Прокуратурата срещу Лилана: за европроектите, тол системата и Васил Божков

Засега информацията за обвиненията към Лиляна Деянова и партньорите е оскъдна

Мартин Димитров и Лиляна Деянова са в ареста, като обвиненията им са за участие в организирана престъпна група и заплахи към длъжностни лица
Мартин Димитров и Лиляна Деянова са в ареста, като обвиненията им са за участие в организирана престъпна група и заплахи към длъжностни лица
Мартин Димитров и Лиляна Деянова са в ареста, като обвиненията им са за участие в организирана престъпна група и заплахи към длъжностни лица    ©  Георги Кожухаров
Мартин Димитров и Лиляна Деянова са в ареста, като обвиненията им са за участие в организирана престъпна група и заплахи към длъжностни лица    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На 25 април Лиляна Деянова, позната като Лилана в публичното пространство, съдружникът й Мартин Димитров, брат й - Александър Деянов-Skiller, и още двама души бяха задържани при специализирана операция на СДВР и ДАНС под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура. Александър Деянов беше пуснат под гаранция от 100 хил. лв., а другите двама задържани бяха пуснати на свобода. Деянова и Димитров бяха оставени в ареста. Във вторник Апелативният специализиран съд окончателно ще се произнесе по искането на прокуратурата за техния постоянен арест.

През седмицата се зададоха много въпроси - какво е обвинението, защо сега, има ли връзка с Васил Божков и каква е тя, както и с тол системата. Някои от тях все още нямат категоричен отговор, но ето фактите до момента.

Обвиненията

Едното обвинение към Мартин Димитров и Лиляна Деянова е по чл. 321, ал. 6 от Наказателния кодекс за участие в организирана престъпна група (ОПГ) заедно с още три лица - Ася Йочева, управител на "Телерайз лимитед", Александър Деянов, управител на "Скилър", Александър Ангелов, управител на "Ай Си Ти солюшунс".

Групата е действала от януари 2016 г. до 20 април 2020 г., като организатор и ръководител е бил Димитров.

В първото съобщение на прокуратурата по темата пише, че "няколко фирми, контролирани от ОПГ (повечето от които без реална стопанска дейност), са усвоявали евросредства, декларирайки покупка на един и същ софтуер от юридическо лице, регистрирано в чужбина - което също не е осъществявало търговска дейност. Реално софтуерът е бил придобит с финансиране по европрограмата от действащо българско дружество, което го е предоставило за "ползване" на разследваните фирми".

Йочева е била дуетна половинка на Деянова преди години, когато са имали музикална кариера, а Александър Деянов е брат на Лиляна. За връзка с Ангелов няма много публична информация освен един малък детайл (виж долу).

Второто им обвинение е по чл. 269, ал. 1 за заплаха. В постановлението се споменава за единични случаи на заплахи в периода между март и юни 2019 г. към трима членове на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ): проф. Олег Асенов (който е ресорен за тол системата), Георги Терзийски (който е председател на УС) и Радослав Влахов (който подаде оставка по лични причини през юни миналата година).

Изключително странно е, че в един от примерите за заплаха към Терзийски прокуратурата прави фактологическа грешка. На няколко пъти обвинението твърди, че са заплашвали членовете на УС на АПИ, че ще останат без работа или ще бъде проведена медийна кампания с цел дискредитиране, "ако не вземе решение за сключване на договор с "Телетол" АД [...] за изграждане на тол система". С дружеството си "Телетол" Деянова и Димитров искаха да станат национален доставчик на услуги към АПИ. Това накратко значи да продават винетки и събират тол такси. Те публично обвиниха, че от АПИ умишлено бавят регистрацията им. Самото изграждане на системата се прави от австрийската фирма Kapsch по договор от месеци по-рано.

Aдв. Татяна Дончева, която защитава Мартин Димитров заедно с адв. Милко Димитров, каза, че информацията в делото е "постна". Тя разказа, че преди няколко години е имало преписка на дирекция на полицията и районна прокуратура по повод на материали от министерство във връзка с нередности по проекти на бенефициенти на европроекти. "Имат си система за контрол, установена от ЕК, работят по нея, от време на време намират нарушения... Районна прокуратура отказва образуване поради липса на данни за престъпления, градска прокуратура прекратява. През март тази година апелативна прокуратура отменя постановленията за отказ. Не е ясно защо, не е ясно от кого е сезирана и по каква причина е отменила двете постановления на двете инстанции", коментира тя. От думите й става ясно, че става въпрос за проект, при който е закупен дрон, но нищо повече.

Адв. Николай Хаджигенов, който защитава Лиляна Деянова, коментира пред "Капитал", че проектите, финансирани по оперативни програми, са одитирани и проверени от съответните органи.

По второто обвинение - за заплаха, Дончева уточни, че са позвънявали десетки пъти на съответните длъжностни лица, заплашили са да направят пресконференция и да оповестят, че от АПИ не си вършат работата, че ще подадат сигнали до прокуратурата и ЕК. "В крайна сметка това са конституционни права - на жалба, на обръщане до компетентните институции", коментира тя.

Какви са европроектите

"Нованор" е с мажоритарен собственик Мартин Димитров и с управител Лиляна Деянова. Дружеството има два проекта, започнати през 2017 г., по време на служебния кабинет "Герджиков", като и двата са приключени и са по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", за която отговаря Министерството на икономиката. Единият е за пазарната реализация на софтуер за автоматично идентифициране на проблеми по пътната мрежа Maplab Road Spectrum и е на обща стойност 1.378 млн. лв., от които парите от Брюксел са 968 хил. лв., а останалите са собствено съфинансиране.

Другият проект е наречен "Подобряване на управленския капацитет и отговорността към околната среда на "Нованор" и е за 555 хил. лв. общо, като от тях около 167 хил. лв. са безвъзмездна финансова помощ.

И в двата проекта основен изпълнител е фирмата Telerise Ltd, регистрирана във Великобритания. Според документите в британския регистър Ася Йочева контролира 75% или повече от създаването през 2016 г., но и към август миналата година. От краткия отчет за 2018 г. се виждат вземания и задължения от порядъка на 450 хил. паунда.

Александър Деянов също има един европроект от 2017 г. със своето дружество "Скилър", но той е със 100% наложена финансова корекция, т.е. парите по него не са усвоени.

Друго свързано с тях дружество с европроект е "2Криейтив", но Мартин Димитров е излязъл от него в края на 2016 г., а проектът е започнал през 2018 г. Tой е за разработване на автоматизирано сигнализиране на нередности в градската среда към общини и институции Citizen Support Service. Подобен продукт има самата "Нованор" - Civi.

Още подробности за европроектите на различните дружества разказа dnevnik.bg.

Обобщението накратко: някои от проектите звучат странно, не са големи и много. А от обвинението не става ясно за кои е разследването и какви са нарушенията.

Какво общо има тол системата

Дълго време на пазара имаше един-единствен доставчик на услуги - "Интелигентни трафик системи", като компанията дори беше подписала договор с пътната агенция, преди да бъдат публикувани общите условия за кандидатстване изобщо.

Дружеството "Телетол", с което са свързани обвинените, искаше да развали монопола и също да продава винетки и тол такси, но по думите им пътната агенция не им даваше пълен достъп до системата, както е по регламент, за да се свържат. Повече за ситуацията може да прочетете тук. Миналата година "Телетол" подадоха сигнал до прокуратурата и ЕК.

Акциите на "Телетол" са разделени между "Нованор" и "Инфосистемс интернешънъл". В първата фирма основен дял има Мартин Димитров, а малък дял има "Интелинор" с двама съдружници - Лиляна Деянова и Димитров, като Мариета Бенчева е излязла от дружеството миналото лято. Вторият акционер е собственост на "Информикс груп", като се представлява от Калоян Крумов. Мажоритарен собственик е Милена Крумова, вероятно негова сестра, а малък дял има Павел Гечев.

"Нованор" на Деянова и Димитров беше и участник в търга за изграждане на тол системата заедно с БТК и производителят на GPS устройства "Иком" и "Нованор", но не бяха избрани.

Какво общо има Васил Божков

През 2015 г. Деянова и Димитров се появяват при представянето на продукта LIMA, който е създаден за пътната агенция. Поръчката е на стойност над 750 хил. лв. без ДДС и е с изпълнител "Декарт". Последното дружество е собственост на "Вабо систъмс" и "Видео Бет". Първата се притежава от "Нове интернал", което е 100% на Васил Божков.

Друг детайл е, че "Декарт" е регистрирана на същия адрес като "Ай Си Ти солюшунс" на Ангелов, който също е обвинен като част от престъпната група. "Нованор" е изпълнител на европроект на "Ай Си Ти солюшънс".

Отделно прокуратурата в сряда обяви, че е претърсила офиси на обвинените в ОПГ в "Студентски град". Офисите на фирмите на Деянова и Димитров се намират в кв. "Манастирски ливади".

Адв. Хаджигенов твърди, че претърсените офиси са на фирмата "Декарт". Справка в Търговския регистър показва, че нито Деянова, нито Димитров са имали някога участие в нея.

Накратко официална връзка през търговски дружества между обвинените и Васил Божков няма. Най-близката такава е публично известна от представянето на продукта LIMA.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 5
    • + 4

    Госпожицата изобщо не отрича, а даже потвърждава слуховете за своята лична връзка с Божков. Юридически може да нямат съдружия, но е редно да го споменете.

    Нередност?
  • 2
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • + 2

    Всъщност има ли известен човек, певец, журналист, бизнесмен .. дето да не е спечелил милиони от тия европроекти?

    Нередност?
Нов коментар