🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Спортна зала и ледена пързалка в Царево - 2 млн. лв. за хора с връзки

Дружеството, спечелило спорната обществена поръчка, има индиректна свързаност с общински съветник от ГЕРБ

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Мечтали ли сте си някога да карате кънки на лед, а веднага след това да отидете на плаж? Звучи като странна комбинация, но не и за община Царево, която напролет обяви обществена поръчка за изграждане на част от спортна зала с ледена пързалка, футболно игрище и други съоръжения за около 2 млн. лв. Освен че парите от малката община се харчат за проект без предварителен анализ и ясен икономически ефект, въпросният търг може да има още един проблем - спечелилата фирма вероятно е близка до общински съветник от ГЕРБ в Царево.

От общината не отговориха на изпратените от "Капитал" преди две седмици въпроси. Кметът Георги Лапчев също не отговори на позвънявания и съобщения.

Спортните съоръжения в градове и села от години са спорна общинска инвестиция. Залите в по-големи областни градове - например Шумен, не събират достатъчно приходи и не са пример за успешен проект. Други, като тази в Бургас, непрекъснато поскъпват.

Пързаляне за 2 млн. лв.

Според заданието в обявената през април поръчка община Царево иска зала с площ 2900 кв.м, като в нея трябва има ледена пързалка, футболно игрище, тенис корт, волейболна и баскетболна площадка и трибуни за 799 зрители. Въпросната зала ще се строи на територията на общински имот, където в момента се намира градският стадион.

Прогнозната стойност беше 1.858 млн. лв. без ДДС, а тази на подписания с изпълнител договор е малко по-ниска след проведения търг - 1.761 млн. лв. без ДДС, или 2.1 млн. лв. с ДДС.

Заложено е обаче сумата да стигне само за "част от предвидените в целия инвестиционен проект строително-монтажни работи" - изпълнение на стоманобетонната конструкция, включваща основи, колони, греди и стоманобетонова плоча над трибуни. За цялата зала са необходими 8 млн. лв., съобщи в началото на годината БНР.

От общината така и не отговориха защо е необходимо изграждането на този обект, има ли финансова или друга обосновка, включително и от кого ще се използват съоръженията, като ледената пързалка в крайбрежния град например. Според националната статистика в град Царево живеят постоянно под 6000 души към момента.

Самата инвестиция също звучи доста значителна на фона на общинския бюджет. За 2019 г. той бе 14 953 220 лв, сочи отчет от сайта й. Макрорамката на бюджета за 2020 г. пък е малко под 20 млн. лв. Това значи, че само част от въпросната зала, възложена в този търг, е 10% от парите на общината за цяла година.

"Животът продължава и след COVID-19. А тази средства са целеви. Те могат да се похарчат само за спортна зала и за нищо друго", коментира кметът Георги Лапчев през април, цитиран от gramofona.com. По думите му залата щяла да открие нови работни места.

Освен това предстои приемането на общ устройствен план на Царево. В момента той се преработва. От общината не отговориха на "Капитал" дали изграждането на обекта е съобразено с него. Кметът Георги Лапчев обаче посочва, че липсата на ОУП е причината да не може да се изградят пречиствателни станции на Синеморец и Ахтопол, които не разполагат с такива съоръжения, въпреки че са туристически дестинации.

Връзки с местната власт

Провеждането на самата обществена поръчка също повдига въпроси. В търга оферти са подали три участника. Единият е обединение между бургаската "Билдникс" и "Трейс груп холд", която е сред топ 5 на най-големите строителни компании в страната. Вторият кандидат е варненското дружество "Панов". Последният е местното дружество "К Билдинг", регистрирано в Царево. Фирмата е подала отлична оферта, видно от доклада на оценителната комисия. На фона на това "Трейс" и "Билдникс" са допуснали големи пропуски в предложенията си за извършване на поръчката, съответно те и "Панов" са отстранени. Така на етапа на отваряне на ценова оферта остава само "К Билдинг", която без конкуренция печели. Договорът на фирмата с община Царево е подписан на 21 септември.

Фирмата победител е с персонал 12 души и приход от 1.9 млн. лв. за 2019 г., като го е увеличила двойно спрямо 2018 г. В договора за изпълнение на спортната зала няма посочени подизпълнители. В регистъра на Камарата на строителите в България (КСБ) е посочен само един завършен обект през последните пет години - жилищна сграда в Царево с възложител "Парадайз 2017", която е била пусната експлоатация през март 2019 г.

Адресът на "К Билдинг" за кореспонденция в Царево е ул. "Хан Аспарух" № 32, като на същата улицата, но на № 36, се намира и самата община. Има обаче знаци, че дружеството може би е свързано с общината и чрез Ангел Цигуларов, общински съветник в Царево за трети мандат от групата на ГЕРБ.

До края на 2015 г. собственик на "К Билдинг" е Кирил Евтимов, след което фирмата преминава в ръцете на Николай Матеев. Въпросният Евтимов е съдружник на общинския съветник Цигуларов в дружеството "АИК". До 2019 г. "АИК" и "К Билдинг" използват едни и същи счетоводител и обслужваща банка и документите им, вписани в регистъра, на практика изглеждат идентични по оформление. Едно и също лице, Милена Тодорова, е била съставител на финансовите отчети и на двете фирми, сочи справка в Търговския регистър. Връзката на общинския съветник с фирмата беше потвърдена и от местен източник на "Капитал".

Ангел Цигуларов беше потърсен за коментар, но не отговори на обажданията.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар