🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вътрешната опозиция в БСП бламира Нинова и смени датите за прекия избор на председател

Националният съвет на БСП отхвърли и предложението на Нинова да се проведе "народен вот на недоверие"

Нинова среща силен отпор в Националния съвет при първия му пленум от три месеца насам
Нинова среща силен отпор в Националния съвет при първия му пленум от три месеца насам
Нинова среща силен отпор в Националния съвет при първия му пленум от три месеца насам    ©  Анелия Николова
Нинова среща силен отпор в Националния съвет при първия му пленум от три месеца насам    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Вътрешната опозиция в БСП успя да скъси срока за прекия избор на председател на левицата с две седмици. Това се случи по време на първия от три месеца насам пленум на Националния съвет (НС) на партията, след като критиците на Корнелия Никова бламираха лидера за старите дати.

По този начин НС на партията отхвърли взетото в края на май решение чрез подписка, което много партийци нарекоха противоуставно.То предвиждаше изборите за председател да се проведат на 26 септември, а Националният конгрес - на 10 октомври.

Новите дати сега са 12 септември за прекия избор на председател (и 19 септември за възможен балотаж) и 26 септември за конгреса.

Дневният ред на днешния пленум включваше предложените във вторник идеи за "народен вот на недоверие" чрез подписка и създаването на анкетна комисия в парламента, която да провери фактите около скандала между Божков и управляващите. След масови критики широкото ръководство на левицата отхвърли и идеята за подписка за оставка на правителството, както и предложението на Янаки Стоилов за организиране на протести срещу правителството на Борисов. Вместо това НС на БСП стигна до решение да се внесе парламентарен вот на недоверие заради корупцията до края на юли. Това ще бъде петият вот на недоверие, внесен от БСП в този парламент.

Още преди официалното начало на пленума беше ясно, че датата на изборите и критиките срещу Нинова ще са главният сценарий на днешното събитие. Резултатът е, че лидерът на левицата се оказа бламирана от вътрешната опозиция два пъти на първия пленум след извънредното положение.

Нова дата за изборите

В края на май Националният съвет на БСП взе решение за датите на изборите дистанционно чрез подписи, като предлаганите от ръководството дати минаха едва с 94 на 93 гласа. Тогава много гласове в партията разказаха за натиск и извиване на ръце на партийни членове, продължили с дни, докато бъде прокарано решението - с минимална разлика. Тези действия на ръководството доведоха и до критики за опит за еднолично управление на Нинова и създадоха съмнения, че решението взето чрез подписка може да е противоуставно.

Преди пленума депутатът и опонент на Нинова за лидерския пост Красимир Янков обясни пред журналисти на "Позитано", че е "недопустимо близо година БСП да се занимава със себе си". Янков определи идеята за Национален конгрес през октомври за провокативна, особено ако през март има предсрочни избори, защото тогава левицата не би имала достатъчно време да се подготви. Президентът на ПЕС Сергей Станишев, който е и един от най-яростните критици на Нинова, също обясни, че вътрешните избори трябва да се случат по-рано. Той призова за "сериозна и спокойна дискусия за вътрешните избори с оглед за предстоящите избори, да се подходи спокойно с време за организация и кампания на оставащите половина конференции", но също предупреди, че е възможно потенциалната втора вълна от COVID-19 да прекъсне наново вътрешните избори, което налага "леко да се свият сроковете".

Нинова е отворила днешния пленум с гласуване, което да потвърди решените чрез подписка дати, но е била бламирана от вътрешната опозиция. По-късно, по време на дискусията в залата, Янаки Стоилов е предложил 12 септември за нова дата на изборите, която е била подкрепена почти единодушно от Националния съвет. Пред журналисти на "Позитано" 20 Нинова отбеляза, че са били изложени много разумни аргументи датите да бъдат изтеглени напред във времето и че се радва, че кампанията продължава и пряк избор ще има.

Така Нинова все пак запазва технологията на прекия избор на председател, който по думите на членове на партията някои фракции във вътрешната опозиция искат да отпадне.

Критики срещу Борисов и алтернативни мерки

На пленума Нинова критикува управлението на Борисов. "В България съществува паралелна държава. Тя е завладяла официалната. Не институциите, а задкулисието управлява страната. Правителството на Борисов не се бори с него, а му е предала управлението на България и в общ сговор изсмукват ресурсите й", каза тя и изброи някои от последните скандали във властта - за връзките на съпруга на министъра на външните работи и "подпорната стена" на Алепу, скандала между Божков и управляващите, скандала със записа на министъра на земеделието Десислава Танева и още. Нинова коментира и последния изтекъл в петък запис на Борисов.

"Премиерът безпрецедентно злепоставя България пред Европа, коментирайки по недопустим начин европейски лидери. Той прави признание за използване на държавната машина срещу бизнесмени, дръзнали да не се съобразят с неговото мнение, и сипе заплахи срещу кандидата ни за евроизбори Елена Йончева. Арогантно и цинично определя председателя на парламента, с което окончателно убива институцията Народно събрание. За пореден път показва унизително и презрително отношение към жените. Борисов демонстрира безнаказаност, злоупотреба с власт и просташка агресия. Борисов се превръща в опасност за България," е казала Нинова пред съпартийците си и е призовала за единство с цел свалянето на ГЕРБ от власт.

Нинова също представи "пакет от мерки, които да отговорят както на здравните, така и на социално-икономическите предизвикателства, които кризата ни отправи". (Пълния текст на предложения "социално-икономически план за възстановяване от кризата" можете да прочетете в прикачения файл)

Критики за подписката сред народа

И Станишев, и Янков критикуваха идеята за "народен вот на недоверие" чрез подписка сред народа. Янков отбеляза, "че тази подписка приляга на извънпарламентарни партии" и че това е абдикация от парламентарните механизми, от които парламентарната група на БСП може да се възползва. Станишев сравни идеята за национална подписка за оставка на правителството с напускането на парламента от миналата година. "Повтаряме едни и същи практики. Миналата година по този начин беше обявено напускането на парламента - три месеца или четири ни нямаше, резултатът е, че от това загубихме. И мисля, че всички го разбират и признават", заяви Станишев, преди да влезе в централата на "Позитано" 20. След дълги дискусии на пленума стана ясно, че в крайна сметка членовете на широкото ръководство са отхвърлили идеята на Нинова от вторник и вместо това е решено парламентарната група на БСП да внесе вот на недоверие заради корупцията до края на юли.

Обединителят Добрев

Кирил Добрев, основният опонент на Нинова на изборите, също се включи в критиките, като я обвини за разделението в партията. "Не е тайна, че от доста време имаме сериозни различия с председателя на партията. През цялото време като зам.-председател съм бил коректен към нея, но лоялен единствено и само към БСП. Не приемам и никога няма да приема водеща политика в партията да бъде разделението. Не приемам всеки, изразил различно мнение, да бъде заливан с помия, определян като враг, ГЕРБ-аджия, подлога на Бойко Борисов и слуга на Делян Пеевски. Не приемам различното мнение да се тълкува като намеса от външни сили и зависимости, а съмненията за симпатии да бъдат наказвани с уволнения", е казал Добрев на Националния съвет.

По този начин той се опитва и да отклони обвинения във и извън партията, че той и близката до него група, в която се смята, че влиза и пловдивският бизнесмен Георги Гергов, са привърженици на потенциална коалиция с ГЕРБ на следващите избори.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    proizvoditel avatar :-|
    proizvoditel
    • + 5

    Аман от тия безхаберници, които се бият само за кокала. Великия Сергей Станишев. Великите олигарси и техни придворни. Айде стига сте ни ги показвали тия глупави хора. Те не разбраха ли, че никой не харесва нито тях нито тъпите им леви простотии. Щели да сменят данъчната система и да я правят "справедлива". Ами нали ще стане много по-сложна. Ще трябва тогава да назначите един голям апарат, който да харчи народни пари. Нали именно заради простотиите на великата ви експертка Масларова заради нейните простотии за справедливост, хората останаха с толкова ниски пенсии. Щото за такива като нея дето са се родили министри и партийни секретари, държавата била начислявала но не внасяла едни големи вноски уж за пенсия и днес не било справедливо всички пенсионери да получават пенсии поравно. Ще търсиш стаж, ще търсиш доходи... Една огромна армия чиновници ще смята на кого колко стотинки повече да даде. Но тази армия получава големи заплати, получи във всеки от 28 те си поделения нови коли, огромно количество техника, командировки и т.н. И защо не дадоха на всеки пенсионер по една и съща пенсия? Просто, евтино, без негативи... И без това пенсионните фондове бяха заграбени от тяхната власт и никакви пари не дойдоха от онова време. Ами нали при ликвидирането на ТКЗС-тата пак ги тресяха едни идеи за справедливост. Така тия дето не са внасяли никакви средства за производство или земи деляха останалите активи с тия дето били работници в ТКЗСто, въпреки, че за това са получавали и заплати. Ами изготвената и направена от тях масова приватизация... Нали трябваше уж да е еталон за справедливост. А какво се оказа - роди бандити. Всички днешни олигарси водят началото си от тогава, дори Домуса имаше свой приватизационен фонд. Тогава станаха богати, като ограбиха народа. Ами Жан Виденов - бил честен щото си отишал беден от властта... А кой направи тези огромни дългове на почти всички български държавни предприятия. Как така едни бандити стояха на входа и изхода и трупаха дългове на тези предприятия. Накрая честния некадърник и слуга на крадците остана и без пари да поддържа курса на лева и ни заграби спестяванията. Че и имаше наглостта да подпише споразумение с МВФ и СБ, според което всички затънали в огромни дългове големи предприятеля, отделени от него в списък за изолация, да бъдат ликвидирани ако до средата на 1999г. не бъдат приватизирани. А там бяха всички големи предприятия без изключение. И видиш ли не бил виновен Жан Виденов, ами Иван Костов, щото извади България от дъното и ни засили към ЕС, въпреки, че и аз му се чудех на оптимизма. После пак те доведоха царя, щото иначе нямаше как да бутнат СДС от власт, въпреки многобройните си внедрени агенти в партията СДС. После му партнираха. Вкараха и Борисов който от лейтент от запаса беше произведен изведнъж без каквито и да е заслуги в действащ генерал. Дори сложиха безхаберника Сергей Станишев, започнал първата си месторабота като шеф на БСП, да управлява държавата България - като втора месторабота. И тези тъпи идиоти искат пак да ни лъжат. Пак те направиха заменките на кон за кокошка - щото нали за тях е справедливо!!!... Народа не ви иска, господа-другари червени мобифони, генерали и откровенни крадци и бандити, защото знае колко пъти все вие сте го лъгали и крадили. СТИГА ТОЛКОВА! Махайте се от вените на народа пиявици...

    Нередност?
  • 2
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    До коментар [#1] от "proizvoditel":

    Тези "тъпи идиоти" си имат тролове, които с точко спуснати опорни точки изтриват обществения спомен и всякаква полза от смислени коментари като твоя. Неслучайно доктора нищо не пише - няма какво да каже след толкова много примери за червена накадърност.

    Иначе преди изборите обещаваше, че ако си изберем БСП, Бойко щял да иде в затвора...

    Нередност?
Нов коментар