Уикенд новини: Съдът оправда всички по делото EVN, над 10 млн. заразени с COVID в света

И още: Кредити за около 8.5 млрд. лева ще бъдат отсрочени, безпрецедентен скандал в сектора за борба с наркотиците

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Нежеланието на прокуратурата да види многобройните фрапантни скандали и сигнали за огромна корупция, за грабеж на държавни средства издава едно - страх и зависимости." Това заяви президентът Румен Радев в събота в Мадара. В петък по БНТ главният прокурор Иван Гешев съобщи, че са привиквани на разпитоще двама съветници на държавния глава.

За политиката почивен ден няма и в неделя Красимир Ципов, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ, даде допълнителна информация за Пламен Узунов - президентският съветник, с когото първоначално се зае прокуратурата. Ципов обяви, че ОЛАФ разследва обществена поръчка с европейско финансиране, осъществена по времето, когато Узунов е бил вътрешен министър в служебния кабинет на Румен Радев. Става дума за сделката за закупуване на джиповете "Грейт уол" за МВР.

Междувременно в събота сутринта бившият вътрешен министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви по bТВ официално, че ще създава нова политическа партия, с която да участва в парламентарните избори догодина. Той разкритикува правителството за начина, по който се реализират големите енергийни проекти, и намекна за руско влияние.

В събота вечерта до медиите бяха изпратени два нови записа на телефонни разговори, за които се предполага, че са на премиера Бойко Борисов. В единият от тях събеседник вероятно е бизнесменът Валентин Златев, съдейки по това че обръщението към него е "Валентин Василевич" (бащиното име на Златев е Василев). Двамата се уговарят за среща, защото Борисов иска да знае наистина ли Златев подкрепя "Корнела и Радев", както "навсякъде приказват".

В другия става дума за президента, като премиерът дава инструкции как "трeбвa дa му ce пoдигрaвaмe, дa изглeждa cмeшeн". Предполага се, че разговорите са от началото на февруари тази година. Автентичността им засега не е потвърдена или коментирана.

И докато в България изборите все още са далеч, днес поляците гласуват за президент, като досегашният държавен глава Анджей Дуда се бори за втори мандат. Във Франция се провеждат местни избори - в трудно време за партията на президента Еманюел Макрон и две години преди края на неговия мандат.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ УИКЕНДА

Съдът оправда всички по делото EVN

Специализираният наказателен съд оправда всички обвиняеми по делото за продажбата на миноритарния дял на ЕVN. Съдия Вилислава Ангелова прочете присъдата малко след 15:30 ч. Подсъдими бяха двама бивши министри от първия кабинет на Бойко Борисов - Симеон Дянков и Трайчо Трайков, съиздателят на "Дневник" и "Капитал" Иво Прокопиеви още трима души - експертите на инвестиционния посредник "Булброкърс" Радослав Рачев, Петър Василев и Любомир Евстатиев. Дянков ще чуе решението на съда през видеовръзка, защото се намира в САЩ. За Дянков, Прокопиев и Трайков прокуратурата поиска присъди от 3 до 10 години и от 1 до 3 години за Рачев, Петър Василев и Любомир Евстатиев. Прокурорът Емил Петров (брат на бившия шеф на Столичното следствие Петьо Петров, известен с прякора си Пепи Еврото) поиска и задържане под стража на всички, ако бъдат осъдени.

Отсрочените кредити ще са около 8.5 млрд. лв., с 10 - 15% от тях се очакват проблеми

Около 110 хил. кредита за 8.5 млрд лева се очаква да бъдат заявени за отсрочване до края на юни. От тях вероятно 10 или 15% няма да бъдат върнати в редовен режим на обслужване. Банките са готови за това и през второто тримесечие вероятно ще отделят много големи резерви, за да посрещнат евентуалните загуби от необслужваните кредити. Това заяви по БНТ председателят на Асоциацията на банките в България (АББ) Петър Андронов. Той уточни, че 8 млрд. лева е над 14-15% от всички кредити на банките.

Арест нависши антимафиоти от сектора за борба с наркотиците, оставки в МВР

Специализираният наказателен съд остави в ареста началника на отдел "Наркотици" в ГДБОП Цветан Панков и началника на сектора за противодействие на наркотрафика Кирил Ванков. Те са арестувани след разследване на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР и на специализираната прокуратура. Обвиненията към тях са, че са осигурявали чадър за разпространение на наркотици срещу пари. Неутрализирали са конкуренцията и са давали информация за разследванията на хора от наркобизнеса, за да избегнат арести, както обясни говорителят на главния прокурор Сийка Милева в неделя. По нейна информация действията им са поставили под риск отношенията с европейските служби, тъй като двамата били "контактната точка с европейските ни партньори, шенгенската информационна система и "Интерпол". Случаят доведе до оставките на директора на ГДБОП Ивайло Спиридонов и на зам. главния секретар на МВР Георги Арабаджиев. В групата е имало също служител на МВР с длъжност инспектор-разузнавач. Четвъртият задържан е бил посредник при получаването на подкупи. Той е пуснат с мярка за неотклонение парична гаранция от 5 хил. лева.

В ЕС още няма консенсус за кои страни да се отворят границите

Представителите на Европейския съюз не успяха да се споразумеят за "безопасните" страни, чиито граждани ще могат да влизат на територията му от 1 юли. Това предаде "Франс прес", като се позова на дипломатически източници в Брюксел. В петък вечер посланиците на 27-те страни членки бяха предложили списък отдържави, който не включва САЩ - Алжир, Австралия, Канада, Грузия, Мароко, Нова Зеландия, Сърбия, Тайланд, Тунис, Уругвай, Черна гора, Южна Корея и Япония. Към тях се добавя и Китай, но при условие че Пекин въведе реципрочни мерки. Срокът за гласуването беше до събота вечерта, но някоиот страните са поискалиповече време. Консултациите продължават и ще се удължат до понеделник според информация на АФП.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

В козметиката се дистанцират от думите "избелващ" и "изсветляващ"

Френският козметичен гигант L'Oreal обяви, че ще премахне думите "избелващ" и "изсветляващ" от продуктите си. Решението идва на фона на масовите протести по света, които съпътстваха убийството на чернокожия Джордж Флойд в САЩ. Подобна инициатива бе подета и от други конгломерати с козметични подразделения като Johnson&Johnson и Unilever.

ОЩЕ (КОРОНА) НОВИНИ

БЪЛГАРИЯ

112 са новите случаи на заразени с коронавирус в България заденонощието към неделя сутринта. Те са установени при направени 1528 теста. Най-много са новозаразените в София - 29, следвана от областите Пазарджик - 17, и Пловдив - 16 В събота при почти двойно повече тествани новозаразените бяха 105. Официалните данни на единния информационен портал показват, че общият брой на регистрираните случаи на коронавирус в страната достига 4625 души. В интензивни отделения са 20 души. Досега са били хоспитализирани общо 423 души. Общият брой на оздравелите достига 2475 - 18 нови за последното денонощие. В този период един човек е починал с COVID-19. С това броят на загубилите битката с болестта достига 216 души.

Майка и децаот185-а детска градина в кв. "Дружба"в София са с коронавирус. За това съобщи кметът на София Йорданка БНР. Засега няма положителни проби сред персонала, но тестовете на служителите и на децата продължават и в понеделник, когато градината ще бъде затворена.

Дванадесет работници от "Вагоноремонтен завод 99" в Септември са с положителни тестове за коронавирус, предаде bТВ. Заразените са мъже на възраст между 41 и 61 години от града и няколко селища в региона. Поставени са в домашна изолация.

Няма нито един заразен в заведението в Царево, за което беше съобщено, че седем души от персонала са с коронавирус. След бързите тестове те са преминали през PCR тестове в две независими лаборатории. Тествани са всички служители на заведението и всички са с отрицателни резултати. Заведението е отворено и работи.

ПО СВЕТА

Общият брой заразени с коронавируса надхвърли 10 млн. души, като близо половината от тях са все още активни, сочат данните на Reuters. Броят на смъртните случаи е 498 хил. През последните седмици се наблюдава постоянен ръст в броя заразени по света, както и възобновяване на някои утихнали огнища на заразата. Единствената добра новина, изглежда, е, че смъртността осезаемо спада и за последния месец е слязла от 6% до 5% от общия брой случаи на глобално ниво.

САЩ преживяха най-тежките си дни по отношение на новозаразени от началото на пандемията през уикенда. Според данните на Reuters вече 2.5 млн. граждани на страната са заразени с коронавируса, като се наблюдават силни скокове на разпространението в епицентрове, които се смятаха за утихнали - като щатите Тексас, Флорида, Невада и Южна Каролина. Добрата новина е, че процентът на смъртност устойчиво пада, макар инфекцията да се разраства. До момента от COVID-19 в страната са починали над 125 хил. души.

Бразилия не успява да успокои пандемията в страната. Тя продължава да не успява с "изглаждането на кривата", като броят новозаразени остава около рекордните си стойности. Общо в петък и събота страната обяви нови 80 хил. заразени. Така общата бройка вече е над 1.3 млн. потвърдени случая на COVID-19, както и над 57 хил. смъртни случая.

Най-малко 227 заразени с коронавирусобявиоперативниятщаб за борба с COVID-19 в Сърбия в събота. Данните са базирани на почти 6000 теста. Сред новозаразените са известни личности, празнували с президента Александър Вучич безпрецедентната изборна победа. С положителна проба са министърът на отбраната Александър Вулин, досегашният председател на парламента Мая Гойкович и фактическият "министър за Косово" Марко Джурич. Това става в момент, когато здравният министър Златибор Лончар прехвърли цялата отговорност на гражданите увеличението от почти 10 пъти за месец.

Световните правителства събраха 6.9 млрд. долара за битка с коронавируса. Глобалното набиране на средства, организирано от европейската група Global Citizen, събра пари с основна цел да бъде забързано създаването на ваксина за COVID-19, от която да се възползват всички. Най-голяма част от сметката се поема от Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка, които отделиха 5.5 млрд. долара, следвани от САЩ, които добавиха 545 млн. долара.

СНИМКА НА УИКЕНДА

Hyperloop се приближава към реалността

Системата за свръхбързо пътуване Hyperloop направи още една крачка към превръщането си в реалност. Дъщерната компания на гиганта Virgin на Ричард Брансън - Virgin Hyperloop, подписа договор с производителя на аерокосмически компоненти AeroSystems, която да помогне с изграждането на вакуумни тръби и влакове, които да съкратят времето за пътуване неколкократно. От Ню Йорк до Вашингтон например трябва да се стига за 30 минути. Подобни проекти се изграждат в начална фаза и в Европа.

КАКВО СЛЕДИМ

КЕВР решава за новите цени на ток, парно и газ на 1 юли

Енергийният регулатор ще одобри нови цени на тока, парното и газа от 1 юли и те ще влязат в сила същия ден. За електроенергията се предвижда символично намаление от около 0.55%, а цената на природния газ се очаква да падне с 4 на сто. Топлинната енергия ще поскъпне с около 20% спрямо сегашните цени, последно одобрени през май.

На 30 юни изтича срокът за плащане на данък печалба

Срокът за подаване на декларации за облагане с корпоративен данък и за плащането му за 2019 г. изтича на 30 юни. До края на този месец едноличните търговци и земеделските производители трябва да подадат годишните си данъчни декларации. Датите бяха удължени заради въвеждането на извънредно положение покрай коронавируса.

Първа среща на Меркел с Макрон след облекчаването на карантинните мерки

В понеделник френският президент Еманюел Макрон ще стане първият официален чуждестранен гост на германския канцлер Ангела Меркел от март насам. Във фокуса на разговорите ще бъдат плановете за стимулиране на икономическото възстановяване на ЕС. Според говорител на Елисейския дворец фактът, че двамата лидери се срещат сега, "показва тяхното общо желание за близкото сътрудничество между Париж и Берлин в духа на инициативата от 18 май". Тогава те представиха своите планове за това, което в крайна сметка залегна в предложенията на Европейската комисия за фонд за възстановяване.

ЗА СВОБОДНОТО ВРЕМЕ

Театър

2.07
Морска "Чамкория". Едно от най-бързо разпродаващите се и нашумели софийски представления - моноспектакълът на Захари Бахаров по едноименния роман на Милен Русков "Чамкория", режисиран от Явор Гърдев, гостува във Варна като част от гастрола на Театър 199.

Варна, Летен театър, 20:30 ч.

Домашно кино

"Ще изчезна в мрака І"

Новата документална поредица на НВО е по едноименния бестселър на журналистката Мишел Макнамара, която си поставя за цел да открие т.нар. Убиец от Златния щат, тероризирал Калифорния в края на 70-те и началото на 80-те, следите му се губят в продължение на повече от три десетилетия до 24 април 2018 година.

Още предложения за домашно кино може да прочетете тук.

Все още няма коментари
Нов коментар