НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

София изтри 24 млн. лв. от годишния си план. Засега

Сигурно е, че данъците от сделки с имоти и коли и таксите за детски градини няма да се съберат. Падат разходи по незапочнати ремонти и за цветя

Поне още една актуализация на бюджета ще се наложи след средата на годината
Поне още една актуализация на бюджета ще се наложи след средата на годината
Поне още една актуализация на бюджета ще се наложи след средата на годината    ©  Велко Ангелов
Поне още една актуализация на бюджета ще се наложи след средата на годината    ©  Велко Ангелов

С 23.6 млн. лв. ще бъде съкратен бюджетът на столицата тази година. Това решение взе Столичният общински съвет в четвъртък след дълги спорове по време на редовното си заседание. Актуализацията предвижда намаление на приходите от данъци и такси, което ще свие ремонтите. Преценката кое е най-важно за София в момента и какво може да почака се оказа най-критикувано от различните партии. Към предложенията на кмета Йорданка Фандъкова бяха добавени и идеи от групата на "Патриоти за София". "Демократична България" пък предложи по-различно разпределение на средствата, но то не беше одобрено. Така актуализацията на бюджета беше приета с 32 гласа "за" от управляващата коалиция, 17 "против" и 11 "въздържал се".

Първата корона редакция не предвижда радикални промени - отменят се най-вече нестартирали проекти, съкращават се разходите от озеленяване и издръжка. Общината обаче се готви за по-голямо второ изменение след края на първото полугодие, обяви кметът Йорданка Фандъкова.

"Сегашната актуализация е първата такава и затова считам, че е бърза и навременна стъпка в правилната стъпка, която все пак е премерена. Тепърва предстоят по-драстични промени", коментира председателят на финансовата комисия по финанси и бюджет и общински съветник от ГЕРБ Георги Георгиев пред "Капитал".

Какво стана с навлизането в кварталите

По-малко ще са събраните средства от данъците от сделки с имоти и МПС - с около 12 млн. лв. Затова и идеята на кмета Фандъкова чрез увеличението им да бъдат инвестирани 18 млн. лв. за довеждащия транспорт и още 26 млн. лв. за по-добра инфраструктура в кварталите е под въпрос. С половината от тях щяха да разполагат районните кметове.

"Обещахте подобряване на вътрешнокварталната мрежа и увеличихме данъка с цел тези средства да се отделят за кварталите, а сега точно се съкращават средствата за поддържане на уличната мрежа", припомни Милка Христова от БСП. Дори и с по-малкото пари от данъци средствата за текущи ремонти ще останат на едно ниво с тези, които са били заложени миналата година. Тогава са били инвестирани 42.5 млн. лв., докато със сегашното намаление София ще разполага с 43 млн. лв. за улични ремонти за 2020 г.

"Заради увеличението на данъците средствата по това перо нараснаха и сега дори и да ги намалим, няма да има особено голяма разлика", коментира пред "Капитал" председателят на комисията по финанси Георги Георгиев. По думите му това няма да отмени обещанията за по-активно навлизане в кварталите - ще се извършват ремонти и средства ще бъдат разпределени към районите, но заради по-малкия размер и обхватът им ще е по-малък.

В същото време кризата едва ли ще повлияе на обещанието за довеждащия транспорт в София.

Плахите промени

С последните изменения новият бюджет на София накратко изглежда така: по-малко средства за озеленяване и издръжка на администрацията, детските градини и дирекция "Зелени системи"; отмяна на обновяването на входа на Западния парк и градинката "Свети Георги". За следващата година остават реконструкцията на банята в "Горна баня", ул. "Народно хоро" в "Овча купел", ремонтите на транспортния тунел на НДК, реконструкцията на бул. "Генерал Скобелев" и рехабилитацията на "Чепинско шосе". Със 100 хил. лв. са намалени средства, предвидени за центъра за изгаряне на биомаса, след като от "Демократична България" предложиха окончателното отпадане на този проект. Съкращават се и 300 хил. лв., отделени за район "Връбница", и 500 хил. лв., предвидени за депото в "Суходол", за да може за тази година да остане ремонтът на ул. "Николай Коперник".

"Патриотични" предложения

Частично са включени и предложения от групата на "Патриотите" - общината ще отдели 1 млн. лв. повече за развитието на системата за видеонаблюдение заради зачестилите пътни инциденти в столицата. По този повод общинския съветник от БСП Иван Таков коментира, че средствата по този проект така или иначе не са били изразходвани минали години и не вижда смисъл в това положение да се дават още. За да се балансира бюджетът, тази промяна налага съкращаване на издръжката на администрацията с 500 хил. лв. и отпадане на програмата за озеленяване на междублокови пространства "Зелена София" пак на същата стойност. Надолу падат и средствата за спорт - 150 хил. лв. е намалението по програма "София - европейска столица на спорта", поясни Георгиев.

"Далеч не сме съгласни с всичките предложения на "Патриоти за София" - те искаха увеличение на приходната част с 8.5 млн. лв., както и спиране на проекта за ремонта на парка в "Дружба" за 1 млн. лв. и намаляване на средствата за велоалеи с 4 млн. лв.", заяви още той пред "Капитал".

От "Демократична България" пък бяха предложили все пак да има реконструкция на банята в "Горна баня" тази година и осъществяване на проекта за рехабилитация на ул. "Народно хоро" в "Овча купел", като само се намали планираната сума за тази година. Според общинският съветник Владислав Панев, който е и съпредседател на "Зелено движение", сега приетото изменение на бюджета не отговаря на реалния ефект от кризата. "Както и преди 3 месеца твърдяхме, бюджетът трябва да бъде реалистичен. Не виждам това по определени пера. Както и да се развие кризата, спадът на приходите от данък възмездно придобиване едва ли ще бъде само с 8 млн. лв. Същото се отнася и за туристическия данък и дивидентите. Отсега трябва да се мисли за план В и С, когато приходите спадат с повече от предвиденото", коментира той на днешното заседание.

Според независимия съветник Борис Бонев пък с днешната актуализация се прие само това, което е удобно за управляващите, и причината да не се приемат предложения от опозицията е политическа. Той заяви, че като цяло настоящият подход за съкращаване на бюджета е неправилен, тъй като "строителството трябва да е основният двигател сега за подкрепа на икономиката, както е в други държави".