🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: Вместо още мерки срещу COVID управляващите стягат реанимациите; Екоминистерството спря багерите в Рила

И още: Помощта на ЕС за възстановяване може да е свързана с върховенството на закона; Още компании бойкотират Facebook

Вторник беше поредният ден, в който изглеждаше, че всяка заповед в държавата е предпоследна и подлежи на промяна или е половинчата и без ефект. Въпреки засилването на епидемията правителството не взима повече ограничителни мерки, а увеличава капацитета на интензивните отделения.

Заведенията за бързо хранене ще могат да ползват редуцираната ставка по ДДС само в определени случаи - те трябва да имат достатъчно маси за клиентите си, санитарен възел, персонал, който да отсервира след тях. Това става ясно от дълго чаканото от бизнеса становище на НАП, което трябва да разясни прилагането на промените в Закона за ДДС.

Казусът с небостъргача "Златен век" в Лозенец пък, изглежда, няма да получи решение скоро. Върховният административен съд отмени решението на Административния съд в София от юли миналата година, което пък отменяше заповедта на ДНСК за спиране на строежа. С две думи - ВАС смята, че същият съд трябва да разгледа отново казуса, преди да постанови възстановяване на строителството, защото е допуснал "съществени нарушения" при първото решение. Небостъргачът беше спрян заради изтекло строително разрешително и протести в квартала.

"Добрата новина" пък е, че след вдигнатия шум в предните дни днес бяха спрени багерите край Седемте рилски езера. А Facebook е на път да загуби много пари, след като оттеглянето на рекламодатели от платформата продължава с пълна сила.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Управляващите стягат болниците и реанимациите, вместо да затегнат мерките срещу COVID

Държавата, изглежда, няма да взима повече ограничителни мерки срещу коронавируса, въпреки засилването на епидемията и увеличението на броя на хоспитализираните заразени. Вместо това ще засилва капацитета на болниците с интензивни легла, персонал и защитни средства, така че да бъдат в готовност при необходимост. Ще се отпуснат и повече средства за тестване и за лечение.

Това стана ясно след среща на Борисов и щаба днес. "Укрепване на капацитета на болниците" до голяма степен обаче е куха "мярка" - няма как да се увеличат реанимационните легла, ако болницата не разполага с такива, а недостигът на персонал е сложен хроничен проблем и лесно решение няма. В същото време мерки и контрол могат да бъдат взети за стадионите и нощните заведения, които са доказано силно рискови места. Въпреки това само преди дни управляващите пренебрегнаха собствените си правила и позволиха 4 пъти повече от редното публика за финала за Купата на България.

Екоминистерството спря багерите в Рила

След критики и възмущение от екоминистерството прекратиха дейността на багерите по изграждане на пътеки край Седемте рилски езера. Проектът се финансира по програма "Околна среда" и е на обща стойност близо 12 млн. лв. Конкретната поръчка има три позиции, като втората и третата са спечелени от "Юнайтед пропърти груп" - за рехабилитация на туристически пътеки за общо над8 млн. лв.

Според информация на "Капитал" поръчката е възложена преди година на фирма на роднина на бившия депутат от ДПС и председател на ДРОМ Илия Илиев. "Юнайтед пропърти груп" е спечелило поръчки за над 40 млн. лв. за по-малко от година, откакто е собственост на племенника на Илия Илиев - Христо Янков. Управител е Йордан Илиев, брат на Илия Илиев. Бившият депутат е осъден за източване на НКЖИ именно през обществени поръчки, но присъдата в момента се обжалва на втора инстанция.

Без Русия, САЩ и Турция в списъка за пътуване към ЕС

Съветът на ЕС утвърди днес незадължителен списък на "сигурните" чужди държави, чиито граждани ще могат да бъдат допускани от утре през външните европейски граници. В списъка, който ще бъде обновяван на две седмици, засега са включени Алжир, Австралия, Канада, Грузия, Япония, Черна гора, Мароко, Нова Зеландия, Руанда, Сърбия, Южна Корея, Тайланд, Тунис, Уругвай и Китай. Облекченията ще засягат и гражданите на Андора, Монако, Сан Марино, Ватикана, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария. Ако бъде приложена, тази препоръка ще засяга пътуванията до ЕС по несъществени поводи - т.е за туризъм. Както се очакваше, в списъка засега не попадат Русия, Украйна, САЩ, Турция, Израел, Бразилия и някои други трети страни, където епидемията е все още мащабна. За България туристите от Русия и Украйна пък са особено важни за летния сезон, като те са в топ 5 на държавите, които пращат най-много туристи у нас.

От Съвета на ЕС се отбелязват, че за да попадне в този списък, дадена страна следва да съобщава за брой на новозаболелите на 100 хиляди души население за предходните две седмици, сходен или по-нисък от средния брой в ЕС от средата на юни.

Помощта на ЕС за възстановяване може да е свързана с върховенството на закона

Достъпът до средства от Европейския фонд за възстановяване на икономиките от пандемията може да е зависим от върховенството на закона в страните членки. Поне две правителства усилено лобират срещу това страни като Унгария и Полша да получават милиарди евро като дарение или евтини заеми, докато продължават да погазват ценности на ЕС, да превземат правораздавателната система и да задушават медиите, пише Guardain. В момента тече дебат при какви критерии да се разпределят поне 750 млрд. евро в следващите няколко години. Страните членки не успяха да се разберат и лидерите им ще опитат да намерят компромис в първата си от избухването на пандемията среща лице в лице на 17 -18 юли в Брюксел. Ключова роля ще играе Германия, която на 1 юли поема ротационното председателство на Съвета на ЕС.

Още компании бойкотират Facebook

Все повече рекламодатели се присъединяват към организирания бойкот на Facebook. Hershey, Honda и Verizon обявиха, че спират инвестициите си в реклами в социалната мрежа. Действията им са част от кампанията Stop Hate for Profit, с която искат да притиснат технологичния гигант да промени отношението и контрола над реч на омразата и дезинформацията в платформата. Групите няма да рекламират във Facebook и Instagram за най-малко месец. Microsoft вече спря кампаниите си във Facebook поне до края на август, а Coca-Cola, Starbucks и Unilever обявиха, че блокират изцяло рекламите си в социални мрежи. В постоянно нарастващия списък са още Ford, Adidas и Denny's. Все още не е ясно колко голямо ще е финансовото отражение върху Facebook.

ЧИСЛО НА ДЕНЯ

1.5

млн. лв. глоби е връчило МВР за 20 дни през юни на преминаващите през граничните пунктове, стана ясно от отговор на вътрешния министър Младен Маринов в парламента. Точната сума е 1 530 154 лв. от 11 347 електронни фиша.

ОЩЕ КОРОНАНОВИНИ

140 са новопотвърдените случаи на коронавирус в България за изминалото денонощие при направени рекорден брой тестове - 4525, показват данните от Националната информационна система. От тях 60 са регистрирани в област Смолян, където вчера местната РЗИ съобщи за 60 положителни проби в завод за авточасти в града с уточнението, че данните не са официални. Към днешна дата активните случаи на инфекция в страната са 2026, като 434 души са настанени в болница, а 31 от тях се нуждаят от интензивни грижи. Излекуваните лица са 2582 (със 74 повече спрямо вчера), а смъртните случаи - 223, четири от които са регистрирани през последното денонощие.

Със седмица се удължава карантината за ромския квартал "Изток" в Кюстендил - до 8 юли, съобщи БНР, като цитира изявление на Областния кризисен щаб след среща с главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му, взетите мерки дават резултат и огнището в града е под контрол, но блокадата на 12-хилядния квартал се удължава, за да се ограничи опасността от разнасяне на заразата.

Пандемията от новия коронавирус далеч не е приключила и дори набира сила, предупреди генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус. Той призова правителствата да "тестват, проследяват, изолират и поставят под карантина". Потвърдените случаи на коронавирус по света са вече над 10.4 милиона, а починалите надхвърлиха половин милион.

Аризона стана поредният американски щат, където баровете, нощните клубове, спортните центрове, кината и водните паркове отново ще бъдат затворени. Това това вече направиха Флорида и Тексас заради силно увеличение на случаите на коронавирус. От седмица САЩ отоново има пик на епидемията, като тенденцията е най-ясно изразена в южните и западните щати, които не са спазили препоръките на здравните власти да изчакат стабилно намаляване на инфекциите за две седмици, преди да отворят икономиките си, заяви Антъни Фаучи, директорът на американския Национален институт за алергични и инфекциозни заболявания.

Скандинавската авиокомпания SAS получава финансова помощ от 1.15 млрд. долара след споразумение с основните си акционери. Правителствата на Швеция и Дания, които имат дял в превозвача, частично финансират рекапитализацията, която ще е нужна за преодоляване на кризата заради коронавируса. Спасителният пакет също така е подкрепен финансово от третия основен акционер Фондация "Кнут и Алис Валенберг". Планът трябва да бъде одобрен от общото събрание на акционерите и Европейската комисия.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Cirque du Soleil съкращава 95% от актьорите и служителите

Канадската компания Cirque du Soleil, прочута със зрелищните си акробатични спектакли, обяви, че ще съкрати около 95% от служителите си и че е подала в съда молба за защита от кредиторите. Ще останат наети само тези от постоянно базираните спектакли в Лас Вегас и Орландо, за да подновят работа, веднага след като това е възможно.

"36 години бяхме успешна компания. Но при нулеви приходи заради принудителното спиране на спектаклите ни заради COVID-19 ръководството беше длъжно да действа решително", заяви изпълнителният директор Даниел Ламар.