Мярката 60/40 ще действа до 30 септември за всички фирми с 20% спад на приходите

След 1 юли ще се изплащат и допълнителни компенсации на заетите в транспорта

Според министър Сачева все още е рано да се прави оценка за реалния ефект на тази мярка
Според министър Сачева все още е рано да се прави оценка за реалния ефект на тази мярка
Според министър Сачева все още е рано да се прави оценка за реалния ефект на тази мярка    ©  Анелия Николова
Според министър Сачева все още е рано да се прави оценка за реалния ефект на тази мярка    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Мярката 60/40 в досегашния й дизайн ще бъде отворена за кандидатстване до 30 юни, а през следващите три месеца - от 1 юли до 30 септември, ще действа в нов вариант и ще е достъпна за много по-широк кръг работодатели. Специално за работещите в транспорта мярката ще стане 80/20, защото там тя ще се допълва с помощ от 290 лв. за всеки служител, осигурени от оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Това стана ясно след заседанието на кабинета в сряда и последвалите изявления на социалния министър Деница Сачева за бъдещето схемите за подкрепа на заетостта.

Промените в правителственото Постановление №55 от т.г., което урежда условията за изплащане на компенсации на работодателите за запазване на работниците заради извънредното положение, все още не са публикувани в Държавен вестник, но те засягат само удължаването на срока за кандидатстване за компенсации в досегашния вариант - до 30 юни, което означава, че последните плащания по тази схема ще са до 30 юли. Министър Сачева обаче лансира основните параметри в новия вариант на мярката 60/40, който ще стартира от 1 юли и за разлика от досегашните условия за получаване на компенсации ще е отворен практически за работодатели от всички сектори на икономиката, които докажат спад в приходите от 20%.

Този нов вариант обаче ще бъде уреден в отделно постановление на Министерския съвет след приключване на консултациите със социалните партньори, което се очаква да стане до две седмици.

Новата схема

Новият вид на мярката 60/40, която ще стартира от 1 юли и ще продължи до 30 септември, не предвижда промяна на размера на компенсациите и механизма за определянето им - той остава същият, освен за работещите в транспорта. Разликата е в обхвата на засегнатите работодатели, които ще бъдат подпомагани по този ред. С промените тази мярка практически става ориентирана към всеки вид бизнес без ограничение на сектора, но при условие че докаже 20% спад на приходите заради корона кризата. Ще отпадне и условието, според което за изплащане на тази помощ трябва да има издадена заповед на работодателя за спиране на работата или въвеждане на непълно работно време.

Другата новост е, че с тази помощ работодателят ще може да финансира и заплатите на новоназначени хора, които е бил принуден да уволни в периода на кризата. "Не става въпрос за финансиране за наемане на безработни по принцип, а само за връщане на работа на уволнени от същия работодател", уточни за "Капитал" Деница Сачева. Предвижда се за новата мярка да могат да кандидатстват и работодатели, които са получавали компенсации по сегашния вариант.

"Мярката 60/40 беше предприета за подкрепа на заетостта като спешно подпомагане за най-застрашените сектори, а впоследствие - поради силен обществен интерес, тя ще бъде отворена и за всички сектори, които могат да докажат, че в резултат на въведеното извънредно положение е трябвало да въведат непълно работно време или престой и съответно имат 20% спад в приходите. Другояче казано, тази мярка не беше създадена като универсален инструмент за подкрепа на целия бизнес и точно заради това аз смятам, че за целите, за които беше създадена, тя изпълни своя замисъл. И аргумент в подкрепа на тази теза е големият интерес, на който се радва тази мярка. На второ място, откакто мярката заработи активно, регистрацията на безработни започна да спада. Все още е рано да се прави оценка за реалния ефект на тази мярка, защото реалният критерий за оценка е колко хора, за които е получено подпомагане, в крайна сметка са запазили работата си", коментира Сачева пред "Капитал".

Пред БНТ в сряда Сачева обяви, че от отпуснатите средства в размер на 1 млрд. лева за финансиране на мярката 60/40 към края на юни се очаква да останат неусвоени около 300 - 400 млн. лв.

Още месец за сегашната схема

В момента компенсации се изплащат на две сравнително ограничени категории работодатели - такива, които са били принудени да спрат изцяло или частично дейността си поради ограничителни мерки, въведени със заповед на държавен орган, и такива от ограничен списък с икономически дейности, които са спрели работа изцяло или частично или са установили непълно работно време и могат да докажат 20% намаление на приходите спрямо предходен период.

Размерът на компенсациите е 60% от осигурителния доход за януари 2020 г. и от дължимите осигурителни вноски за сметка на работодателя на всеки работник или служител, който се запазва на работа. Компенсациите се изплащат за целия период или за част от периода от 13 март до 30 юли (според последните промени в Постановление 55 от т.г.), но за не повече от три месеца. Срещу това работодателите се задължават да изплащат на работниците брутната им заплата.