Президентът не предвижда отлагане на парламентарните избори

Карантинираните избиратели може да гласуват с подвижни урни

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Отлагане на парламентарните избори заради пандемията няма да има. Това става ясно от отговор на прессекретариата на президента Румен Радев до изданията "Клуб Z" и "Сега". Темата стана актуална, след като близки до властта и представители на Централната избирателна комисия (ЦИК) вече няколко пъти допуснаха, че заради епидемията вотът, който трябва да се проведе в края на март следващата година, може да бъде отложен, а опозиционни политически сили заподозряха управляващите, че искат да използват епидемията, за да удължат мандата си, и призоваха президента да вземе отношение по въпроса.

"Държавният глава Румен Радев не предвижда отлагане на предстоящите парламентарни избори. Президентът очаква отговорните институции да създадат всички необходими условия за прозрачен, честен и безопасен за здравето на гражданите изборен процес", е отговорът на прессекретариата на държавния глава пред в."Сега". Той дойде малко след като говорителят на ЦИК Таня Цанева каза пред bTV, че, ако ситуацията с пандемията не се подобри, изборите могат да се отложат с до два месеца и вместо в края на март да се проведат в края на май. Цанева обаче уточни, че това е от компетенцията на президента.

Според конституцията държавният глава насрочва с указ датата на парламентарните избори, като се допуска възможността вотът за ново Народно събрание да е най-късно до два месеца след прекратяването на пълномощията на предишното. Мандатът на настоящия парламент изтича на 26 март, а ако изборите се отложат, най-късната дата за провеждането им е 23 май. Според Изборния кодекс президентът трябва да насрочи вота не по-късно от 60 дни преди датата на провеждането им. Това означава, че ако изборите са в края на март, Радев трябва да издаде указа си в края на януари.

Искат ли управляващите да удължат мандата си

Темата с възможното отлагане на изборите с два месеца беше засегната и от председателя на съвета на директорите на държавната "Информационно обслужване" Михаил Константинов, който намекна, че тази конституционна възможност може да бъде използвана. "Ако се стигне до отлагане на изборите, това трябва да стане с национално съгласие. То не може да стане насилствено. Тук трябва и президентът, и опозицията и управляващите за вземат съвместно решение", заяви Константинов пред агенция "Фокус". Думите му бяха изтълкувани от опозицията като опит от страна на управляващите да удължат престоя си във властта. Първо председателят на гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова заяви, че премиерът Бойко Борисов иска чрез здравната криза да реши партийно-политическата си криза и призова президента Румен Радев да насрочи дата за изборите, за да прекрати тези опити. След нея подобно предположение изказа и Костадин Паскалев, член на националния съвет на БСП. "Това управление с хаоса, който създава, има единствена цел - изборите да не са през март", заяви той пред bTV.

Как ще се гласува в условията на пандемия

Провеждането на парламентарните избори в края на март поставя въпроса какви мерки ще се предприемат, за да се осигури безопасно гласуване и как ще гласуват избирателите, които са поставени под карантина. От ЦИК признават, че на този етап въпросът не е обсъждан. Таня Цанева допусна, че карантинираните избиратели могат да гласуват чрез подвижни урни. Проблемът обаче е, че според Изборния кодекс такова право имат само хората с трайни увреждания и настанените в болниците, и това може да наложи промени в изборните правила. Другата възможност е да се удължи времето за гласуване, за да се избегне струпване пред избирателните секции. При приемането на промените в Изборния кодекс през септември от ГЕРБ предлагаха парламентарните избори да се провеждат в два поредни дни, но впоследствие се отказаха от идеята си. От ЦИК уточниха и че проучват опита на други държави, в които имаше избори по време на пандемията.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra

    Така е, като се мотаят с електронното гласуване!

    Нередност?
Нов коментар