски хазартни такси, като остава неясно защо НАП не е констатирала проблеми и по-рано, а сега се активира в синхрон с действията на прокуратурата.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 5

    Става много мътно и сложно!

    "Държавата" в лицето на Борисов и Со в казуса "Божков" пуска сигнали в пространството, които са определено плашещи:

    1. Показва на овъртащите се около й "бизнесмени", че във всеки един миг рахатът им може да приключи - виж "Божков" и всички подведомствени хрътки да бъдат пуснати след тях. Затова - редовно и точно отчитане;
    2. На всяко едно от 7-те млн. "данъчно задължено лице" може по един или друг претекст да му се запорира имущество/сметки и по прочутото обвинение за "участие в ОПГ" да се тикне в спецдранголника за неопределено време или поне докато не кандиса на неофициално отправеното му предложение;
    3. Съдът, единствен по закон, който може да постановява вина, миналата седмица изяде няколко американски тояги и вече всеки съдия преди да отсъжда по съвест явно трябва да се огледа кого съди и няма ли да го бият и него, ако присъдата не хареса някому;
    4. Много съм изумен как Васил Божковите произведения на изкуството (пък и каквото и да било), които продължават да не са държавна собственост и няма данни да са придобити по престъпен начин, ще се излагат в държавен музей!!

    Хора, има заболявания на душата и тялото, срещу които няма ефективни терапии. При гноясването на обществените отношения, обаче, решение има: разкарване и съдене на тепегьозите. Не го ли направим, докато още можем - мъртви сме!

    Нередност?
Нов коментар