🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Разломът в БСП става все по-тежък

Кирил Добрев заяви, че е готов да влезе в битката за поста на Корнелия Нинова, а Румен Овчаров нарече противниците й "нахранена опозиция"

След като в продължение на няколко години Кирил Добрев беше дясната ръка на Корнелия Нинова в БСП, сега той твърди, че партията и лидерът й вече имат различни посоки.
След като в продължение на няколко години Кирил Добрев беше дясната ръка на Корнелия Нинова в БСП, сега той твърди, че партията и лидерът й вече имат различни посоки.
След като в продължение на няколко години Кирил Добрев беше дясната ръка на Корнелия Нинова в БСП, сега той твърди, че партията и лидерът й вече имат различни посоки.    ©  Анелия Николова
След като в продължение на няколко години Кирил Добрев беше дясната ръка на Корнелия Нинова в БСП, сега той твърди, че партията и лидерът й вече имат различни посоки.    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ден след като опозицията на Корнелия Нинова в БСП превзе в събота още една партийна крепост - Националния съвет, соченият за основен неин опонент за лидерския пост в партията Кирил Добрев обяви, че е "готов да влезе в съревнованието". "Битката не е между мен, Корнелия, Краси (Янков), Валери (Жаблянов), битката на нас всички е за по-добра България. Готов съм да вляза в такова съревнование", обяви в неделя пред "Нова телевизия" доскоро дясната ръка на Нинова.

Заявката на Добрев за участие във вътрешно партийния вот беше придружена с остри критики към председателя на БСП. "Има едно нещо, което не мога да простя на Нинова. Не мога да простя, че тя раздели партията на можещи и неможещи, на стари и млади, на бедни и богати", каза още Добрев и допълни, че от събота "БСП и Нинова вървят в "различни посоки".

Заявката на Добрев не идва в случаен момент. В събота иначе разнородните по интереси противници на лидера на социалистите, но обединени от общата си цел - да свалят Нинова от поста, успяха да я бламират няколко пъти. Първо изтеглиха датата за вътрешните избори за лидер вместо на 26 септември, за когато настояваше тя, с две седмици по-рано - на 12 септември. След това не приеха доклада й, както и финансовия отчет за миналата година и накрая отхвърлиха предложението й БСП да организира всенародна подписка за сваляне на правителството на Бойко Борисов.

Кой защо бламира Нинова

Ясни аргументи за поставянето на Нинова в цайтнот нямаше освен желанието на опозицията да "натрие носа" на председателя. Прекият й конкурент за лидерския пост Кирил Добрев обясни в интервюто си за "Нова TV", че Националният съвет не приел социално-икономическата програма за справяне с кризата от коронавируса на Нинова, защото я е оповестила първо във фейсбук и след това обявила, че е приета от висшия партиен орган. "Този стил на управление намери своя логичен край. БСП е силна заради органите, които я управляват. Ние сме колективна партия и колективното начало вчера беше възстановено", каза Добрев.

Третият, сочен за претендент за лидерския пост в БСП - Красимир Янков, пък обясни, че предложените дати от Нинова за избор на лидер и провеждане на конгрес са твърде късни, защото през октомври, когато трябваше да се проведе форумът на социалистите, може да има "предсрочни парламентарни избори". Другият опонент на Нинова - бившият лидер на БСП и председател на ПЕС Сергей Станишев, директно оспори взетото на подпис заради противоепидемичните мерки решение за датите на вота за председател и конгрес, като го обяви за нелегитимно и се изказа против предложението за всенародна подписка за свалянето на кабинета "Борисов", защото това бил прийом на "извънпарламентарната опозиция". А пловдивският бизнесмен и лидер на областната структура на БСП Георги Гергов, един от най-големите противници на Нинова, директно я призова "да си ходи".

Четирите предложения на Нинова бяха бламирани с различен брой гласове в Националния съвет, но гласуването беше показателно, че опозицията вече има превес в тази висша партийна структура, която всъщност диктува политиката на лидера. Преди това противниците на Нинова показаха, че вече са овладели и парламентарната група. Те събраха 41 подписа от депутати (от общо 79), с които поискаха червените народни представители да могат да избират ръководството на групата. (Сега това се решава от коалиционния съвет на "Коалиция за България".)

Така примката на овладялата апарата опозиция около Нинова взе все повече да се затяга. След поражението в Националния съвет лидерът на БСП не показа сериозно притеснение. "Радвам се, че накрая всички единодушно приехме, че кампанията продължава и пряк избор ще има", каза тя пред медиите, очевидно намеквайки, че на този терен опонентите й може и да инкасират победа, но по-голямата битка - вътрешнопартийният вот за председател, тепърва предстои. А сред обикновените активисти на БСП Нинова има сериозна подкрепа.

Срещу "нахранената опозиция"

Бившият министър на икономика и енергетиката от правителството "Станишев" и бивш дългогодишен лидер на софийската организация на социалистите Румен Овчаров, сега поддръжник на Нинова, коментира, че Националният съвет в събота е очертал разделителните линии в БСП. "Разделителната линия в БСП е отношението към управляващите. Едните искат нахранена опозиция, а Нинова - промяна в партията и в държавата", заяви той пред БНТ в неделя.

Заедно с това Овчаров отправи и тежки критики към Кирил Добрев: "Той преди четири години обединяваше опозицията срещу тогавашния председател (Михаил Миков - бел.ред.). След това три години и половина обединяваше управлението и ръководството на партията срещу опозицията. Сега започва да обединява пак опозицията срещу ръководството. Излиза, че единствената цел на тези обединения, които прави, е да се докопа колкото се може по-близо до властта", каза Овчаров.

В обвиненията си към Добрев той стигна и по-далеч. "Опозицията срещу Корнелия Нинова да каже дали искат да е нахранена или да мисли за конструктивно развитие на държавата. Не може Георги Гергов, който е получил 100 млн. лв., и Кирил Добрев с 40 фирми, изпълняващи държавни поръчки, да се крият зад крехките рамена на Велислава Дърева, която също е опозиционер. Не знам за какво мечтае Гергов", добави Овчаров, намеквайки за бизнес отношенията на Добрев и Гергов със управленията на ГЕРБ.

След като успя да надделее в Националния съвет и парламентарната група, следващата битка на вътрешнопартийната опозиция се очертава да бъде за броя на членската маса на БСП. Организационният секретар Кирил Добрев продължава да твърди, че активистите на партията са 84 000. Комисията, която трябва да обяви колко хора ще участват в избора на лидер, все още не се е произнесла окончателно, но депутати, близки до Нинова, твърдят, че има много кухи партийни структури и реалната бройка е с около 20 000 по-малко.

Тази битка е важна, защото до голяма степен може да предопредели избора за лидер. Ако обявената членска маса е по-голяма от реалната, вотът може да се провали заради изкуствено намалена избирателна активност. Освен това на базата на броя на партийните членове се излъчват и делегати за конгреса, който избира Националния съвет, а който владее този орган, владее партията и може да налага решения на формалния лидер.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • + 5

    Дорде се джавкат и дърлят , Баце може да е спокоен откъм опозиция ...

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 6
    • + 5

    От дългото време на политическа ненормалност, когато БГ партиите си избираха не лидери, а сякаш вечни монарси ( Герб с Борисов начело от първия се ден г, ВМРО с Каракачанов от почти 30 г, ДПС с Доган от 1989 г,, БДП с Йоло Денев от 1990 г...) явно и на секторни журналисти взе да им се струва ненормално политическа партия да води идеологически спорове и да си избира председател по възможно най-демократичния начин - пряко от членовете.

    Корнела е огромната и единствена пречка колаборационистите в БСП да клекнат партер на Борисов. Всички, които се полакомиха за власт и клекнаха, изчезнаха опозорени: Янев, Бареков, Кунева-Пръмова, Москов, Лукарски, младотурците, новоземеделците, стягат се към небитието и патриотите.

    Фактът, че Нинова дразни толкова много враговете си, означава само едно - на верен път е.

    Нередност?
  • 3
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    До коментар [#2] от "D-r D":

    Членуваш ли в БСП? Участваш ли в органите на партията?

    Нередност?
  • 4
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    До коментар [#2] от "D-r D":

    Какви са идеологическите убеждения на партийците, които гласуваха за Цацаров в избора за ръководител на КПКОНПИ?

    Нередност?
Нов коментар