🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Oблаците се сгъстяват и над Валентин Златев

Той е получил призовка да бъде разпитан, вероятно във връзка с разследването, по което беше арестуван близкия до него зам. министър Красимир Живков

Валентин Златев ще трябва да се яви на разпит на 22 юни
Валентин Златев ще трябва да се яви на разпит на 22 юни
Валентин Златев ще трябва да се яви на разпит на 22 юни    ©  Надежда Чипева
Валентин Златев ще трябва да се яви на разпит на 22 юни    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бившият генерален директор на "Лукойл България" Валентин Златев в петък е получил призовка да се яви на 22 юни за разпит като свидетел. Това съобщи за "Капитал" Мая Жекова, която е PR на дружеството. Жекова каза, че няма представа от кого е призован, нито за какво. Допуска, че може да има връзка със списъка от гърба на снимката, намерена в дома на Атанас Бобоков, но уточнява, че това е предположение.

Акция боклук

Самият Атанас Бобоков е обвиняем (макар и да не е точно ясно в какво) след шумна акция на прокуратурата преди седмица заедно с бившия заместник-министър на екологията Красимир Живков. Тогава прокуратурата разпространи до медиите ръкописен списък със знакови бизнесмени и суми срещу тях, който е открит в дома на Атанас Бобоков. Не е ясно какво отношение към делото има своеобразният Именник на българските олигарси, но той даде широко поле за анализи. Пред съда по време на гледане на мярката му за неотклонение Атанас Бобоков призна, че лично го писал. "Като гледах първата пресконференцията, останах с впечатлението, че не се говори нищо за отпадъци, а се показва една снимка, която е взета от моя дом. Тези имена и тези суми съм ги взел от една книга, която се казва "Най-богатите българи". Водил съм си бележки."

Прокуратурата обаче е на друго мнение - зам.-шефът на спецобвинението Ангел Кънев заяви, че хвърчащият лист ще се използва, за да бъдат разпитани хората в него.

"Лукойл" на мушката

След като години наред "Лукойл България" нямаше почти никакви реални проблеми с държавата, в последно време положението рязко се промени. Създаването на "Държавна петролна компания" вече беше одобрено на първо четене от парламента, а вицепремиерът Валери Симеонов обяви, че "следващият" след Васил Божков е именно Валентин Златев. В средата на април Комисията за защита на конкуренцията започна поредна проверка как се определят цените на масовите автомобилни горива по сигнал от Върховната административна прокуратура, според който има несъответствие между значителния спад в цената на суровия петрол в световен мащаб и намаляването на цените на дребно на горивата в страната. Регулаторът също така претърси офисите на Българската петролна и газова асоциация.

Задържаният и по-късно уволнен заместник-министър на екологията Красимир Живков също се смята, че е близък до бившия генерален директор на "Лукойл България", а сега член на надзорния съвет Валентин Златев. Живков е бил управител на дружеството "Ес Ер технолоджис" през 2014 г., което се занимава с отпадъци и се свързва със Златев. Фирмата е оператор заедно с още една русенска фирма на две регионални депа за битови отпадъци - тези в Стара Загора и в Пазарджик, а сегашният управител на дружеството Антон Павлов е бил главен енергетик на "Лукойл България". Преди това Живков е бил мандат и половина кмет на Правец, като първия път (през 2003 г.) е избран като кандидат на БСП. След това е назначен от Бойко Борисов за областен управител на София-област, а впоследствие и за заместник-министър на околната среда. След като второто правителство на Борисов подаде оставка, той беше единствения зам.-министър, който остана в служебния кабинет на Румен Радев.

21 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • - 4
    • + 14

    Досега страхливият Борисов успявяше да балансира успешно между всички гангстери в държавата и да държи всички от тях сити и доволни, пък и за самия него нещо да заделя. Обаче заиграването му "ва банк" рамо до рамо с Пеевски и Доган, ще му коства политическата му кариера ... и този път завинаги. И този път може и да не се размине само с това...

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 5
    • + 27

    Сагата, на която сме свидетели в момента, за масовата публика е нещо като римейк на мафиотските войни от 90-те. Тогава едни мутри по Раковска, по България, по Черни връх, по Цариградско, по Г.М.Димитров застрелваха/взривяваха други мутри и държавата и народонаселението, скрити в мазето, ги чакаха да се самоизтребят едни други до крак и да дойде утрото на свободата... Не стана.

    Сегашният втори сезон на тая сапунка е сменил леко персонажите. Едни разбойници от първия сезон, вече тачени бизнесмени, с които до вчера властниците са играли карти или пушили пури (и тогава изобщо не са били разбойници), вече са определени за отстрел като законен дивеч .
    С Божков е ясно: казал е твърдо" не" на растящите апетити на „партньорите“ си и те са взели мерки. Безкрайно глупави мерки, ама толкова могат!
    Но пък със Златев е още по-ясно. Това е удар по схемата: "казвам ти, дъще, сещай се, снахо!" И въобще на става реч ни за хотелите му Риу, ни за Къщата с ягодите, ни за оня с боклуците, ни че е мамил БББ на белот. Кучето е заровено в Лукойл, в чийто надзор Златев продължава да е.

    Просто трябва да се събере 2 и 2.
    Лукойл е частна руска компания, мажоритарен собственик на която е Вагит Алекперов, един от олигарсите-комсомолци на Елцин. Към момента Лукойл БГ освен Нефтохим-а, бензиностанции, петролопроводи и пр, притежава и 70-80% от данъчните петролни складове, в които по закон трябва да се държат военновременните запаси от горива. И държавата плаща за съхранението на Лукойл. В държавния резерв винаги кипят скандали. Оттам възмъжа и Пееф..

    Някой отвън чрез посолството си на върха на оная - наречена на козя черга - улица в Горни Лозенец, се е сетил, че не може в демократична БГ, член на "евроатлантическото семейство", руска компания да държи военновременните запаси на страна, която по дефиниция е потенциален противник на страната на Алекперов и се въоръжава, за да изпълни своя съюзнически дълг спрямо нея, когато от Нато повелят.

    За тая цел един политически мушморок-ибрикчия пуска идеята за основаването на Държавна петролна компания, която за пред по-простите хора (които на последните избори вкараха в НС варненския аптекар, защото им беше отпуснал бензин с малко по-ниска цена) е представена като начина горивата в БГ да паднат до цената на лимонадата.
    Валето изобщо не се занимава да им обясни (а и те едва ли ще го разберат), че около 60% от цените на дребно на горивата са акциз и ДДС, така че в останалите 40% е включено всичко: и борсовата цена на нефта, и навлото за доплуването му до Бургас, и застраховките, и производствените разходи, и режийните по поддържането и охраната на петролните данъчни складове, и печалбата на Нефтохим-а, и транспорта до бензиностанциите, техните разходи, печалба и т.н. и т.н.
    Държавните чиновници, докато галят слуха на 80-те % от населението с евтините горива, изобщо не казват, че ще свият ДДС-то или акциза. Тогава откъде ще дойде намалението? От 100 бензиностанции, които ще струват по 5 млн всяка? Изключително тъпи увещания! Като за ...

    "Поевтиняването" явно ще дойде от изгонването на лошия недемократичен руски Лукойл БГ, който ще бъде притиснат и принуден да продава бизнеса си в БГ. Естествено на посочен купувач.

    Дотук нищо невиждано! На Златев му готвят едно към едно същото, вече случило се с Цв. Василев, с Банев, с Миньо Стайков, с Ветко, с Черепа, а и с Бобокови от оня ден – по десетина обвинения, месеци в дранголника, никакъв процес, защото уж текат „следствени действия“ и периодично тикане пред обвиняемия да подпише бял лист.

    С Божков, дето е само богат и умен, тая схема не проработи и ори дпридобива опасни обрати.
    Алекперов да не се окаже взривен катализатор на едни процеси, които всички чакаме от 30 години, свити в мазето: мутрите да се самоизбият отново...

    Нередност?
  • 3
    bat_plamen avatar :-?
    bat_plamen
    • + 1

    Това привикване на Златев "като свидетел " може да е предупреждение , но може и да доведе до по-сериозни последици за правешките тарикати/визирам и роднината на Бай Тошо и бивш зам. министър/!

    Нередност?
  • 4
    ulv44560576 avatar :-|
    ulv44560576
    • - 4
    • + 7

    До коментар [#2] от "D-r D":

    Прекрасен коментар! Поздравления!

    Нередност?
  • 5
    bmj38593267 avatar :-|
    Боян Симеонов
    • - 4
    • + 7

    До коментар [#2] от "D-r D":
    Страхотно написано!

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 13

    До коментар [#4] от "ulv44560576":
    До коментар [#5] от "Боян Симеонов":

    И аз ви благодаря, че сте отделили време за некраткия ми текст. Разбира се, това е само версия. За мен - твърде вероятна, защото схемата повтаря стъпка в стъпка всички зависимости, опорки и ходове на властта, на които сме се нагледали и наслушали в последните години.
    Фактът, че властниците не променят подходите си, означава само едно - смятат ни за боклуци и хич не се притесняват дори и ако някои от нас изказват мнение.
    Затова и всички озлочестени в една или друга степен очакват Божков като рицар - целият в бяло - да стовари на някое бюро (чие бюро, моля?) едни папки с непреборими доказателства и да се свърши с тая гербава мъка.

    Всъщност очакването е някой отново да ни свърши работата...

    Нередност?
  • 7
    blizzarder avatar :-|
    blizzarder
    • - 3
    • + 6

    До коментар [#2] от "D-r D":

    Обикновено не съм съгласен с коментарите ти, но този път коментарът ти е по-стойностен от самата статия. За съжаление от това разместване на пластовете ще дойдат по-лоши и по нагли 'бизнесмени' и в крайна сметка ще страда народът.

    Божков си каза, че са му искали процент от печалбата, Стайковите също си го казаха. Боко изкарва милиарди от рекет в момента, но ние сме си го избрали!

    Нередност?
  • 8
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 11

    И още нещо за размисъл: главният патриот от 2 седмици насам непрекъснато и навсякъде - по студия и коридори - в прав текст назоваваше името на Златев като следващия олигарх за отстрел.
    Това се случваше на фона на все по-изострящия се задочен конфликт от емирствата на Божков с #хунтата.
    Зад Симеоновото парадоксално предупреждуние могат да бъдат разчетени няколко сигнала: пич, гори документи, прехвърляй парите на Кайманите, перлите, диамантите и жена си - в ЮАР, а ти виж там да уговориш Вагит. Иначе...
    Като смисълът на упражнението е явно в последната част.

    Нередност?
  • 9
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 7
    • + 10

    До коментар [#7] от "blizzarder":

    Драги blizzarder,
    С ясното съзнание съм, че освен вас вбесявам достатъчно хора тук с това, че без притеснение изразявам левите си убеждение, както и фамилната си русофилия. Но това не ми се струва достатъчна причина, за да ги загърбя. Докато Капитал ме търпят (а те са най-потърпевшите от моите текстове), смятам да продължавам все така.
    Толкова по чувствата.

    По-наглите и по-лошите "бизнесмени", от които се плашите, че щели да дойдат, отдавна са тук и никъде не са ходили.
    Според мен г-н Доган вече неудържимо желае да покаже могъществото си чрез конституционна власт, защото времето му изтича. Й.Цонев отдавна подмята за "експертен" кабинет, за съвместно управление с Герб, но никой не му обръща сериозно внимание, защото помним какво стана със СДС-правителството на Ф.Димитров след ортаклъка му с ДПС. Същото се случи и на юношата-мегаломан Сергей Дмитриевич с Троийната, вследствие на което БСП толкова отвратиха хората, че няма да помиришат власт още десетилетие. Поне.

    Демаршът на Божков срещу правителството Б ІІІ има всички шансове за успех, ако г-н Доган сметне, че чрез този уникален скандал – един с 18 обвинения да обвинява членове на правителството в поне 7-8 състава на НК – може да разчисти авгиевите обори, в чието съществуване всеки българин е убеден. Достатъчно е Гешев да бъде „посъветван“ да се поинтересува задълбочено от „комиксите“ и другите Божкови рисунки.
    Ако това се случи, ще има арести на 1-2 министри, правителството ще падне, Борисов ще бъде изпратен с почести. За кратко, както се видя от „изпращането“ на Т.Живков. После – ЦСЗатвор. Ще има избори, след които ДПС и остатъчното Герб на Т.Дончев, например, ще съставят експертен според представите си кабинет и ще опитат да представят това като основно почистване. Лайняните вестници ще помагат на пълни обороти.
    Както писах горе, безумната агресия срещу Лукойл-БГ може да се окаже именно този взривен катализатор на процесите.

    Нередност?
  • 10
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 7
    • + 9

    Бих се радвал ако облаците над Златев се превърнат в буря над Лукойл, но не съм сигурен.

    Златев беше отритнат от Лукойл преди време и от тогава има само синекурна длъжност. Не ми стана ясно защо се случи това, но явно на Лукойл вече не им е толкова нужен.

    А иначе Лукойл заслужават яко разнищване заради де факто монополното си положение, както и заради липсата на прозрачност на бизнеса им. Откакто Нефтохим е при тях работи на загуба или символична печалба - т.е. Лукойл не плаща данък печалба. Ясно е, че цялата врътка става с някакви фиктивни вътрешно-фирмени трансферни цени. И други фирми ги играят тези номера дори и на Запад - класически пример са Епъл, Гугъл, Фейсбук и Амазон, които използвайки фокуса с трансферни цени се оказва, че работят на загуба (или минимална печалба) почти навсякъде по света. Заради тези фокуси с липсващите печалби на Запад се принудиха да обложат някои от тези фирми с данък оборот. На кратко, решение има - стига държавата да поиска да си вземе своето.

    Нередност?
Нов коментар