Десет парка в София ще бъдат отворени, но при определени условия

Те ще бъдат достъпни за родители с деца, бременни жени, хора с кучета и единично спортуващи

Във всеки парк ще бъдат достъпни предварително определени маршрути
Във всеки парк ще бъдат достъпни предварително определени маршрути
Във всеки парк ще бъдат достъпни предварително определени маршрути    ©  Георги Кожухаров
Във всеки парк ще бъдат достъпни предварително определени маршрути    ©  Георги Кожухаров

От понеделник със заповед на здравния министър Кирил Ананиев ще бъдат отворени за ползване десет парка в София при определени условия и график на ползване. Това обявиха в изявление днес кметът Йорданка Фандъкова и премиерът Бойко Борисов от столичния Южен парк, където бе проведено обучение за организацията на движение.

Разрешение за ползване на парковете ще имат градовете от цялата страна, като по думите на Борисов кметовете ще решават кога точно да бъдат отворени те и дали това въобще ще се случи.

Условия на ползване

От началото на седмицата в София ще бъдат отворени Южен парк, Северен парк, Западен парк, паркът на НДК, Борисовата градина, Лесопарк, парк "Гео Милев", "Студентски", "Дружба" и парк "Заимов". В часовия диапазон от 9:30 ч. до 18:30 ч. те ще бъдат достъпни за бременни жени и родители с малки деца. По думите на Фандъкова за такива се считат децата до 12-годишна възраст, но тя уточни, че няма да се проверява изрично възрастта им.

Преди 9:30 ч. и след 18:30 ч. се разрешава посещението на паркове за разхождане на кучета и практикуване на индивидуални спортове. Кметът на София уточни, че ще бъдат достъпни определени маршрути във всеки парк, които ще бъдат представени в брошури, както и на сайта на Столичната община.

Въпреки олекотяването на мерките в парковете остава забранено събирането на повече от двама възрастни и консумацията на алкохол. Забранени за ползване ще бъдат също детските съоръжения и площадки, както и пейките. "Целта не е хората да не сядат, а да не се докосват повърхности. Правилата са формулирани на база приложените правила в европейски градове, които могат да се адаптират за нас", каза още Фандъкова. Тя допълни, че за спазването на мерките ще следят 80 служители от Столична община и доброволци, както и 45 служители от Общинска полиция, включително конна полиция и велопатрули.

"Ако видим, че мярката работи добре, ще се подготви подобна схема и ред на ползване и на планините около градовете", каза още премиерът Борисов.

Още промени

Пред медиите Бойко Борисов съобщи, че ще бъдат разрешени и инвитро процедурите, като до решението се е стигнало след разговори със засегнатите страни и щаба. Промените идват седмица след като здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед за ограничаването им.

На изявлението от Южния парк присъстваше и министърът на образованието Красимир Вълчев. Той обяви, че се обмисля вариант за отлагане на изпитите след 7 и 12 клас. Засега те са насрочени за 29 май и 1 юни, но е възможно да бъдат отложени за по-напред през юни. Бойко Борисов допълни, че се обмисля и вариант как учениците в 7 и 12 клас да завършат физически училище, за да са подготвени именно за изпитите.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fcl45655278 avatar :-|
    fcl45655278
    • + 3

    Стандартните гербаджийски недомислици и глупотевини. Защо само София - най-големото огнище? Тиквите забравиха ли, че има и други градове? И какво значи "единично спортуващи", че то всеки човек може да мине за спортист тогава - и бързото ходене е вид спорт. Ами "единично разхождащи се" не може ли? Направо да пишат - майки с деца и самостоятелни лица, точка, какви бременни какви спортисти и пр.

    Нередност?
  • 2
    nxy48610609 avatar :-|
    amidala
    • - 4
    • + 2

    Тия са куку! Колко бременни? С те ст за бременност ли да ходя? Това е поредна гербаджийска идиотия.

    Нередност?
  • 3
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 4

    Направо се развихриха управляващите - в това което най-много умеят - полицейщината. Извикали са сигурно надзиратели за да организират движението в парковете. Щото затворниците, пардон, хората трябва да знаят, че са затворници и това да им е набивано постоянно в главите... и да се плашат колкото се може повече.


    Интересно, някой задава ли си въпроса колко реално са заразените в момента в България? и каква е смъртността при това заболяване? Някой може ли да направи елементарна сметка - при еди какви си починали делим на смъртността и получаваме заразените. .. та какво се получава? А при грипа как е? Щото на едно място някои казват има 50000 заразени, на друго 300000.. но това е голяма разлика в смъртността. И с този темп на заразяване, кога ще стигнем пик, или как ще определим че сме минали пика?

    А и колко са починалите от инфаркт и други болести по време на тази карантина? И каква част от тях е заради насаждания страх?

    Какво стана в гетата? Противно на очакванията, май няма кой знае какви огнища там? Защо?

    Нередност?
  • 4
    vzoran avatar :-|
    vzoran

    Броят на заразените расте, мерките се разхлабват. Какво е правилно да се прави в тази ситуация? След месец на изолация всеки сам трябва да може да прецени за себе си.

    Нередност?
Нов коментар