ГЕРБ си прокара на първо четене промените в Изборния кодекс

БСП и ДПС обвиниха управляващите, че умишлено саботират машинното гласуване

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Въпреки критиките от опозицията и експерти от областта на изборното законодателство ГЕРБ успя да придвижи законопроекта си за промени в Изборния кодекс. Той първо беше одобрен от правната комисия във вторник, а в четвъртък беше гласуван и в пленарната зала на първо четене. Промените предвиждат гласуването за следващите парламентарни избори да не е само с машини за секциите с над 300 избиратели, както е записано в Изборния кодекс, а да има възможност да се гласува и с хартиени бюлетини и избирателят сам да решава с кой от двата способа да упражни правото си на глас.

Накратко, ГЕРБ предлагат всеки сам да избира дали да гласува по стария начин, или по-модерно. Привържениците на машинния вот смятат, че така се намаляват възможностите за злоупотреби. Една от практиките в момента е манипулациите да се правят на ниво секционни комисии в по-изолираните места, като се добавят бюлетини и се фалшифицират протоколи. С машинното гласуване това не би могло да бъде направено, но според противниците му, данните в тях могат да бъдат много лесно манипулирани, включително и от дистанция. По тази причина през последните години много държави се отказаха от този начин на гласуване.

Заедно с това от ГЕРБ прехвърят отговорността по определянето на техническите спецификации на устройствата за гласуване, както и по тяхното придобиване на Централната избирателна комисия (ЦИК), заради което председателката на изборния орган Стефка Стоева подаде оставка. Освен това от ГЕРБ предлагат изборният ден да е 48 часа заради пандемията от коронавируса. Във внесените от партията на Борисов промени има и цяла глава, посветена на избора на депутати във Великото народно събрание (ВНС), където от ГЕРБ предлагат изборът да става по смесена избирателна система - 200 от народните представители да се избират пропорционално, а останалите 200 мажоритарно.

В подкрепа на законопроекта на ГЕРБ гласуваха 98 депутати от управляващото мнозинство, а 78 народни представители от БСП и ДПС бяха против. Паралелно с внесените от ГЕРБ промени в Изборния кодекс се разглеждаше и законопроекта на ДПС, който не получи подкрепа в правната комисия и беше отхвърлен и в пленарната зала.

ГЕРБ умишлено саботира машинното гласуване

По време на дебата в пленарната зала БСП и ДПС обвиниха ГЕРБ, че умишлено саботират въвеждането на машинно гласуване. "Възможно е и без промени в Изборния кодекс да има машинно гласуване, стига правителството да не саботира процеса. Този начин на гласуване не позволява грешен протокол, неотчетена преферениця и недействителна бюлетина.", каза Крум Зарков от БСП. Йордан Цонев от ДПС пък припомни, че от движението първи са поставили тази тема. "По наша инициатива през 2013 г. беше организирано паралелно преброяване на резултатите от парламентарните избори. Тогава учудването ни беше, че над 65% от протоколите на ЦИК бяха поправяни или неподписани. Не твърдим че това е умишлен процес, но това ерозира доверието в изборния процес", каза Цонев.

Предложението на ГЕРБ да остане и гласуването с бюлетини беше защитено от Цвета Караянчева. "Гласуването само с машини е проблем, защото е възможно да се повредят. По-възрастните хора не са свикнали да боравят с машини и това може да забави изборния процес. Ако даден избирател не може да се справи с гласуването, кой ще му помага и как ще се гарантира тайната на вота? Затова искаме да има и хартиени бюлетини", каза Караянчева. Тя дори предложи на БСП да проведат вътрешнопартийния си избор за лидер чрез машинно гласуване като обеща да съдейства на социалистите с машини.

Изборът на машини е работа на правителството

Другото предложение, което предизвика дискусия в пленарната зала беше предложението на ГЕРБ ЦИК да определя техническите спецификации на устройствата за гласуване, както и да провежда процедурата по тяхното придобиване и съхранение. От БСП обвиниха ГЕРБ, че заради този опит на управляващите да прехвърлят цялата отговорност на ЦИК за машините председателят на изборния орган Стефка Стоева подаде оставка. Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ обвини управляващите, че с промените в Изборния кодекс "обричат машинното гласуване на провал и залагат капани за след изборите като създават условия за оспорване на изборните резултати. "Подкрепяме машинното гласуване, но при гарантиране на гласа на всеки български гражданин и тайната на вота. Това означава държавата да закупи машините, софтуера и да поеме съхранението и охраната на тези машини. Организационно-техническата подготовка на изборите се извършва от изпълнителната власт. ЦИК има специфични правомощия по управление на изборния процес, затова е недопустимо да му се възлагат технически дейности", каза Карадайъ.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    scuby avatar :-|
    scuby
    • - 4

    Това другарко Господинова прилича на статия - ГЕРБ се вкара в ЕРМ 2, ГЕРБ си купи ф16, ГЕРБ си вдигнаха БВП двойно, ГЕРБ си направиха 3 милиарда излишъци и т.н. Едно от най-неприятните, упорити и вредни неща наследени от комунизма е да мислиш като комунист. За ГЕРБ и ОП са гласували над милион и 200 избирателя, дали са им доверие да променят закони и да ги гласуват. Утре като изберете Спондж Боб Квадратните гащи и не мутрата Трифонов, като си направят коалиция ще оправят поразиите на ГЕРБ както те сметнат за добре. Така се прави в цивилизованите демокрации!

    Нередност?
Нов коментар