🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕАЦС: Енергийният сектор е силно зависим от Русия и с огромен корупционен потенциал

Колебливата политика на Борисов пред заплахите от Русия в Черно море не допринася за единна стратегия на НАТО за региона

Представянето на годишника "България и светът 2019 г." е второто събитие на оглававяния от Цветан Цветанов Евроатлантически център за сигурност след кръглата маса за прехода в България
Представянето на годишника "България и светът 2019 г." е второто събитие на оглававяния от Цветан Цветанов Евроатлантически център за сигурност след кръглата маса за прехода в България
Представянето на годишника "България и светът 2019 г." е второто събитие на оглававяния от Цветан Цветанов Евроатлантически център за сигурност след кръглата маса за прехода в България    ©  ЕАЦС
Представянето на годишника "България и светът 2019 г." е второто събитие на оглававяния от Цветан Цветанов Евроатлантически център за сигурност след кръглата маса за прехода в България    ©  ЕАЦС
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Българският енергиен сектор следва регионалната тенденция за увеличаване на зависимостта от Русия. Макар реформиран и отчасти либерализиран, енергийният сектор на страната все още носи заряда на силна зависимост, която генерира огромен корупционен потенциал." Това е един от основните изводи в годишния анализ на "Евроатлантическия център за сигурност" (ЕАЦС), който ще бъде представен във вторник вечерта в НДК. В него се казва още, че ключовото значение на транспортните и енергийните коридори и проекти, които преминават през територията на България и Югоизточна Европа, "се оказват мотив за засилената дейност на руските разузнавателни служби. В опитите си да противодейства на притегателната сила на ЕС и НАТО Русия използва все по-често инструментариума на шпионажа и дезинформационните кампании, за да дестабилизира държавите от Западните Балкани и да разколебае обществата и политическите им елити в стремежа им да станат част от евроатлантическото семейство", се посочва в анализа, озаглавен "България и светът 2019 г.".

В обемистия 180 страници годишник на създадената от бившия втори човек в ГЕРБ Цветан Цветанов неправителствена организация се прави анализ и на цялостното влияние на Русия на Балканите, на геополитическите и военностратегическите реалности в Черноморския регион след анексирането на Крим през 2014 г,, както на политиката на българското правителство. Сборникът включва още и обзор на наследството от тоталитарния режим. Сред авторите на годишника са проф. Румен Кънчев, ген. Съби Събев, енергийните експерти Христо Казанджиев и Иван Хиновски, проф. Евелина Келбечева и журналистите Христо Христов и Николай Кръстев.

Енергийните проекти с Русия създават рискове

В анализ на руските енергийни проекти в България авторите Христо Казанджиев и инж. Иван Хиновски правят извода, че проектите "Южен поток", "Турски поток" и АЕЦ "Белене" създават рискове не само за страната, но и за Централна и Югоизточна Европа.

Те изтъкват, че в сферата на енергетиката 2019 г. ще бъде запомнена като преломна за преноса и доставките на природен газ от Русия за региона на Балканите поради прекратяването на преноса през Украйна по Трансбалканския газопровод и началото на доставките по газопровода "Турски поток" от тази година. "С реализацията на проектите "Турски поток" и "Северен поток" Русия е на път да постигне дълго следваната от нея стратегия за пряк достъп до потребителите на руски природен газ в Европа по преносни газопроводи, нейна собственост или под неин контрол", пишат Казанджиев и Хиновски.

По отношение на АЕЦ "Белене" те изтъкват, че за пореден път се лансира идеята за нов, трети поред рестарт на проекта, без да се предостави необходимата информация какви са причините предишните два опита да се провалят и какво ще костват тези провали на българското общество.

Публикацията в годишника съвпада и с актуалния задочен спор между ЕК и енергийния министър Теменужка Петкова за това има ли нужда от ново разрешение от Брюксел за "Белене". От дирекция "Енергетика" в Европейската комисия заявяват, че България ще трябва да получи ново разрешение, но според Петкова ЕК била вече нотифицирана.

В отделен анализ - на състоянието на българската енергетика, инж. Иван Хиновски коментира, че липсата на ясна визия за бъдещето на генериращите мощности води до загуба на перспектива за въглищните региони, както и на сериозни европейски средства. "Отрасълът ще се окаже в сериозен риск и в случай че някои проекти като АЕЦ "Белене", газов хъб "Балкан" и др. подобни бъдат реализирани въпреки отрицателните мнения на широк кръг специалисти", обобщава той.

Русия запазва икономическото си и политическото влияние в Югоизточа Европа

"Русия умело блокира проектите за доставки към региона от юг и югоизток и съумява да запази своето икономическо, а вследствие на това и политическо влияние. Реализацията на "Турски поток" особено много засилва тази тенденция и създава трудно преодолими пречки пред реалната диверсификация на източниците на природен газ за региона", се казва в годишника.

Според анализа ключовото значение на енергийните коридори, преминаващи през България и региона, се оказват мотив за засилената дейност на руските разузнавателни служби. Припомня се разкриването на агенти на руското военно разузнаване (ГРУ) в края на 2019 г. в Сърбия и България, когато и в София, и в Белград властите обявиха, че служители под дипломатическо прикритие в руските посолства са се опитали да вербуват високопоставени офицери от местните служби за сигурност.

Обърнато е специално внимание на случая със собственика на оръжейния завод "Дунарит" Емилиян Гебрев и опита на бъде отровен от представитители на ТРУ. "Сили, свързани с интересите на Русия, са особено ревниви към загубата на традиционни пазари и към бума на оръжейни доставки за различни регионални конфликти. На повърхността натискът на тези външни сили се упражнява главно по линия на т.нар. оръжейни лицензи - настойчиви, но безпочвени руски претенции за контрол върху производството и износа на българска военна продукция, които нито едно българско правителство не е признавало до неотдавна", посочват авторите.

Според експертите на центъра е необходимо западните ни партньори да обърнат сериозно внимание на руските разузнавателни операции на Балканите: "Шпионските войни на Балканите, организирани и провеждани от Москва, ще засилват напрежението в региона, което може да го постави в състояние на вакуум и безнадеждност, докато бъдат преодолени историческите проблеми".

Борисов има колеблива политика за заплахата от Русия

Според експертите на центъра анексията на Крим през 2014 г. е направила Русия доминиращ военен фактор в черноморския регион - "С натрупването не само на отбранителна, но и далекобойна ударна мощ в Черно море Русия се позиционира като нарастваща заплаха за черноморските държави и НАТО в региона". На този фон България се стреми да поддържа "приятелски отношения с Русия и продължава да не вижда заплаха за своята сигурност от руските агресивни действия".

"Премиерът на България е категорично и против изграждането на съюзна военноморска база в Черно море, за да не предизвиква Русия, а част от парламентарно представените политически партии в Народното събрание са склонни да подкрепят отпадането на европейските санкции срещу нея", се посочва в анализа. Изводът на авторите е, че колебливата политика към заплахите в Черно море, пълната зависимост от Русия в енергийния сектор и в поддържането на основните оръжейни системи на армията, не допринася за изработването на единна стратегия на НАТО за отговор на агресивността на Русия в региона. "Нежеланието на България да да предложи развитие на съюзна инфраструктура на своя територия е възможно да породи съмнения за нейната солидарност с усилията на НАТО за укрепване на възпиращия и отбранителен потенциал на алианса в черноморския регион", заключава още анализът.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 6

    Определено съм смутен от скритото лобиране на Капитал за Цветанов! Който им се явява нещо като баджанк по грантаджийска линия.

    Реално ЦвЦв е толкова алтернатива на Борисов, колкото Гешев стана на Цацаров - потвърждение на класиката "от трън, та на глог"..

    Доскорошната сянка на Борисов е последната праволинейна евроатлантическа опора на Капитал и с това се мотивира зачестилото внимание, което се обръща напоследък тук на всичките негови и на четата му прояви.

    Доста перверзно е от майор Цветан да се очаква нещо в битността му на бос на поредния грантаджийски тинк-танк, по български - "мозъчен тръст". Защото каквато главата, такъв и тинк-танка: без гънки, но пък колко страстно целува ръката, която му подава грантовете!

    Нередност?
  • 2
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 2

    До коментар [#1] от "D-r D":

    А БСП каква алтернатива са на ГЕРБ? Тия, дето представителите им също гласуваха за Гешев и Цацаров?

    Нередност?
Нов коментар