🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Служебният паспорт на Васил Божков предизвика прокурорска и вътрешна проверка в МВнР

Външното министерство ще прегледа основанията за издаване на всички дипломатически и служебни паспорти за последните 10 години

Васил Божков е притежавал служебен паспорт от 2011 г. до 17 февруари 2020 г., когато е бил анулиран
Васил Божков е притежавал служебен паспорт от 2011 г. до 17 февруари 2020 г., когато е бил анулиран
Васил Божков е притежавал служебен паспорт от 2011 г. до 17 февруари 2020 г., когато е бил анулиран    ©  Цветелина Белутова
Васил Божков е притежавал служебен паспорт от 2011 г. до 17 февруари 2020 г., когато е бил анулиран    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев е разпитан във връзка със служебните паспорти на Васил Божков и бизнес партньора му Георги Попов, съобщиха в понеделник от Специализираната прокуратура. По неофициална информация на "Капитал" сведения по темата се очаква да дадат пред прокурорите и министрите на спорта и на външните работи Красен Кралев и Екатерина Захариева.

Малко преди края на работния ден в петък в съобщение до медиите Министерството на външните работи (МВнР) потвърди, че Божков и Попов, чиято екстрадиция България иска от Обединените арабски емирства (ОАЕ), са притежавали такива документи като членове на УС на Българския съюз за физическа култура и спорт (БСФС), които са били обновени на 26 август 2019 г.

За специфичните паспорти на двамата обвинени в различни данъчни и криминални престъпления бизнесмени стана известно след публикация на "Биволь" от миналия четвъртък. В нея се посочва също, че служебните им паспорти са били анулирани едва на 17 февруари, когато Министерството на правосъдието изпрати иска за екстрадиция на Божков и Попов от ОАЕ. Случаят повдигна въпроса на кои лица и с какви мотиви се издават такива документи.

Според наредбата на външното министерство служебните паспорти се издават на служители в МВнР и държавната администрация без дипломатически ранг, военни, съдии, кметове на общини и на членове на ръководствата на браншови организации, сдружения и федерации, както и на лица, на които се възлагат конкретни външнополитически задачи "по преценката на министъра на външните работи".

След като в петък от МВнР не отговориха по същество на въпросите на "Капитал" колко такива документи са издадени и на кои лица, в понеделник от ведомството обявиха, че предстои вътрешно разследване на всички издадени дипломатически и служебни паспорти за последните 10 години.

Служебни паспорти чрез БСФС

От прессъобщението на МВнР преди края на работния ден в петък става ясно, че основанието за служебните документи е именно членуването на Божков и Попов в УС на БСФС, а паспортите са преиздадени на основание на писмо от Министерството на младежта и спорта след изтичането на предишните, издадени през 2016 г., като Божков притежава служебен паспорт още от 2011 г.

Наредбата за условията и реда за издаване на дипломатически и служебни паспорти от МВнР изисква членство в ръководствата на национални браншови организации, сдружения и федерации, за каквато БСФС последно е притежавала лиценз по времето на правителството на НДСВ.

Неубедителни обяснения

Обясненията и на външното, и на спортното министерство звучат неубедително и след отговора, който ведомството на Красен Кралев даде също в понеделник - че "Министерството на младежта и спорта (ММС) не е инициатор за издаването на служебни паспорти на Васил Божков и Георги Попов".

Според спортното ведомство, през януари 2016 г. БСФС е подал молба до ММС за преиздаване на изтеклите служебни паспорти на Божков и Попов. В отговор спортното министерство "информира МВнР, че БСФС е самостоятелно юридическо лице, което не попада в патримониума на ММС, но изразява мнение, че няма пречки за ускореното издаване на служебни паспорти на Васил Божков и Георги Попов". Не става ясно защо, след като не попада в неговия "патримониум", БСФС иска от спортното министерство, а то дава "благословията" си служебните паспорти на двамата да бъдат преиздадени. В прессъобщението си министерството допълва и че няма информация кога и по чия инициатива са издадени първоначалните или други паспорти на Божков и Попов.

Опит за измъкване

В петък "Капитал" изпрати няколко въпроса до МВнР, на които до понеделник на обед не получи обещавания отговор. Въпросите са: колко лица, които не са на дипломатическата или на държавна служба, имат издадени служебни паспорти; кои са тези лица; на какви основания им е издаден документът. След повторно запитване в понеделник някакъв отговор все пак беше изпратен.

На въпроса за основанията от МВнР препоръчаха да се запознаем с Раздели II и III от споменатата наредбата, за броя на издадените служебни паспорти отговор липсва, а за лицата, които ги притежават, беше поискано въпросът да се отправи по Закона за достъп до обществена информация.

В отговора на МВнР от днес все пак се дава следната информация: "Съгласно чл. 24, ал. 1, изр. първо от ПИБЛД дипломатически или служебен паспорт се издава или подменя въз основа на лично подадено заявление по образец съгласно приложение №2 до упълномощените от министъра на външните работи длъжностни лица. С писмена заповед министърът е делегирал това свое задължение на директора на дирекция "Консулски отношения". Административното звено преценява дали конкретно лице попада към Раздел II или III от Наредбата за условията и реда за издаване на дипломатически и служебни паспорти."

А малко по-късно външното министерство съобщи, че по заповед на Екатерина Захариева "комисия на Инспектората на МВнР ще извърши проверка на всички издадени дипломатически и служебни паспорти през последните 10 години. Комисията ще трябва да установи техния брой, основанията за тяхното издаване, както и да направи препоръки за промяна на действащата нормативна уредба в случай на необходимост".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    "Ние ги хващаме, те ги пускат" стана "Ние ги пускаме, за да не ги хванем". Видими резултати в борбата с корупцията!

    Нередност?
Нов коментар